2024-08-19 61 views
📌「澳門必食」📍🇲🇴 老虎堂黑糖專売 (氹仔舊城區)氹仔舊城區告利雅施利華街51號地舖今次同閨蜜們即興遊澳門,當然要去老虎堂官也街店試下佢哋嘅新品啦!🧋火焰黑糖波霸:呢杯真係好特別!厚鮮奶經過火槍烤過,表面有一層微焦嘅奶泡,飲落去香香脆脆,仲有一陣焦糖味。黑糖波霸就係Q彈得嚟,咬落去有咁多汁,配合濃郁嘅鮮奶,真係一口接一口,甜得啱啱好,完全唔會膩!🧋咖啡凍黑糖珍珠奶茶:呢杯飲品將咖啡凍同黑糖完美結合,咖啡凍滑滑地,飲落去有濃濃嘅咖啡香味,仲有黑糖珍珠嘅Q彈感,真係好有層次!咖啡嘅苦味同黑糖嘅甜味互相襯托,飲完之後心情都會好好,特別適合鍾意咖啡嘅我!🧋黑糖粉粿厚鮮奶:呢杯就係黑糖粉粿同厚鮮奶嘅完美搭配!粉粿滑滑地,咬落去好有口感,配合濃厚嘅鮮奶,真係好幸福!黑糖嘅香甜味同鮮奶嘅醇厚味道交融,飲落去好舒服,真係一試成主顧!呢幾款飲品唔單止味道好,仲好靚,影相都靚!#macao #老虎堂 #tigersugar
📌「澳門必食」
📍🇲🇴 老虎堂黑糖專売 (氹仔舊城區)
氹仔舊城區告利雅施利華街51號地舖

🧋火焰黑糖波霸:

🧋咖啡凍黑糖珍珠奶茶:

🧋黑糖粉粿厚鮮奶:

呢幾款飲品唔單止味道好,仲好靚,影相都靚!

#macao #老虎堂 #tigersugar
TakeAway
於2024年8月25晚到訪。在氹仔舊城區有兩間手搖飲品連在一起,兩間都人氣高企,中午我買了杯爆打檸檬茶,晚上就喝了旁邊的老虎堂。大概晚上八時,門口還站着大批人。相比之前老虎堂只賣珍珠奶茶,現提供的飲品更多元化,什至有明星應援物。火焰黑糖波霸🔥用火槍把厚鮮奶蓋燒過,表面的微焦奶泡,口感像棉花糖,入口即溶。黑糖波霸中的珍珠QQ彈彈,奶味香濃,爸爸也不會覺得太甜。超級波波⚫️⼀杯打卡able的飲品,現在連珍珠都要巨大化嗎?正當我帶點質疑再三確認職員正常吸管能吸到大珍珠,最後一吸大珍珠就解體了,原來是仙草的化身,真的有點以假亂真。除了有仙草外,也有珍珠,一杯滿足幾個口感,三分甜的飲品當為甜品,美好的澳門一夜。黑糖波霸珍珠奶茶雪條🧋炎熱的夏天,真需要解凍。雪條的味道跟飲品幾乎一樣,連入面的珍珠都有複製到,有別於平常的硬雪條,這個口感更軟糯。地址:氹仔舊城區告利雅施利華街51號地舖
[老虎堂食評]

於2024年8月25晚到訪。

大概晚上八時,門口還站着大批人。

火焰黑糖波霸🔥

超級波波⚫️

黑糖波霸珍珠奶茶雪條🧋

地址:氹仔舊城區告利雅施利華街51號地舖
係台灣開到嚟香港再開到去澳門嘅老虎堂,又出新品啦🥰 執輸行頭慘過敗家,今次嚟到澳門見到有新野點可以唔飲😎 仲要係正多野食嘅官也街,一於ᴛʀʏ ᴛʀʏ佢✨1️⃣ 黑糖粉粿厚鮮奶🥛虎紋黑糖口鮮奶好飲又啱晒打卡,今次呢杯新出嘅飲品除咗原有嘅嘢都係齊度之外,仲額外有埋粉粿條添🤪 粉粿條食落煙煙韌韌好有口感,一個人飲晒成杯都幾飽肚下㗎🤣2️⃣ 火焰黑糖波霸厚鮮奶🍬大家記得俾完錢就要準備定手機相機影相同拍片啦‼️ 因為職員係會拎住擠花袋係飲品上面擠雪糕型嘅ᴄʀᴇᴀᴍ,再拎住火槍喺你面前燒,食落去好似棉花糖軟綿綿嘅感覺,真係睇得又飲得😍 3️⃣ 黑糖珍珠波霸奶茶雪條🧋咁熱嘅天氣整返條雪條食認真夠晒爽,因為凍冰冰可以慢慢食慢慢嘆🤘🏻 呢支雪條唔會好甜,淡淡嘅黑糖奶茶味,雖然話係珍珠,但我覺得個樣就似啫喱多啲🤣 咬落軟糯有口感💦

1️⃣ 黑糖粉粿厚鮮奶🥛

Other
黑糖粉粿厚鮮奶
火焰黑糖波霸厚鮮奶
黑糖珍珠波霸奶茶雪條
遊走氹仔舊城小巷,欣賞中西歷史建築和名勝古蹟,也尋得隱世地道美食😋,必到的官也街兩旁,滿滿的都是美食手信店,引來絡繹不絕的遊客。 走到盡頭,看見來自台灣人氣過江龍的《老虎堂 TIGER SUGAR》,以掛杯黑糖的老虎紋聞名,在台灣掀起熱潮,現在連澳門都開店了。身為珍珠控的我,就來杯火焰系列的「火焰黑糖珍珠厚鮮奶」吧!這個飲品最上層的奶油因需要即時製作,所以等候時間都會耐啲,但都係值得既😌,最後還在我面前用火槍把奶油噴黑。想不到,來杯飲品還有表演看,真抵飲😂用黑糖代替果糖,味道特別香。而Alex就來杯👉🏻新品上市黑糖粉粿特調系列的「黑糖粉粿厚鮮奶」,鮮奶選用日本明治鮮奶搭配軟Q而不黏的黑糖粉粿,無論風味和口感都更上一層樓,味道清爽。

身為珍珠控的我,就來杯火焰系列的「火焰黑糖珍珠厚鮮奶」吧!
用黑糖代替果糖,味道特別香。