2024-03-09 698 浏览
本人係一個羊肉愛好者,經朋友介紹黎到呢間鋪頭食野。因為今次冇叫太多嘢食,下次會再幫襯試埋其他嘢食。羊肉湯粉👍🏻👍🏻👍🏻呢個價錢嚟講,啲羊肉算係比得多,羊肉嫩滑,而且冇騷味。個粉亦都好彈牙煙靭。比較旺角某間羊肉粉嘅配料份量呢度嘅配料真係多,但湯底就冇咩特別。另外叫咗個羊肉燴粉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻原來呢個粉係有薯粉加寬麵一齊煮,湯底亦有麻油味。食落都幾特別,另外會有雲耳同海帶呢兩個配菜。

羊肉湯粉
👍🏻👍🏻👍🏻

另外叫咗個羊肉燴粉
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2023-12-09 1050 浏览
影片分享網站見到某名廚推介,今日經過太子就走來試吓始終都係晏晝又唔想嗌啲大大份嘅嘢食,諗住都係叫個麵就算,睇OpenRice見到有師兄叫咗個羊腩麵,作為一個鍾意食羊腩煲嘅人,梗係要試一試叫個羊腩粉,又好似試唔夠,就加多個羊雜羊腩雖然未至於又韌又柴,但都係比較乾瘦羊雜方面,感覺淨係依稀有少少羊味,同埋可能因為係羊,所以啲雜感覺上都係比較薄身總括嚟講,如果係$50樓下嘅話我覺得OK,但依家90幾蚊,就真係麻麻地
影片分享網站見到某名廚推介,今日經過太子就走來試吓

叫個羊腩粉,又好似試唔夠,就加多個羊雜

羊腩雖然未至於又韌又柴,但都係比較乾瘦

2023-12-09
等候时间
5 分钟 (堂食)
2023-08-16 1541 浏览
這間小店係名厨推薦,放假就去試下,地方不數大,用QR code 落單藤椒魚皮**BB辣,味道尚可凉拌羊雜份量小,羊內藏煮得過淋燒羊蹄被調味蓋過哂,食不出羊味羊肉芹菜蘿蔔餃,芹菜同蘿蔔絲,小小羊肉碎,味道淡而無味總括而言,試一次就夠

藤椒魚皮**BB辣,味道尚可

凉拌羊雜份量小,羊內藏煮得過淋

燒羊蹄被調味蓋過哂,食不出羊味

羊肉芹菜蘿蔔餃,芹菜同蘿蔔絲,小小羊肉碎,味道淡而無味

總括而言,試一次就夠

2023-07-14 1445 浏览
叫咗一個紅燒羊肉套餐,味道尚可,有羊肉味道,肉質亦算軟稔,但份量就少得過份,羊肉得四舊仔,冬菇四小粒,砌成就係一隻冬菇其餘就係大量嘅萝白墊底!食過一次就算了$78有點不值
其餘就係大量嘅萝白墊底!食過一次就算了$78有點不值

2023-07-06 1345 浏览
今日係第三次到訪,之前兩次去,因為只得一個人,只可以叫羊雜粉,覺得質素非常滿意,今日約埋朋友一齊去。先來兩碗“羊雜粉”湯底清甜,河粉軟棉滑(可能有羊脂滋潤)羊雜好入味,“燒烤羊蹄”先將羊蹄煮至軟淋,再加五味粉燒烤,香、軟、膠質豐富,養顏兼補身,齒頰留香還點了“羊肉小串”真是超級小串,但香而小騷,食羊肉就是喜歡那股羊肉騷味,又有“羊肉餃”,皮薄肉質香甜.特別喜歡每道菜都有芫茜、香芹作配料.呢一餐滿足了下次會再度見面
還點了“羊肉小串”真是超級小串
下次會再度見面
2023-06-29
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
2023-05-14 2349 浏览
在羊肉館,🐑羊肉自然是主角。羊肉粉在菜式中比較受歡迎,份量十分豐盛,也是店裡的招牌必食之一。這道菜是傳統小吃,🍜可以先品嚐一口湯,濃郁的羊肉湯特別清香。羊肉片的肥瘦很均勻,口感十分優秀。咀嚼起來彈牙有勁,👍而且完全沒有羶味。蘿蔔和羊肉一向是最佳拍檔,❤兩者放在一起更能相得益彰。至於粉的部分,😙口感Q彈,比米線更為出色。涼拌羊肉,涼菜更適合夏天,🌶麻辣過癮。#princeedward #太子

蘿蔔和羊肉一向是最佳拍檔,❤兩者放在一起更能相得益彰。

至於粉的部分,😙口感Q彈,比米線更為出色。

涼拌羊肉,涼菜更適合夏天,🌶麻辣過癮。

#princeedward #太子
2023-05-14 1669 浏览
見個小店名已經知道主打係羊🐑羊肉串有分大,中,細叫左$30 / 2大串羊肉要連埋肥膏一齊食😋😋😋口腔充滿油脂香味另外個羊肉粉$58, 面既份量唔少湯頭清清地(不過冇乜羊味)🫢羊排叫左個細份 $118💯🥰啖啖肉得黎,脂肪同肉既比例剛剛好❤️醃料好惹味送酒一流💯 或者可以餸成碗🥣飯最尾諗緊叫紅燒羊肉定涼拌羊肉🤔Finally 叫左後者Order 左BB辣🥵又一濃味之選所有配料一齊食好夾,青瓜可以中和返肉類油膩感下次會想試埋羊肉餃同紅燒羊肉😆
見個小店名已經知道主打係羊🐑
羊肉串有分大,中,細

叫左$30 / 2大串

羊肉要連埋肥膏一齊食😋😋😋
口腔充滿油脂香味
另外個羊肉粉$58, 面既份量唔少
湯頭清清地(不過冇乜羊味)🫢

羊排叫左個細份 $118💯🥰

啖啖肉得黎,脂肪同肉既比例剛剛好❤️
醃料好惹味
送酒一流💯 或者可以餸成碗🥣飯
最尾諗緊叫紅燒羊肉定涼拌羊肉🤔
Finally 叫左後者

Order 左BB辣🥵
又一濃味之選
所有配料一齊食好夾,青瓜可以中和返肉類油膩感
下次會想試埋羊肉餃同紅燒羊肉
😆
2023-05-11 1232 浏览
睇完跌打過嚟醫肚入之前有睇過食評,所以平常心門口見距有蒜泥白肉所以試一試咩料!入到去大量位自己搵個啱心水既位坐式店員就會拎張紙放枱面,掃 QR CODE 落單叫左呢兩樣等食既期間店員將隔離枱既大羊肉串上錯嚟(影底先🤣反正影相唔洗錢晚既😆)嘩超搵笨大部份都系肥膏如圖,個羊肉河粉湯正常!得幾片仔羊肉有白蘿蔔在內,河粉份量算正常,反而個蒜泥白肉幾好!上面有炸花生,食落口感唔錯,而調味夠味,碟野份量算多!最抵食系呢樣!反正個人試過就算唔會入第二次!好反正依家通左關北上食好多過❗上次系羅湖佳寧娜附近食碗羊肉+羊雜粉都系¥30左右,仲要大大碗現場仲有免費腌蘿蘿蔔泡菜自助放題,平靚正又正宗🤫
睇完跌打過嚟醫肚入之前有睇過食評,所以平常心

嘩超搵笨大部份都系肥膏
如圖,個羊肉河粉
湯正常!得幾片仔羊肉
有白蘿蔔在內,河粉份量算正常,反而個蒜泥白肉

幾好!上面有炸花生,食落口感唔錯,而調味夠味

2023-05-10
  • 蒜泥白肉
2023-04-30 2254 浏览
食物說真很是不錯,店員也是很好服務,但如果不是這恐怖經歷,必定會再幫襯,但現在不會再有下次。如圖片所見,從醋樽倒出來的醋全都是小昆蟲屍體,跟店員說,店員只是把醋拿進廚房倒掉。
調味醋
2023-04-19 1846 浏览
今日係太子附近做嘢,經過見到呢間羊肉小店,決定係到食個lunch😄😄重慶雞絲涼面 $38分量都幾大碗,雞絲好足料又夠味👍再配上幼幼嘅涼面,天氣熱嘅時候食好岩😁蒜泥白肉 $46仲叫左個蒜泥白肉,好大份😆配上辣辣嘅醬汁好惹味!💕抵讚係白肉薄薄一片,而且用左唔係好肥嘅肉片,啖啖都係肉呀!😍羊肉串(中) $30/3串 黎到呢到一定要叫個羊肉食下!要左個中羊肉串,羊肉唔羶!肥瘦適中,加上好香嘅孜然味,正!😄

重慶雞絲涼面 $38
分量都幾大碗,雞絲好足料又夠味👍
再配上幼幼嘅涼面,天氣熱嘅時候食好岩😁

蒜泥白肉 $46
仲叫左個蒜泥白肉,好大份😆
配上辣辣嘅醬汁好惹味!💕

羊肉串(中) $30/3串
2023-04-11 1410 浏览
我好鐘意食羊肉粉,所以見到有呢類型餐廳都會入去試下,呢間位於界限街嘅小店,雖然位置唔太起眼,但其實係太子地鐵站行一條街就到。呢度係小店家庭式經營,比起連鎖店多一份親切感,同一般店一樣用QR Code落單,都好清晰方便。我地叫左個羊肉粉,本身我想食羊腩,但呢度只得羊肉粉,所以就照叫,點知一嚟到就好意外,因為碗羊肉粉分量大之餘,唔係淨羊肉,好多羊腩,因為之前係其他鋪頭一般叫羊腩同羊肉差十蚊一碗,而且只得幾嚿,但呢間嘅份量令我好滿意,羊肉好夠羊味,配料又多。絕對值得推薦👍👍朋友叫左個酸菜魚,睇相就知份量超多,我加左芫茜同花生,只係加3蚊同5蚊,啲花生好好食,夠喊脆,芫茜多到浸唔到湯,要食左啲魚先可以再浸,就知份量好足料,酸菜好味又多,芽菜同銀金菇都好入味。我地再試多個羊肉餃,皮薄好食餡料又多。下次都會再嚟食過

酸菜鱼飯

我地再試多個羊肉餃,皮薄好食餡料又多。
下次都會再嚟食過
蘿蔔芹菜羊肉餃

酸菜鱼飯
蘿蔔芹菜羊肉餃
  • 酸菜鱼
2023-04-08 1094 浏览
好鍾意食貴州羊肉粉,呢日去咗太子家庭式羊肉粉店— 一品鮮羊肉館,味道唔錯,值得一試!小店地方唔大,但環境乾淨企理,老闆老闆娘親力親為,服務友善親切!羊肉粉$50 羊肉湯味道清鮮,毫不油膩,鍾意食辣嘅朋友可以自行加辣油,非常細心!羊肉肥瘦適中,嫩滑唔羶,配上滑溜嘅米粉,簡單的美味!如果羊肉多d就更滿足啦!呢度仲有得食羊雜粉,可惜我哋晚上去已經一早售罄,下次再搵機會試吓!羊肉芹菜蘿蔔餃($65)一客10隻,餃子包得紥實,餡料飽滿,如果羊肉味突出d就更好~蒜泥白肉($46)腩肉份量頗多,每片都蒜香十足,辣油唔太辣,反而香味更為突出。都係唔錯嘅涼拌小食!羊肉串($30/2串)好少喺香港食到咁有北方味道嘅羊肉串!羊肉鮮嫩唔嚡,孜然濃烈直接,好惹味!

羊肉粉$50

羊肉芹菜蘿蔔餃($65)

蒜泥白肉($46)

羊肉串($30/2串)
2023-04-05 799 浏览
呢間一品鮮🐑羊肉館主打各色羊肉🍽️菜式,絕對係羊肉🐑愛好者😍必試餐廳!入邊地方唔算好大👌,不過光猛企理👍,枱凳🪑有啲復古風。呢度嘢飲🧃款式都算唔少,特別係有😎黑豆漿,令我幾驚喜😍。涼拌羊肉🐑可以揀選唔同嘅🌶️辣度,入口羊肉🐑味道濃郁又唔臊🥰,十分之嫩滑!涼拌羊雜🤤係坊間好少有嘅,雖然羊🐑味就冇羊肉咁濃郁,不過鍾意食羊🐑又鍾意食內臟嘅一定要試吓。🐑羊肉芹菜餃🥟亦係外邊比較少有嘅,而且係佢哋💪自己包嘅。咬落去充滿🐑羊肉香,配埋個羊肉🥣湯底,滋味十足😋!呢度嘅羊肉串🔥有分大/中/細,但都係同一個價錢💰$30一份,我哋試咗大嘅係兩串,肉粒🐑大大粒肥瘦相間好香口。細嘅有十串,每串🐑都好的骰,啲肉就比較🤤幼嫩,各有特色。🥥椰汁冰粉用料足👍,又甜又滑嘅冰粉加上🥥椰汁香,解辣🌶️一流!

入邊地方唔算好大👌,不過光猛企理👍,枱凳🪑有啲復古風。

呢度嘢飲🧃款式都算唔少,特別係有😎黑豆漿,令我幾驚喜😍。

🐑羊肉芹菜餃🥟亦係外邊比較少有嘅,而且係佢哋💪自己包嘅。

咬落去充滿🐑羊肉香,配埋個羊肉🥣湯底,滋味十足😋!

細嘅有十串,每串🐑都好的骰,啲肉就比較🤤幼嫩,各有特色。

用餐时段
2023-04-01 603 浏览
朋友一向鍾意食羊,是日見網上有人介紹左間新開嘅🐑羊肉館,即刻同朋友黎試先。小店除左羊外,都仲有好多其他涼拌、水煮菜式,唔一定要食羊嘅,但作為羊食愛好者,就梗係叫羊啦。🐑羊肉粉個羊肉湯好鮮味呀,米線吸了湯汁好正,羊肉有嚼勁,加上大量芫茜,又香又鮮好好味🤤🐑羊肉芹菜蘿蔔餃羊肉餃隻隻飽滿,皮煙韌有咬口,入面的餡料鮮味多汁😙🐑涼拌羊肉涼拌個辣汁無得輸,芫茜、花生、芝麻都好香口,羊肉夠惹味,越食越開胃😆🐑紅燒羊配白飯最後有紅燒羊肉飯,一件件嘅羊肉煮得入味軟腍,羊皮彈牙,配料有豆卜、冬菇等,吸滿羊油甘香又滋味,再配上一口熱辣辣的白飯,真係回味無窮,個白飯仲好大碗添😋叫左四樣野而四樣都好好味,完全無失望,愛羊人仕必須去嚐一下!

🐑羊肉粉

🐑羊肉芹菜蘿蔔餃
羊肉餃隻隻飽滿,皮煙韌有咬口,入面的餡料鮮味多汁😙

🐑涼拌羊肉

🐑紅燒羊配白飯

2023-04-01
都春分了,天氣仍然乍暖還寒。在這個雨濛濛天氣底下,一定要搵一些暖身子的食物補一補,養生一番。今次找來的是位於太子界限街的一品鮮羊肉館。餐廳空間不算大,木制檯凳樸實,別有一番情懷。先睇餐牌,價錢都幾公道實在。今次太肚餓了,點了四款菜式。1. 夫妻肺片 ($48)夫妻肺片是四川省的傳統名菜之一。牛肚和牛舌肉搭配蒜泥、花椒和辣椒油等調等腌製而成。肉片口感一流,配料的搭配層次豐富,恰到好處,叫了小辣,辣度適中,非常開胃,配啤酒汽水真的十分過癮。2. 羊肉粉 ($58)既然來到羊肉館,主角就一定是羊。羊肉粉在餐牌的粉麵類上排第三名,可見其份量吧。相信也是店的招牌菜式之一。羊肉粉應該是貴州的傳統小吃。先呷一啖湯,香濃的羊肉湯,清香暖胃。羊肉片肥瘦均勻,很有咬感,咀嚼起來非常有彈性,而且沒有半點羶味。蘿蔔永遠是羊肉的好兄弟好姊妹,兩種食物放在一起,就會產生化學作用,半補長短。至於粉方面,是用了類似瀨粉的米粉,米粉彈牙夠Q,口感更勝米線。3. 羊肉串 ($28)羊肉肥瘦適中,份量算大,經炭火燒烤後,光看色澤我就流哂口水了,再加上孜然、辣椒粉等調料,又係叫了小辣,辣度是完全可以的,羊肉肥而不膩。4. 雞

1. 夫妻肺片 ($48)

夫妻肺片

2. 羊肉粉 ($58)
羊肉粉

3. 羊肉串 ($28)
羊肉串

4. 雞絲蕨根粉 ($38)

雞絲蕨根粉

雞絲蕨根粉係一道非常清爽的涼拌小食。黑色的蕨根粉配上雞絲、辣椒油和醋等調料搞拌。蕨根粉口感爽口彈牙,吸收了醋的鮮味,加上嫩口雞絲,愈食愈滋味。蕨根粉唔是道道都有得吃。補充一下冷知識呀,蕨根粉顧名思義就是從蕨菜根部提取出來粉吧。根據《本草綱目》記載,蕨根祛热解毒.,利尿道,助入睡,補五臟不足。
2023-03-31
羊肉串