2017-10-30
今日難得公司有補假,我就同屋企人去澳門旅行,去到新落成嘅百老匯大街。果度有好多間唔同種類嘅食肆,有度小月,pepper lunch... 林林總總。由於呢一兩日都食得好油膩。於是就諗住去呢度睇有冇啲清淡啲嘅嘢食。入到去見到有好多唔同種類嘅粥同埋油器。 於是我就點咗個瘦肉粥套餐,有腸粉有油炸鬼有一杯茶。佢個瘦肉粥真心覺得味道唔錯,由於一般粥店只會用一啲白粥底再加啲瘦肉,而呢間成記粥店佢係原本個最粥底已經係一個有味嘅粥再加埋d瘦肉,再係粥面上再加啲蔥花,個味道真係非常之好味,而且佢嘅油炸鬼亦都非常之鬆脆唔會油淋淋,加埋啲粥度食簡直係very good。至於佢個個腸粉,真係同香港有少少距離。 呢間舖頭整體上比我感覺衛生乾淨,上菜夠快,啲粥係熱嘅。建議大家有機會去百老匯澳門百老匯街市值得一試。( 店舖入面貼咗好多張相,講呢個品牌嘅故事,佢由路邊嘅車仔檔起家,每日早上賣400碗粥)