2016-10-13 372 浏览
黎到見二人套餐都幾抵食($249),湯同小食各一連同兩款小菜,另送「一心炒飯」。湯點左「姬松茸豆腐羹」,但飲落茹味唔算突出,口感有d似食緊街邊碗仔翅,只係雞絲變左豆腐絲。小菜其中我地叫左「炸甘粟紫薯餅」,表面睇炸到有d過火,但食落唔覺成口好油,紫薯既香甜又唔會搶走粟子既甘香,配搭得宜。雖然跟餐送碟「一心炒飯」,但當我地食到一半見隔壁枱叫左石鍋飯食,但覺「隔離飯香」陣味好頂癮,搞到最後我地都係忍唔住叫左個用石頭鍋上既「羌米黑松露雜梳炒飯」。呢個飯一上枱,陣黑松露香味好快傳開,大家雖然已經有點飽飽地,但都食到停唔到口,無他,好好味 (特別係底下飯焦)!

2016-10-04 3632 浏览
平時食野真係主要食肉,素食就比較少最近健康都一般,想改善下飲食習慣咁岩朋友想食素食,就揀左間出名既午膳原來2點至5點半每款平$9,飲品免費加大,幾抵Lunch Set 有湯,前菜,主菜同飲品我同朋友分別叫左前菜有酸菜涼瓜,少少沙律,味道不錯。素食雜菜湯同忌廉湯都非常似有肉的湯,足料幾好飲。鮮茄蘆薈燴意粉$50意粉加左茄汁,蘆薈,西蘭花,菇等燴意粉比較健康,冇炒既咁多油酸酸地好開胃意式素肉肉醬吉列素扒焗長通$55呢度份量非常多,意粉同焗通成座山咁高,非常抵食。焗通面頭完全係足料芝士,多到拉到絲,岩晒我呢個芝士怪素扒食落真係好似吉列魚柳咁! 炸左已經香口,賣相同味道都好仿真。飲品都唔錯,好多選擇班蘭蓮蓉包$19 三個第一次食班蘭味既蓮蓉包,外皮變左班蘭色,食落外皮同普通包冇乜分別,只係唔同色。而內餡就係班蘭味既蓮蓉,配搭好新鮮甜品芝士蛋糕,朱古力蛋糕,Mango 千層蛋糕brownie 味道就中等,唔算太出色,但味道不過不失。中間都幾濕潤,但外脆層同內層唔太夾,甜度唔算高。芝士蛋糕creamy 得黎沒太多蛋糕的口感,成件cake 充滿幼滑的凍餅層。餅底濕潤,芝士味重得黎唔覺濟呢次食咁多都係
平時食野真係主要食肉,素食就比較少

原來2點至5點半每款平$9,飲品免費加大,幾抵
Lunch Set 有湯,前菜,主菜同飲品
我同朋友分別叫左
前菜有酸菜涼瓜,少少沙律,味道不錯。

素食雜菜湯同忌廉湯都非常似有肉的湯,足料幾好飲。
鮮茄蘆薈燴意粉$50

意粉加左茄汁,蘆薈,西蘭花,菇等

燴意粉比較健康,冇炒既咁多油

酸酸地好開胃
意式素肉肉醬吉列素扒焗長通$55

呢度份量非常多,意粉同焗通成座山咁高,非常抵食。

焗通面頭完全係足料芝士,多到拉到絲,岩晒我呢個芝士怪

飲品都唔錯,好多選擇
班蘭蓮蓉包$19 三個

甜品芝士蛋糕,朱古力蛋糕,Mango 千層蛋糕

呢次食咁多都係200樓下,幾抵
2016-09-30
2016-09-07 593 浏览
今天抱病又肚餓想了很久終於想起這間久未到訪的餐廳。這間餐廳的確是貧友的最好選擇。超值的下午茶。這次選了常餐,30元有一碗面,一杯飲品,一份炒蛋。面可以選酸辣湯底或清湯,亦可以選米粉或面。最後選了清湯,到來時可以看到是滿滿的蔬菜。淺嘗一口湯,沒有死咸,亦不是如清水,是簡約的菜湯味道。炒蛋雖未夠嫩滑,但整體味道不俗。飲品不用加錢可以選柑桔蜜,真的超值了。服務員的態度有禮,亦熱心幫助,我只是借用免費的充電器,因充電線問題,她為我走了幾次,仍然很熱心有禮。可以再來一試。
今天抱病又肚餓想了很久終於想起這間久未到訪的餐廳。

這間餐廳的確是貧友的最好選擇。

超值的下午茶。

這次選了常餐,30元有一碗面,一杯飲品,一份炒蛋。

面可以選酸辣湯底或清湯,亦可以選米粉或面。

最後選了清湯,到來時可以看到是滿滿的蔬菜。

淺嘗一口湯,沒有死咸,亦不是如清水,是簡約的菜湯味道。

炒蛋雖未夠嫩滑,但整體味道不俗。

飲品不用加錢可以選柑桔蜜,真的超值了。

可以再來一試。
清湯雜菌時蔬麵
2016-09-06
OK!
2016-09-04 502 浏览
餐廳食物質素OK! 訂了16位, 這次是慶祝母親大人生日, 為方便所以選擇嘗試這家餐廳, 餐廳亦Whatapps確認, 並訂了套餐, 但從無提及因人多要分兩枱, 直到到逹餐廳才覆, 根本無得揀, 唯有局住要坐低, 明白這是素食餐廳, 所以好多菜式會選用菇類烹調, 但亦相信如果對素食有研究的餐廳, 除菇類, 一定會有其他食材的菜式, 因細佬有痛風, 所以不能吃菇類食品, 故向職員查詢什麼菜式沒有菇類, 但職員回覆所有菜式都用菇類煮的, 真係好吾專業囉~~好在另一位職員再提供選擇, 但講到底, 整個用餐過程雖然初頭有啲不好的感覺, 但餐廳的食物質素都算OK! 但就真係會好好考慮下次會吾會再嚟~
2016-09-03
生日
2016-08-17 4263 浏览
我平日出街食飯多數食肉,好友今晚帶我來到「一心素食」,清一清胃口,素食的好處是素食食品含豐富膳食纖維,進食後容易產生飽足的感覺,同時,幫助保持身體健康。 地點位於觀塘的樓上食店,老闆用心經營,很有家的感覺,一個人或二口子或一家人前來共渡開心愉快的一個晚上都很適宜。 餐廳環境設計恬靜優雅,地方很自在舒適,感覺很潔淨,給人放鬆的感覺,同好友品嚐素食,氣氛一流。晚市我們叫了2人套餐($249),另送一心炒飯,套餐包前菜、飲品及甜品,好豐富的晚餐,令我胃口大開,真要細膩當中的滋味。海皇金湯翅單單看樣子已經令人唾涎,熱乎乎出來,聞到很香翅的味道,份量足料,湯好清香,細細咀嚼之下,爽口美味,感覺很不錯。 牛蒡湯水餃水餃鮮嫩剔透,口感細膩,食落很爽滑彈牙,彈牙之餘有咬口,不需任何調味,味道恰到好處,令人食指大動。 一心炒飯我的至愛美食,一次過食到不同的食材,真材實料份量足的一心炒飯,不會太過油膩,填飽了我的肚子,口腔中的香味久久不散,令人唾涎三尺。 西芹腰果炒素丁西芹有咬口,腰果感覺很香脆,咀嚼後第一個感覺是非常彈牙爽口,十分香口,口感極煙韌,味道都不俗。 菠蘿咕嚕肉酸甜配合一起感覺清新爽口美味,配

海皇金湯翅

牛蒡湯水餃

西芹腰果炒素丁

菠蘿咕嚕肉

酸甜配合一起感覺清新爽口美味,配合開胃的生果,新鮮有益,豐盈多汁,口感層次豐富,充滿優雅不膩的滋味,百吃不厭的推介。
柑桔蜜

我叫了熱柑桔蜜,味道帶點酸酸甜甜,非常清甜止渴,令人心曠神怡,食飽後用來消滯,中和之前的食物。
好立克

好友叫了熱好立克,食飽後來一杯熱好立克,心中溫暖,口感舒適,美味可口。
紅豆麻糬

最後要叫甜品作為今晚的完美終結,甜品之中最愛紅豆麻糬,紅豆麻糬很香濃美味,甜甜地,入口軟滑,甜味適中,恰度好處。
泡芙

另叫了泡芙,很久没有食過的泡芙,咀嚼後感到不會太硬,爽口煙靱,正合我的口味,多食都不會膩。

一心素食

地址:觀塘鴻圖道30號鴻圖樓3樓

2016-08-15
纪念日
2016-08-14 3771 浏览
一直喜歡與前輩傾計, 除左可以聽到前輩的人生歷程,不論在工作, 朋友, 家庭之間也可以比我好好既意見,有一位前輩, 係我以前做暑期工認識,一直都有聯絡, 所以今晚又約佢食飯相聚,前輩是茹素, 所以想搵一間坐得舒服, 唔限時的食店,上網SEARCH, 都有幾間選擇,前輩最後介紹佢常去的一間。就係一心素食。牛頭角站行過去, 唔算難搵, 上到去原來好大,原來有卡位, 不過太遲BOOK所以無, 不過都無乜所謂,由於我早到就去睇下餐牌。餐牌好多選擇, 小至一人餐, 甚至圍餐也有,難怪前輩會常常來食。前輩也到了, 最後大家點了2人餐,2人餐也不少野食 :姬松茸豆腐羹 每人都有2碗, 用料多, 啖啖都有材料。先飲左一碗, 怕太飽食唔到其他野食小食要了 手抓餅配咖喱汁食落似足印度簿餅, 份量竟然有6塊 (以為2人餐只有2或4塊),咖喱汁唔會辣,但好香好惹, 手抓餅唔會太多油, 可以食晒都唔怕 !!主菜就有2個:前輩推介 :黑松露秋葵炒滑蛋呢個真係無得輸, 知道秋葵對糖尿好, 營養價值高, 平時也只要烚黎食,估唔到可以炒蛋, 一上枱已聞到好香的黑松露味, 食意大增。咬左一啖, 果然好滑, 加上有切粒的秋
一直喜歡與前輩傾計, 除左可以聽到前輩的人生歷程,
不論在工作, 朋友, 家庭之間也可以比我好好既意見,
有一位前輩, 係我以前做暑期工認識,
一直都有聯絡, 所以今晚又約佢食飯相聚,
前輩是茹素, 所以想搵一間坐得舒服, 唔限時的食店,
就係一心素食。

牛頭角站行過去, 唔算難搵, 上到去原來好大,
原來有卡位, 不過太遲BOOK所以無, 不過都無乜所謂,
由於我早到就去睇下餐牌。
餐牌好多選擇, 小至一人餐, 甚至圍餐也有,
難怪前輩會常常來食。

前輩也到了, 最後大家點了2人餐,
2人餐也不少野食 :

姬松茸豆腐羹
小食要了 手抓餅配咖喱汁
主菜就有2個:
前輩推介 :黑松露秋葵炒滑蛋
果然好滑, 加上有切粒的秋葵, 又有咬口, 用黎送飯簡直一流。
我就揀左一心PIZZA, 黎到時見到又係6件,
PIZZA皮同手抓餅的皮一樣, 但入面多左好多料,
仲有個炒飯仲未食...其實已經飽左一半啦 !
一心炒飯 :
呢個飯完全唔油, 有粟米, 蛋, 豆, 菇菇, 份量又大, 每人都有2碗多。
鹹淡適中, 有味得黎唔會鹹
二人餐仲有飲品, 前輩要了凍柚子蜜, 我加了 $8 要了鮮榨蘋果汁,
蘋果汁都好大杯, 用膠杯盛載, 方便我飲唔晒拎走 !!
大家傾下笑下, 侍應又唔會趕人走, 雖然是近寫字樓區, 7點半時已坐6-7成了,
差不多走時, 都要去一去洗手間, 洗手間好清潔, 共有3格。
竟然有驚喜, 去完洗手間出黎, 前輩竟然送左一袋月餅比我,
月餅原來係呢間店的出品, 一袋有2盒, 每盒有2個 (分別係有蛋黃及無蛋黃)
見到月餅今年都未開始食, 所以即時開一個有蛋黃同前輩齊齊食。
講明係低糖, 果然無乜甜味 !
蓮蓉好幼滑, 蛋黃都好大個, 食1/4蛋黃都佔好多。
職員話係自家制, 無防腐劑不要擺太耐。
食埋半個迷你月餅真係好飽, 食唔落另一款 白蓮蓉,
好在連埋個包裝袋, 容易拎走
唯有帶返去同屋企人分享啦 !
今餐真係好滿足, 能夠與前輩分享工作上的難處,
聽到佢的安慰, 真係釋懷了不少
题外话/补充资料: 店內還有其他素食食品可以購買
  • 黑松露秋葵炒滑蛋
個淮山麵真係好正,第一次幫襯既時候食完都唔知用淮山做,第2二次去時問 waitress有冇炒公仔麵,溝通左一段時間先知道原來麵用淮山做! 個麵好健康,雖然係用油炒,不過唔覺得油膩,而且重好有鑊氣,炒得好乾身!👍素咕嚕肉,我本人覺得好味過食肉! 質地食落好有口感,一啲都唔似食緊肉!雜菌天婦羅,用唔同既菌炸成! 啲脆漿好薄身,一啲都唔厚,唔會覺得滯! 脆漿有調味,唔係普普通通既脆漿,只係有啲粉包住啲菇!芒果千層蛋糕,個蛋糕好似食沙冰咁,因為佢啲芒果係打碎再放入冰箱雪到變冰! 要放一段時間先食! 好味,正,朋友冇介紹錯!依間舖加加埋埋去話座底4次,熱愛素食既朋友可以去試下!

依間舖加加埋埋去話座底4次,熱愛素食既朋友可以去試下!
2016-07-19 1008 浏览
想食清淡啲,晚餐揀咗素食。環境大,乾淨。可能因為區廠區或星期二關係,無book枱都有位。其實離牛頭角地鐵站10分鐘路程左右,唔算遠。我地5個女仔叫咗4人餐,1碟炒飯加7個餸加4杯野飲加4份前菜同4份甜品,夠食之餘仲有剩,每人大約$120,抵食。本人好鐘意食咕嚕肉,所以點咗菠蘿咕嚕肉,面筋口感好似真肉,汁好味,唔會太酸,唔會好茄汁味。整體野食好食,美中不足係果日無晒芋頭魚。我覺得食素一定要試芋頭魚,唯有下次再試。
想食清淡啲,晚餐揀咗素食。
黑松露秋葵炒滑蛋
2016-07-18
黑松露秋葵炒滑蛋
牛磅水餃雜菜鍋
2016-07-19 912 浏览
和素食朋友慶祝生日 黎到呢間環境唔錯 價錢相宜 食物份量個人覺得較少 (可能係我比較大食xd)選擇都算多味道我覺得唔錯 以呢個價錢黎講算幾好 適合一班朋友或家人黎食臨走前送左幾杯蘋果汁俾我地 味道較淡 似係加左水 但天然冇落糖 同埋送就唔計咁多
和素食朋友慶祝生日 黎到呢間
選擇都算多
紫薯餅
芝士年糕
咕嚕肉
pizza
2016-07-12
生日
在觀塘工作了一年半,一直都有看到一心素食這家餐廳,而且也想試試,但是沒辦法,素菜不是每個人都喜歡。終於,有兩個同事今天都想試試,我們一行三人就馬上出發~GO GO GO他們家午餐都有很多選擇,由於我們都是小胃口的人,所以我們三個人想了很久最終選了二人餐。點了餐,跟茶樓酒樓一樣有一張單給我們對菜,服務不錯哦~餐湯我們選了 一紅一白,沙律為前菜,白湯是南瓜忌廉湯,好好味!由於只要兩杯飲料,所以我給了兩個女生喝 杏仁霜 和 凍檸賓甜蕃薯 是第一道菜先上,真的是新鮮炸出來的,而且吃得出來有蕃薯肉在裡面,很香很好吃呢!炒稻庭烏冬是主食,需然有點油,但是味道很好 不會很咸,也不會很膩,裡面的菜配上烏冬有口感有,咬起來有菜脆感覺。竹笙茄子肉醬燴瓜猴頭,這道是比較重口味的,肉醬當然是素的,味道跟我們平時外面的魚香茄子好像,同事有猴頭菇和竹笙 讓整道菜的口感完全帶出來!!百合鮮竹浸時蔬,最清淡最健康的菜,我超喜歡!裡面有蓮子,百合,紀子,好補哦!!!泡芙,真心不錯,裡面的 Cream 不會太冰,也不會太膩,可惜只有兩顆,好想多次幾個!!!三個人吃才 270 而且還吃剩, 看來我們以後點一人餐好了 hah

由於只要兩杯飲料,所以我給了兩個女生喝 杏仁霜 和 凍檸賓
甜蕃薯
炒稻庭烏冬
竹笙茄子肉醬燴瓜猴頭
百合鮮竹浸時蔬
泡芙
三個人吃才 270 而且還吃剩, 看來我們以後點一人餐好了 hahaha
在餐廳裡看到很多出家人在吃東西,估計店家是佛教徒,我本身是佛教團體的成員,下次可以帶吃素的師姑師伯來這裡吃飯了!

2016-07-14
甜蕃薯
炒稻庭烏冬
竹笙茄子肉醬燴瓜猴頭
百合鮮竹浸時蔬
2016-07-01 651 浏览
#南瓜汁意大利飯 #全素 ($49 lunch set)外面好少食到全素人士麵食得嘅無cream嘅意大利飯,店家專登用南瓜汁煮到杰身,模仿有忌廉嘅感覺。(第一啖食落去真係好似有cream咁架)除咗南瓜,仲有啲切片嘅蘑菇喺入面,因為南瓜味實在太出眾,所以蘑菇嘅作用應該係豐富食客嘅口感,望落好大碟以為自己一定食唔晒,但越食越覺得好食,食下食下就清左碟啦!$49 有前菜、有湯有飲品仲有主菜,又好食又健康,抵到爛啊!
#南瓜汁意大利飯 #全素 ($49 lunch set)

南瓜汁意大利飯
2016-06-30
南瓜汁意大利飯
2016-06-30 686 浏览
法式黑松露汁素胡椒扒焗長通粉 💲 49(午餐) @ 一心素食份量超多既午餐,49蚊已經要餐湯,前菜,主菜同飲品,性價比好高。呢個焗長通粉加左超多芝士去焗,食既時候仲有微微既拉絲效果,對芝士控黎講會係一個驚喜。胡椒扒味道亦唔錯,裏面既黑椒令佢更加惹味,配埋長通粉一齊食好夾。而佢亦好大塊,加埋餐前食既餐包同湯,最後k食左一半已經好飽。🙈🙈
2016-06-27 4077 浏览
家住觀塘區的朋友,說是想試一下素食,因素食給他健康的感覺,於是與他一起到此在工業區內的素食餐廳。雖是素食,內部裝修看似酒樓,卻又有茶餐廳的特色,感覺頗為特別。二人坐在一角,卻不時有客人到訪,似乎在觀塘也有不少喜愛素食的,不知是否原素食者,還是與我們一樣的想法?餐牌也很多,問及店員,我們二人的話,套餐是方便及優惠之選,我們選擇了二人的套餐。最先為我們送上的是兩份沙津,看似中式的素食,卻有西式的沙律,而且還很西化,是配上沙律油,雖不怎突出,在晚市也保持新鮮,配上合適的沙律油,的確值得一讚。日本炸甘粟紫薯餅,外脆內軟,咬口軟綿綿,卻不太熱,紫薯甘甜可口,天然的甜味非常吸引,胃口大開。前菜吃過不久,就送上湯羹,上菜時候控制非常好,一般餐廳也接不上來。姬松茸豆腐羹,姬松茸的味道非常濃郁,我對菇菌類也算喜愛,那種菇菌味尚可接受,可是好友就不太習慣。姬松茸雖濃,可是湯羹本身卻清淡非常,湯羹本身卻濃稠稠的,不是稍後攪伴多次就變成有如水一樣。蟲草花羅漢上素齋,鮑汁雙菇扒鮮蔬,同時上枱,可是不論用料及顏色上也差不多,可見是較傳統的一派。用料雖是差不多,卻不是煮得爛爛一樣,不論是蔬菜,豆腐乾,冬菇等,都是很

沙津
日本炸甘粟紫薯餅

姬松茸豆腐羹
蟲草花羅漢上素齋
鮑汁雙菇扒鮮蔬
用料雖是差不多,卻不是煮得爛爛一樣,不論是蔬菜,豆腐乾,冬菇等,都是很有咬感,也有味道,卻又清淡,吃不到多糖多鹽的感覺,假使吃到底,卻看不到有油,不如茶餐廳一般,用油多如水浸一般。

一心炒飯,雅淡的顏色,蔬菜及蛋伴著,雖沒有茶餐廳的鑊氣,同樣地不鹹,也沒多油份,炒飯很一般,仍是勝在健康之感。
一心炒飯
甜品是南北杏燉蘋果,蘋果味很香,卻又不是蘋果那種香氣四溢,糖水甜味適中剛好,似乎是來自蘋果本身的甜。
南北杏燉蘋果
此店鮮有的是杏霜,明顯是即沖的那種,仍杏仁香味很充分,濃稠稠的,不需加糖就剛好的甜味,非常喜愛。

對於喜吃的我,雖不太受濃味,此店的素食,很清淡,低糖低鹽低油份的,或許有點不太習慣,可是卻是如此健康的感覺,對於健康有要求,以及真正的素食者,的確是值得推崇,值得讚揚。
日本炸甘粟紫薯餅
蟲草花羅漢上素齋
鮑汁雙菇扒鮮蔬
南北杏燉蘋果
2016-06-15 3607 浏览
素食比人感覺都係好淡味小妹有個素食朋友今次就帶去試一間真係同想像中好唔同依間素食店地方好大可能因為工廠區地方大每張檯都有放住啲牌寫住佛教字句小妹依次三個人去只係點左個二人餐 $249大家都食到超飽依一個係「肉醬時蔬吉列素扒焗意」小妹平時好鍾意食焗豬扒飯、焗肉醬意粉咁依個真係煮到同果啲一樣特別係個素扒,口感係好似食緊豬扒咁而佢啲醬汁都拌得好均勻個意粉唔會有啲地方係無味所以話呢,邊個話食素係無味架😁依個餐仲包括「沙律」、「姬松茸豆腐羹」、「一心炒飯」依三樣都正正常常水準炒飯二人餐黎講就岩岩好除左依三樣一定有既其他餸包括頭先講果個「肉醬時蔬吉列素扒焗意」都係係指定餐牌入面再揀小妹仲揀左「炸三拼菇」食落好惹味好似椒鹽炸咁,而入面鎖住菇啲汁食落外脆內juicy 另外依個「石鍋雜菌茄子猴頭菇」係煮得超入味求其係猴頭菇,吸晒啲汁,甜甜的,好好味佢啲汁用黎餸飯都真係唔錯(雖然個係炒飯底,已經有味)因為我地餐飯三個人食所以我地叫多一個「印度手抓餅」$39佢用香樁菜(餅身黑色一點點果啲)整依個手抓餅,所以食落塊餅好香而且佢薄薄地咁煎所以就算咁多餸再食埋依個都唔會太飽食完飯最後梗係有甜品呢小妹揀左千層蛋糕同
素食比人感覺都係好淡味
寫住佛教字句
小妹依次三個人去
只係點左個二人餐 $249
大家都食到超飽
依一個係「肉醬時蔬吉列素扒焗意」
小妹平時好鍾意食焗豬扒飯、焗肉醬意粉咁
依個真係煮到同果啲一樣
特別係個素扒,口感係好似食緊豬扒咁
而佢啲醬汁都拌得好均勻
個意粉唔會有啲地方係無味
所以話呢,邊個話食素係無味架😁
依個餐仲包括「沙律」、「姬松茸豆腐羹」、「一心炒飯」
依三樣都正正常常水準
炒飯二人餐黎講就岩岩好
除左依三樣一定有既
小妹仲揀左「炸三拼菇」
食落好惹味
好似椒鹽炸咁,而入面鎖住菇啲汁
食落外脆內juicy
另外依個「石鍋雜菌茄子猴頭菇」
係煮得超入味
求其係猴頭菇,吸晒啲汁,甜甜的,好好味
佢啲汁用黎餸飯都真係唔錯
(雖然個係炒飯底,已經有味)
因為我地餐飯三個人食
雖然無Lady M整得咁密咁多層
依個都好好味
果日都坐到差唔多收鋪
見到有個店員拎住腐竹蛋糖水
周圍問食客:「要唔要糖水,我地請你地食,因為差唔多收鋪,唔想徙,所以請你地食」
所以最後多左碗糖水
又唔想食咁多肉,又想食得有營
依間小妹真係真心推介

2016-05-31
  • 肉醬時蔬吉列素扒焗意
2016-06-14 701 浏览
曾經同朋友推介觀塘工廠區有一間食素既餐館好好食之後有好多朋友都想去試試今日終於就到時間,同朋友再上去食個LUNCH!午市套餐選擇多而一個餐包括一個湯 一個前菜 以及一杯飲品而下午2-5:30 每個餐仲會減9蚊 同埋飲品可以免費加大而我選擇左鮮忌廉湯及餐包作前菜餐包上枱時仲係暖暖地,外層微脆而內裡鬆軟微甜既包再加微鹹既牛油,好食!鮮忌廉湯帶有好濃既忌廉味但建議唔好飲哂,飲哂會食唔落個飯我叫左素蠔油肉醬茄子猴頭菇飯淡淡既蠔油味中帶有猴頭菇既鮮味所有配菜都煮到好‘林’好入味!份量都唔細,好足料!朋友叫左意式素肉醬吉列素扒飯一睇上去同一哥豬扒飯差無幾醬汁重蕃茄味,而素豬扒既味道同口感同真豬扒差唔多如果唔講 其實真係好難分別!我地2點幾去到都坐滿哂人.. 而以呢個價錢,食到咁多野真係好低食!成日食肉,間唔時食下素其實都幾好附近返工既朋友不妨一試
曾經同朋友推介觀塘工廠區有一間食素既餐館好好食
之後有好多朋友都想去試試

今日終於就到時間,同朋友再上去食個LUNCH!

午市套餐選擇多
而一個餐包括一個湯 一個前菜 以及一杯飲品
而下午2-5:30 每個餐仲會減9蚊 同埋飲品可以免費加大
而我選擇左鮮忌廉湯及餐包作前菜
餐包上枱時仲係暖暖地,外層微脆而內裡鬆軟
微甜既包再加微鹹既牛油,好食!
鮮忌廉湯帶有好濃既忌廉味
但建議唔好飲哂,飲哂會食唔落個飯
我叫左素蠔油肉醬茄子猴頭菇飯
淡淡既蠔油味中帶有猴頭菇既鮮味
所有配菜都煮到好‘林’好入味!
份量都唔細,好足料!
朋友叫左意式素肉醬吉列素扒飯
一睇上去同一哥豬扒飯差無幾
醬汁重蕃茄味,而素豬扒既味道同口感同真豬扒差唔多
如果唔講 其實真係好難分別!
我地2點幾去到都坐滿哂人..
而以呢個價錢,食到咁多野真係好低食!
成日食肉,間唔時食下素其實都幾好
附近返工既朋友不妨一試
2016-06-14