2024-09-29
媽咪生日,經社交平台訂咗呢間蛋糕店最出名係「網格千層酥拿破崙」不過為切合屋企人口味,揀咗呢款😍另外有開心果、柚子蜜柑、抹茶、Tiramisu味等▶️ 豆腐黑芝麻麻糬慕士蛋糕 ($508)只有2 lb 一個size 蛋糕超重,好有份量,切到8-10件《蛋糕介紹》蛋糕面頭mousse螺旋形,好似藝術品咁,打卡一流主要係係黑芝麻mousse🖤外圍係豆腐mousse中間夾住一層海綿蛋糕,配合粒粒巨型煙靭麻糬最底部係曲奇餅底《蛋糕食評》採用本地無糖芝麻醬,黑芝麻味道濃郁好似芝麻糊/芝麻湯圓餡咁😍入口沙沙地豆腐mousse真係似食緊豆腐🤍好軟滑,健康又light鍾意佢mousse口感,唔會太泡泡,又減去一般忌廉嘅油膩感啱晒啲平時唔食忌廉嘅我哋🙈中間海綿蛋糕鬆軟🍰麻糬粒粒煙韌有拉扯度,平均分布,每件蛋糕都起碼有三至四粒曲奇餅底正!應該用消化餅加牛油,入口香趣🍪成個蛋糕層次豐富,Mix埋一齊係黑芝麻湯圓溝豆腐花😂配搭創新,意外地夾味又好食-每個人食完都話好食👍🏻的確好特別起灣仔攞蛋糕(修頓球場正對面)幾方便蛋糕盒同包裝靚,安全一個鐘內送達屋企😌服務唔錯,落單後有confirmation email 同W
最出名係「網格千層酥拿破崙」
不過為切合屋企人口味,揀咗呢款😍
另外有開心果、柚子蜜柑、抹茶、Tiramisu味等
▶️ 豆腐黑芝麻麻糬慕士蛋糕 ($508)
只有2 lb 一個size
蛋糕超重,好有份量,切到8-10件
《蛋糕介紹》
蛋糕面頭mousse螺旋形,好似藝術品咁,打卡一流
主要係係黑芝麻mousse🖤外圍係豆腐mousse
中間夾住一層海綿蛋糕,配合粒粒巨型煙靭麻糬
最底部係曲奇餅底
《蛋糕食評》
採用本地無糖芝麻醬,黑芝麻味道濃郁
好似芝麻糊/芝麻湯圓餡咁😍入口沙沙地
豆腐mousse真係似食緊豆腐🤍好軟滑,健康又light
鍾意佢mousse口感,唔會太泡泡,又減去一般忌廉嘅油膩感
啱晒啲平時唔食忌廉嘅我哋🙈
中間海綿蛋糕鬆軟🍰
麻糬粒粒煙韌有拉扯度,平均分布,每件蛋糕都起碼有三至四粒
曲奇餅底正!應該用消化餅加牛油,入口香趣🍪
成個蛋糕層次豐富,Mix埋一齊係黑芝麻湯圓溝豆腐花😂
配搭創新,意外地夾味又好食
每個人食完都話好食👍🏻的確好特別
起灣仔攞蛋糕(修頓球場正對面)幾方便
蛋糕盒同包裝靚,安全一個鐘內送達屋企😌
服務唔錯,落單後有confirmation email 同Whatsapp message
覆客人WhatsApp速度快
價錢相對貴少少,但非常值得❤️🔥始終佢舖位唔平,蛋糕有質素
食悶咗海綿蛋糕或巴斯克蛋糕,可以試試呢幾款mousse蛋糕🎂
店舖唔淨止賣磅裝蛋糕,仲有洋菓子、燒菓子、手工曲奇、手工果醬、果仁等