2014-10-30 2107 views
早前得到張免費船票,同咗屋企人去左轉大海一轉,之前知道澳門新濠天地個SOHO開張,就過黎睇睇,開頭以為係Food Court,原來是餐廳群,有日本嘢又有墨西哥嘢又有一間叫Shelter的意大利菜,仲有好似係叫韓家得的韓國嘢,同中式嘢雖然好想食果間墨西哥嘢,但同得屋企人食,都係中式嘢安全,之後去左深井陳記燒鵝,呢個香港已成日聽的燒鵝店,我爸媽就食得多,我自己就無食過,但佢地鍾意都OK既,入到去都幾多嘢食揀,燒鵝當然會叫,我們一行5個,就叫左半隻燒鵝,老老實實,睇落去有啲油喺面,真係幾肥,但又係果啲一場黎到,老練都試我揀左多肉少皮的食,叫唔錯,熱熱地,肉軟腍,之後我阿媽叫我食皮果啲,揀正舊最肥最大塊皮畀我,連皮真係正,雖然知好肥,但真係好正,皮就超香夾好脆,一咬落去啲肥膏已融入口中,我本身係好怕肥膩既人,老實講咁樣食又唔太油膩,搞到我一口食咗好幾舊,如果有個形容詞形容真係「皮脆肉嫩」!另外仲吃左炸魷魚蘇同咕嚕肉,唔記得影,但都係水平之上,送飯一流,很不錯。值得一提,呢度啲凍檬茶幾有茶味,又好似唔會太甜,可以一試。
早前得到張免費船票,同咗屋企人去左轉大海一轉,
之前知道澳門新濠天地個SOHO開張,就過黎睇睇,
開頭以為係Food Court,原來是餐廳群,

雖然好想食果間墨西哥嘢,但同得屋企人食,都係中式嘢安全,

之後去左深井陳記燒鵝,呢個香港已成日聽的燒鵝店,
我爸媽就食得多,我自己就無食過,但佢地鍾意都OK既,
入到去都幾多嘢食揀,燒鵝當然會叫,
我們一行5個,就叫左半隻燒鵝,
老老實實,睇落去有啲油喺面,真係幾肥,
但又係果啲一場黎到,老練都試
陳記燒鵝 (半隻)
我揀左多肉少皮的食,叫唔錯,熱熱地,肉軟腍,
之後我阿媽叫我食皮果啲,揀正舊最肥最大塊皮畀我,
連皮真係正,雖然知好肥,但真係好正,
皮就超香夾好脆,一咬落去啲肥膏已融入口中,

如果有個形容詞形容
真係「皮脆肉嫩」!

另外仲吃左炸魷魚蘇同咕嚕肉,唔記得影,
但都係水平之上,送飯一流,很不錯。

值得一提,呢度啲凍檬茶幾有茶味,又好似唔會太甜,可以一試。

Other Info. : 我坐喺出面的,見到個電視播好多食物相,其中一張係9折張,影低就有9折,好簡單
2014-10-23
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
  • 深井陳記燒鵝
  • 香橙咕嚕肉