2016-10-01 396 views
其實兩個人去食韓燒都係一個唔錯嘅選擇,今晚我同朋友幫襯呢間有名嘅韓燒店,就係鍾意佢有二人套餐,唔使擔心散叫食物份量太多而食唔到太多款式。先講餐廳環境,因為呢間店係新開張,所以餐廳環境好乾淨,座位寬趟又舒適,每張枱都有一個燒烤爐同抽氣管。喺燒緊嘢食嘅時候,抽氣管可以將所有油煙抽走,令頭髮同件衫唔會吸到油煙味,比起其他韓燒店好得多!嘢食方面,我哋叫咗一份$698牛肉二人餐,有牛扒、牛護心肉、蝦、菠蘿、蘑菇、仲有一個湯同一份牛肉壽司,食物嘅份量適中,夠晒兩個人食。前菜就有五款,唔夠食可以無限添加,唔使額外俾錢。最特別嘅地方,我覺得係燒烤爐旁邊放滿蛋漿,當一路燒嘢食嘅時候,爐溫就可以整熟旁邊嘅蛋漿,蛋漿內有泡菜,食起嚟有口感,微辣中帶蛋香,仲好飽肚添!食燒肉嘅時候,係由店員幫我地燒,好貼心呀!店員建議將燒好嘅牛肉擺放喺爐邊一陣,等啲油分溜走,先再食咁就冇咁油膩。如果食燒肉時鍾意配生菜包住一齊食,其實可以問店員攞生菜,都係唔使加錢嘅(因為店員唔會主動提供生菜)。套餐內有牛護心肉,我都係第一次食。店員話呢款牛肉非常珍貴,因為每隻牛身上只有好少嘅份量。試完果然名不虛傳,因為牛味濃,肉質比較嫩滑。至於

至於牛肉壽司,都係值得推介。店員用火槍火炙生牛肉,唔洗幾秒,生牛肉壽司就變成熟牛肉壽司了,配合甜甜地嘅燒汁食,好味道!
2016-10-01
$360 (Dinner)