2019-08-23 3396 浏览
話說,大女兒某次坐車經過一間隱蔽食店,門外是道灰灰的牆,後來得知那是一間鐵板燒想試試,所以爸爸就帶她來了!店內有兩塊鐵板,每邊可坐6人,我們點了一個龍蝦二人前,再加點一隻龍蝦變成3人份,結果吃不完!先來的鮑魚片有點韌,味道有點淡。然後再來的燒銀雪魚真的很美味,入口即溶,好滑!魚皮燒得好香好脆,女兒說像薯片一樣!龍蝦燒時尾巴還在擺動,好新鮮,肉質彈牙,還以爲和龍蝦伴著燒的是海膽,廚師說是龍蝦內臟。A4和牛厚燒一入口,滿口牛油香味,無筋,幾好味!但我比較喜歡薄燒,內裏加了蔥粒,好香,而且可以減低油膩感,Kylie 不太喜歡,因為有她最怕的蔥!廚師很細心,我們點的和牛是5成熟,但小朋友的卻是7成,知道女兒怕吃蔥後,她的炒飯還「走」了蔥!其實這時,我和女兒已經很飽,所以後來的炒飯和野菜已食得不多,但甜品是不同的🤣🤣🤣,師傅額外燒了一塊焦糖麵包給我們伴雪糕吃,小朋友一放入口,兩眼發光,實在太美味😋😋啦!她忍不住要跟爸爸說謝謝!廚師還跟小朋友說,喜歡就吃多一塊,好貼心!這兒食材新鮮美味,廚師和服務都很好和細心。

這兒食材新鮮美味,廚師和服務都很好和細心。

2019-08-22
  • 龍蝦二人前
2019-04-26 4163 浏览
已是第三次黎食餐廳只有兩張鐵板大枱,每枱可坐六人一行四人叫了一個鮑魚二人餐一個龍蝦二人餐鴨肝撲粉煎,外面甘香,咬下油份滲出,與多士是絕配餐廳內有一小水珤養著龍蝦鮑魚蜆全部治劏,當然非常新鮮,簡單加鹽已非常好味師父話海膽唔靚改為北寄貝有驚喜,肉質爽甜,湯鮮甜清酒煮沙白,沙白比平時更肥美蒜片火候perfect, 脆而留蒜香沒有過火,很好伴和牛吃海鮮從水珤活捉,當然非常新鮮美味唯獨前菜沙律份量少沒有特別散叫牛舌非常好味甜品柚子雪葩很清新
已是第三次黎食
餐廳只有兩張鐵板大枱,每枱可坐六人
一行四人叫了一個鮑魚二人餐一個龍蝦二人餐

鴨肝撲粉煎,外面甘香,咬下油份滲出,與多士是絕配
澳洲鮑魚

餐廳內有一小水珤養著龍蝦鮑魚蜆

全部治劏,當然非常新鮮,簡單加鹽已非常好味

北寄貝

師父話海膽唔靚改為北寄貝
有驚喜,肉質爽甜,湯鮮甜

清酒煮沙白,沙白比平時更肥美

蒜片火候perfect, 脆而留蒜香沒有過火,很好伴和牛吃

海鮮從水珤活捉,當然非常新鮮美味
唯獨前菜沙律份量少沒有特別

散叫牛舌非常好味

甜品柚子雪葩很清新
2019-04-25
澳洲鮑魚
北寄貝
朋友試過話幾好,所以決定試吓。選擇左二人龍蝦和牛餐,共13道菜,非常豐富,抱住肚子回家。海鮮非常新鮮,當龍蝦身首異處於鐵板上,觸鬚仍在動,即係新鮮啦,但又好像好殘忍,真係帶住矛盾去食飯,所以唔望住佢。龍蝦肉由蝦膏炒成,肉質剛剛好,十分美味。銀雪魚,魚皮香脆。季節海鮮有蚌,蛤都鮮甜可口。去到A4和牛,油脂肉質平均。總括,食材係物有所值。本來接近完美嘅晚飯,最後就出現了少少差異,因為我們鐵板燒桌一共坐六人,我們二人,和另一組四人,原本食嘅節奏大家都差不多。但去到和牛,我們可能已經開始飽,就慢起來,但鐵板師傅就一起預備六人抄飯和焦糖麵包甜品,當時又上埋龍蝦湯。到我地吃飯時已經涼了。當然食物越新鮮熱辣越好吃。如果鐵板燒師父有日本廚師咁細心,會注意埋食客嘅節奏就完美啦另外,炒飯都乾身,粒粒分明,但個人就喜歡日本嘅醬油炒飯,一點配粉都無,只用白飯加醬油,但炒完好像糯米嘅口感。
朋友試過話幾好,所以決定試吓。
選擇左二人龍蝦和牛餐,共13道菜,非常豐富,抱住肚子回家。
如果鐵板燒師父有日本廚師咁細心,會注意埋食客嘅節奏就完美啦

2019-01-12
2018-12-24 2401 浏览
朋友推薦所以一家三口去了試!我們家特別鍾愛鐡板燒,香港及日本都去吃,卻並不是間間好味。想不到竟然在大埔有間如此美味的鐵板燒,真心推介!食材非常新鮮,而且比一般鐡板燒更多不同的海鮮,又有鵝肝又當然有日本和牛,可以說是滿足了我所有願望!廚師煮得非常好,每樣也非常完美!

2018-11-19 2403 浏览
真心講,之前食過真係唔差。所以我男朋友生日返去再食。皆因我哋兩個都住大埔又唔想去到出邊食。之前食過同銅鑼灣質素都有得比。我哋叫咗個鮑魚餐,同之前食開都係有手板咁大。最大問題係師傅冇問過我哋想點樣食。切出嚟又厚身,好硬身。其實如果畀得起$2000個價錢嘅套餐,起碼都應該同我地溝通下,特別係鐵板燒。師傅又問我地嘢食夠唔夠味,原本覺得鐵板燒點煮都唔會差得去邊,博燒牛肉,飯完全係冇味道。要係咁加醬油同鹽,可能我本身好重口味。師傅只掛住同隔離枱客飲酒傾計,我都唔好意思出太多聲。應該係轉左師傅,真心講之前真係冇咁差。我以後都唔會再返去食,太差。
應該係轉左師傅,真心講之前真係冇咁差。

我以後都唔會再返去食,太差。
2018-11-17
2018-09-29 2184 浏览
When it comes to teppanyaki, there are so many choices all over HK yet it isn’t easy to find one that’s really good (and not extremely overpriced). I like this Taipo restaurant for both its good food quality and its reasonable pricing.The beef was of very good quality and as they’re served right from the grill, they tasted extra delicious with the steaming juice squeezing out of the meat when eaten. Yum!The scallops and oysters, although not very big in size, tasted very fresh.The foie gras, ser

The foie gras, served on bread to ease their oily texture, was the highlight of the night. They were perfectly cooked to a point where it’s safe to eat and yet the juicy and amazing texture were preserved. Very good job indeed.

hkfoodtour’s official verdict: Very nice teppanyaki meal with reasonable pricing. Worth a try!
2018-09-23 1766 浏览
爸爸生日,由於腳痛唔想去咁遠又想食餐好,經朋友介紹下,得知太和有間有質數既鐵板燒,加上網上都幾有好評,一於去試下.澳洲黑邊鮑魚又新鮮又大隻,龍蝦亦好生猛.其他食材一睇色澤就知新鮮鵝肝多士,外脆內軟,一咬爆汁鮑魚兩食,中間切片,裙邊切粒.非常彈牙,裙邊亦好軟腍超正龍蝦肉燒完再加返龍蝦膏快炒,肉質爽口彈牙,咁香鱈魚夾起上黎一層層唔會散開,入口油香散發到整個口腔原條秋刀魚,時令食材,魚肉肥美.蜆肉又大又肥美無沙薄燒牛肉包住蔥蒜,野味軟腍牛肉粒外面焦香,內裹軟腍,牛味濃,油脂香.面包索左多餘油份唔會太膩最後食埋個炒飯,非常滿足

澳洲黑邊鮑魚又新鮮又大隻,龍蝦亦好生猛.

其他食材一睇色澤就知新鮮

鵝肝多士,外脆內軟,一咬爆汁

鮑魚兩食,中間切片,裙邊切粒.非常彈牙,裙邊亦好軟腍超正

龍蝦肉燒完再加返龍蝦膏快炒,肉質爽口彈牙,咁香

鱈魚夾起上黎一層層唔會散開,入口油香散發到整個口腔

原條秋刀魚,時令食材,魚肉肥美.

蜆肉又大又肥美無沙

薄燒牛肉包住蔥蒜,野味軟腍

最後食埋個炒飯,非常滿足
2018-09-18
生日
2018-07-07 3038 浏览
一如鐵板燒,我每次都會搵劉德華師傅,細個既時候已經係銅鑼灣有名之店搵佢食,到呢家自立門戶都會繼續。原因係非常有心機,而且調味合宜。說到有名鐵板燒如果晚飯食從來都貴,但呢到比到既質素係一模一樣,價錢卻只是7折左右,所以對比下是非常抵食。新鮮龍蝦爽甜,清酒煮蜆肥美,而且個湯鮮甜之言可以整碗喝下。特別推介鐵板廣島蠔,因為慢慢煎令到邊位脆口,但內裡同樣juicy。鐵板牛方面,不但厚切可以選擇生熟程度,連薄燒也可以。其實每一次最後的炒飯也是我非常喜歡吃的一環,因為粒粒分明,而且粒粒金黃。我個人是非常推介呢到既,雖然店鋪細細,但是有質素有心機的舖,值得一讚。👍🏻
2018-03-19 4178 浏览
多謝爸爸帶我地兩姊妹食好西,唔係爸爸帶路我都唔知大埔有鐵板燒食,雖然餐牌上只有2人餐,但我地3個人,師傅幫我地安排3人份量,我地點左個鮑魚set,全部野都好好食,份量亦都岩岩好,大家都食得好飽。我地屋企本身就係賣海鮮,成家都好咀刁,特別係爸爸,不過今次爸爸都有讚冇彈,係唯獨是個鮑魚內臟佢唔係咁鐘意,一定會再黎。
2018-02-23 3096 浏览
前幾年每逢周年紀念我都會去特色餐廳慶祝,今年想想不如試試鐵板燒,鐵板燒一直係我鍾情美食,新鮮食材配上師父技術,一份份美食就會擺係你面前,今次我就選擇左一如呢間鐵板燒餐廳嚐試,今次我地既主廚叫左劉德華Andy Lau,大家沒看錯,真是劉德華但不是唱歌那個劉天王,但沒關係只要好食就ok,今次我點了個龍蝦餐有龍蝦鵝肝牛肉等等,我還添加了牛舌銀雪魚及大蝦,師父的手勢真是不得了,每一份食物也能充份發揮師父對鐵板燒的熱情,真是非常美味,我兩個小朋友一直埋首品嚐,他還有一個用麵包做的甜品,非常美味,食飽後我才知道師父煮鮑魚也很了得,下次一定要再試。
,食飽後我才知道師父煮鮑魚也很了得,下次一定要再試。
纪念日
  • 龍蝦,鮑魚及鵝肝
2018-02-11 2589 浏览
一如隱藏位於大埔一較僻靜的一個街角, 途人不多, 但當店門打開係就發覺別有洞天啊! 他們的服務非常貼心, 坐位下放了一籃子讓客人擺放手裝, 客人便可輕鬆地用餐. 昨晚與家人訂了位吃團年飯, 菜色可選套餐或單點, 假日更有特別餐單. 由於食材多來自日本, 所以可以為客人代訂應時食材. 例如昨晚店主為我們準備了日本大蜆. 用鹽焗方法烹調. 知道算鮮甜. 在烹調牛肉時我見某部份特別多脂肪, 我在想"嘩好肥, 好肥". 當我望著那好肥時, 厨師可能見我面有難色, 於是就將好肥給了我旁邊的友人. 由此可見他們並不只是埋頭工作, 還會觀人辨識! 抵讚!
!
2018-02-10
团年饭
  • 澳洲鮑魚
  • 龍蝦
2017-10-07 3651 浏览
阿妹最近搬咗入大埔,開始搵吓依區嘅美食!我哋今日就是鐵板燒!通常一類型嘅餐廳,我哋會先試吓午餐先!先頭部隊出發!我哋首先打個電話去問吓有冇位先,我好彩有位!馬上飛車過去啊!我哋order左個午市套餐先來一個沙律啦有個銀鱈魚啦不過食咗冇影相太肚餓啦,再嚟有個煎大蝦仲有個煎蠔!外脆內嫩仲有元貝我最鍾意食嘅清酒煮蜆清甜可口!每次都連湯都飲埋!一滴不留!牛肉啱啱好!最後有個炒飯!豆腐雪糕另外因為有帶BB去,呢個係另外serve嘅冰鎮奶!因為我都忘記咗帶冷水去,熱奶BB點飲呢,嗰度嘅服務生好好呀幫我地諗過依個方法,製作非常認真,BB好快就有得飲啦!謝謝!

我哋order左個午市套餐
先來一個沙律啦

外脆內嫩
仲有元貝
我最鍾意食嘅清酒煮蜆

清甜可口!每次都連湯都飲埋!一滴不留!

牛肉啱啱好!
最後有個炒飯!
豆腐雪糕
2017-08-21 3198 浏览
呢間餐廳已經想去好耐...知道係屬於貴嘅餐廳以大埔嚟講,所以都係留係特別日子先去,今次有朋友生日就去呢間慶祝啦~最衰中午個餐食得太飽喇,每樣都係食咗少少,好在生日個位幫我食埋姐😂😂
2017-06-19 2612 浏览
老爸一向鍾愛和牛,尤其鉄板燒和牛,見大埔竟然開了少見ge高級鉄板燒,一於一家人試試我地點左四個set lunch, 分別兩份厚焼安格斯牛,兩份A4和牛,set lunch 除左主角牛仲有兩款海鮮或鵝肝,我地揀左2份配廣島蠔、鵝肝,兩份配銀鱈魚、大蝦/貝柱Set 首先奉上海葡萄沙律,海葡萄細細串的,質感脆卜卜,配上沙侓菜,好清新之後師博開始煎鵝肝,肥美鵝肝配上多士,好正,即使師博將原本二人份糧分為四份,每件多士都有2小片鵝肝,而且又香又肥美,性價比高貝柱不過不失,大蝦好彈牙而且鮮味濃郁,銀鱈魚充滿魚油香,廣島蠔一份餐有三隻,脹卜卜的,燒過後份外甘香,很讚先來安格斯牛,牛肉粒下放了面包索油,賣相精緻,配上香脆蒜片,有牛味之餘沒有半點肉渣,好正之後A4和牛相對細件,雖然入囗肥美,但賣相及味道還是未達日本的水平呢,可能經空運後食材味道未免爭d,而且師博將頗多肉切走之後用作炒飯,應該是牛的質量不太高吧之後仲有炒雜菜,炒飯及面豉湯,炒飯好香,用剩餘牛肉邊及牛油來炒,大大碗都淸曬飯後可以揀飲品或雪糕,柚子雪芭好好味,老爸的咖啡似乎不太ok
老爸一向鍾愛和牛,尤其鉄板燒和牛
,見大埔竟然開了少見ge高級鉄板燒,一於一家人試試

2017-06-18
父亲节
2017-04-05 4627 浏览
成日搭村巴都會經過一間木屋餐廳~ 係出面望唔到入面食乜野~ 好神秘~ 老公上網搵先知原來係食日本料理, 好~ 結婚周年就係到食啦~老公早一星期預約, 所以去到唔使等~ 入到去, 有2塊鐵板燒, 每塊鐵板燒大約serve 6-7個人~ 感覺同日本食果間差唔多我地order左個2人餐~ 酒同梳打另嗌各一杯頭盤係北海道活螺~ 個螺肉同羅白都好清甜主菜係鮑魚,大蝦, 銀鱈魚~ 隻鮑魚好大隻仲好生猛添呀, 上左檯成5分鐘都仲不停郁~ 肉眼睇都起碼10CM長!! 我地食左大蝦肉先~ 師父好細心將蝦肉起埋, 而且仲會提你點少少鹽先食^^跟住就係燒鮑魚, 望住隻鮑魚被起肉囉去煮, 好殘忍呀>< 不過到師父煮住, 呢種感覺冇晒LU肉用牛油煮, 而內臟就用黑松露煮~ 個人鐘意黑松露多D~之後到銀鱈魚, 師父燒完舊肉好滑~ 正~ 另外, 佢仲會起碼塊魚皮, 燒好耐好耐先拎比你, 魚皮好脆~ 好似食緊薯片~之後食食菜, 再食牛肉, 牛肉入面包左蔥, 蒜頭. 材料簡單, 但好好味中間仲有沙律, 炒飯, 麵豉湯同雪糕~ 而我就選擇左柚子味既雪糕~ 好滿足既一餐,多謝老公❤❤
我地order左個2人餐~ 酒同梳打另嗌各一杯
頭盤係北海道活螺~ 個螺肉同羅白都好清甜
肉用牛油煮, 而內臟就用黑松露煮~ 個人鐘意黑松露多D~
2017-03-26
纪念日