2024-04-22 2062 浏览
食物環境都唔錯第一次幫襯,媽咪生日約左父母一齊食早餐,入到去到想轉窗口位,因為光線好d ,想影張靚相留念,問waitress可否轉近窗口位已經即時黑面。因第一次光顧, 按鐘想落order, waitress冷淡回應「我地手機落單」行開左。 唔知如果老人家唔識用手機落單 係咪唔可以係呢間餐廳食。兩老想飲熱水,我行去搵個waiter 請求可否比2杯熱水, 「秒」晒嘴 ,黑口黑面回一句「轉頭比你」,當然冇拿熱水來。 唯有等到拿餐過來另一個waitress同佢講想拿2杯熱水。可惜:食物幾好食 ,coffee 很好, 環境都真幾好,很可惜, 但過食個200幾蚊嘅早餐, 黃埔有好多選擇, 咁嘅態度 貼錢入去睇waitress 面色, 唔會再幫襯 。 唔怪得越來越多香港人要北上消費,起碼平過你,又有服務質素。*個位”公主”waitress 成手都係tatoo。

食物環境都唔錯

可惜:
唔怪得越來越多香港人要北上消費,起碼平過你,又有服務質素。
*個位”公主”waitress 成手都係tatoo。

2024-04-22
早餐
庆祝纪念
生日
2024-04-15 1590 浏览
一直都好喜歡在這𥚃食早餐,熱咖啡加蛋沙律多士是心頭好,簡單味美!但係最近發覺這裡越嚟越多蚊,這實在令人感到困擾,希望貴公司慎重考慮改善衞生情況!相信沒有人想在多蚊環境下用膳。

2024-02-19 2584 浏览
天氣日日都咁熱,唔可以行好耐,最舒服就係坐係間咖啡店再食杯雪糕。今日行過黃埔船,見到Komeda's Cafe, 見佢裝修得好簡約舒服,之後同阿女入去食個下午茶。見到有個軟雪糕加麵包嘅組合,叫做抹茶牛乳冰與火,阿女嗌住話好想食,好,咁就試下呢款啦!份包都幾大個,仲切開左6件,上面係軟雪糕,一冰一火,好彩冇牙痛啫😅。抹茶牛奶雪糕香軟好味,底嘅丹麥麵包,都幾酥脆,幾好食,仲可以加埋附上嘅糖漿,甜甜地味道幾夾,阿女就緊係食唔停口啦!

2024-01-28 5203 浏览
📍コメダ珈琲店 (紅磡)紅磡黃埔天地黃埔號(第6期)AEON Style地下G01號舖==============================呢間cafe係來自日本名古屋,係日本有超過900間分店,上年係黃埔開左香港ge 第一間分店,初初開果時每日都超多人排隊,等左一年終於都無禁多人排隊,有機會可以試下喇==============================公司三文治麵包好軟熟同好香麵包味,入面餡料係火腿,蛋沙律同蕃茄,蛋沙律係加左少少芥辣,甜甜辣辣好好味拿破崙意粉意粉質地好軟但非常彈牙,醬汁微甜配上火腿絲,好味紅豆蓉配多士11:30之後叫任何飲品可以加$20追加紅豆蓉同多士,呢個我覺我一定要追加,紅豆蓉好香滑,多士係加左牛油焗到香噴噴,多士加埋紅豆蓉一齊食超正KOMEDA咖啡咖啡味道濃但唔苦,加埋忌廉味道更加香滑歐蕾咖啡咖啡同牛奶比例係6:4混合製作,可以飲到咖啡ge 香味之餘又可以進一步減少苦味,好適合平時唔係飲開咖啡ge 人,而且仲可以將牛奶轉豆奶,適合唔飲牛奶ge 人抹茶牛乳冰與火抹茶同牛乳軟雪糕好軟滑,底下配的千層酥香脆,配搭表面糖漿口感好豐富
📍コメダ珈琲店 (紅磡)

公司三文治

拿破崙意粉
意粉質地好軟但非常彈牙,醬汁微甜配上火腿絲,好味

紅豆蓉配多士

KOMEDA咖啡
咖啡味道濃但唔苦,加埋忌廉味道更加香滑

歐蕾咖啡

2024-01-27
午餐
2023-11-23 3037 浏览
コメダ珈琲店KOMEDA'S Coffee來自日本🇯🇵名古屋人氣早餐咖啡店☕️餐廳裝潢簡約舒適採用大量木元素營造日式溫馨的感覺餐廳也很貼心每張桌子都可以充電整體人流不多是一個可以跟朋友閒聊的地方🔅拿破崙意粉意粉軟硬適中咬起來有口感口味傳統酸酸甜甜的茄汁配上香脆的牛油法包新鮮的沙律菜味道很合我胃口連續吃了兩天🔅冰與火有標準和mini size標準份量需要兩個人一起分享因為份量挺大同有6件丹麥麵包上桌時麵包暖暖地外面酥脆、裏面香軟麵包有香濃牛油味另附糖漿麵包上面冷冷濃濃的牛乳雪糕兩者配合起來的確是冰與火🔅KOMEDA漢堡漢堡味道普通漢堡排很小塊就不多作介紹了
コメダ珈琲店

漢堡味道普通
漢堡排很小塊
就不多作介紹了

2023-10-31 2642 浏览
想試呢間好耐,開左一年終於唔洗排隊先黎食😅😂好好彩撞啱一周年做緊優惠🤩抵食好多😋有興趣嘅記住十月底前去食啦😛1. 冰與火 ($39)早知叫迷你😂兩個人食都幾漏🤭丹麥多士好重牛油味,咬落鬆軟,一定要加埋牛奶雪糕食😛牛奶雪糕香滑重牛乳味👍🏻建議唔洗加好多糖漿,雪糕本身都夠哂甜😅2. 炸雞 ($45/6件)新鮮熱辣辣炸,雞肉夠嫩滑👍🏻3. 果凍豆乳咖啡 ($39)豆乳味唔太出,咖啡味都偏淡😅果凍略嫌太多,差唔多成杯佔左7成😂不過飲落好滑嘅,又唔會太甜👍🏻

1. 冰與火 ($39)

2. 炸雞 ($45/6件)
新鮮熱辣辣炸,雞肉夠嫩滑👍🏻

3. 果凍豆乳咖啡 ($39)
1935 浏览
2056 浏览
下午茶
2023-10-02 2181 浏览
等夠35分鐘也出不了兩個飽,全店得兩個人做嘢。食物貴又不好食,好多人也是極度不滿地離放。如果香港多幾間咁食店全香港人也返深圳食啦,唔係我哋想係佢地迫我哋🥲🥲
2023-10-02
2023-09-25 2026 浏览
睇YouTuber 介紹話要排隊好耐?平日12點幾去到係人排,都好既唔洗排可能我太期待喇1. 凍紅豆奶茶:好似有茶味既紅豆冰咁普通2. 薯仔沙律:不過不失3. 燒賣:純粹覺得日式餐廳有得賣想試,7仔整得好食過佢4. 朱古力果凍咖啡:好飲5. 迷你哈密瓜既冰與火:個丹麥酥可以火啲,熱啲都好食嘅6. 吉列豬柳:柴到呢係咪我過左最好食既時間呢?真係好普通失望
睇YouTuber 介紹話要排隊好耐?
平日12點幾去到係人排,

3. 燒賣:純粹覺得日式餐廳有得賣想試,7仔整得好食過佢

4. 朱古力果凍咖啡:好飲

5. 迷你哈密瓜既冰與火:個丹麥酥可以火啲,熱啲都好食嘅

6. 吉列豬柳:柴到呢

係咪我過左最好食既時間呢?
真係好普通
失望
2023-09-24 1886 浏览
之前通常嚟食午餐,今日想試吓佢嘅早餐👇🏽多士配蛋沙律套餐揀咗士多啤梨果醬個多士口感好鬆軟,好好味😋蛋沙律之前食過都係好正的👍🏻追加咗個蘋果批暖暖地,蘋果饀味道和口感唔錯,但個酥皮就差啲,試過就算😬如果唔追加,覺得只是多士和咖啡的份量比較少。
之前通常嚟食午餐,今日想試吓佢嘅早餐👇🏽
揀咗士多啤梨果醬
個多士口感好鬆軟,好好味😋
蛋沙律之前食過都係好正的👍🏻
追加咗個蘋果批
暖暖地,蘋果饀味道和口感唔錯,但個酥皮就差啲,試過就算😬
如果唔追加,覺得只是多士和咖啡的份量比較少。
2016 浏览
2041 浏览
早餐
2023-09-23 1160 浏览
之前去名古屋未有機會試到。唯有係香港試😛今次去左黃埔嘅Komeda Coffee。Komeda 嘅裝修好classic, 好鐘意佢嘅環境。真係有一下覺得自己去左日本。元祖果凍日本過江龍cafe Komeda coffee咖啡$55滿滿嘅cream ,加埋咖啡果凍,十分透心涼。Komeda 特級咖啡 Sofia $48巴西豆凍咖啡,不過不失。炸蝦餅方堡 $78方堡非常鬆軟,蝦餅好足料,😋😋薯仔沙律多士 $65大推,薯仔沙律好好食,食幾多件都唔厭。

滿滿嘅cream ,加埋咖啡果凍,十分透心涼。
Komeda 特級咖啡 Sofia $48
巴西豆凍咖啡,不過不失。
炸蝦餅方堡 $78
方堡非常鬆軟,蝦餅好足料,😋😋
薯仔沙律多士 $65
大推,薯仔沙律好好食,食幾多件都唔厭。
2023-09-17 1178 浏览
🍴「 コメダ珈琲店 (尖沙咀)」當呢間舖頭度喺紅磡開第一間分店嘅時候已經一直都想試,有一日經過AEON嘅時候發現原來喺The One開咗分店,一於就試吓止癢,回味一下以前曾經係日本食過既回憶。《炸豬扒方堡》💰$79炸豬扒一般香脆,麵包柔軟,加埋酸酸地嘅豬扒醬汁,配搭一流,方堡間夾住一啲椰菜絲,食落去就唔會太過膩,一碟有三件份量都多,如果一個人食嘅話都足夠《拿破崙意粉》💰$80唔錯嘅意粉,配搭蕃茄汁酸酸地十分開胃,但係意粉嘅餸就比較少,如果多啲餸就會更加完美,另外有啲蔬菜蕃茄青瓜椰菜絲伴碟《芝士白汁咖喱蝦仁》💰$119呢款食物有超出意外嘅想像,咖喱醬汁比較多,面頭鋪滿芝士,有拉絲嘅效果。蝦仁嘅份量適中,裏面仲有少少嘅通粉配搭。因為我係一個芝士愛好者,滿滿嘅芝士加埋味道濃郁嘅咖喱非常滿足,如果怕膩嘅朋友,配多士麵包食係唔錯嘅選擇《北海道雷電蜜瓜丹麥酥》💰$65雷電蜜瓜甜度高,牛奶雪糕配丹麥酥,冰與火的口感,不過如果個丹麥酥鬆化啲就更加好啦《抹茶提拉米蘇》💰$39抹茶嘅味道唔太出,淡淡嘅忌廉味,味道一般《果凍抹茶牛奶》💰$55賣相唔錯,有果凍啫喱喺抹茶牛奶裏面,飲完成杯會有飽腹感,大大杯都夠
🍴「 コメダ珈琲店 (尖沙咀)」

《炸豬扒方堡》💰$79

《拿破崙意粉》💰$80

《芝士白汁咖喱蝦仁》💰$119

《北海道雷電蜜瓜丹麥酥》💰$65

《抹茶提拉米蘇》💰$39
抹茶嘅味道唔太出,淡淡嘅忌廉味,味道一般

《果凍抹茶牛奶》💰$55
賣相唔錯,有果凍啫喱喺抹茶牛奶裏面,飲完成杯會有飽腹感,大大杯都夠飲

^總結環境 係日本喫茶店裝修,每枱都有USB叉電位,人流唔多嘅話喺度慢慢嘆,一個同朋友傾偈既好聚腳點
2023-09-17 708 浏览
襯今日落雨加上病病地,就去左樓下AEON嘅日式咖啡店試下☺️餐廳啲位都好闊落,坐得好舒服,服務質素都好好👍🏻🍝肉醬意粉($78)肉醬意粉調味恰到好處,唔會係平時連鎖快餐食嘅果種好重蕃茄味嘅死甜🫣 反面係比較creamy,有啲蒜蓉味咁!😋佢個餐仲會有埋椰菜絲同蒜蓉包。椰菜絲係平時食炸豬扒會跟埋嘅嗰種,點餐嘅時候可以揀沙律汁或者醋汁去撈椰菜絲,所以一啲都唔會覺得膩!☺️而蒜蓉包上菜嘅時候都好脆,蒜蓉同牛油都查得好均勻🥰🍴燒賣(跟餐加$12)加錢嘅5粒燒賣就同平時出邊蒸嘅燒賣差唔多啦,中規中距!我嗰日差唔多兩點去到好多熱門嘢食例如鬆餅甜品或者佢季節限定嘅都賣晒🫠所以如果想試就建議早啲去喇!評分:⭐️⭐️⭐️/5人均:~$100

🍝肉醬意粉($78)
而蒜蓉包上菜嘅時候都好脆,蒜蓉同牛油都查得好均勻🥰

🍴燒賣(跟餐加$12)
加錢嘅5粒燒賣就同平時出邊蒸嘅燒賣差唔多啦,中規中距!

評分:⭐️⭐️⭐️/5
人均:~$100
2023-09-09 862 浏览
Komeda's Coffee是一家值得推薦的咖啡店。他們的咖啡具有濃郁的香氣,入口滑順,令人陶醉。無論是濃郁的latte還是香濃的美式咖啡,都能讓人感受到咖啡豆的獨特風味。除了咖啡,他們的早餐包也是一大亮點。早餐包很厚實,給人飽腹感,口感豐富。外層酥脆,內部鬆軟,搭配著各種口味豐富的配料,給人一種美味的享受。無論是在早晨匆忙出門前還是下午休憩時,到Komeda's Coffee品嚐他們的咖啡和早餐包都是一種享受。無論你是咖啡愛好者還是早餐控,Komeda's Coffee都能滿足你的味蕾,讓你倍感滿足。總之,Komeda's Coffee以其咖啡的香氣和滑順口感,以及厚實有口感的早餐包而聞名。如果你喜歡咖啡和美味的早餐,我強烈推薦你去嘗試一下!

2023-09-09
$50 (早餐)
自從去過名古屋就好掛住佢既咖啡店文化🌍 不少咖啡店買嘢飲就會送一份吐司做早餐都既抵食☀️ 呢間連鎖店終於開到香港外型都有懷舊感貼近名古屋既昭和感🇯🇵 但係味道方面可能用料既關係都係有點差距🙃 可能試試咖啡會更好⭐️ 紅豆小町 堇 🌺原本以為係比較日本復古感嘅紅豆牛奶🏮 但係紅豆既調味太甜🫘沉係底而且同牛奶無混合🌝 牛奶同時欠缺香濃感🥛⭐️ 多士配蛋沙律套餐 🍞輕微烤過既多士有合格既鬆軟度😚 但比起日本少咗一份麵粉香同埋煙韌度🤍 蛋沙律既用料同樣比較少蛋香🍳 睇得出嘗試複製日本感覺但係差在神髓
紅豆小町 堇

⭐️ 紅豆小町 堇 🌺

⭐️ 多士配蛋沙律套餐 🍞
紅豆小町 堇
2023-08-31 652 浏览
🥪🍧☕️過江龍日系cafe▫️QR code落單▫️免加一☑️ 香辣咖喱炸蝦餅方堡 🥪-$79呢個包佢寫係黃埔店限定,仲可以用優惠價加配招牌咖啡,所以試下。方堡切開三件,每件都好大件,包皮幾軟熟,蝦餅大塊,彈牙脆口,蝦餅上下都仲有椰菜絲同埋特製醬汁,醬汁都幾好味但一d都吾辣,同冇咖喱味,似係燒汁多d。整體好食。☑️KOMEDA咖啡 ☕️ - $10咖啡帶微酸,有一份牛奶可以加入去,都幾滑,落少少糖就味道再提升點,仲送左一小包脆豆送咖啡。☑️抹茶牛乳冰與火🍧 -$69呢個係標準size,完全可以當一個主食,因為都幾大份同幾飽肚,切開左6件,下面係丹麥麵包,暖暖地,外脆內軟,好香牛油味,面嘅係抹茶+牛乳雪糕,2款雪糕都濃味及幾好味,入量都多,分開食一齊食都可以。
🥪🍧☕️
過江龍日系cafe