餓鳥.....有話兒:「338米高的旅遊塔原來也有飲茶呢🤩」-平時只知道這個旅遊景點有高空旋轉自助餐,沒想到還有中餐和葡國餐廳選擇🤓而這家坐落於3樓,雖然看不到海景,但內裡環境佈置古朴清幽,灯光較柔和,空間感寬敞,除了是與家人朋友們相聚的不二之選,也是帶外地朋友吃玩看澳門的中心點🥴.🔹《蠔皇蜜汁叉燒包》外層雪白鬆軟,不用掰開已看到側下爆餡而出微微露餡🤤肉餡肥瘦適中,油脂和蜜汁返滲到面皮中,每一口都洋溢著鹹甜兼具的叉燒醇香氣,幸運感爆棚啊🥰.🔹《西班牙黑毛豬小籠包》這裡的小籠包相當叉燒包就遜色些~不透亮的外皮厚實帶有韌性,所以夾起來也不用擔心會夾破😂而裡面裝了一團圓圓的豬肉球,一口咬下,肉汁和湯汁雙雙流出,感覺像喝湯般,蘸上一點陳醋更提升鮮味呢🤪.🔹《沙汁芥末三文魚春卷》油炸至酥脆金黃的春卷皮包裹著融合了微嗆芥未沙拉醬的三文魚、魚肉條和青瓜條,風味十足😚而且不要看只有4件,但每個都蠻大的,一件就等於兩件的普通size,吃完也挺頂飽的😎.🔹《紅米炸兩腸粉》添加了紅米色彩的粉皮軟滑糯,內裡卷著比平時油條更酥脆結實的網狀炸兩,再蘸上滿滿的甜麻醬,滋味加倍啊😆.🔹《XO醬雪花豬柳干炒河粉》豬柳肉
餓鳥.....有話兒:
「338米高的旅遊塔原來也有飲茶呢🤩」
🔹《蠔皇蜜汁叉燒包》
🔹《西班牙黑毛豬小籠包》
🔹《沙汁芥末三文魚春卷》
🔹《紅米炸兩腸粉》
🔹《XO醬雪花豬柳干炒河粉》
豬柳肉質嫩滑不柴口,河粉炒得挺乾身,色澤也均勻,加上用XO醬更香口惹味,再拌著韭黃、豆芽和蒽等配料一起吃豐富不膩,幾口就炫光一碗😋
✨餓鳥點餐✨
蠔皇蜜汁叉燒包($33)
西班牙黑毛豬小籠包($41)
沙汁芥末三文魚春卷($45)
紅米炸兩腸粉($43)
XO醬雪花豬柳干炒河粉($128)
茶位($12/位)
💥另加收10%服務費喔
2012-11-21 3284 views
蟹肉菜苗餃 - 好正!大家都鍾意 做得好靚~另外, 我最鍾意既係果個碗豆糕個味道好特別第一次食而家想再食唔知HK有冇呢?!?P.S. 識朋友係度返工有discount!!
2012-11-19
$55 (Lunch)
海參雞粒燴飯 - 幾好
生拆蟹肉菜苗餃 - 好正, 要encore!!
杬菜瑤珠蒸蘿蔔糕
蜜味雞蛋散 女兒紅桂花碗豆凍糕
  • 女兒紅桂花碗豆凍糕
2009-09-23 2256 views
約2時,接待說要等約15分鐘,在側邊梳化位等侯,不屬於酒樓,大大梳化,有兩棵蘭花點綴,空間有二百呎,又無人等,可望藍天碧海,幾舒服。裝修簡單,無水晶燈,主要用射燈,無甚麼設計,連碗碟都是普通白色磁,白色枱布,啡色木椅; 但大堂的水牌,寫好高級食府(可能食鮑參趐肚,但見有枱食煲仔菜,成個黑色的瓦煲上枱,在此高級食府,有點不雅觀),食物雖然有水準,但比較前天舊葡京日麗,佢都是差些,茶都是鐵觀音,又是一般。翡翠雪魚鮫$28帶子香草藏芋盒$30崧子瑤柱蛋白炒糙米飯$118
翡翠雪魚鮫$28
帶子香草藏芋盒$30
崧子瑤柱蛋白炒糙米飯$118

$80 (Lunch)
2008-10-13 1646 views
11-10-2008, 中午到南湖明月酒樓(會展餐廳)搵位飲荼, 到達的時間, 睇到內面有大量空枱, 諗住唔駛等啦, 點知門口個知客, 同我地講要等30分鐘, 要30分鐘先後有位.點知未行出門口, 個門口知客, 一見澳門d熟客, 就立即"咩生.咩太"幾位, 帶位入去, 我地依d就要等30分鐘!! 個知客既態度, 仲衰過咩咁, 好似要求佢等30分鐘先有等食咁.等到位之後, 點心款式好少, 最後點左幾樣普通既點心, 點心味道十分好, 內面的服務員都十分有禮, 埋單又快.如果門口知客的態度可能改善, 南湖明月酒樓(會展餐廳)會再去的.

$150 (Lunch)