2018-05-30
去到澳門,人生路不熟,除咗靠google map,其次要投靠既梗係openrice,話晒都係覓食指南。澳門黎講我就覺得葡撻係不得不吃既,但吃邊一間呢?search到呢一間熱門又啱方向,就去咗正值佛誕紅日,唔少人係街上走。天氣有30幾度既日子,面對住只有室外位既呢到,仍然見到啲人一個接一個咁排隊同紛紛喺度搵位置,諗住佢一定好好味,因此都帶有點期望。(後尾都有留意到其實餐廳好少清楚室外既桌椅)佢既經營模式係先排隊付錢後攞貨,然後自己搵位坐。 咁作為新食客黎講,唔知道原來佢喺呢個經營模式,就諗住去攞完嘢食之後俾錢啦。點知企係葡撻架既阿姨態度極差我一行到過去,諗住睇下有無貼住價錢/問下幾錢之際,佢伸手想要張單,我先知道係要比咗錢先。(有段小插曲:我諗住難得黎到澳門openrice熱門餐廳,就諗住影相寫食評。佢個樣勁衰咁加揮手拒絕,有必要咁無禮貌嗎?)咁我轉個頭就去收銀買野食,諗住「算,都係硬食一次」就買咗個葡撻,都要$10一個架,因為同行既朋友唔食,最後都只係買咗一個試試佢。我拎住張單去比葡撻個阿姨,其實佢都無認真睇張單,一野就夾咗兩個比我,然後我同佢講:我買咗一個咋。佢隨即將兩個葡撻既袋掉埋
咁我轉個頭就去收銀買野食,諗住「算,都係硬食一次」就買咗個葡撻,都要$10一個架,因為同行既朋友唔食,最後都只係買咗一個試試佢。我拎住張單去比葡撻個阿姨,其實佢都無認真睇張單,一野就夾咗兩個比我,然後我同佢講:我買咗一個咋。佢隨即將兩個葡撻既袋掉埋一邊,個樣勁不屑咁重新夾過比我WHAT?????態度有無得再衰啲?????
咁我諗住,哎,好味出咗名既餐廳係串啲掛,咁就試下佢有幾好味Well,佢係一個酥皮葡撻。有適當既烘焙痕跡,實在係普通不過!心諗 有咩特別啊?我真係十萬個問號,呢間餐廳一定係風水好先做得咁掂惟一好既位係佢真係新鮮出爐,熱到食唔到。更可以建議,甚至係負評既位係你食完一定會成手油,因為佢既紙袋極!薄!