2018-12-06 6374 views
朋友講開澳門食自助餐抵過係香港食,所以今次就上網做足功課,睇吓有邊間自助餐抵食,最後見到澳門十六浦酒店做緊大閘蟹宴就決定黎試下。我哋一行五人六點半就黎到酒店準備食佢第一輪,入座前門口姐姐每人派左四張大閘蟹券可以換四隻大閘蟹,我哋第一時間出去拎左每人一隻大閘蟹的事不過其實啲大閘蟹唔係話好好食,好少膏,純粹過下隱,食哂4隻反而食唔到其他野。食完大閘蟹就開始試其他野喇,呢度最出名應該就係個海鮮吧,因為依度有即開生蠔,開邊龍蝦同刺身任食,不過生蠔就每人每次限拎兩隻,我諗我地拎十轉嘢食有五轉都係出去攞海鮮。除此之外仲有好多中西式既菜式,炒飯,蒸魚,大蝦等等,包你一定食得飽。另外最吸引就係佢嘅甜品啦,佢所甜品都係細細件,一啖就食得哂,所以就算你試晒所有甜品都唔會覺得好飽,我最鍾意就係佢個即整pancake新鮮整好再加雪糕食好好味。同埋依度紅白酒啤酒任飲,食飽仲可以坐下同朋友飲番杯傾下計。總括黎緊依度既buffet真係幾抵食,有機會都會再番黎食!