2023-07-11
新鴻發美食 Xin Hong Fa📍 澳門筷子基南街寶翠花園利耀閣地下439號同朋友喺澳門食嘅第一餐就係人氣高企嘅茶記新鴻發,我細細個就有食,不過一直都係去高士德嗰間,今次搭車沿路見到筷子基有分店,比較就腳,所以就同朋友入去叫咗啲嘢嚟食。 💰$28.5法蘭西多士 🍞雖然食過好多次新鴻發,但印象中好似無食過佢嘅名物法蘭西多士,帶住個遊客,當然要試一試啲熱推食物啦!個人認為呢個法蘭西多士咁受歡迎主要係有三個原因,分別係價錢平、份量大同適合打卡。先講價錢,一份咁大份嘅西多士,整叫即整,上枱時牛油仲係半溶,都只係$30有找,真係抵到爛!其次係份量,我屋企人知我哋食咗呢個西多士,笑我哋食咗成半磅麵包落肚,最得人驚嘅係佢唔係空氣麵包,麵包足料厚實,中間夾住嘅花生醬比較之下,睇落好似好薄咁,其實都唔惹小,好飽肚,食咗真係食唔落飯。最後就係佢嘅size真係非常驚人,無論就咁影定切開嚟影都夠晒吸睛!講咗咁耐,我同朋友食完覺得點呢?我哋大家都覺得如果有至少三、四個人一齊食飯,叫一個嚟share係推薦嘅。但如果好似我哋咁得兩個人食,就會食得比較吃力,去到後半部份直頭係要猜枚決定邊個食,所以唔太建議兩個人又叫
📍 澳門筷子基南街寶翠花園利耀閣地下439號
💰$28.5
法蘭西多士 🍞
講咗咁耐,我同朋友食完覺得點呢?我哋大家都覺得如果有至少三、四個人一齊食飯,叫一個嚟share係推薦嘅。但如果好似我哋咁得兩個人食,就會食得比較吃力,去到後半部份直頭係要猜枚決定邊個食,所以唔太建議兩個人又叫主食又叫西多士,一個人更加唔好,除非你係大胃王!
💰$40
雞扒燴通粉 🥣
今餐嘅戲肉係呢個雞扒燴通粉,我每次去到新鴻發都會叫嚟食咁濟!我知道近排好多人都有介紹呢間茶記,主力都係推介佢哋嘅炒物,例如炒麵同炒通粉。的確佢嘅炒物係好夠鑊氣好出色,但我自己比較鍾意食落無咁油無咁熱氣嘅燴通粉。燴通粉個醬汁食落其實好似快餐腸蛋飯嗰個汁咁,但配落通粉度食都出奇哋夾!每一粒通粉都有醬汁包裹住,好好食!雞扒塊皮煎得好香脆,雞肉唔多汁但嫩滑,又係一值得推介嘅配料。如果淨係拎個燴通粉嚟俾分,我會俾佢5粒星,因為無論食幾多次都係覺得咁好食!
💰$18
鹹檸檬蜜 🍋
全靠呢杯飲品,我哋先KO得晒個西多士喳!個包食得耐會覺得好乾,呢杯凍冰冰嘅鹹檸檬蜜就非常解渴,佢落咗原個鹹檸檬去沖,所以味道好濃,加埋甜甜哋嘅茶蜜飲,喺太陽下暴曬完飲真係透心涼!