2013-09-07 846 views
我們4個女孩子差不多每年也會一起去旅行的,今年盛夏就到了澳門玩2天! 由於我們坐1:30PM船,到達澳門CHECK IN酒店,再出去已經是5時多,我們由酒店乘的士到達禮記雪糕,由於時候不早,客人不多,只有數枱食客.我從未吃過禮記雪糕,但看食評已被那懷舊的雪糕三文治吸引住了,故我此行是為了三文治而來的!!三文治雪糕($12)紙盒的圖案真的很懷舊,以威化餅包着的雪糕為蜜瓜、忙果及椰子味,不過威化餅已經淋了,雪糕也是人工香料的味道,內裡亦有碎冰,說實在味道真的很平凡,可能幾十年前,人們未吃過外國出產的美味雪糕,有這種雪糕吃應該很滿足了!! 不過若想懷舊一番,都可以一試的,但好吃與否則見人見智!
三文治雪糕($12)
2013-08-18
$12 (Tea)
2013-08-12 678 views
食完美味午餐, 特別留肚食甜品.  但係午餐實在太美味, 太豐盛, 所以係禮記亦未能多試幾款.要了至愛雪糕紅豆冰, 雪糕係雲呢哪味, 不是特別喜好, 重點在於紅豆冰, 不是港式的小半杯紅豆, 大半杯奶水加冰, 而是一杯滿滿的紅豆, 可比美十勝紅豆, 紅豆分量可與日本甜品匹敵.  紅豆本身又大又滑又淋, 而不是只有紅豆衣. 正 !!!! 可以的話, 實在想來多一杯.朋友點了椰子雪糕及香芋雪糕, 好有椰子味, 但本人敏感, 未能嚐試.  至於香芋係原色, 有粒粒有得咬, 正!

雪糕紅豆冰
西班牙咖啡及香芋雪糕
懷舊三色三文治雪糕
2013-08-04
$18 (Tea)
雪糕紅豆冰
西班牙咖啡及香芋雪糕
2013-07-27 403 views
上週日,跟男朋友在忙一些事整個下午都在外面東奔西趕的,再加上天氣超熱但奈何我的體質是那種不太會流汗的,熱得有點頭昏昏地點就在禮記的附近好讓我歇歇腳、吃吃冰好小一球的椰子雪糕索價MOP10/一杯,有點不划算喔沙沙的口感,甜度不高細意品嚐椰子的香味會慢慢跑出來,挺討喜的味道我的雪糕三文治包裝很懷舊,它也是店裡人氣商品之一每盒的味道都不一樣隨機的令人既期待也驚喜,呵呵這次是咖啡、芒果、椰子上下有2塊威化餅,包著3色的冰淇淋應該從淡吃到濃味可惜我從咖啡開始吃,吃得芒果的時候...一開始吃不出味道來了喜歡這款雪糕三文治!! 透心涼之餘又讓我歇一下
上週日,跟男朋友在忙一些事
整個下午都在外面東奔西趕的,再加上天氣超熱
但奈何我的體質是那種不太會流汗的,熱得有點頭昏昏
地點就在禮記的附近
好讓我歇歇腳、吃吃冰
好小一球的椰子雪糕
索價MOP10/一杯,有點不划算喔

沙沙的口感,甜度不高
細意品嚐椰子的香味會慢慢跑出來,挺討喜的味道
我的雪糕三文治
包裝很懷舊,它也是店裡人氣商品之一
每盒的味道都不一樣
隨機的令人既期待也驚喜,呵呵
這次是咖啡、芒果、椰子
上下有2塊威化餅,包著3色的冰淇淋

應該從淡吃到濃味
喜歡這款雪糕三文治!! 透心涼之餘又讓我歇一下
2013-03-24 402 views
龍華品茶後,沿着高士德大馬路往荷蘭園方向走,途中吃過老字號龜苓膏,參歡茶藝博物館,漫步盧廉若公園,剛好消化了午膳,好讓腸胃保持最佳狀態,迎接覓食遊之下一行程。到達荷蘭園範圍,果然歐式建築物處處,閒遊別有一番風味。走過一所美食小店,被門口的雞蛋仔吸引,可惜相逢恨晚,已經是最後一天營業,是吃過中最出色,打聽下,禮記就在附近。到禮記必抱有懷舊之心,體驗保留六十年代裝修的家庭小店,雪糕冰室之風貎,說實話,該是現代的雪糕更好吃。進店後,觀察食客,詢問老闆娘推薦,決定試試雪糕磗及三色雪糕三文治。芒果雪糕磚有如其名,形狀及硬度均如一只橙色磚頭,服務員以一簿身鐵碟盛放着送上,外觀亦仿似一大𥖁牛油,如小時間在家中吃生命麵包般之良伴!此雪糕磚,定必以低温儲存,以小叉進食,要畧為用力方可切成小塊,入囗冰極,欲又迅速溶化,芒果味道以果精調教,似牛奶公司蓮花杯質素,可以接受,相比現代的Haagen Daz, 雪糕磚含奶量少,水份及空氣較多,因此口感不及幼滑軟順,近似冰沙或雪芭多一點,不一樣的口感,好吃。雪糕三文治適合多心的人,一次品嚐三款口味,雲呢拿,菠蘿及朱古力,簡單地用禮記招牌紙盒包着,上下層均有一片威化餅

芒果雪糕磚

雪糕三文治
適合多心的人,一次品嚐三款口味,雲呢拿,菠蘿及朱古力,簡單地用禮記招牌紙盒包着,上下層均有一片威化餅,中間就是雪糕餡料,雪糕質素有如牛奶公司蓮花杯,香精調味,夠凍,不失為夏日消暑良品。

結論是值得一試。

2013-02-23
$16 (Tea)
  • 芒果雪糕磗
2013-02-23 157 views
小時侯吃的雪糕比較簡單,沒有果肉,生果味也是化學合成的,但仍叫人回味,加上罐頭雜果和香蕉實在令人高興!經過禮記雪糕,老公說要懷緬一下童年,所以我倆就進去吃一客香蕉船。原打算吃小時最愛的CHEMICAL蜜瓜搭CHEMICAL芒果,後來才知不能選擇,只好乖乖吃菠蘿和椰子,但上面有無敵的罐頭雜果和朱古力醬,賣相和味道都非常童年!傍晚時份,懷舊的門面、懷舊的裝修,化學合成的雪糕味交織一起。童年的回憶,難道要遠走澳門才能找到?

童年的回憶,難道要遠走澳門才能找到?

2012-12-28
$28 (Other)
  • 香蕉船
2012-11-23 66 views
澳門 d 街道真係好難搵 , d 名又奇怪 , 呢日我地o係新葡京 , 行到大三巴 , 再走返落大馬路 , 左穿右插 , 硬係搵唔到禮記於是就地截架的士 , 講低禮記電糕 , 點知 ... 過幾個燈位就好喇黎講好幾次澳門 , 都無特別想黎呢度 , 係因為妳鍾意食雪糕知道呢間禮記o係澳門出名雪糕係自家製 , 又老字號 , 難得咁遠過到黎 , 難搵都要走黎試下 , 睇下係咪真係咁正 ,點知 ..... 不論服務還是食物質素 , 都完全唔合格 , 勁失望1. 椰子雪糕~ 估唔到係咁普通 , 椰子味係幾香 , 但雪糕口感不軟不滑 ,好似有 d 冰碎咁 , 一小球杯上 , 上面加左 d 好奶o既 cream , 同樣實而不綿 , 味道 , 賣相 , 就連份量都比相像中落差太大2. 雪糕菠蘿冰~ 諗住叫杯飲品 , 唔使淨食雪糕咁甜咁膩 , 點知呢杯菠蘿冰根本就係一杯糖水 , 連 d 菠蘿都係淨係得甜味 , 好可怕 !!雪糕係雲尼拿味 , 佢本身唔係好甜 , 但混o係糖水度就甜到不行 !## 至於服務 , 幾位阿姐就好似見我地唔到咁 , 客人唔多佢地索性坐晒o係度 , 由我地入門口到自己坐低 ,

知道呢間禮記o係澳門出名雪糕係自家製 , 又老字號 ,
1. 椰子雪糕

2. 雪糕菠蘿冰

佢地索性坐晒o係度 , 由我地入門口到自己坐低 , 都可以無人招呼
睇完 menu 要落單喇 , 都仲係懶懶閒咁 , 真係有 d 後悔搭的士黎食 !!
$13 (Lunch)
2012-10-13 79 views
別過永安,順道拜訪禮記雪糕,一直懷疑這間薄有名氣的雪糕店的存在意義只在於讓遊客拍拍照嘻嘻哈哈懷舊一番......以前吃過的紅豆雪條不怎麼樣,今次蜜瓜雪糕比不上以前的雪山雪糕蜜瓜味,三文治奇細無比,口感似雪葩,似放在雪櫃一年以上長滿雪花的牛奶公司雪糕.
2012-08-26 97 views
澳門遊突登來到禮記, 入到去搵左個卡位坐, 4個人有d窄order食物果陣, 呀姐唔會用紙筆抄底我地叫咩....所以叫左兩樣佢就要stop我地...拎完過來先可以再叫過什果賓治 一黎到大失所望, 個樣好似d血水藥水咁.....飲左一啖好酸, 一d都唔解渴, 頂唔順, 比左老公飲。椰子奶昔 呢個唔可以叫做奶昔, 只係椰子奶, 得個甜字, 欠缺椰子味椰子雪糕磚半磅來身諗住叫香芋, 但呀姐話冇, 咁叫番椰子啦.....其實同果杯椰子奶同出一轍, 只係雪成雪糕, 又係得個甜字, 欠缺椰子味波羅冰 朋友叫的, 佢話好甜, 飲完仲口渴雪糕三文治 呢個應該係禮記既皇牌, 朋友說好好味, 佢仲好鍾意個盒, 帶左個盒走。香芋雪糕 朋友話有nuts, 特別, 幾好味行左對面遠望一望禮記, 唔知上面係咪佢地既工場, 出面望入去見到小小鐵兜器皿等, 好似唔係好衛生咁佢應該向窗口貼番d玻璃紙, 唔好望到入去...寧比人知, 莫比人見嘛.......
澳門遊突登來到禮記, 入到去搵左個卡位坐, 4個人有d窄
什果賓治 ($16)
什果賓治
椰子奶昔 ($16)
椰子奶昔
呢個唔可以叫做奶昔, 只係椰子奶, 得個甜字, 欠缺椰子味
椰子雪糕磚半磅 ($28)
椰子雪糕磚半磅
波羅冰 ($14)
波羅冰
朋友叫的, 佢話好甜, 飲完仲口渴
雪糕三文治 ($11)
雪糕三文治
香芋雪糕 ($9)
香芋雪糕
朋友話有nuts, 特別, 幾好味
上面是工場嗎?
Other Info. : 飲品個杯size好細 機本上所有食/飲品都唔值呢個價錢
$30 (Tea)
波羅冰 ($14)
雪糕三文治 ($11)
香芋雪糕 ($9)
2012-08-24 39 views
無人地講到既甘多人 去到仲有幾個空位睇D旅遊書推介雪糕三文治同紅豆冰棒叫左個雪糕三文治 真係好細個:S 唔係想像中甘長度比IPHONE4S細 厚比IPHONE4S厚DDDDDDD:S真係跌哂眼鏡味道呢 都係一樣令人失望雪糕係椰子 咖啡 同一個真係食唔出咩味果餅林哂 雪糕唔好味 好多冰 係CHEAP既雪糕黎唔會再食
無人地講到既甘多人 去到仲有幾個空位
雪糕係椰子 咖啡 同一個真係食唔出咩味
果餅林哂 雪糕唔好味 好多冰 係CHEAP既雪糕黎
唔會再食
2012-08-19
最尾一站男友指定去荷蘭園禮記食雪糕當日下午茶時段去到整間鋪頭都坐滿人我同男友要和人搭檯地坐在門口的一張4人檯我和男友點了一人一份的雪糕三文治打開盒子會見到兩塊威化餅夾著一舊雪糕磚(三種不同口味的雪糕)有(白色)雲呢拿, (米黃色)椰子, (綠色)密瓜味威化餅經雪藏過後, 變得少許濕冇咁脆講味道, 其實只是普通不過的雪糕, 無什特別男友另外再點了一杯飲品 - 夏日假期店員介紹係和菠蘿冰差不多的不過我們一飲, 出事了~它酸到盲公都可以一飲開眼!!!!!!!我飲了一啖, 放棄男友本著不浪費精神, 當一杯酸過咸柑桔的繼續飲
最尾一站
男友指定去荷蘭園禮記食雪糕

當日下午茶時段去到
整間鋪頭都坐滿人
我同男友要和人搭檯地坐在門口的一張4人檯
超多人~
連TVBuddy都係度食雪糕
我和男友點了一人一份的雪糕三文治
有(白色)雲呢拿, (米黃色)椰子, (綠色)密瓜味
威化餅經雪藏過後, 變得少許濕冇咁脆
講味道, 其實只是普通不過的雪糕, 無什特別

男友另外再點了一杯飲品 - 夏日假期
盲公開眼水 - 夏日假期
店員介紹係和菠蘿冰差不多的
不過我們一飲, 出事了~
它酸到盲公都可以一飲開眼!!!!!!!
我飲了一啖, 放棄
男友本著不浪費精神, 當一杯酸過咸柑桔的繼續飲

2012-05-04 78 views
同男友o系营地街市食完各式美食午餐後,边行边 o野食,我o地o黎临上松山灯塔前o黎呢o度食雪糕,男友要三文治雪糕, 仍用好怀旧o既纸盒包装,而且已经有三种雪糕,系椰子,咖啡同芒果,味道淡淡却好味.我又叫o左$18.00 o既三球雪糕,拣o左芒果,呍呢拿同芋头.芋头有粗粒o既,唔知系咪自制呢?临走时,男友後补一支红豆雪条,雪到好硬呀,而味道都系淡淡的.我又唔知其他两样几钱喇.服务:亚姐好好,好有耐性, 问题吖.

我又唔知其他两样几钱喇.

服务:亚姐好好,好有耐性, 问题吖.
2012-04-29 64 views
難得試後到澳門自遊行小時候曾經住在澳門 卻從來沒有踏足過荷蘭園大馬路這個地方有一次看見報紙的報導 得知到這家店 實是太幸運了一進內,店員便跟我們說話笑笑口的,很親切 一直建議著我們吃什麼什麼的最後我們喝了杯夏日假期個人來說, 這杯飲品還可以 愛酸的人可以試試看另外也點了雪糕三文治 和紅豆雪條如果有幸一到 一定要點來吃^V^實在太特別了雪糕三文治 內有三種味道三文治表層更是脆的感覺很清新而紅豆雪條 也用料十足真材實料 並不像平時吃到的最後也點了一個咖啡雪糕磚來吃挺好吃的 可惜相片過了1MB 上傳不了給大家看事實上它非常特別 有機會的話大家一定要試試店內格局優雅,保留了一些六、七十年代的感覺
難得試後到澳門自遊行

小時候曾經住在澳門 卻從來沒有踏足過荷蘭園大馬路這個地方
有一次看見報紙的報導 得知到這家店 實是太幸運了

一進內,店員便跟我們說話
笑笑口的,很親切 一直建議著我們吃什麼什麼的

最後我們喝了杯夏日假期
個人來說, 這杯飲品還可以
愛酸的人可以試試看

真材實料 並不像平時吃到的

最後也點了一個咖啡雪糕磚來吃
挺好吃的 可惜相片過了1MB 上傳不了給大家看
事實上它非常特別 有機會的話大家一定要試試

店內格局優雅,保留了一些六、七十年代的感覺
2012-04-26
$30 (Tea)
  • 紅豆雪條
  • 雪糕三文治
朋友話要食禮記雪糕,我哋攞住大包細包嘅手信,行咗一陣,揾到咗呢間老舖。朋友聽講雪糕三文治出名,試咗一個。好食還好食,就係雪得凍咗D。另一位朋友唔係太想食雪糕,就order咗杯飲品,味道不評論。我order咗個菠蘿雪糕新哋。我以為好似我哋平時食M記K記嗰种添。原來佢哋嘅新哋,就係三色雪糕加水果粒!!三色雪糕有蜜瓜、椰子同菠蘿味,面頭加上糖水菠蘿粒。我之前好少咁食架~~都几得意吖~~

雪糕三文治 MOP 11.00
菠蘿奶昔 MOP 16.00
菠蘿雪糕新哋 MOP 18.00
第一次可以將所有零錢用嚟埋單~哈哈!
2012-04-02
$15 (Tea)
雪糕三文治 MOP 11.00
菠蘿雪糕新哋 MOP 18.00
第一次可以將所有零錢用嚟埋單~哈哈!
  • 雪糕三文治
2012-03-17 110 views
家庭式雪糕買少見少,味道好否十分個人。吃得口甜心甜的,一經內化,便成個人的美好回憶。 xxx xxx xxx椰子雪糕 (MOP9) :有淡淡的椰香,吃一個意猶未盡。紅豆雪條 (MOP6) : 紅豆夠多,夠稔。咬下去有實在感,有豆香,有豆味。 xxx xxx xxx禮記雪糕,是個人的美好回憶。

xxx xxx xxx

椰子雪糕 (MOP9) :有淡淡的椰香,吃一個意猶未盡。

xxx xxx xxx

禮記雪糕,是個人的美好回憶。

椰子雪糕
紅豆雪條
Other Info. : 店內有電話放在當眼處,供客借用之餘並無貼上催促字句。最旁的桌上,店主在吃麪。付款時,店主放下筷子,走到銀櫃前,接過了錢,說聲「多謝」,我回應「好生意」。她回到桌上,續低頭先吃麪。我轉身推門,續走我的路。
2012-03-14
$20 (Tea)
椰子雪糕
紅豆雪條
2011-12-22 20 views
同老公搵左呢間野好耐呀..問左好多人..~終於黎到了~去到個老闆真係好好服務好NICE呀><見到呢度雪糕種類都幾多~我地叫左個三色雪糕黎TRYTRY睇下有幾好味先~我地叫左mango雲呢拿同埋密瓜@@食左啖@@覺得好似有少少溶溶地咁樣..定唔知好似有d粉粉地既感覺..係好特別..但係都唔知係好定係唔好..=0=不過味道好濃郁嫁真係可以食到好濃既mango雲呢拿同埋密瓜既味道不過我就覺得個球太細了~不過親切既招呼..真係加分不少~~~
同老公搵左呢間野好耐呀..
問左好多人..~
終於黎到了~
去到個老闆真係好好服務好NICE呀><
見到呢度雪糕種類都幾多~
我地叫左個三色雪糕黎TRYTRY睇下有幾好味先~
我地叫左mango雲呢拿同埋密瓜@@
食左啖@@
覺得好似有少少溶溶地咁樣..
定唔知好似有d粉粉地既感覺..
係好特別..
但係都唔知係好定係唔好..=0=
不過味道好濃郁嫁
真係可以食到好濃既mango雲呢拿同埋密瓜既味道
不過我就覺得個球太細了~

不過親切既招呼..真係加分不少~~~
2011-12-15
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$12 (Tea)