2018-04-17
12060 views
mezza9 Macau位於澳門君悅酒店,今次我地就買咗君悅酒店嘅套票,連一晚高級海鮮自助餐,見到間餐廳嘅海鮮介紹,未去就已經先興奮~佢唔係一般嘅海鮮自助餐,而係好少見嘅「任揀海鮮,即叫即煮」,可以選擇嘅海鮮包括鮑魚、龍蝦、龍虎斑、白蟹、炒蜆等⋯再配以超過六種嘅烹調方法,例如椒鹽、清蒸、蒜蒸等,任君選擇,想點配點煮都得~表示我總共食咗7轉龍蝦,幾乎佢所有嘅煮法我都食勻哂,但最鍾意嘅都係芝士焗龍蝦,芝士味香濃,龍蝦肉鮮甜結實,食落啖啖肉!比起就咁清蒸鮑魚,我更加鍾意加埋果皮一齊蒸,既可以突出鮑魚嘅鮮味,仲有一陣獨特嘅果香味,未食就已經流哂口水~除咗海鮮之外,佢亦都有好多甜品揀,我就梗係唔會放過任何一個食甜品既機會,所以一次過就拎哂佢啲甜品返黎慢慢食~當然亦都唔少得各種肉食同埋刺身~不過我就覺得佢既刺身比較普通,同埋唔夠新鮮,所以食左一轉之後就無再添。總括黎講,就算唔買套票,原價600蚊就可以食到咁高質既自助餐,真係好過好多香港成千蚊既自助餐,所以我打算下次再食過!~
佢唔係一般嘅海鮮自助餐,
而係好少見嘅「任揀海鮮,即叫即煮」,
可以選擇嘅海鮮包括鮑魚、龍蝦、龍虎斑、白蟹、炒蜆等⋯
表示我總共食咗7轉龍蝦,幾乎佢所有嘅煮法我都食勻哂,
比起就咁清蒸鮑魚,
我更加鍾意加埋果皮一齊蒸,
既可以突出鮑魚嘅鮮味,仲有一陣獨特嘅果香味,
未食就已經流哂口水~
當然亦都唔少得各種肉食同埋刺身~