2018-10-19 2601 views
朋友介紹話本地人都去呢間度食葡國菜本身預約左坐室內,但室內嘅咖喱香料味係勁重勁濃,友人接受唔到,所以就室外,都幾舒服嘅!佢嘅葡國雞雞肉好嫩滑,好好味啊,每人可以食到一碗飯!烤羊架都好香好好味,非常推薦呢間餐廳嘅價錢非常合理,食物又正!呢個酥皮龍蝦湯味道一般,味道不過不失焗生蠔都幾正,薯蓉好好味,不過生蠔太細隻。食咗呢幾樣野都係三百幾四百蚊!抵食!👍🏻👍🏻不過如果有朋友想去食最好就預約枱,因為都幾多人等位!
朋友介紹話本地人都去呢間度食葡國菜
佢嘅葡國雞雞肉好嫩滑,好好味啊,每人可以食到一碗飯!
烤羊架都好香好好味,非常推薦

呢間餐廳嘅價錢非常合理,食物又正!

呢個酥皮龍蝦湯味道一般,味道不過不失

焗生蠔都幾正,薯蓉好好味,不過生蠔太細隻。
食咗呢幾樣野都係三百幾四百蚊!抵食!👍🏻👍🏻
不過如果有朋友想去食最好就預約枱,因為都幾多人等位!
2018-10-16
Celebration
Birthday
  • 咖哩雞
2018-06-06 3297 views
去咁多次澳門,都未去過西灣果邊今次好友選了來這間餐廳吃晚餐,令我第一次踏足呢個地區。由氹仔酒店那邊坐的士來,繞過西灣大橋就到,一落車就見到餐廳對著一個咁靚既景,可以遠眺著澳門旅遊塔,可惜當天天氣還有點下雨,如果唔係拍出來的效果會更好。一推門進去餐廳,就已經聞到一陣陣的咖哩味道。幾個人一起去玩的好處就是可以多叫幾個大家一起share。我地叫左幾様嘢食都覺得好好味呀。⭐️薯絲馬介休⭐️- 簡單的材料,但好考功夫,薯絲脆炸再跟蛋炒後一起吃仍然很脆又香口。⭐️酥皮龍蝦湯⭐️呢個湯真係正,個酥皮焗到剛剛好,而湯係非常濃郁,而且有很多龍蝦肉粒,非常鮮味。⭐️烤雞焗長壽飯⭐️看樣子賣相沒什麼特別,但吃起來非常特別,長壽飯的質地係長而幼又軟身,加上特色醬汁烤雞一起吃非常配合。⭐️咖哩牛肩肉⭐️咖哩一定是招牌菜,牛肩肉還很嫩滑,D汁撈埋飯係停唔到囗。⭐️蜜汁烤豬手⭐️個樣唔講以為係叉燒,用左蜜汁去烤,好好味,仲配埋薯條。很喜歡這裡的食物、環境,有機會要再來。
去咁多次澳門,都未去過西灣果邊
今次好友選了來這間餐廳吃晚餐,令我第一次踏足呢個地區。

一推門進去餐廳,就已經聞到一陣陣的咖哩味道。

幾個人一起去玩的好處就是可以多叫幾個大家一起share。

我地叫左幾様嘢食都覺得好好味呀。

⭐️薯絲馬介休⭐️

⭐️酥皮龍蝦湯⭐️

⭐️烤雞焗長壽飯⭐️

⭐️咖哩牛肩肉⭐️
咖哩一定是招牌菜,牛肩肉還很嫩滑,D汁撈埋飯係停唔到囗。

⭐️蜜汁烤豬手⭐️
個樣唔講以為係叉燒,用左蜜汁去烤,好好味,仲配埋薯條。

很喜歡這裡的食物、環境,有機會要再來。

2018-06-04
$120 (Dinner)
2018-04-18 2303 views
去澳門吃咖喱邊間好,最近去跑馬拉松,跑過一間叫ali咖喱,向海環境舒服,於是跑完沖過涼即刻落去試,安排坐在店外望住旅遊塔和海景,巳經鬆弛晒,店長介紹吃咖喱牛腩和燒大蝦,我比較喜歡該店咖喱牛腩,好好味,配埋白飯必定絕配,再飲支冰啤,累氣全消
咖哩牛腩飯
咖哩牛腩飯
2017-10-29 3412 views
之前差不多每個星期都黎一次噶咖喱屋,宜家環境雖然同以前一樣,但味道同以前差好遠!囉左個黑椒豬手,好梗,不過味道都OK!葡國雞:一碟葡國雞可能都有6構雞肉噶,好細碟,如果4人吃真係隻可以試下味道咯!最經典就係依家出左個芝士焗龍蝦伊麵:哇,咁大個人吃過最難吃噶一次龍蝦伊麵,龍蝦得個龍蝦殼,伊麵一人份量,龍蝦完全吃唔到有肉,好難得吃到一構肉仔,但D肉霉到吐蕃出黎!D湯係呢餐飯當中吃得最OK噶野總體黎講,100分滿分,呢餐飯有20分難吃到爆
囉左個黑椒豬手,好梗,不過味道都OK!
D湯係呢餐飯當中吃得最OK噶野
總體黎講,100分滿分,呢餐飯有20分
難吃到爆
2017-06-30 3179 views
位置搭小巴都方便去到,野食味道一般,係唔怕太鹹,出餐算快,但侍應比較少,叫野食都幾次先叫到😓有枱都無人執位清潔俾客先坐,咖喱雞唔錯,意粉無味,羊肉炒飯有啲lon,羊架有啲難咬,應該煮耐咗。本身無咩食野優惠,要去呢間食晚飯記得要預先book位,因為walk in未必即時有,同埋可能有機會要等30分鐘以上。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 咖哩雞
2017-06-20 4253 views
第三次去澳門,但第一次食葡菜。因為有澳門朋友帶路,話呢間阿利咖哩屋性價比好高。原本book左六點半,但係賭場玩輪盤玩到唔願走,搞到七點半先到。一去到見到出面枱坐晒人,心諗大獲啦。不過原來入面仲有好多枱,安排我地坐樓上,而樓上位得幾張枱,每張枱都分得好開,可以好放鬆甘傾計。其實全日已經食左好多餐,但難得一次食葡菜四個人叫左六個菜同一搾紅酒Sangria。呢個西洋菜炒蜆好好味,蜆算有肉同無沙,蒜蓉味好出。我地四個都好滿意,因為d蜆汁都好多同好濃味,我朋友當湯甘飲左兩啖。四個人叫一搾Sangria岩岩好,但我同另一個朋友唔係甘飲得酒,所以同waitress 講要溝淡味d。最後結果係對飲酒既朋友黎講太淡,對唔飲酒既朋友黎講又太重紅酒味。但其實一搾好多同好多水果粒,每個人都可以飲到3個細杯。因為有朋友每餐都要有菜,所以叫左三文魚沙律,份量岩岩好,個汁好開胃。咖哩雞係我地問waitress ,佢推薦俾我地既。好濃味,勁岩送飯。每人兩啖飯一件雞岩岩好。但唔係話好特別,因為好多地方都食到類似。我地坐低見到芝士焗龍蝦麵就好想食,數完公數袋同望左個價錢:Ok Wor 唔貴,我地食得起。呢個好好味,每人都分

三文魚沙律

芝輕焗龍蝦麵

我地坐低見到芝士焗龍蝦麵就好想食,數完公數袋同望左個價錢:Ok Wor 唔貴,我地食得起。呢個好好味,每人都分到一件品味。龍蝦同麵都好入芝士味,麵質焗得岩岩好。正!

炸魷魚

食完四樣野之後覺得個胃仲有空間,所以又叫左烤魷魚同海鮮焗飯。烤魷魚都好大條,烤得唔會太老,易入口同好適合送酒。

海鮮焗飯

其實食完龍蝦麵再叫呢個覺得好誇張,不過好彩有叫到炸。因為好好味呀
勁飽都要繼續食!個飯焗得好有口感,唔會過軟同太硬。材料又好足,啖啖飯都有海鮮粒。

總結,叫左6菜1飲品每人都唔洗200,好抵食。而每樣野份量都好適合,每樣菜分開上,睇得出每樣新鮮煮,再即刻送上可以熱辣辣品味!

2017-06-10
$170 (Dinner)
芝輕焗龍蝦麵
炸魷魚
海鮮焗飯
  • 西洋菜炒蜆
2016-07-03 9381 views
正宗抵食湖景葡菜 - 亞利咖哩屋來到澳門當然吃葡菜,今次試了網上食評近乎全讚的亞利咖哩屋,地址在西灣,室外露天座位面向觀光塔湖景,環境一流。細看餐牌,所有食物價錢均相宜,一般食物$40-$70已有交易,最愛佢食物不太大碟,就算兩個人來也可多吃幾款,最後一行13人點了近廿多碟食物,樣樣都很美味,介紹覺得最出眾與大家分享。先來兩Jug Sangria,酒味香甜濃郁,調得很不錯燒牛仔骨醃得入味,烤得香口肉嫩多汁,美味燒墨魚香軟,送酒一流;蝦咖哩洋葱味濃郁,微辣冶味葡式凍豬耳爽脆有咬口,那濃郁的洋葱香醋沙律汁是靈魂,美味烤沙鯭超大條,魚靚鮮甜肉夠實淨,大大條才$200,夠十多人分享葡式煮蜆牛油味濃,蜆肥有酒香,正愛吃橄欖可一試佢個黑水欖,$23,幽香馥郁,正貨。這兒連蔬菜都很美味,椰菜及西蘭花都新鮮爽脆要試佢地既西班牙海鮮炒飯,飯煮得煙韌分明,海鮮足料人人讚但非洲雞個汁偏淡無乜特別烤原隻鮮魷過了火;蒜蓉包切得薄又細令人唔多滿足。最後埋單位位才$250,飲飽食醉大滿足,亦祝女主角小妮子快高長大,聽教聽話,生日快樂,放假再來玩!袁連人生酒庫FB:smallsmallsmalllin
[澳門篇] 正宗抵食湖景葡菜 - 亞利咖哩屋

Sangria
先來兩Jug Sangria,酒味香甜濃郁,調得很不錯
烤牛仔骨
燒牛仔骨醃得入味,烤得香口肉嫩多汁,美味
烤墨魚
燒墨魚香軟,送酒一流;蝦咖哩洋葱味濃郁,微辣冶味
豬耳
葡式凍豬耳爽脆有咬口,那濃郁的洋葱香醋沙律汁是靈魂,美味
燒大沙鯭
葡式煮蜆
葡式煮蜆牛油味濃,蜆肥有酒香,正
黑水橄欖
愛吃橄欖可一試佢個黑水欖,$23,幽香馥郁,正貨。
西蘭花
這兒連蔬菜都很美味,椰菜及西蘭花都新鮮爽脆
西班牙海鮮炒飯
要試佢地既西班牙海鮮炒飯,飯煮得煙韌分明,海鮮足料人人讚
但非洲雞個汁偏淡無乜特別
烤魷魚
烤原隻鮮魷過了火;蒜蓉包切得薄又細令人唔多滿足。
香草羊架

袁連人生酒庫FB:smallsmallsmalllin
2016-07-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
Celebration
烤魷魚
香草羊架
  • 烤沙鯭
2015-09-29 10292 views
這餐廳已不是第一次惠顧,但這次中秋節有煙花比賽,對面岸又可以看到煙花,就來試一下,一行8人食晚餐,邊食邊看煙花,又抵食又好味。牛油味重,但不算特別好味。這個湯超鮮甜,有蝦,魷魚,青口....好足料,唯獨是湯飯但沒有飯,只在餸中勉強弄到幾粒,我要自行加個白飯落湯才有些飯的影踪白酒煮,酒味不灷濃,不算特別美味,但可以接受,但因也鮮味,但太細只,無肉食。蘑菇龍利魚,無特別,龍利魚又不是特別鮮甜,而且那白汁弄到魚皮也得淋。將薯仔切粒炸到脆卜卜,但完全沒有油淋淋的感覺,炒得很汗身,好正。$140一渣,不算太便直,味道還可以,但㖥沺备各略為生果款太少,只有蘋果及兩片燈橙及檸檬。薯絲馬介休,薯仔絲好脆,夾上洋蔥,雞蛋有少少淋淋脆脆的口感,很好味,不過$128就略為貴這裏的咖哩很好味,香辣得來不會太椰子味,汁很濃,而且牛肋骨得香牛味,而且有肉又淋,不像別的有時吃得好肥的膏,又無肉,牛又雪到完全沒有味道,建議多叫一碗飯來撈汁炸蝦小食,香口,蝦爽口,但沒有蝦味,用來餸酒也可以今次的燒豬脾失色了些,因為皮唔夠脆及香,而且肉唔多蒜蓉包太薄,烘得好脆,但好乾,完全沒有包的口感
牛油味重,但不算特別好味。
西班牙海鮮湯飯
干煎蛋免治牛
薯絲馬介休
咖哩牛肋骨
炸蝦小食,香口,蝦爽口,但沒有蝦味,用來餸酒也可以
燒豬脾
今次的燒豬脾失色了些,因為皮唔夠脆及香,而且肉唔多
蒜蓉包
蒜蓉包太薄,烘得好脆,但好乾,完全沒有包的口感
2015-09-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$1568 (Dinner)
西班牙海鮮湯飯
干煎蛋免治牛
薯絲馬介休
咖哩牛肋骨
2015-09-14 9228 views
到了晚餐時間希望找一些地點上不太嘈雜和風景怡人的餐廳,立時想起以前在西灣遊覽時看到在湖邊的一排餐廳,就選了其中一間最多人選擇的餐廳「亞利咖哩屋」。地點上「亞利咖哩屋」是在西灣的湖畔,地點上比較「偏僻」,「偏僻」的意思是很少的公共巴士路經此地,在新馬路附近只能有一部9號的巴士來到這地,要在民國馬路/西灣湖站下車,而在媽閣廟附近就有6B、9或是28B號去到「民國馬路」這個站,當然還有在北區舊區這一部16號來這同一個站,而這些巴士的客量都是細一些而多數時間都比較多人,所以來到這地都要花上一番的功夫。之前食完午餐就慢慢行到這店,就順手訂了同日晚上七時半,眼見訂位的簿已經寫得密密麻麻,不過最後都成功訂到位,然後就去看同夜的表演了。看完表演再坐穿梭巴士回到新麗華酒店,時間還未到七時,所以就慢慢行過來,由海邊行過來可以看到澳門的夜景,晚上的旅遊塔在燈光的配合下特別美麗,在涼風的伴隨下不太辛苦用了十多二十分鐘都來到了目的地,沒有想像中這樣遠。來到時見到門外的位置已經坐滿了客人,心中訂了位可能都要等一陣,但原來餐廳入面已經留了坐,可以在有冷氣的情況下進餐。店內的佈置簡單,都是一般西餐廳的格局,顏色的配襯

店內的佈置簡單,都是一般西餐廳的格局,顏色的配襯很有歐陸的風味,牆上掛有一些的畫,還有一些得意的公仔作為裝飾
。這店的坐位都是兩人或是四人的格,在店內有一張長枱可以給十多人坐的,當然門外的枱又可以提供很多的兩人或四人枱,如果天氣不太熱的情況下伴著涼風望到外面美麗的西灣湖邊感覺更加一流。
餐牌的食物也很多,每一個的種類例如是湯類都有十多種的選擇,還有海鮮類、肉類、飯類蔬菜類,餐牌的一頁有二十多種食物而有十多頁的選擇,圖片上的食物有時又差不多的樣貌所以選擇時都有一些的眼花撩亂的感覺,不過最後都選了西洋炒蜆、咖哩雞、油烤餅、蒜蓉大蝦蒜蓉炒雜菜
啤酒
西洋炒蜆
西洋炒蜆($63)

第一個來的食物就是這一個,可能是因為炒的關係,蜆的數量不太多,而且肉的數量很少,雖然蜆肉都充滿了白酒味和洋蔥的味道,而且下面的湯非常鮮甜,用來拌飯食一流,但真是太少的蜆,不能盡興地享受這個美食,當是小食多滋味。
咖哩雞
咖哩雞($78)

這店的咖哩也相當出名,因為家人害怕牛膻味就叫了咖哩雞,來時還配上了一個白飯,這店的咖哩是只有微微的辛辣感,我想完全食不到辣的朋友都可以接受到,而且味道有一些的甜味,香料味未到印度式這一種但就有微微的辛香味。雞肉食落已經非常入味,每一件都充滿了咖哩的香味,旁邊的薯仔也都煮得十分之淋身,用來配飯感覺一流,所以最後還配上了油烤餅可以善用這個美味的咖哩汁。
油烤餅
油烤餅($23)

叫這個就是可以善用咖哩雞中的咖哩汁,不過這個油烤餅都充滿了牛油味,咬落鬆軟,當然這些食物配上咖哩汁當然是一絕,很快就食完了。
蒜蓉大蝦
蒜蓉大蝦($180)

叫食物時店員問我們要百多元的還是二百多元的大蝦,我想我們只是兩個人而且還想試多一些的食物最後我都是只是叫了百多元的蝦,雖然是百多元但來時見到蝦都相當之大隻,還有陣陣的蒜蓉牛油的香味,蝦的肉質相當之結實而不鬆散,雖然下了蒜蓉太蝦肉本身的甜香也能食出,當然用了蒜蓉牛油來煮更加帶出蝦肉的香味,而蝦肉也煮得絕不老身,仍然食出蝦肉的彈性,雖然蝦頭的羔就少了一些,但也有微微的甘香味,水準之選。
蒜蓉炒雜菜
蒜蓉炒雜菜
蒜蓉炒雜菜($56)

每一餐都希望有均衡的飲食所以就叫了這一個食物,雖然是普通的食物但入面都有椰菜、西蘭花、椰菜花、粟米芯和蘑菇,每一種蔬菜都炒得十分之香口而不老身,食落十分之爽口,最後也能全部的食清,感覺可以。
這店外面的景色十分怡人,外面只有很少的人行過,只有一些的本地人在湖邊跑步,湖邊涼風伴著開了燈的旅遊培和西灣大橋的夜景,在這樣的環境下進餐感覺一絕,不過當然要天氣不太冷或熱時到了外面的坐位更能近距離享受這種的美景。

手腳上服務員十分之明快和有效率,出菜的時間也得十分之快,只是除了好像是老闆娘的人外,其他人都笑容欠奉,有少少好像是機械人的感覺,雖然知道有時工作繁忙的時間也不能開懷大笑地工作,但個個都黑口黑面時會令客人在感覺上有少許的不足。

食物的質素非常好,全部食物都十分之滿意,而這店在食物上的選擇真是很多,今次都只是食到這店一小部分的食物,其他還有很多出名的食物例如蝸牛湯、炸馬介休球、海鮮飯和血鴨等都想嘗試,希望還有機會來到這店光顧。
食物一流的湖邊食店,景色一絕的「亞利咖哩屋」。
2015-09-10
$240 (Dinner)
2014-12-02 10599 views
黎到澳門必定食番餐葡國菜,而亞利咖哩屋出名抵食又好食,但係餐廳地點比較偏僻,不過可能位置咁唔就腳我地先可以食到咁抵食既葡國餐。行左大半個鐘有多先到達餐廳,我地大約差唔多5:30pm到達餐廳,所以冇咩人,但就要7:00pm交枱。忌廉湯 $28,湯好濃郁而且好熱,似剛剛煲滾,麵包都暖暖地,點埋湯仲好味咖哩牛腩(跟飯),好似大約70幾蚊,但我覺得一般,牛筋仲多過牛腩,牛腩都唔夠淋同唔夠入味。好因為嗌左個咖哩牛腩點可以唔嗌個蒜蓉包,焗得好脆卜卜呀葡國焗鴨飯好似大約都係70幾蚊,唔好睇佢個面頭冇咩料得個飯,但個底有腸仔同鴨肉,我覺得呢個好味呀。葡國燒豬手 $108豬手好大份,上枱時我都嚇一跳。咁既價錢食個豬手真係超抵,我睇其它葡國餐廳燒豬手起碼都要200百幾蚊起。真係好抵食呀,而且個皮燒到脆卜卜,肉又唔會太乾身,仲係熱辣辣架,必食呢隻蒜蓉蝦超大隻,同手掌差唔多,啖啖蝦肉,撈埋d汁食到lam lam脷不過呢個係時價,大約100蚊。今次黎澳門終於可食到葡國餐,真係食飽飽又滿足地番香港啦。
黎到澳門必定食番餐葡國菜

因為嗌左個咖哩牛腩點可以唔嗌個蒜蓉包,
焗得好脆卜卜呀

葡國燒豬手 $108

不過呢個係時價,大約100蚊。
今次黎澳門終於可食到葡國餐,真係食飽飽又滿足地番香港啦。
2014-11-28
$250 (Dinner)
  • 葡國燒豬手
2014-11-20 8174 views
今次找來這間亞利咖喱屋,多得朋友推介,他說這間是一間好味又便宜的葡國菜因為比較多人,所以我們提前打電話預約。地點比較不方便,因為很少巴士會經過西灣我們在媽閣廟那邊下車,步行也需要15分鐘,後來望過附近的巴士路牌,9號及16號也會經過這裡。餐廳對面就是旅遊塔,景色很美室外的位置不多,所以我們坐在室內。到達餐廳的時間是六點半,已經坐了幾張檯因為想食的食物太多,我們叫了待應介紹給我們。咖喱牛腩: 我是不會特別點選食咖喱,既然來到這間咖喱屋當然要品嚐。咖喱非常惹味,不會太辣,咖喱與牛腩非常絕配除了牛腩點咖喱,我們也把薯條點咖喱,味道可口,比起點茄汁更要好吃必吃之選 燒豬手: 皮脆,肉質一流,燒得剛剛好,我們也把豬手點咖喱,還是第一次有這個食法。咖喱海鮮: 這個咖喱和咖喱牛腩那個不同,各有各特色,我覺得這個比較像黃咖哩當然我平時不吃咖哩,如果講味道,一定不及咖喱牛腩的咖喱 葡式時蔬: 蔬菜很甜馬介休炒飯:馬介休不咸,比起咸魚雞粒炒飯,這個更香口而且飯很軟熟,口感不錯。非洲雞: 這個是餐廳推介,當然有一定的水準雞肉很滑,醬汁惹味,不自覺也會食多了 這篇食評我好似提及了三次咖喱牛腩好味道,絕對
因為比較多人,所以我們提前打電話預約。
地點比較不方便,因為很少巴士會經過西灣
我們在媽閣廟那邊下車,步行也需要15分鐘,
後來望過附近的巴士路牌,9號及16號也會經過這裡。

餐廳對面就是旅遊塔,景色很美
室外的位置不多,所以我們坐在室內。
到達餐廳的時間是六點半,已經坐了幾張檯
因為想食的食物太多,我們叫了待應介紹給我們。

咖喱牛腩: 我是不會特別點選食咖喱,既然來到這間咖喱屋
當然要品嚐。咖喱非常惹味,不會太辣,咖喱與牛腩非常絕配
必吃之選

當然我平時不吃咖哩,如果講味道,一定不及咖喱牛腩的咖喱

葡式時蔬: 蔬菜很甜

馬介休炒飯:馬介休不咸,比起咸魚雞粒炒飯,這個更香口
而且飯很軟熟,口感不錯。

非洲雞: 這個是餐廳推介,當然有一定的水準
雞肉很滑,醬汁惹味,不自覺也會食多了

這篇食評我好似提及了三次咖喱牛腩好味道,絕對值得推介
啤啤佢~~
豬手
葡式時蔬
咖哩海鮮
2014-11-16 6852 views
今次不足一個月又來澳門玩!每次都會看Open Rice作參考,而自己每次都必食葡國菜,所以今次選了這一間,因為食評評價幾高,結果,沒有失望!由於我們五點就駕到,所以不用等位。
2014-11-08
葡式海鮮飯
白酒炒蜆
  • 葡國海鮮飯
2014-10-23 5968 views
餐廳的菜式價格不貴,露天座位還能看到澳門旅遊塔,大概就跟看著巴黎鐵塔吃飯一樣醉人。點了咖喱牛尾,牛尾炆得剛軟稔,筋位仍是彈力質感,未能離骨。我較喜歡煮得入味的咖喱薯仔,還有配白飯,但米飯偏乾硬。香煎馬介休馬介休其實是鹹魚,是鱈魚經鹽醃製而成,除了有咸香的鱈魚味,這道菜未算特別。面層的炸蒜頭帶苦澀,不是心目中的金香可口的香脆蒜頭。甜點點了芒果慕斯,這個只是一般。亞利咖喱屋可能就如店名,咖喱做得較出色,其他菜式只是一般,不會有很大意外,如前來坐於戶外座位,欣賞澳門旅遊塔夜景也算不錯。
餐廳的菜式價格不貴,露天座位還能看到澳門旅遊塔,
大概就跟看著巴黎鐵塔吃飯一樣醉人。
點了咖喱牛尾
牛尾炆得剛軟稔,
筋位仍是彈力質感,未能離骨。
咖喱牛尾
我較喜歡煮得入味的咖喱薯仔,
還有配白飯,但米飯偏乾硬。
香煎馬介休
香煎馬介休
馬介休其實是鹹魚,是鱈魚經鹽醃製而成,
除了有咸香的鱈魚味,這道菜未算特別。
面層的炸蒜頭帶苦澀,不是心目中的金香可口的香脆蒜頭。
芒果慕斯
甜點點了芒果慕斯,這個只是一般。
亞利咖喱屋可能就如店名,
咖喱做得較出色,其他菜式只是一般,不會有很大意外,
如前來坐於戶外座位,欣賞澳門旅遊塔夜景也算不錯。
2014-09-28
咖喱牛尾
♥ 澳門美食 ♥ 仿如置身於「葡萄牙」之澳門家庭飲食遊哈哈~好耐沒寫過旅遊篇了, 今次就同大家介紹下最近夏沫經常去的澳門~^^~除了工作需要, 其實夏沫的家人及蝦子餅都經常來澳門但就未試過一家人一起去玩~^^~出發當日還非常好彩被 Upgrade 到貴賓房, 呵呵~So Lucky~當日夏沫是後JOIN的, 所以一到步就去了 GALAXY 找家人剛好遇到表演呢~^^~夏沫很喜歡D縮小或特大的東西~見到這個模型都欣賞了很耐先肯走, 哈哈~嘩~見到羅信記呀~當然要映返張相啦~哈哈~姐夫一到訂了台, 說這間「亞利咖喱屋 Ali Curry House」好味又抵食地方雖然遠了點, 要坐的士來, 但附近環境很優美啊~餐廳位於西灣民國大馬路4K號地下 +853 2855 5865在露天茶座, 可以飽覽無敵海景, 景色好優美對面是旅遊高塔, 環境好靚~夏沫也是第一次來, 所以未點美食前, 趁天未黑就衝出去映旅遊高塔, 嘻嘻餐廳外還有勁靚的葡式建築, 粉紅色的啊~超靚~唔捨得走~這間好像是私人物業, 叫怡和大屋 (希望資料沒錯吧~^^~)夏沫在這裡拍了很久, 好彩冇人趕者~嘻嘻~~難得蝦子餅映到幾張唔
蒜茸包 MOP 23
燒沙甸魚 MOP 39
麥餅
♥ 澳門美食 ♥ 仿如置身於「葡萄牙」之澳門家庭飲食遊
除了工作需要, 其實夏沫的家人及蝦子餅都經常來澳門
但就未試過一家人一起去玩~^^~
剛好遇到表演呢~^^~
夏沫很喜歡D縮小或特大的東西~
見到這個模型都欣賞了很耐先肯走, 哈哈~
嘩~見到羅信記呀~當然要映返張相啦~哈哈~
地方雖然遠了點, 要坐的士來, 但附近環境很優美啊~
在露天茶座, 可以飽覽無敵海景, 景色好優美
對面是旅遊高塔, 環境好靚~
餐廳外還有勁靚的葡式建築, 粉紅色的啊~超靚~唔捨得走~
夏沫在這裡拍了很久, 好彩冇人趕者~嘻嘻~~
難得蝦子餅映到幾張唔錯的, 一定要POST出來, 哈哈~~
因為蝦子餅經常將夏沫映到又肥又婑, 哈哈
這張是夏沫最喜歡的啊~角度非常不錯~^^~
夏沫忍不住偷看屋內, 哈哈
這間好像是華麗的葡萄牙駐澳門領事館, 白雪雪~好靚~^^~
呢張映到我好肥, 不過背景靚~
玩左一陣, 肚餓了~入返「亞利咖喱屋 Ali Curry House」先~
看看餐牌真的很抵啊~想全部叫晒~
蒜茸包 MOP 23
其實幾脆, 不過就不夠熱
好味~好味~啖啖肉
好抵食啊~咁平可以食到蟹蓋~
雖然唔算多蟹肉, 但好有口感, 但食晒就有點SALT, 所以...
即刻叫杯可樂先~呵呵~~
燒沙甸魚 MOP 39
唔~這個夏沫麻麻地, 還是喜歡清蒸魚多點~
總覺得有點魚「醒」味, 而且碎骨太多, 食到很累
燒牛肋骨
肉質幾細嫩, 好鬆軟, 食完一件想再食
葡式燴海鮮飯 MOP 108
姐夫大力推介, 一定要試, 真的很好味啊~湯底好似蘿宋湯的味道,
仲知就是越食越開胃~您會好想叫個白飯送湯, 真的很好味~
下面這個不記得名字, 但味道也不錯, 好似是咖哩雞
這個麥餅有點乾身, 其實我們點錯了, 想點一個圈一個圈樣子的麥餅, 下次再試
其實仲有叫左好多菜, 不過沒放上來了~味道是不錯的~
結帳時真的超抵啊~每個人都不用MOP100呢~
大家如果有興趣來吃, 記得訂台啊~晚上真的很多人呢~
一出餐廳門口, 就見到勁靚的西灣夜景
原住海邊就可以行返出大三巴牌坊個邊架啦, 不過都要行20分鐘
環境很美, 邊行邊欣賞
Other Info. : 其實仲有叫左好多菜, 不過沒放上來了~味道是不錯的~ 結帳時真的超抵啊~每個人都不用MOP100呢~ 大家如果有興趣來吃, 記得訂台啊~晚上真的很多人呢~
2014-09-06
$88 (Dinner)
2014-05-08 7167 views
復活節拉大隊過澳門盡情hea玩一日, 純影相、掃街食好嘢! 由經常出trip到澳門既靓女搞手plan rundown, 帶大家食出香港 , 而晚餐就揀選左有靓靓海景睇既“亞利咖喱屋”。“亞利咖喱屋”位於西灣湖邊馬路對面, 沿途有唔少簡樸既中式老房及華麗葡式建築既禮賓府。 是晚天公造美, 我地坐係露天茶座用餐, 對住旅遊高塔, 好有懷舊feel啊!大家翻翻餐牌, 樣樣都好想食, 一於每人揀一款菜式, 唔夠再加…1. 葡式海鮮飯 : 其實係湯飯, 雖然d海鮮材料唔算多, 但蕃茄既天然酸味加埋海鮮既精華之後, 味道可口。2. 咖喱魚 : 魚肉滑溜, 咖喱汁顏色深, 香氣濃。3. 血鴨 : 鴨肉嫩滑唔羶, 濃厚卻唔膩口。4. 葡國雞 : 雞肉嫩滑, 汁色偏黑濃醇, 香料重。5. 炸馬介休 : 似炸薯球, 外表炸得鬆脆, 內裏軟綿綿。6. 燒牛肋骨 : 肉質細嫩鬆軟。7. 炭燒豬頸肉 : 嫩滑爽口。8. 沙嗲串燒 : 有椰香, 花生味濃郁, 雞肉、豬肉串非常惹味!9. 澳門炒米 : 呢碟炒米又几好食, 有火腿絲、青椒絲、椰菜絲、洋蔥絲、蝦仁等等配料。10. 蒜蓉包 : 夠脆
1. 葡式海鮮飯
2. 咖喱魚
: 魚肉滑溜, 咖喱汁顏色深, 香氣濃。
3. 血鴨
: 鴨肉嫩滑唔羶, 濃厚卻唔膩口。
4. 葡國雞
: 雞肉嫩滑, 汁色偏黑濃醇, 香料重。
5. 炸馬介休
: 似炸薯球, 外表炸得鬆脆, 內裏軟綿綿。
6. 燒牛肋骨
: 肉質細嫩鬆軟。
7. 炭燒豬頸肉
: 嫩滑爽口。
8. 沙嗲串燒
: 有椰香, 花生味濃郁, 雞肉、豬肉串非常惹味!
9. 澳門炒米
10. 蒜蓉包
: 夠脆口, 香味十足。
11. 葡式麥餅
: 餅皮厚身, 口感QQ的, 個人都係比較欣賞印度薄餅多d。
12. 炒蒜蓉花椰菜
: 又香又清甜軟熟。
餐廳既侍應生算勤快, 唯獨是攞枱果陣比較混亂

今餐好味又抵食, 要多謝靓女搞手既推介
呢!
2014-04-20
$200 (Dinner)
  • 血鴨
  • 咖喱魚