2010-01-13
行過荷蘭園大馬路, 聽到有人喊"正宗萄國菜", 望o左一眼後, 第二日又經過, 求其幫襯完回港.... (原想去大三巴附近既”蕃茄屋”食葡菜,但無地址,撞又撞唔到。)5:30pm入座呢間未有人幫襯既萄國茶餐廳,唔係好肚餓,所以研究o左好耐叫咩食(其實都未夠10分鐘)。師拉女侍應走o黎問我地食咩,我話等我睇下先。如是者問我三次,我好大聲咁問佢想點。第三次了,我都未想到食咩,你又唔係走埋o黎介紹….. 落咩單?!好似趕客走咁既感覺!(若果不女朋友好想食葡國菜,根本唔會幫襯。)有個睇緊報紙既男人叫我唔好介意,呢o的係佢職責!哈…. 真好笑!我揮手,你招呼我先係職責,講說話唔駛經大腦而出。然後個師拉走去同其他人一齊食飯,成班伙記”啤”住我,門口個收錢四眼佬全程”啤”住我,呢個收錢佬係全餐廳最乞人憎既一個,大家要留意。出門口埋單時,頭望住街外講,用極之輕挑既態度講: “多…謝…. 108蚊…. “。我心裡面已經用粗口問候o左佢家人。以下講食品rder 了兩個菜: 加埋10% - 108蚊1)炆牛尾 $48 ?賣相好似人地食剩o既。但ok 既,炆得好腍,都算好食,大碟。2)炸馬介休球$5x ?呢個
以下講食品:
Order 了兩個菜: 加埋10% - 108蚊
1)炆牛尾 $48 ?
2)炸馬介休球$5x ?
呢個好食喎!一碟8粒炸薯仔球,伴碟好多酸瓜好味。
3)白飯一客 – ok 啦!
4)硬豬仔包2個是送的!
呢間o野唔會再幫襯!食飯,係唔應該食得唔開心/ 受氣既。