2015-07-30 1708 views
之前見到facebook有hello kitty特色手信, 過到澳門當然要一試啦...位置較入但唔難搵, 不過舖頭比想像中細..冇買到肉乾同曲奇, 只係淺嚐macaron, 葡撻及買左原味杏仁餅做手信..逐樣講下先:macaron我揀左榛子同earl grey, 除左因為味道特別d外亦因為呢兩款圖案較有澳門特色 兩者味道都唔錯, 但只係來自中間夾心層cream而非macaron本身, 而我一向對macaron要求較高, (尤其佢賣得仲貴過名牌Laduree ge時候), 覺得macaron本身應要有隻味滲透先至叫好~ 再加上macaron質地乾硬, 冇一般macaron果種外脆內軟, 其實真係有d失望 葡撻就幾美味ge, 甜度適中, 質感同普通ge葡撻差唔多, 叫不過不失啦~~ 不過如果大少少會仲好, 而家得macaron ge size唔多夠喉.. 同埋試唔到北海道牛奶ge香滑感啊!返到香港後就同屋企人share盒杏仁餅...原味最能見真章 味道係唔夠老店香但都算唔錯, 不過質地太硬啦, 實到要大力咬開 似炒米餅多過似杏仁餅囉!!朝聖ge話一次就夠, 影完靚相見完個嘜頭新鮮感頓失..

返到香港後就同屋企人share盒杏仁餅...原味最能見真章
 似炒米餅多過似杏仁餅囉!!

朝聖ge話一次就夠, 影完靚相見完個嘜頭新鮮感頓失...但未去過ge都不妨一試, 誠意搭夠

TakeAway