2024-09-01
嚟到澳門第二日~食個葡國菜就準備回程朋友揀左呢間藍色靚靚既葡國餐廳頭盤綜合葡式小食拼盤~有馬介休、魚柳、春卷等款款都有3~4件,份量十足~炸得香口但唔會好油自家製餐包~細細件十分脆口,有牛油同橄欖搭配前菜葡式炙燒香腸(桌邊服務)~視覺同味覺都享受得到店員燒完會切好再放上枱~食落咸香味濃,有d似臘腸既口感🦀主廚特製蟹肉釀蟹蓋~呢個食落好有驚喜,蟹肉好大方,撈埋蛋沙律,配上香脆小多士,口感豐富🦐白酒蒜蓉炒蝦~好香蒜蓉味~蝦大隻得嚟爽口彈牙,份量都幾多葡式傳統薯蓉青菜湯~呢個第一次飲,都唔錯酥皮蘑菇忌廉湯~酥皮焗得好靚好似頂帽咁,蘑菇忌廉湯香濃creamy主菜炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯~我個人最喜歡,豬肉爽口入味,蜆隻隻都好飽滿鮮甜葡式牛肉串燒~一上枱好吸睛,店員好好比我地影晒相再幫我地分,牛肉燒得剛剛好,配埋青紅椒食好juicy,蕃薯條外脆內軟~仲有埋沙律菜🧀葡式芝士風味海鮮扁麵~芝士味濃郁,扁麵好掛汁好邪惡😈蜆肉鮮甜肥美炙烤馬介休 – 烤葡式鳕鱼“Lagareiro”風味好大塊又厚既鱈魚😍肉質厚實唔鬆散魚皮脆卜卜好有魚油香~少少咸香味配菜薯仔都好腍,西蘭花爽口葡式焗鴨飯~食落有d似香港既臘味飯
朋友揀左呢間藍色靚靚既葡國餐廳
頭盤
綜合葡式小食拼盤~有馬介休、魚柳、春卷等
款款都有3~4件,份量十足~炸得香口但唔會好油
自家製餐包~細細件十分脆口,有牛油同橄欖搭配
前菜
葡式炙燒香腸(桌邊服務)~視覺同味覺都享受得到
店員燒完會切好再放上枱~食落咸香味濃,有d似臘腸既口感
🦐白酒蒜蓉炒蝦~好香蒜蓉味~蝦大隻得嚟爽口彈牙,份量都幾多
葡式傳統薯蓉青菜湯~呢個第一次飲,都唔錯
主菜
炙烤馬介休 – 烤葡式鳕鱼“Lagareiro”風味
好大塊又厚既鱈魚😍肉質厚實唔鬆散
魚皮脆卜卜好有魚油香~少少咸香味
配菜薯仔都好腍,西蘭花爽口
葡式焗鴨飯~食落有d似香港既臘味飯,好啱香港人口味飯入面有好多料,鴨肉芋頭咁,面頭既豬腩肉非常邪惡
6個人食到好飽飽~但一餐咁豐富既生日飯點少得甜品架呢?
甜點
葡景軒焦糖布丁(桌邊服務)~即席點火wow~焦糖面脆
卜卜,甸丁好滑,蛋味香濃,好想食多個
木糠布甸~呢個雖則成日食但依然好吸引,一人一啖秒清~唔會太甜層次豐富
飲品
葡式水果酒~要左白酒~杯內有大量青蘋果,易入口又夠凍~
橙汁
蘋果汁
鮮榨橙汁~好多果肉
餐廳有幾層,環境優美,坐位寬敞,店員好有禮貌,會講解菜式,用餐愉快