2022-07-28 412 浏览
💛 #旺角 #茶餐廳大家好吸力每次行過都一定排住隊🤣🤣以茶餐廳黎講都算裝修得幾好又坐得舒服架🤓🍗招牌豉油雞配白飯💰hk$68第一次食既時候已經念念不忘隻雞煮得好入味 雞肉又好嫩不過當時d飯好差 時格半年d飯終於做到正常水準🥯沙嗲牛肉菠蘿包💰hk$39ummmm正常沙嗲牛 呢樣野都係配番麵啦 太新潮既野唔岩我🤣📸instagram : gatdipfoodiee#旺角黃店 #旺色經濟圈 #mongkok #旺角
💛 #旺角 #茶餐廳

#旺角黃店 #旺色經濟圈 #mongkok #旺角
2022-05-28
招牌豉油雞配白飯
2022-07-27 411 浏览
唔知大家有無試過係間餐廳到食到一樣野令你好想翻屋企試下整希望整到一樣味道嘅野呢🙊我同就試過啦,有一次我黎呢間餐廳一人叫左一碟豉油雞飯,差啲連人地啲汁都飲曬咁濟😆見到餐廳介紹嘅時候,仲即刻走過荃灣總店度買咗支返屋企試整😂😂今次決定介紹俾大家,一齊食好西🤪-🐥悦和豉油雞悦和,其實係一個醬料舖頭嘅名稱。我估餐廳係用咗悦和出品嘅豉油去整豉油雞,雖然唔清楚佢係用頭抽,定話係普通生抽再自己調味。但係餐廳能夠整到濃而不鹹,肉質非常之滑而入味真係好難得🙊由雞皮嘅顏色都可以睇得出烹調嘅時間。一疊大大碟,我估都起碼有¼隻多少少嘅雞。佢地嘅豉油唔單止唔咸,有少少甜味就送飯一流🤤而家諗返起都想再食多一次‼️-🍹飲品方面,近餐會有例湯,如果大家想加嘢飲嘅話都可以有咖啡奶茶。P.S我試過去荃灣悦和醬料店買過頭抽返屋企整豉油雞。雖然味道有啲相似,但係始終冇餐廳整到咁入味,如果大家想試下整,不妨去餐廳試吓食,感受下個味道然之後再返屋企自己嘗試😋😋

🐥悦和豉油雞

2022-07-26 347 浏览
自己一個出旺角,因為趕著回家所以找了附近的茶記快食,下午茶時段選擇都有很多,不過我還是喜歡吃最愛的常餐❤️🔹自製常餐 $56常餐都頗多選擇,當中更有自製常餐版本讓我自由選擇食物,這個真的很貼心😍最後我選擇了沙嗲牛公仔麵+腸仔+薯餅+丹麥厚多士,必須要大力讚一讚這個沙嗲牛,公仔麵很彈牙不會煮過火,沙嗲味道恰到好處,有麻油香,牛肉都不會太靭,份量剛剛好。薯餅都炸得夠脆不會散開,如果底下有吸油紙吸吸油會更好,丹麥厚多士都很酥很夠牛油香,微微的咬口令人超滿足!
🔹自製常餐 $56
2022-07-25 284 浏览
放工經開附近本來想搵女人街一間出名的粉麵但路癡的我又蕩失路加上實在太熱恰巧經過見到傳說中的一日三餐又豈能輕易錯過?本來想試雜扒餐但拎住餐牌問職員張相佢竟然hea答錯我以為無牛所以放棄最後選擇Comfort food幹炒牛河份量適中 夠曬鑊氣 牛肉量足但食落有少少似是瑞士汁濕炒的風味略嫌不夠乾身62蚊凍飲加9蚊環境方面,冷氣不是太夠有點熱。。。可能是想環保一點吧,這也是值得稱贊的一點,凍飲不會主動提供飲管,要提供也是紙飲管
放工經開附近
本來想搵女人街一間出名的粉麵
但路癡的我又蕩失路加上實在太熱
恰巧經過見到傳說中的一日三餐
又豈能輕易錯過?
本來想試雜扒餐
但拎住餐牌問職員張相佢竟然hea答錯我
以為無牛所以放棄
最後選擇Comfort food幹炒牛河
份量適中 夠曬鑊氣 牛肉量足
但食落有少少似是瑞士汁濕炒的風味
略嫌不夠乾身
62蚊凍飲加9蚊
值得稱贊的一點,凍飲不會主動提供飲管,要提供也是紙飲管

聽聞成日排隊,所以選擇咗食下午茶。星期日下午三點左右,唔使等位,一入去就有位,職員態度都ok!但食物質素就唔太ok。因為我好鐘意食沙爹牛肉蛋波蘿包,所以試過唔少茶記的同款出品,呢間真心係最差嘅一間,個波蘿包睇見都唔想食,首先係切半都切到一忽一忽,個包又變晒形,食落就更加失望,完全唔脆皮,我專登就咁搣少少脆皮試味,基本上就係無味,但沙爹牛肉就勁鹹,啲牛肉亦有啲un,凍奶茶正常,就算唔使等位都唔會再幫襯。
沙爹牛肉煎蛋波羅包
2022-07-17
2022-07-14 228 浏览
琴日有個吃貨朋友介紹就去左呢一度食嘢🤩知道d人介紹呢一度性價比好高,就即刻去左放肆下!而且成個環境都好舒服😌叫咗呢個雞髀薯條呢個真係不得了,肉質香嫩,好juicy,咬下去好有滿足感,成件事啱啱好。
2022-07-06 283 浏览
😉 小編依日同朋友喺旺角買完嘢,口痕痕想食下嘢,嚟遠見到一日三餐,諗起好耐都冇食西多士,一於入去食返個下午茶餐![ 亂闖試飲試食 ]🍰 花生醬西多士 😋😋😋😋花生醬味濃,西多炸得夠晒金黃!店舖用嘅糖漿唔太甜,唔怕甜到封喉!如果內餡嘅花生醬料再多啲就更加正啦!☕ 熱奶茶 😋😋😋😋😋始終都係茶餐廳嘅奶茶最好飲,茶底夠厚,奶味都好夠!正!👍🏻下午茶 💵 約港幣$40/人😁 大家出開嚟旺角,不妨都去食個下午茶,用comfort food慰勞下自己吧!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲試食 ]
🍰 花生醬西多士 😋😋😋😋

☕ 熱奶茶 😋😋😋😋😋
始終都係茶餐廳嘅奶茶最好飲,茶底夠厚,奶味都好夠!正!👍🏻

下午茶 💵 約港幣$40/人

2022-04-11
2022-07-06 325 浏览
🍴由前機師譚文豪開設的港式新派茶餐廳1️⃣🐣招牌常餐B - 招牌蔥油雞扒撈公仔麵可以揀3.6牛奶炒滑蛋/火腿奄列,自然就鐘意食炒蛋多啲,炒蛋有驚喜,好落好香牛奶味,雞扒好嫩滑,雞皮係脆既,有少少美極同家既美味,公仔麵係彈牙,但略嫌有少少唔夠汁,啲麵有啲打結🙈2️⃣🐮朝炒牛河 牛河即叫即炒,牛肉片既份量都幾多下,牛肉都腍易咬,係有少少炒得唔夠鑊氣🫶🏻想睇更多食評,記得留意IG __imfoodieb
🍴由前機師譚文豪開設的港式新派茶餐廳

1️⃣🐣招牌常餐B - 招牌蔥油雞扒撈公仔麵

招牌常餐B - 招牌蔥油雞扒撈公仔麵

2️⃣🐮朝炒牛河

乾炒牛河

🫶🏻想睇更多食評,記得留意IG __imfoodieb
2022-07-03
招牌常餐B - 招牌蔥油雞扒撈公仔麵
乾炒牛河
2022-07-02 242 浏览
邊個話黃店只係噱頭,無咩好食架?係既就唔會成日有人排隊啦。皇天不負有心人,終於俾我發現到平日茶餐時間會少人d,唔洗餓住排長龍喇😎焗黑松露芝士海鮮飯- 上檯賣相唔錯,香味十足👍焦芝士面超大塊🧡🧡🧡一吉落去拉絲效果令人尖叫🤩但底蘊略厭太濕,雖然每粒米都有白汁coating好幸福,但食多兩啖就已經滯喇😮‍💨難得個汁夠黑松露味,又多海鮮配料,唯有俾心機扒多兩啖😅悅和豉油·雞脾|薯菜- 豉油雞似乎係佢地既招牌菜,店內有唔少介紹豉油雞嘅poster📜而且明明只係岩岩到茶餐時間,但我已經聽到豉油脾賣哂喇😜話就話老字號豉油烹製,味道其實似瑞士汁,甜甜地,係幾好味嘅~但可能因為我配左薯菜,隻脾上檯係比較乾身😕
2022-06-25 197 浏览
今次到旺角試下一日三餐”之前都見佢地排哂隊,不過今次照舊一早去試招牌蔥油雞扒撈麵$49 公仔麵質地比較硬身,不過通常撈麵既麵質都會比較偏硬,我個人本身比較中意食硬身公仔麵就覺得可接受,但如果比較中意食淋身公仔麵既人就應該唔太中意啦,不過整體味道都唔錯既,有少少似瑞士汁既醬料,而且雞扒都好大份,仲有多士同炒蛋跟埋都幾抵食🤣自選常餐(豬扒米粉) $51 豬扒肉質唔會太鞋,比較欣賞佢地個湯底,都真係好夠味😆有啲普通茶記真係淡茂茂,跟餐既炒蛋同丹麥多士都唔錯,多士好香牛油味,非常邪惡😋雖然佢只係一個好普通常餐,但都真係幾好食整體來講味道各方面都唔錯,看似普通既茶記,但又真係幾好食,係會回頭既餐廳啊,本身都想試下佢地好出名既豉油皇雞飯,不過咁岩一大早又唔太想食飯😂😂唯有留番一次啦😎

招牌蔥油雞扒撈麵$49

自選常餐(豬扒米粉) $51
豬扒肉質唔會太鞋,比較欣賞佢地個湯底,都真係好夠味😆
有啲普通茶記真係淡茂茂,

2022-03-24
2022-06-20 220 浏览
係旺角行到攰搵間餐廳食個tea, 入左呢間。坐低左就瀨野,冷氣壞左,但已經攰到唔想郁,照食啦!下午茶都好多選擇,炒粉麵飯都有,我叫左雞脾薯條,可以揀炸脾或者豉油脾,好彩揀左豉油脾,原來係瑞士汁,勁好食!

2022-06-19 240 浏览
今日同女朋友出到旺角 去睇下邊到有個lunch食下咁跟住去到女人街見到呢間諗住試下去 企係門口一直冇人幫手嘟但間鋪又坐唔滿人入到去個位好污糟 張櫈又好污糟跟住隔離有一對岩岩入黎嘅客都叫佢地先抹一抹跟住睇餐牌叫餐食我地點咗個炒麵同埋咖哩飯滑蛋叉燒炒麵 $62一碟強差人意嘅叉燒炒麵啲叉燒難咬 咬唔開 好似放咗好耐咁一啲都唔好味滑蛋都好一般 好似湯咁炒麵就ok嘅 淨係炒麵都唔錯 脆脆地咁日式咖喱雞扒溫泉蛋飯 $62日式咖喱一般 啲飯有啲硬個蛋就普通半熟流心蛋啦成個飯就一般般
今日同女朋友出到旺角

個蛋就普通半熟流心蛋啦
成個飯就一般般
2022-06-05
2022-06-14 224 浏览
📍旺角 《一日三餐》#旺角住家飯旺角除左遊客多,其實打工仔同本地客都同樣多,要解決一日三餐,食物款式多又要好味,呢間茶餐廳就岩哂😙燕麥肉餅飯 $𝟓𝟔.肉餅肥瘦比例岩岩好🤓,加埋入面有燕麥片,肉餅同燕麥出奇地味道都幾夾,而且多左燕麥脆脆既口感,送飯一流👍🏻自選常餐 $𝟓𝟏 雞扒 通粉 香腸 薯餅 丹麥厚多士.通粉、薯餅、厚多士一次過滿足你三個願望🤤多士係即整,夠熱夠脆!薯餅都炸得香口,滿足到薯餅迷需要,作為常餐有咁多款配菜夠哂豐富。味道:𝟖/𝟏𝟎性價比: 𝟖/𝟏𝟎
📍旺角 《一日三餐》

性價比: 𝟖/𝟏𝟎
2022-05-01
燕麥肉餅飯
2022-06-08 244 浏览
之前我哋經過見太多人排隊,所以放棄咗🤣 點知前排落雨冇咩人排隊竟然可以直入!茶記嚟講,真係味道好好😍,聽到廚房啲炒嘢聲都覺得好有鑊氣!同埋店員服務態度好好,個金沙骨遲過豉油雞嚟,佢都有主動講唔好意思(其實真係唔算等得耐,我哋亦冇催過)🫣📌佢哋個晚餐餐牌定期會轉,我哋都唔肯定金沙骨係咪期間限定,大家想食之前可以打去問問▪️蜜糖醬燒金沙骨套餐 $89▪️食肉獸必須試!我哋食第一啖即刻「唔」出聲(大家食到好食嘅嘢係咪都係咁🤣),金沙骨即叫即炒好有鑊氣,表面有蜜糖醬所以有少少脆口勁好食!金沙骨有啲肥位,完全唔乾唔柴,仲份量勁多,我哋兩個人share食都夠😱 同埋有菠蘿伴碟唔會太膩,超級推介!套餐有埋白飯及湯,當晚嘅湯係蓮藕湯,味道正常冇咩特別~▪️招牌豉油雞套餐 $68▪️終於試到傳說中嘅豉油雞!特別在於佢係用咗香港製造嘅悅和豉油💛,嗰日我哋好好彩食到雞脾位,肉質好滑食落味道偏甜有啲似瑞士汁,送飯一流😋

▪️蜜糖醬燒金沙骨套餐 $89▪️

套餐有埋白飯及湯,當晚嘅湯係蓮藕湯,味道正常冇咩特別~

▪️招牌豉油雞套餐 $68▪️
  • 金沙骨
2022-05-31 229 浏览
📍一日三餐相信大家對一日三餐都唔陌生,疫情嚴重前不時都見到店外有人龍👊🏻要繼續撐住良心小店!茶記嚟講食得最多就係光榮、大渣哥同一日三餐🤣每次去到必食常餐C($49)沙嗲牛配火腿奄列,仲有一塊丹麥厚多士🤟🏻沙嗲牛味道夠濃,今次個火腿奄列整得好滑好好食,丹麥厚多士永遠咁好食!第一次試一日三餐鐵板精選,因為見到懷舊雜扒嘅poster好吸引😂仲有黑椒汁、黑松露汁同蒜蓉汁可以選擇。懷舊雜扒($98)份量都唔少,除左牛豬雞扒各一塊外,仲有一隻蛋、一條司華力腸同埋薯條。牛扒仲大過另外兩塊,以茶記嚟講整體味道唔錯,唯一扣分嘅係黑椒汁味道偏甜,個人比較鍾意食黑椒味濃啲🤔之前仲食過下午茶餐,一次過介紹埋🤣豉油皇雞髀拼薯條$40(當時好似冇曬薯角)個人覺得有少少乾,再濃味啲會更會好食,下次會想試下炸脾🍗另外試咗公司三文治($52),雖然只係簡單嘅材料,但上枱熱辣辣好正,每啖咬落去都好滿足🤣推薦指數:🍳🍳🍳(3/5)💡地址:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖

📍一日三餐

推薦指數:🍳🍳🍳(3/5)
💡地址:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖