2021-06-18 4357 views
睇完電視介紹呢間食店,想起好耐冇同屋企人去過澳門,今日就同佢哋過去試吓呢間嘢因為呢間店嘅餸名好特別,睇完名都未必估到係乜嘢食物,就係呢個原因吸引到我去睇吓老闆嘅頭腦有幾噤勁去到店鋪見到周圍貼左好多明星合照,還有牆上有好多關於餸菜相片和奇怪菜名,最後我哋叫左幾個試吓蒽油雞(半隻):賣相好吸晴,雞面佈滿蔥油,入口好清香,雞肉嫩滑,好濃雞味咖喱牛腩包:個包好大,掀開包殼見到熱辣辣香噴噴嘅咖喱牛腩,份量多到食唔晒,薯仔味好甘,牛腩好腍,待應俾左把較剪我哋剪開個包點咖喱汁食,我哋另外再叫左白飯撈汁啫啫通菜:香噴噴熱辣辣好惹味,而且份量好多新益與你齊撈起:原來呢個係白灼鯇魚皮,魚皮好爽好彈牙,而且有好多蒽、芫荽、腰果,加埋豉油、熟油、麻油和wasabi撈暈一齊食,辣辣地好惹味呢餐食得好飽好滿足,唔係衹得菜名特別而且真係好食,還有唔太貴

蒽油雞(半隻)

咖喱牛腩包

啫啫通菜:香噴噴熱辣辣好惹味,而且份量好多

啫啫通菜

新益與你齊撈起

2019-12-03
$175 (Lunch)
蒽油雞(半隻)
啫啫通菜
新益與你齊撈起
2019-09-25 3964 views
玩到攰賭到攰 第一時間諗起肥仔俠新益美食,佢開到凌晨兩點嫁所以唔怕冇好野人女,係個地方比較隔涉啲,每次黎都係搭的士的晚上十點多的晚餐,大家似餓非餓咁,都係嗌左人頭送咁多😂 難得黎到 想咩都試下嘛!其中必食返尋味既一定係呢個美味既蔥油雞嘞! 雞肉非常嫩滑,半隻雞份量唔野少呀,最最精華既係佢啲蔥油好鬼正,好香既蔥味,但又唔會食完口臭喎!因平時食個啲燒味飯食完個口仲有浸餘韻🤭啫啫通菜煲,好夠鑊氣,翠綠嘅通菜永遠都唔會變得暗沈顏色,份量好多,加上啲咸香味飯都食多幾啖,正!呢個係頭盤黎,撈起撈起,食落清新,原因係加左wasabi油呀!刺激鼻子👃+味蕾,十分好既一味冷盤勁抵既一味蝦醬炆豬肉,晚上十點過後就有優惠送嗌,呢味都係$38抵到爛四條友埋單每人$90唔洗,為我既澳門生日之旅添上美味既一餐
玩到攰賭到攰
,係個地方比較隔涉啲,每次黎都係搭的士的

四條友埋單每人$90唔洗,為我既澳門生日之旅添上美味既一餐
2019-08-18 2271 views
我地一行七人叫左: 蔥油白切雞,豬骨煲(中),汁感炸排骨,咖喱牛筋腩大包,鴛鴦豬扒,桑拿花雕醉蝦,辣酒煮花螺,手撕雞,冰鎮豬手,啫啫通菜煲 。  肥老闆精選其中幾款同大家分享一下食評:  「蔥油白切雞」 但以白切雞來講,肥老闆俾嘅評價是頗高的。第一,雞肉一入口係食得好舒服,雞肉味好濃,一啲雪味都無,即使本身係雞嘅表面有好多薑蓉,但係一啲都唔會同雞味鬥搶,而只係喺雞味旁邊默默輔助、提味。其次,雞胸部分餐廳亦處理得好好,咬落去唔會好乾好嚡,呢部分對於肥老闆加左唔少分數。 「豬骨煲」 呢個骨煲味道一般,同其他餐廳味道差之無幾,但勝在夠大份。肥老闆覺得如果湯嘅胡椒味同肉味再濃厚啲的話,必定更上一層樓。 「汁感炸排骨」 佢作為餐廳招牌菜之一,肥老闆對佢的評價也是不差的。肉,醃都夠入味,炸得夠香口,肉汁亦保留得到。口味相較之下,有辣比無辣更香口。汁感炸排骨,名副其實。但就略嫌份量有點細。 「咖喱牛筋腩大包」 餐廳特色菜之一。份量為眾多口味中最多,價錢亦然。與其他口味相比,雞肉骨太多,蝦球斑球汁太少,牛筋腩係三者之中最好嘅選擇。 「鴛鴦豬扒」 上菜嘅時候,單睇外表會有啲失望,因為佢只係兩塊炸豬扒放左
我地一行七人叫左:

肥老闆精選其中幾款同大家分享一下食評:

「蔥油白切雞」

「豬骨煲」

「汁感炸排骨」

「咖喱牛筋腩大包」

「鴛鴦豬扒」
上菜嘅時候,單睇外表會有啲失望,因為佢只係兩塊炸豬扒放左係隻碟度。但夾起又會有驚喜,有夾心!兩塊豬扒,一塊係夾芝士火腿,另一塊係夾蒜蓉黑椒。係幾有心思,雖然兩款夾心都唔係什麼稀奇食材,但係好食就已經足夠。肥老闆每次去到,都會見到差唔多每枱都有一份,係餐廳最好賣嘅一個餸!

「桑拿花雕醉蝦」
咁多個餸最有驚喜就係佢。餐廳會事前將石春同粗鹽,放入瓦煲一邊加熱,再將新鮮嘅生蝦放入去,蓋上蓋子,最後將花雕酒淋上,令到啲蝦係個煲入邊好似做個花雕桑拿咁樣。肥老闆當時扭開個蝦頭一食,蝦頭嘅鮮味俾鹽味同花雕嘅香味完全帶出嚟,精神為之一振,有如鮮蝦係舌頭上面跳舞一樣,回味無窮!而蝦肉被花雕酒迅速蒸熟,蝦殼未有變老而易剝;蝦肉結實、鮮甜,無多餘水份,堪稱一絕!係肥老闆最為驚艷及讚賞一道菜!
豬骨煲
蔥油白切雞
鴛鴦豬扒
2019-08-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
蔥油白切雞
鴛鴦豬扒
  • 桑拿花雕醉蝦
  • 咖喱牛筋腩大包
2019-07-28 1700 views
名大于实。朋友介绍,话菜式名称特别。煎魚咀好正。一家四口从香港坐大巴过关试下菜式。名確系特别。但食物就一般水準。並非傳说中的好好味呀。O负天下人。开心到不得了。完全被名字吸引。西蘭花炒虾仁先鱿豬油渣。芥兰炒立味豬油渣。只可以评为名格。不难食。另一度捞起,羌冲魚皮。头二啖唔错。再食觉得厌。炒蚬,葱油鸡。合格。魚咀我食两件。合格夠香口及脆。不过唔饮啤酒会觉得佢鹹左D。老婆話。我可以接受。整体只可以说。路经可以一试,尊程去试就浪费时间。
2019-05-09 845 views
第一次嚟澳門食,水準係我預期中高鮮榨蔗汁純天然好清甜好好飲清熱氣先來個撈起,有海蜇魚皮花生同蔥,撈埋一齊食好香口本身諗住嗌咖喱農夫包但係賣晒,淨係嗌咗咖喱牛腩同豬仔包,豬仔包趣卜卜點埋啲咖喱好正美食太多不能盡錄。最後嘅蔥油雞真係好香蔥油味雞件10分滑溜今餐冇得彈
2019-05-06 1460 views
收工後大家都餓就吹雞一齊去食宵夜有好幾位大食猛男,我就可以任嗌唔怕食唔哂坐底睇餐牌有好多都睇唔明😂😂個個中文字都識 但夾埋一齊就唔知係咩黎真佩服老闆有咁好諗頭咖喱雞包 賣相同味道都一絕 撈飯撈包都一流招牌菜 煲仔炒通菜 惹味蝦子撈麵 不是招牌菜 可不叫魚皮加海蜇好食 有wasabi汁係底撈埋一齊食 好過癮椒鹽粟米唔夠乾身亦唔夠惹味 少許失望😕泡菜釀雞翼好食 驚喜係碟醬到大家都以為係茄汁但原來入面撈左wasabi油搞到大家第一啖食都爆咳!😂😂
收工後大家都餓就吹雞一齊去食宵夜

有好幾位大食猛男,我就可以任嗌唔怕食唔哂

坐底睇餐牌有好多都睇唔明😂😂

好食 驚喜係碟醬到
大家都以為係茄汁但原來入面撈左wasabi油
搞到大家第一啖食都爆咳!😂😂

2019-05-04
$170 (Last Night Supper)
2019-02-10 1767 views
筆者真的很久沒過澳門了,原因船票貴,酒店房更貴,農曆年假期前,家人突然說很想去澳門,看飛車狂X派,於是襯著初五星期六,咪一家人來過兩日一夜熱鬧一下,一來到澳門,四周圍都是同胞,果然真的熱鬧非常。看完表演後,打算過來探吓新益肥仔俠,打電話到食店,食店說訂坐已滿,叫我們八點後才過來親自等位⋯⋯我們一行五人,未到八點便急不及待來到等位,果然坐無虛席,只是等四張枱便到,我們大概等了二十分鐘,都算是比預料中快。其間看著老闆肥仔俠佐穿右插,相當親民,熱情款待每一枱客人。甚至連筆者這些十年都唔來一次的生客,也相當客氣地招呼,令每位客人都很受落,一讚。等待期間,看到櫃頂上擺放著一大樽藥材酒,大大個字寫著”千奇米酒”, 筆者好奇之下問老闆,此酒單賣?怎樣飲?原來老闆說,當年太太坐月時浸了這酒作補身之用,之後那樽酒得以靈感,令到他用那酒煮雞鍋之用,後來大受歡迎,便成了招牌菜,可惜新春期間暫停供應。就是這句說話,難道是對筆者暗示著: 想試的話,請再光臨。看著牆上的餐牌已一一選定想吃的招牌菜。可是當入座坐下來的時候,店員送上新春菜譜,原本平時的菜色不在此限。正當失望之際,肥仔俠親自坐下來向我們解釋為何沒有平時

其間看著老闆肥仔俠佐穿右插,相當親民,熱情款待每一枱客人。

就是這句說話,難道是對筆者暗示著: 想試的話,請再光臨。

看著牆上的餐牌已一一選定想吃的招牌菜。

正當失望之際,肥仔俠親自坐下來向我們解釋為何沒有平時的菜色,原因街市在新春期間,買餸困難⋯⋯
無論如何,他這樣的舉動,令我們深感明白。
之後更提議我們選什麼菜色,還有不在點餐紙限範圍的廚師推介,分別有煎焗魚咀、椒鹽九肚魚。

明白新春期間,一定繁忙,於是我們滿意地落單。

另外看見洗手間外張貼的告示相當有趣,肥仔俠每晚11時後都會聽電話投訴,無論食客怎樣,從這點看得出老闆非常注重店員的服務態度。

生炒骨$68~
生炒骨鬆脆,喜歡伴菜除了有菠蘿、洋蔥外,還有橋頭,味美。

沙鍋通菜煲$58~
店員快手快腳地走過來,看著熱騰騰的煲仔,出晒煙咁端上檯面,一打開蓋,啫啫之聲,鹹香味益發出來,相當吸引。

牛氣冲天$88~
鴛鴦葱爆,黑椒牛仔粒,醃得入味,一吃之下,惹味非常,濃味者大愛,姐夫一吃之下,立即開了一雙青島大啤,啤一啤。

椒鹽九肚魚$78~
炸得乾身,外脆內軟,香港現在難有此水準。

順徳煎焗魚咀$188~
香脆味美可口之選,看看價錢,有六件之多,相比佐敦的順德X價錢,簡直是抵吃之選,魚骨脆得像吃薯片,單是這道菜色,已令筆者下次再回來。

肥佬咖哩雞大包$168~
老實說,點這道菜要有點理智,因為真的很飽肚,眼見隔離很多枱點這道菜,那個大飽只吃那一點點,真的有點兒浪費,因為如點了多道菜色的話,因而那個大包被迫捨棄,實在可惜。
由於今次我們只點六道菜,而又太肚餓關係,所以一一都吃光,簡直值得鼓掌。

那個大包吸收那咖哩汁的精華,好吃得不得了,家人用剪刀✂️剪呀⋯⋯剪呀⋯⋯
就只是吃淨那一點點。
外甥喝了一口啤酒說:
感覺那包在肚內裡發脹⋯⋯

整體來說,新益美食有其吸引你再度歸來的食店。

2019-02-09
  • 順德煎焗魚咀
  • 椒鹽九肚魚
2018-10-24 1069 views
女朋友生日, 又遇正澳門有煙花比賽, 所以就去澳門一日遊啦.自己早幾年係澳門做野, 住係望廈區, 食過依間新益美食, 一直念念不忘, 襯機會就特登返去食多次.女朋友鍾意食蟹, 叫左一個咖哩蟹包, 即場揀一隻活生生肉蟹, 走完油肉嫩味鮮, 加埋濃郁既咖哩味更令滋味提昇. 個包亦唔失禮, 沾埋咖哩汁食到唔停手另外叫左一個鐵鍋通菜同生炒骨, 通菜有火候而不油膩, 就比較咸少少, 生炒骨炸醬薄而香脆, 甜酸味道適中, 女朋友都讚好好味, 可惜得2個人食倒既菜式唔多, 下次約多d朋友再去試菜

2018-09-24
2018-06-18 1231 views
趁著假日跟男朋友到澳門一日遊,雖然這間食店與市區有一段距離,但也決定試試。菜單已經相當吸引,我們兩人點了三款菜式。男友想試試「將冰山劈開」,其實是冰鎮芥蘭。特別的是食店有芥末豉油,普通豉油提供,相當細心。喜歡芥末的朋友,不妨一試,相當刺激。我們還點了葡式炒硯,份量多,還加了一點肉碎,相當鮮味。最後點了粟米魚塊,本來以為是普通小菜。可是粟米汁甜而不膩,魚塊又脆又鮮。
菜單已經相當吸引,我們兩人點了三款菜式。

我們還點了葡式炒硯,份量多,還加了一點肉碎,相當鮮味。

將冰山劈開
葡式炒硯
粟米魚塊
將冰山劈開
葡式炒硯
粟米魚塊
2018-05-29 1143 views
我是一名香港來的旅客,這家是我一位朋友帶我來光臨的地理位置不算方便遊客。而我是坐的士去的。由港澳碼頭上車大約$30就到達店分上下兩層。地方感覺比較平民,所以價錢都相對比較便宜。牆身都有很多相片,看圖識字。而最吸引當然是菜譜的名⋯改得非常盞鬼我們一行4人點了5個菜,每個菜都大大份,而且價錢便宜。大約$40-$90其中有個菜不得不叫 - 店員稱之為「撈起」其實是新鮮生鯇魚皮。配上大量青蔥,莞茜。再加上wasabi...胃口大開。新鮮爽口的魚皮。再人再三回味
我是一名香港來的旅客,這家是我一位朋友帶我來光臨的
店分上下兩層。地方感覺比較平民,所以價錢都相對比較便宜。
其中有個菜不得不叫 - 店員稱之為「撈起」
2018-03-11 1282 views
                    每一次過澳門, 都會到新益食飯, 大大話話已經超過十年, 由舊舖食到新舖, 以前有一定水準, 也介紹很多朋友.但3月5曰和太太當晚8:30到達, 無論食物及服務已大不如前, 還吃到一肚氣, 已入了bad list,永不幫襯.當晚叫了四樣, 第一楪薑葱魚皮, 魚皮分量小, 薑葱多過魚皮, 但都算正常, 第二諜鐵板通菜,通菜有渣, 我諗可能未係季節, 也算了, 到第三楪豉椒炒花甲, 黎到花甲已很細粒, 但也不太緊,最弊是不新鮮, 當時我已通知服務員, 當時面口須然難看, 但也幫我取消, 正當諗緊再食其它時,第四楪便到.鐵板魚咀, 因上一次已食過, 覺得醬料太咸, 所以落單時特定叫服務員不要加醬料, 只要加薑葱, 蒜頭便可, 已紛符兩次, 服務員也說知道, 點知來到仍然有醬料在上面, 我便叫返頭先落單服務員, 一時又話廚房忘記, 跟住又話魚咀唔新鮮, 一定要加醬料, 唔係唔好食, 一係話唔加醬料造唔到, 但我落單時, 已指明不加醬料, 如果造唔到, 點解當時唔講呢? 服務員還堅持自己沒錯, 還不斷和我們理論.....新益由舊舖食到新舖, 當時欣賞菜式改

也介紹很多朋友.

永不幫襯.

己沒錯, 還不斷和我們理論.....

新益由舊舖食到新舖, 當時欣賞菜式改名有諗頭, 今天做大了, 是否已不需食物和服務質素, 從

今天起你已損失, 我和一班朋友支持。
2018-03-05
  • 沒有