傳說中米芝蓮一星順德菜-彭慶記,但可能因為封關廚師來唔到?米芝蓮的收費,師傅仔的味道,材料沒幾多,就係食裝修。首先佢上菜超慢,得三四台客,但等半個鐘先上第一個餸,雞翼包飯,味道幾好,好食過拱北地下商場。條魚同師傅仔差唔多味道,有鑊氣,炆得不錯,呢個比較推薦。蒜香骨令我想起平時中午在師傅仔果碟三十幾蚊椒鹽骨碟頭飯,味道份量都一樣,但同順軒果個仲差得遠。炒飯接近金悅軒的水準,幾好。但個安格斯牛柳超多黑椒又辣又鹹,超差,個廚師應該同我學下點樣炒餸。除了條魚,其他菜的份量只比個茶杯多少少,材料成本大概佔收費的2成都無,係極之少(我哋4人去食,全部已點大份,我很難想像細份可以點少法?)總體而言,上菜慢、價錢唔平但份量極少、味道未達酒店餐廳水準,裝修就很好,但如果咁樣都叫米芝蓮一星,咁澳門通街都係星,師傅仔裝修下可以有兩星,順軒同李家宴有三星。彭慶記可能係我今年食過最唔抵食又無乜過人之處的中餐,折后找數都成千蚊但唔知食咗d乜,其他3個人都細食,但都只食7,8分飽,絕對無下次。
傳說中米芝蓮一星順德菜-彭慶記,但可能因為封關廚師來唔到?
米芝蓮的收費,師傅仔的味道,材料沒幾多,就係食裝修。
首先佢上菜超慢,得三四台客,但等半個鐘先上第一個餸,
雞翼包飯,味道幾好,好食過拱北地下商場。
雞翼包飯

條魚同師傅仔差唔多味道,有鑊氣,炆得不錯,呢個比較推薦。
特價魚

蒜香骨

炒飯接近金悅軒的水準,幾好。
招牌彭慶記炒飯

虎珀炒安格斯

Other Info. : 我係睇在佢而家話有75折先去試,結果個魚話特價冇折。 75折先折左165,茶位同加1都成200蚊,所謂的75折都係搵人笨七。
2020-07-12
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
Dining Offer
Coupon