2010-09-15 371 views
林記啲位置對於遊客黎講有少少偏僻,可能自己好少去到黑沙環果邊,由拱北關閘打的都要成20幾蚊,不過為左搵野食…冇計啦~咁吊腳啲地方D人都要黎,一定有原因啲~ 店內啲環境非常街坊,近乎冇乜裝修,分兩層,下層較少地方,上層就好較大,仲有細廳房。不過可能可以玩骰盅啲關係,就令到餐廳裡面好嘈,而且店內用啲枱櫈都係好普通嘅摺檯同背椅啲…好一間室內啲大牌檔!話到明係勁食之旅,當然又要勁order啦,我同Cobi爸都係食得啲人,不過心唸要留肚食宵夜,唔可以亂黎…不過2個人都叫左5樣餸。葡式凍蝦Cobi爸係玻璃肚,少少野唔對路就會肚仔痛,一見到我order凍蝦就”er…”哂,仲以為係生食…經我一番唇舌之後最終回我一句「死就死啦」! 唔洗下嘛…上枱時個樣以為平平冇奇,毫不起眼,不過就聞到陣陣啲洋蔥香味,一入口就覺得呢個菜式非常惹味,係用左去殼啲中蝦,加上大量啲生洋蔥、黑椒、芫茜、橄欖油、少量啲檸檬汁醃製而成,真係好好味,D生洋蔥完全唔覺佢辣,唔係好鍾意芫茜啲我都冇理咁多,就連D洋蔥都唔放過,全碟食清光!果然係招牌菜!燒羊架 (孜然粉+wasabi)響網上已經得知可以order半份,而半份又可以order

葡式凍蝦

燒羊架 (孜然粉+wasabi)
響網上已經得知可以order半份,而半份又可以order 2隻唔同味道,可以feel到店主都關心我地呢D table for 2 啲客人,唔錯~講番個羊,外表好油,呢D唔係羊油,係上枱前加啲,目的係令到D肉光身D、靚D,不過就油左少少囉
;肉質方面OK,店主應該係用左蒙古啲羊仔架,又平又正(因為我自己屋企都唔食紐西蘭羊架,而轉食蒙古羊仔架lu~)肉質好嫩,如果D羊架係燒好至cut開一件件仲好,可以做到just pink啲效果! 羊架有少少啲羶味(食羊唔食羶不如唔好食),混合埋D新疆孜然粉,好match~如果多D孜然粉仲香;至於wasabi味啲羊架都係第1次試,味道好新鮮好特別,羊架被燒到外脆內嫩,廚師為求特顯羊架啲酥脆感,再響羊架表層加少許麵包康,可以令食客覺得冇咁油膩之餘,又大大提升個口感,加埋wasabi,微微帶出日式feel,別有風味~ wasabi羊架必食!

燒鹹牛脷厚切
我同Cobi爸都係牛脷狂,本身係睇左so good之後再上網search佢啲食評,但係點解D食評全部都係話「好稔」
…? 可能每個人啲口味唔同,我同Cobi爸都係鍾意食爽口啲燒牛脷,但係爽得黎係唔「un」果隻,可能佢地用啲材料no good,所以維有煮稔佢再燒,咁就會做到好似「冇筋、入口即化」,不過就冇哂燒牛脷應有爽口啲質感,如同食緊一件燒香左啲午餐肉…如果有下廚經驗者,可能會留意到件牛脷…其實層脷胎唔係去得咁乾淨……味道方面,燒牛脷唔需要特別調味,海鹽同黑胡椒已經足夠,呢方面佢地就跟足,冇手多多加D醬汁,整體黎講,唔係我杯茶~

燒沙丁魚
Cobi爸唔食冇鱗魚,所以只係order左1條(竟然可以order 1條,幾好幾好~)沙丁魚啲外皮燒得夠乾身,而且好香,魚啲油分亦重,入口好重魚味,如果唔加檸檬汁的話可能會有少少腥,好OK呀~

虾醬炒通菜
4句~通菜鮮,虾醬夠,味道濃,有鑊氣!

店員招呼都係一般啦,抵唔抵食就真係見仁見智啦~冇裝修啲食店每人都要$130落樓,同日啲下午我去左船屋食lunch都係每人$150…總括而言,如果唔介意去D冇裝修,又嘈嘈地啲地方食飯,林記都係一間不防一試啲食店。

PS.so so 啲介紹…有時唔好信哂lu~
餐牌
Wasabi 燒羊架
孜然燒羊架
燒鹹牛脷厚切
2010-07-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
餐牌
Wasabi 燒羊架
虾醬炒通菜
  • 葡式凍蝦,wasabi燒羊架