2009-07-29 46 views
今次到澳門, 主要目的係想去呢度試下好多地方都話正既葡國菜夜晚6:30行過, 見一個客都無, 明明6:00開, 點解會冇人入到去, 有個侍應晤我地有冇book枱, 原來係太好生意, 要一早book定枱我地無book枱, 但都搵左張枱比我地, 而且仲比我地一人一份menu, 因為好多地方一張枱都只係比一份menu, 未叫野食先送上一籃熱辣辣既麵包我地叫左兩個送, 分別係忌廉焗馬介休, 沙甸魚, 之後老闆娘就介紹今日有咩特別推介, 所以叫埋烤乳豬&檸檬炒硯另外再介紹飲品比我地, 雖然對飲酒麻麻地既我黎講, 見呢度有葡國啤酒, 而且老闆娘話有隻檸檬味幾易入口, 都好岩女仔飲, 就叫左枝試下, 味道果然好淡, 有少少檸檬味, 幾特別檸檬炒硯:個味道幾清新, 有少少酸酸地, 其他地方真係未食過烤乳豬:一試難忘, 唔以平時既燒乳豬, 味道比較咸, 但肥肉不太多, 而伴碟的薯片都係用新鮮薯仔自己炸沙甸魚:我一向少食多骨既魚, 老闆娘教我地一手攞住魚頭, 一手攞住魚尾食就唔會食到骨, 果然用呢個方法食完條魚, 成條魚骨都好完整老闆走過黎好出奇問我地點解會識用呢個方法食忌廉焗馬介休:可能之前食物太出色,
今次到澳門, 主要目的係想去呢度試下好多地方都話正既葡國菜

老闆走過黎好出奇問我地點解會識用呢個方法食
忌廉焗馬介休:可能之前食物太出色, 到我期望最高既忌廉焗馬介休反而有d失望, 忌廉味比較濃, 所以食唔出其他既味道

食飽飽, 老闆走過, 我同佢講d野好好味, 佢突然話"我都唔知你地食左d咩", 我地幾個呆左, 老闆的幽默感果然利害, 見佢周圍同客人傾計, 感覺有一份人情味, 一定會再黎

老闆話烤乳豬只係星期五六日先供應, 我地真好彩, 而且下次如果再黎,可以早一兩日上網book定枱
檸檬味啤酒
檸檬炒硯