2007-04-22 80 瀏覽
上星期,我的小妹妹在澳門瀛了老虎機. 今晚她大宴家人,一於到西貢食海鮮啦,平時好少機會山長水遠走入黎. 見全記口碑不差, 於是試一試啦. 三日前致電訂位,準時去到即刻有枱,不用吹風呆等.是夜一行十個大人, 四個小孩. 先叫了小食頂住.1) 沙薑雞腳; 傳聞好食,試過亦不錯.2) 嫲辣鴨舌; 表面太辣,但好送啤酒.3) 貴妃雞; 不肥不瘦,好味. 4) 風沙雞球; 驚喜之作,一定要試,只售$28.5) "差"燒一碟; 燒鵝賣晒所以叫了這個,"差"燒唔入味,有點"鞋",始終燒味檔的好味好多.6) 椒鹽鮮魷; 魷魚肉有點"lum",但很香口.海鮮進場~~6) 蒜蓉粉絲蒸扇貝($18隻, 一人一隻),不是巨型扇貝,味道一般,所以價錢亦很平,大排檔之作.7) 白焯跳螺($48一斤, 2斤多),唔係度度街市有的賣,特意叫俾家人試試,鮮甜.8) 椒鹽瀨尿蝦($16兩, 4大隻), 選了兩隻有羔,兩隻冇羔,碎件上,香脆可口,連殼都可以食埋.9) 白焯大尾魷($9兩, 2斤多), 一個字"鮮",配上日本芥辣+豉酒,放凍了味道更鮮,更爽.10) 蒸花鷹班(特價$14兩, 2斤多) 本想叫兩條斤頭石班,因為

是夜一行十個大人, 四個小孩. 先叫了小食頂住.
1) 沙薑雞腳; 傳聞好食,試過亦不錯.
2) 嫲辣鴨舌; 表面太辣,但好送啤酒.
3) 貴妃雞; 不肥不瘦,好味.
4) 風沙雞球; 驚喜之作,一定要試,只售$28.
6) 椒鹽鮮魷; 魷魚肉有點"lum",但很香口.

海鮮進場~~
10) 蒸花鷹班(特價$14兩, 2斤多) 本想叫兩條斤頭石班,因為肉會比較緩,但信了師父推介花鷹班...中招!! 魚肉會都緩,但一d魚味都冇,一百個後悔.
11) 上湯龍蝦伊麵底($16兩,3斤多) ; 本地龍蝦比澳洲龍蝦平兩蚊,覺得冇太大分別,所有叫了本地龍.伊麵有點太"lum",龍蝦味唔夠.
12) 海膽蒸蛋白($120一盒,2盒) ; 冇信心生食,所以叫了蒸蛋白,海膽夠味,配白飯一流,小孩子很喜歡.
13) 花雕蛋白蒸花蟹(忘記了價錢,2斤多) ; 全晚焦點,很好蟹味,花雕很香.
再加二度菜:
14) 蒜茸炒西蘭花; 有水準.
15) 蝦醬炒通菜; 有點咸.

侍應服務態度好好,唔該前唔該後.明白太旺場,一定有點混亂,可接受.我坐在二樓,衛生環境不差.可惜奉送的生果盤太細,糖水又賣晒.連酒水,海鮮人工,多謝$4500大元.