2017-06-20
澳門第一站就係食新鴻發,有地膽帶路,行少好多寃枉路。因為上船前食左個老麥早餐,同埋想試多幾間餐廳,所以淨係叫左法蘭西多士同牛肉炒通粉。差唔多下午一點鐘去到,餐廳入面已經坐滿人,安排左個二人位俾我地四個女仔迫埋一齊坐。甘我地四個人叫兩樣野都無甘唔好意思。係香港我已經好鐘意食西多士,花生醬、牛油,糖漿加埋一齊係無得輸!真係超厚西多士,四四方方既磚頭甘。一擺上枱已經覺得好香,切開中間查均花生醬,加埋糖漿勁好味!呢個炒通心粉係我期待左好耐,之前睇過蘋果報導澳門的士大哥推薦炒通心粉,我一直好想試下果隻鑊氣好足炒到煙煙韌韌既通心粉。點知食左一啖,我即刻晴天霹靂,通粉淋既...佢應該係煮熟左通粉放係到備用,一係就煮得太耐,一係就係炒好晒再翻熱。口感完全唔掂,無鑊氣希望愈大失望愈大。