2016-10-23
難得一次黎到澳門, 除左要試下手氣之外,當然要好下好野啦。呢間韓燒店係香港都食過一次,見到澳門呢度都新開左一間,就同朋友去食餐好!餐牌上嘅選擇都幾多,我地主要叫左個Beef Combo,同埋一啲小食之後,就先食左各款韓式前菜。泡菜和酸白菜漬物都係自己醃製,泡菜味道沒有坊間嘅酸同埋味精重,辛口爽脆開胃;而醃白菜嘅味道仲可以有消膩醒胃之效。係等緊泡菜爐邊蛋嘅時候,大家都叫左幾款有特色嘅韓式飲品,梅子酒、梨子汁味道都幾好飲,配合各款燒肉都非常合適。大家都期待嘅beef combo套餐,有牛護心肉,薄牛腩,牛小排,牛小排壽司,仲有蝦,菠蘿,菇,大醬湯送牛小排壽司。牛小排壽司上枱果時仲係生牛肉,服務員會係我地面前用火槍燒d肉,視覺效果一流,加上少少燒汁,非常好食。護心肉嘅油脂分佈比例十分均匀,牛味香濃,肉汁豐富,燒大概一分鐘左右就食得,非常嫩滑鬆軟。薄牛腩十分香滑而薄薄地一塊, 唔覺得油膩同樣食到牛香味。而菠蘿都超級爽甜,可以清一清口腔之餘仲可解油膩感,非常貼心嘅餐單設計。而海蝦大大隻,鮮味十足,而且蝦身夠彈牙,選料相當唔錯!最後有額外叫嘅肉眼排,色澤粉嫩,燒係嘅時候食得出好有咬口而且肉味濃郁。
牛小排壽司。 牛小排壽司上枱果時仲係生牛肉,服務員會係我地面前用火槍燒d肉,視覺效果一流,加上少少燒汁,非常好食。 護心肉嘅油脂分佈比例十分均匀,牛味香濃,肉汁豐富,燒大概一分鐘左右就食得,非常嫩滑鬆軟。薄牛腩十分香滑而薄薄地一塊, 唔覺得油膩同樣食到牛香味。 而菠蘿都超級爽甜,可以清一清口腔之餘仲可解油膩感,非常貼心嘅餐單設計。而海蝦大大隻,鮮味十足,而且蝦身夠彈牙,選料相當唔錯! 最後有額外叫嘅肉眼排,色澤粉嫩,燒係嘅時候食得出好有咬口而且肉味濃郁。而竹冷麵都極具韓國色彩,適當嘅調味,無令到成個麵味道太濃,反而食得到麵條嘅彈牙感覺。