是日一條友專程乘船到這兒試牛尾湯通粉, 雞扒飽的, 有朋友介紹以及OP朋友的推介, 有的信心.是日時雨時晴, 有點飄忽, 找路期間都有點擔心會隨時遇上倒水式傾盆大雨. 幸好不消一會, 見到門口喇! 此鋪門口不是太突出, 若不是朋友介紹, 自己未必前來.一進門, 見已每檯坐了客, 唯有搭檯. 心想:估唔到條街冷清清但呢樹咁旺場.女店員十分眼明, 一見我看過餐單抬起頭, 便走前為我落單. 好! 先一個牛尾湯通粉.牛尾湯好有牛肉同蕃茄味. 另外, 牛尾好細粒, 師傅真係要不停手斬先可以斬到細細粒牛尾. 通粉配湯, 天作之合. Yummy yummy再有胃置, 嘻嘻! 可以叫雞扒飽喇. 店員提示開2, 重好啦.突然下起大雨來, 電視正重播天龍八部, "萬水千山..縱橫...." 竟覺得此店很有隱世高人feel, 哈哈 XDD5分鐘左右, 雞扒飽便出場喇! 要第1樣like係個飽, 好香好脆口, 熱騰騰的配合一件比佢大些少的雞扒. 雞扒係煎過, 仲保留了少少汁, 扒身不算太厚, 有雞皮. 唔食皮, 自己去皮啦. 但無因此而減分.一場大雨已過, 沒有留宿客棧, 書生繼續上路.
牛尾湯通

此鋪門口不是太突出, 若不是朋友介紹, 自己未必前來.

一場大雨已過, 沒有留宿客棧, 書生繼續上路.
雞扒飽, 一流呀!
2011-06-30
$37 (Lunch)
牛尾湯通
雞扒飽, 一流呀!
  • 牛尾湯通粉
  • 雞扒飽