2010-08-15 27 views
第一次去澳門,因為唔識路,搵左好耐行左好多冤枉路,最後問警察大哥先知道禮記係邊!大汗疊細汗,入到去即刻叫左2杯飲品一杯係芋頭雪糕涼粉冰另一杯係蜜瓜雪糕雜果冰兩杯的雪糕都好好味~好香,但稍嫌雪糕份量細左少少,所以就再叫蜜瓜雪糕磚,半磅都好大件2個人食食完都好"漏"下~蜜瓜味好濃,但感覺其實不太像雪糕,比較像是蜜瓜冰個份量我諗3~4個人食就差唔多呢~~可惜揀左食雪糕磚太飽,無食到三文治
第一次去澳門,因為唔識路,搵左好耐行左好多冤枉路,
最後問警察大哥先知道禮記係邊!

大汗疊細汗,入到去即刻叫左2杯飲品
一杯係
芋頭雪糕涼粉冰
另一杯係
蜜瓜雪糕雜果冰

兩杯的雪糕都好好味~好香,但稍嫌雪糕份量細左少少,
所以就再叫
蜜瓜雪糕磚,半磅都好大件

2個人食食完都好"漏"下~
蜜瓜味好濃,但感覺其實不太像雪糕,比較像是蜜瓜冰
個份量我諗3~4個人食就差唔多呢~~

可惜揀左食雪糕磚太飽,無食到三文治
蜜瓜雪糕磚
2010-08-07
蜜瓜雪糕磚
2010-06-01 33 views
黎到澳門必食甜品,禮記,她的雪糕令人回想小孩的時候,椰子和花生,在外好難吃到,果然用心製,嗒出真實的味道。
黎到澳門必食甜品,禮記,她的雪糕令人回想小孩的時候,
椰子和花生,在外好難吃到,
果然用心製,嗒出真實的味道。
2010-04-25
2010-05-27 28 views
抵達澳門後, 依照開飯(澳門專輯)介紹, 專誠到禮記雪糕味嘗, 店舖仍保留7-80年代裝飾, (我認為是懶得裝修), 其他地方沒有值得懷念, 而雪糕味道太甜, 絕不適合現今都市人的口味, 喜愛食雪糕的我, 食了一半也放棄, 我看見其他人都是食咗一半便離開, 所以奉勸各位無謂浪費時間啦
招牌食品, 可以一試!
甜到難以入口, 不值一試!
2010-05-23
Type of Meal
Tea
招牌食品, 可以一試!
2010-05-13 16 views
我之前聽同事講話澳門有間食冰ge幾好, 幾懷舊feel, 值得去試下,咁我今次就去咗la~~~~ 入到去第一個感覺就係 "嘩, 真係咁懷舊ge!!!"唔單只係裝修枱凳, 就連menu都係咁, 真係幾得意,試咗個雪糕同埋香蕉船, 覺得幾ok~~~ 跟住見到隔離枱食緊雪條, 就問阿姐係咩, 佢話係紅豆雪條, 我就即刻話要試la,因為我好鐘意紅豆, 一試就愛上咗la, 口感一流, 好實在ge紅豆,like~~~~ 決定下次黎都要再食!!!~~~~
咁我今次就去咗la~~~~

入到去第一個感覺就係 "嘩, 真係咁懷舊ge!!!"
唔單只係裝修枱凳, 就連menu都係咁, 真係幾得意,

試咗個雪糕同埋香蕉船, 覺得幾ok~~~ 跟住見到隔離枱
like~~~~
決定下次黎都要再食!!!~~~~
$30 (Tea)
(Non-member)
2010-04-19 15 views
每次到澳門,都幾乎要來禮記,因爲好掛住啲花生雪糕,原因系香港好難食到。但都幾肉赤,半磅23元。其實幾似將啲花生醬雪到結冰,不過自己未試過做,唔知效果得唔得。另見到一班香港旅客外賣雪條,每人一大包,相當厲害!不過已經好飽,所以無問究竟有咩味同幾錢,下次先啦。
2010-04-18
  • 花生雪糕
2010-04-16 27 views
我一落船, 午餐都唔食, 第一時間就飛過黎呢到... 點解? 因為我真係好鐘意d咁舊既地方, 而唔係因為我真係好想食雪榚~ 哈哈哈哈~anyhow, 到左, 就of course先叫個係人都叫既三文治啦~ 唔好講笑. 其實我叫呢個既reason係因為我想影個盒, 唔係真係想食... 由於我地一行有5人, 所以都幾難分, 亦都因為呢個分野既process知道佢真係雪到個雪榚好鬼硬~ 我地分到既味道係strawberry + vanilla + mango. 喇, 講真, 真係唔好味, 尤其係mango + strawberry, 好似藥水, 一入口即刻打個冷震, 唔係幾掂... 個vanilla我冇試過, 唔知點啦~ 另外叫左幾個雪榚球: 蜜瓜, 個顏色好靚, 但冇蜜瓜味. chocolate, 只有d好假既朱古力味, 其實有d似好立克... 不過color似柯華田~ 哈~ mango, 之前講過唔講喇~ 呢幾個味所有雪榚既texture似雪芭/冰多過似雪榚... 唔夠奶? 唔知呢... 總之就麻麻. 唔係好味既ice cream.之後翻開d指南, 人地話花生同芋頭好有味, 咁好丫,

之後翻開d指南, 人地話花生同芋頭好有味, 咁好丫, 反正之前個幾個既味道唔多satisfied, 叫多2個又點話~ 先上花生... omg! 佢係咪用左skippy (仲要係幼個個) 做架?!!!! 咁有花生味既?! 我直頭以為我係食既花生醬! omg! unbelievable. 而且呢個係真係似雪榚, 因為好黏~ omg!!! 勁surprised! 個芋頭又真係勁芋頭. 由於我唔鐘意食芋頭, 但呢個芋頭雪榚completely似到真既芋頭十足十, 搞到我即時唔想食! btw, 呢個雪榚真係有返雪榚texture!!!

可能係lunch time, 所以冇人~ 我地就可以坐好耐研究下我地要去邊到搜尋美食, 話說我地又唔識去喎, 多得熱心既店主教我地行~ 真係唔該哂~
三文治
蜜瓜+chocolate+mango
peanut
taro
2010-04-02
$7 (Lunch)
peanut
taro
2010-03-26 25 views
3月20日星期六中午十二點幾去到禮記, 應該係啱啱開門, 我地係第一同第二個顧客,雖然見食評好多人都話雪糕三文治唔係咁好食, 但係都想試下~~雪糕三文治真係唔好食...威化好淋味道分別係椰子, 咖啡, 呍呢嗱, 椰子只係甜字沒有椰子味, 咖啡好拖肥味, 而呍呢嗱唔知點形容..朋友話聽講依d紅豆雪條唔錯, 橫掂一場黎到咪就試埋佢啦雪條有好多紅豆, 味道都ok, 依個可以試下~
3月20日星期六中午十二點幾去到禮記,
應該係啱啱開門, 我地係第一同第二個顧客,

雪糕三文治真係唔好食...威化好淋
味道分別係椰子, 咖啡, 呍呢嗱,

朋友話聽講依d紅豆雪條唔錯, 橫掂一場黎到咪就試埋佢啦
雪條有好多紅豆, 味道都ok, 依個可以試下~
第一次見到~原來都幾細舊
威化好淋(唔知咁樣係咪正常呢?)
2010-03-20
$13.5
  • 紅豆雪條
2010-02-24 19 views
環境 懷舊 乾淨企理服務 滿意 (當時加埋我得兩檯客)叫左雪糕三文治椰子&蜜瓜&黃色味(黃色 食唔出咩味)我個人唔係咁鐘意椰子味我覺得冬天可以唔洗去 食落去好平凡(其實係失望)夏天會好味D?總評 建議夏天去
環境 懷舊 乾淨企理

服務 滿意
(當時加埋我得兩檯客

叫左雪糕三文治
椰子&蜜瓜&黃色味(黃色 食唔出咩味)
我個人唔係咁鐘意椰子味
我覺得冬天可以唔洗去 食落去好平凡(其實係失望
夏天會好味D?

總評 建議夏天去
2010-02-22
$9 (Lunch)
2010-01-27 22 views
呢牌見凍凍地,,就諗住食下雪糕過下癮,就去呢間諗住試下,, 懷舊ge冰室的確好懷念,但係,雪糕就係無乜特別.. 食落去..個雪糕尊同係街邊買無咩分別,,服務態度差,,叫幾次佢先肯過黎,,仲要唔係多客人 價錢太貴..不值一試,。。
呢牌見凍凍地,,就諗住食下雪糕過下癮,就去呢間諗住試下,,
懷舊ge冰室的確好懷念,但係,雪糕就係無乜特別..
價錢太貴..不值一試,。。
2010-01-19 34 views
我地6個行左好耐先搵..一心以為好值得啦行得咁辛苦點知...個雪糕磚勁唔好味..我地食士多啤利味...好似食緊藥水咁..個女侍應D態度好唔得,,落單落左3次都仲問我地要D咩..仲要勁唔好聲氣..所以下次都唔洗再浪費時間去食LUUU
我地6個行左好耐先搵..
一心以為好值得啦行得咁辛苦
點知...個雪糕磚勁唔好味..
我地食士多啤利味...好似食緊藥水咁..
個女侍應D態度好唔得,,
落單落左3次都仲問我地要D咩..
仲要勁唔好聲氣..
所以下次都唔洗再浪費時間去食LUUU
2010-01-16
2010-01-17 42 views
早上食完豬扒包下午就來吃雪糕了原是由大三巴行下來都蠻遠的,幸好有學生指點一下我們才沒走錯路我們每人要了一件雪糕三文治和半份雪糕磚雪糕三文治原來口味不能自己選擇的,店員說每批口味都會不同這次我們的應該是椰子,芒果和蜜瓜雪糕其實很淡沒什麼味道,所以味道都是很勉強才吃得出來的威化吃得出餅的感覺,不是軟淋淋雪糕磚本來是要了蜜瓜味的,不過店員推介我們吃椰子味所以就轉了椰子雪糕磚白白的,看上去就像兩磚豆腐因為是自製的關係,奶下得比較少,雪糕好像有點像冰的感覺,也沒平時街外買的那麼快溶當雪糕溶到一半我們再吃下去的時候就像吃泡泡似的,很搞笑的感覺其實雪糕沒想像中的好吃,不過各有特式而且店員也很好客,邊工作邊跟我們閒聊,很有街坊街里的感覺來吃只是為了這兒懷舊的風格! 畢竟沒有多少雪糕店都像這樣的了
早上食完豬扒包下午就來吃雪糕了

我們每人要了一件雪糕三文治和半份雪糕磚

雪糕三文治
原來口味不能自己選擇的,店員說每批口味都會不同
這次我們的應該是椰子,芒果和蜜瓜
雪糕其實很淡沒什麼味道,所以味道都是很勉強才吃得出來的
威化吃得出餅的感覺,不是軟淋淋

雪糕磚
本來是要了蜜瓜味的,不過店員推介我們吃椰子味所以就轉了
椰子雪糕磚白白的,看上去就像兩磚豆腐

其實雪糕沒想像中的好吃,不過各有特式
而且店員也很好客,邊工作邊跟我們閒聊,很有街坊街里的感覺

menu
椰子味雪糕磚
椰子,芒果和蜜瓜??
2009-12-13
$20 (Tea)
2009-12-30 24 views
來到這一站,真的累了...但不竟找了很久,都要入去試試坐下來,首先就視察了周圍的環境,立即拍下相片給大家看....然後才決定吃什麼見到他們在勤力地接盒子!的確有點家的味道~店員推介我們吃椰子味的雪糕!好就信她吧....叫了一個雪糕磚椰子味的...很大舊!!!!!!再加2個三文治雪糕(雪糕是蜜瓜、花生及椰子味)雪糕磚和平時在香港吃的雪糕不同...,沒有滑的...沒有太濃的味道,只是清清淡淡的~這次吃怕了!!!可能當時很飽...味道就一般...真的沒想像中咁好!用一個雪糕磚的價錢試多幾隻其它味的雪糕可能會較抵...三文治雪糕,看到就是懷舊的感覺,這樣已經加分了!懷念小學時候吃過的...到了現在食感覺真的不太一樣呢!但吃不出花生味....失望就是有點點吧~不過都要一試的

來到這一站,真的累了...但不竟找了很久,都要入去試試

見到他們在勤力地接盒子!的確有點家的味道~
椰子味的...很大舊!!!!!!
再加2個三文治雪糕(雪糕是蜜瓜、花生及椰子味)

用一個雪糕磚的價錢試多幾隻其它味的雪糕可能會較抵...

失望就是有點點吧~不過都要一試的
椰子味雪糕磚
2009-12-13
砌盒中
2009-11-29 15 views
在新馬路左穿右插,慢無目的周圍行,行得累了,眼前的竟是禮記,一於入去坐下。其實我從未吃過出晒名的雪榚三文治 (MOP 8.5),就叫個試下,不用半秒,阿姐非常快手就拎左一個比我,size 的確比我想像中細小。掀開包裝盒,三色分別是椰子、芒果、花生,先從味道較淡較輕的椰子著手,一口咬落,發覺威化毫無脆感,椰子味也不強,重奶味,其後的芒果、花生也只是一般,價錢不貴,但味道同樣不見出色。吃罷,令我不禁懷念新加坡通街有得賣的雪榚三文治,比禮記的絕對好吃百倍。

雪榚三文治
椰子、芒果、花生
2009-11-22
$8.5 (Tea)
2009-11-20 21 views
去完皇冠小館, 行行吓見到禮記雪糕. 間店好似好古老, 我地雖然已經食到好飽, 但係都想試一試lee間雪糕屋...禮記雪糕.令我地大失所望, 個ice-cream sandwich 個ready packed, D waffle 林晒... 個taro ice-cream 我個friend 食了 1/3 就吾食,覺得會浪費個stomach D 位..

個包裝好懷舊
門口
ready packed
2008-10-23
個包裝好懷舊
門口
ready packed
(Non-member)
2009-10-25 25 views
出發前係網上搵到呢間禮記, 見佢三文治雪糕好好吸引, 好想懷念一下以前曾經食過三文治雪糕, 成班朋友由大三巴果度開始行, 此店位置偏遠, 好辛苦先搵到....入到去, 即叫三文治雪糕, 侍應好快递給我, 三文治雪糕又細, 又貴.....味道...一般.....講真雪糕好難唔好食.....呢間以后唔會再去....

2009-09-01
$40 (Other)
Celebration
Birthday