2022-07-22 2173 浏览
《簡約和式外賣🇯🇵》———————————————-#一汁一菜 💚-作為中環OL,平時都會lunch time同同事落去中環街市覓食,喺天橋個層有間走無印簡約風嘅小店,主打日式濃湯同咖喱等輕食,水準好高😝-🌽 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯北海道粟米清甜飽滿,加入香濃豆乳,口感濃稠綿滑,內裡仲有嫩滑雞肉、西蘭花同紅蘿蔔,十分健康⭐️-🍛 濃香牛肉野菌咖喱飯咖喱一如其名,十分香濃,係公司一打開已經引嚟唔少同事圍埋嚟🤭 味道帶微甜唔辣,係經典嘅日式咖喱,裡面嘅牛肉炆得好淋,配料亦好豐富😗-另外追加咗兩碟一品料理,本身可以跟餐配飯或麵包,但我哋就當小食咁淺嚐下😉油揚豆腐黑豚薑汁燒肥瘦分明,清淡得嚟唔會好寡,配以油揚豆腐同洋蔥,撈飯一流🐽 而五彩野菜濃豆腐拌係個涼拌,作為小食都好唔錯,十分清爽,啱哂夏天食🌞-⭐ 參考價錢︰湯+咖喱飯套餐:$89一品料理:+$20凍蜜桃紅茶:+$10🍌 抵deal 指數:8/10
《簡約和式外賣🇯🇵》
🍌 抵deal 指數:8/10
2022-07-20
午餐
2022-07-19 83 浏览
取名源自取一碗湯一碗飯既簡約飲食哲學係一間和風湯品輕食店店面簡潔光猛 主打輕便同簡約既日式洋風輕食有不同足料湯品,日式咖哩飯🍛,小菜款式種類貴精不貴多 每款味道都有驚喜🙌🏻可以單點/套餐 外賣黎講性價比挺高💯🌟和風蕃茄雞肉咖哩飯無骨雞肉非常嫩滑 而且份量十足仲有蓮藕做配菜 咖哩味微辣帶酸味配日本米飯 食落非常開胃😋🌟濃香牛肉野菌咖哩飯咖哩偏帶辣 牛肉好軟腍牛味亦好濃而且仲有雞脾菇,蘿蔔等全部都非常入味 食落口感好豐富💯🌟一汁一菜和牛羅宋湯呢個羅宋湯真係好足料👍🏻湯頭好濃稠勁多配料有和牛粒,蕃茄,西芹,檸檬,椰菜等酸酸地好岩夏天飲🙌🏻
取名源自取一碗湯一碗飯既簡約飲食哲學
係一間和風湯品輕食店
店面簡潔光猛
主打輕便同簡約既日式洋風輕食
有不同足料湯品,日式咖哩飯🍛,小菜
款式種類貴精不貴多 每款味道都有驚喜🙌🏻
可以單點/套餐 外賣黎講性價比挺高💯

🌟和風蕃茄雞肉咖哩飯
無骨雞肉非常嫩滑 而且份量十足
仲有蓮藕做配菜 咖哩味微辣帶酸味
配日本米飯 食落非常開胃😋

🌟濃香牛肉野菌咖哩飯
咖哩偏帶辣 牛肉好軟腍牛味亦好濃
而且仲有雞脾菇,蘿蔔等
全部都非常入味 食落口感好豐富💯

🌟一汁一菜和牛羅宋湯
呢個羅宋湯真係好足料👍🏻
湯頭好濃稠勁多配料
有和牛粒,蕃茄,西芹,檸檬,椰菜等
酸酸地好岩夏天飲🙌🏻

2022-07-15 61 浏览
每次喺朗豪坊經過都好想試吓呢一間日式料理😚見到佢新出左二人餐好抵食 就嚟試吓🤩推介龍蝦湯 味道相當之濃郁仲有啲龍蝦仔肉 好足料🦞呢度個和風蕃茄雞肉咖喱飯都唔錯🍛係日式甜甜地嘅咖喱 再加埋蕃茄味幾開胃🍅
2022-06-20 80 浏览
呢一間日式嘅輕食料理都幾受歡迎💕套餐會有一個湯、一個料理再加個飯😋最鍾意係佢哋個和風蕃茄雞肉咖喱飯🍛咖喱甜甜地 好濃郁~入面仲有好多雞肉 好嫩滑🐔不過番茄味就冇乜🍅
又係中環搵食艱難系列。呢幾日成日食炸野,好野熱氣,就決定清清地飲個湯,所以又係要行多兩步到中環街市的一菜一汁。最近真係成日嚟呢頭,除咗多選擇,仲有有蓋天橋直達,唔使淋雨。一菜一汁的餐牌好簡單,叫一個湯之後可以用優惠價加賺飲品和小食,非常容易因返自己的食量去落單,唔怕浪費。而我最鐘意叫個湯,再加$10要個飽,咁就一餐飽晒。花菜巴馬火腿濃湯 ($39) - 個湯同佢個名一樣真係好香濃,入口個質感好滑。我會形容呢個係薯仔菜湯,有幾舊薯仔。我諗呢款都自大熱,排係我前面同後面的都係叫呢個湯。石窯麵包 (加購$10)- 個包好軟熟,個皮有少少脆,有少少似餐飽,拎到返Office仲有少少暖。價錢:$49 (OK)食物:OK (輕量之選)服務:快 (職員好快手,唔使點等)

價錢:$49 (OK)
食物:OK (輕量之選)
服務:快 (職員好快手,唔使點等)
外卖自取
  • 石窯麵包
  • 花菜巴馬火腿濃湯
2022-06-13 74 浏览
呢一間日式料理想試好耐 感覺好似幾健康咁💕推介佢個北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 飲落真係好清甜 而且仲有好多雜菜同埋雞肉喺入面🌽另外個蕃茄菠菜芝士雞肉卷都幾特別 係用咗雞髀肉再捲着菠菜同芝士 配埋個蕃茄汁幾開胃🍅
2022-06-10 72 浏览
呢一間日式嘅輕食餐廳幾唔錯🍴可以揀一個湯加一個配料~健康得來又好食😋推介佢哋個甜粟雞肉豆乳湯 粟米味好香濃又夠清甜🌽入面仲有雞肉、西蘭花、甘筍 好足料!蕃茄芝士菠菜雞肉卷 都唔錯!雞髀肉再包住芝士同埋蔬菜 清新又好食🥬
以前返寫字樓工嘅時候,11點開始肚餓,12點就會同同事傾究竟落樓下飯堂食好定係出去食好,準時1點狗衝去攞位食飯🐒 不過而家都有好多輕食選擇可以買返office/放工買返屋企,唔洗狗衝都買到好嘢食🙉 呢間係主打日式定食嘅外賣店,近排見到佢有做二人餐優惠 ($178), 個餐包咗2個湯,一份咖喱飯🍛、兩個小菜、一份白飯同埋兩杯飲品,懶得煮飯就外賣試下👻估唔到由個湯已經開始 impress到我😍唔知大家仲記唔記得幾個月前係赤柱我飲咗個螢光假龍蝦湯搞到我對龍蝦湯好有心理陰影🫠但佢個法式龍蝦濃湯(+$10) 真係有10幾粒龍蝦肉,而且係有龍蝦味,個湯本身都好濃郁,好creamy,真係完勝個赤柱龍蝦湯🧡一汁一菜和牛羅宋湯 (+$10)呢個都見到店家煲湯嘅心思,煲湯嘅時候唔係求其一鑊熟,而係有分次序落,令每樣湯料保留到最好嘅口感,而且好香,嚟食呢間一定要飲湯❤️小菜就揀咗番茄菠菜芝士雞肉卷同五彩野菜濃豆腐拌,出面好少可以食到雞肉卷🐣呢到嘅雞肉嫩滑,加埋包住嘅芝士同埋鮮茄醬,令佢味道好豐富又夾🥳五彩野菜濃豆腐拌用咗少少麻油調味,所以都幾香😌如果唔想食咁多飯仲可以免費轉做沙律/麵包~沙律配料一層層咁鋪好表

五彩野菜濃豆腐拌用咗少少麻油調味,所以都幾香😌如果唔想食咁多飯仲可以免費轉做沙律/麵包~沙律配料一層層咁鋪好表示好治癒🥰

濃香牛肉野菌咖喱飯呢個真心正🍛入面有大大嚿嘅牛腩同薯仔,炆煮得好淋好入味,咖喱係日式咖喱個種,偏甜,個汁濃稠度啱啱好,入面仲有好多洋蔥同菇,撈飯一流😚
至於飲品嘅熱玄米青茶解膩一流,凍蜜桃紅茶甜度啱啱好,少少桃味幾refreshing 🍑

另外想讚一讚佢哋嘅外賣包裝好有質感,而且因為個外賣盒設計鎖實咗所以基本上都唔會倒瀉~日本嘅外賣真係連設計都特別有心思🥡

食完都覺得呢間係一間高質素嘅日式定食,後來發現原來佢係尖沙咀同埋旺角有堂食店,下次去開個頭一定要試埋佢哋堂食餐單😛
外卖自取
  • 法式龍蝦濃湯
  • 蕃茄菠菜芝士雞肉卷
  • 濃香牛肉野菌咖喱飯
  • 一汁一菜和牛羅宋湯
日本料理講究又精美 ,連平日早餐都食飯,菜單安排顧及營養,亦擺放得精緻,午餐晚餐更追求一汁n菜,越豐富越好。而今次到訪的店鋪叫一汁一菜いちじゅういっさい,字面能解讀,就是一個醬菜、一碗飯、一碗湯的組合,節約飲食哲學,以豐富的湯品填飽肚腹,打破人對湯匙吃不飽的概念。外賣店的食物已預煮好煩熱,待下單後店員立刻pack起訂單,相信平日的lunch time等候時間不會太久。今次到訪於中環街市只提供外賣,附近上班的朋友又可多個選擇。如像我假日來到,中環街市內不難找到座位,天氣好的話可帶到郊外野餐,以杯裝非常容易handle。他們的湯品味道濃郁,湯內亦有不少驚喜,好似今次嚐到的湯內有薯仔和龍蝦份量不少,喝了湯加一口珍珠白飯也是非常滿足。這次order是二人餐連龍蝦湯+$10,共$188。《湯》花菜巴馬火腿濃湯湯上淋上橄欖油和有一塊巴馬火腿,湯味道不濃,隨湯附送既舊薯仔。法式龍蝦濃湯+$10內有小龍蝦粒粒,湯質厚滑,味道濃郁,喝過半碗後覺得想撈飯了《小食》番茄菠蘿芝士雞肉卷雞卷內混合香草,中間有一粒芝士,加上番茄醬。油揚豆腐黑豚薑汁燒薑汁燒食落有點山葵味,不辣又非常惹味。椰菜、豚肉、油揚呢個組合清

《湯》
花菜巴馬火腿濃湯
花菜巴馬火腿濃湯
法式龍蝦濃湯+$10
內有小龍蝦粒粒,湯質厚滑,味道濃郁,喝過半碗後覺得想撈飯了
《小食》
番茄菠蘿芝士雞肉卷
雞卷內混合香草,中間有一粒芝士,加上番茄醬。
番茄菠蘿芝士雞肉卷
油揚豆腐黑豚薑汁燒
薑汁燒食落有點山葵味,不辣又非常惹味。椰菜、豚肉、油揚呢個組合清新,特別是椰菜喝油揚吸收汁的味道,。
《飯》
濃香牛肉野菌咖喱飯
微辛辣感覺香口,同行唔食辣既朋友亦接受到的辣度,以杯裝的牛肉和野菌配菜份量不能小覻。牛肉煮得軟淋,撈珍珠米一流!順帶一提,飯上面有堆白芝麻係加分位!
濃香牛肉野菌咖喱飯
沙律杯,食得light d既選擇,配柚子醋非常refreshing。
《飲品》
凍蜜桃紅茶 - 愛甜之選!
凍玄米青茶 - 無糖之選!
總括:外賣好選擇,欣賞他們的外賣包裝做得很穩陣,用杯裝不容易倒翻而且容易袋起來節省位置,讚!
凍蜜桃紅茶、 凍玄米青茶
2022-05-20 69 浏览
今日又去咗中環街市搵食,一早巳經Bookmark咗一汁一菜,主打日本洋風湯品和料理,去買之前已經睇定好多食評睇吓有啲咩好食,大部份都推介法式龍蝦湯/濃香牛肉野菌咖喱飯呢個套餐,亦是本人的心頭好😎😎套餐 $ 119▪️法式龍蝦湯非常高水準,湯頭非常濃郁,仲有好多龍蝦肉粒好爽脆,湯面再加上cream,令濃湯更加細滑😋▪️濃香牛肉野菌咖喱飯日式咖喱非常濃香,份量亦非常慷慨,牛腩大大件炆得非常入味好夠淋,咖喱汁有大量洋蔥,蘿蔔,薯仔,惹菌,所以有着蔬菜嘅甜味,好好食撈飯一流▪️蕃茄菠菜芝士雞肉卷 + $ 20健康之選,雞脾肉配上我最鍾意食嘅芝士和菠菜蕃茄醬汁好濃郁,正正👍🏻👍🏻▪️五彩野菜濃豆腐拌 $25涼拌小食,有豆腐乾,紅蘿蔔,木耳,香菇芝麻,調味醬汁有點似淡淡的燒汁,食材口感豐富,最啱炎炎夏日食▪️玄米青茶 + $ 10食飽飽嘆番啖好香玄米茶味嘅青茶,為完美嘅一餐畫上句號

套餐 $ 119
▪️法式龍蝦湯
非常高水準,湯頭非常濃郁,仲有好多龍蝦肉粒
好爽脆,湯面再加上cream,令濃湯更加細滑😋

▪️濃香牛肉野菌咖喱飯

▪️蕃茄菠菜芝士雞肉卷 + $ 20
健康之選,雞脾肉配上我最鍾意食嘅芝士和菠菜
蕃茄醬汁好濃郁,正正👍🏻👍🏻

▪️五彩野菜濃豆腐拌 $25
涼拌小食,有豆腐乾,紅蘿蔔,木耳,香菇

▪️玄米青茶 + $ 10
食飽飽嘆番啖好香玄米茶味嘅青茶,為完美嘅一餐畫上句號

• 法式龍蝦濃湯
  • 濃香牛肉野菌咖喱飯
  • 蕃茄菠菜芝士雞肉卷
2022-05-20 50 浏览
#中環 ✨‼️ 日式洋風輕食 ‼️≡係一間源自日本概念的品牌,一汁一菜代表一湯一主食🙌🏼 佢主打足料湯品,推廣「吃湯文化」 ✨推介佢嘅湯品呀,真係好足料又夠濃厚🙌🏼試咗佢嘅龍蝦湯同埋 粟米雞肉豆乳濃湯~冇諗過飲湯都可以咁飽肚,味道鮮甜又夠大碗☺️主菜要試佢哋嘅咖喱飯,佢哋嘅咖喱係偏微辣,配埋碗白飯一齊食啱晒又夠開胃😆另外仲有小菜可以叫~佢嘅食物分量非常足料👍🏼 外賣包裝又夠穩陣——————————————————#一汁一菜〰️ ICHIJUISSAI (Central) 〰️Shop 243, 2/F, Central Market, 93 Queen's Road Central, Central————————————#journeyoftwo香港_japanese
#中環 ✨
‼️ 日式洋風輕食 ‼️

推介佢嘅湯品呀,真係好足料又夠濃厚🙌🏼
試咗佢嘅龍蝦湯同埋 粟米雞肉豆乳濃湯~
冇諗過飲湯都可以咁飽肚,味道鮮甜又夠大碗☺️

另外仲有小菜可以叫~

佢嘅食物分量非常足料👍🏼 外賣包裝又夠穩陣
——————————————————
#一汁一菜
〰️ ICHIJUISSAI (Central) 〰️
————————————
#journeyoftwo香港_japanese
2022-05-17 52 浏览
去得中環街市點止食一間餐廳呀更係去搵多幾間好西食架啦今次要介紹 - 一汁一菜一汁一菜係行日本洋風輕食店既idea佢地主打都係湯同埋小食為住今次我點左個限定二人前入面包左- 湯 x 2- 飯 x 2- 小菜 x 2- 飲品 x 2Overall個價位都係 $178 CP值超高重點推介都係湯品系列 今次分別點左- 一汁一菜和牛羅宋湯- 法式龍蝦濃湯最正都係法式龍蝦濃湯佢個龍蝦味超香濃同埋好入味同埋有唔少既蝦肉係一入面 超足料@ichijuissaihkPrice (10 is expensive): 6.5/10Environment (10 is chill): TakeawayYummy (10 is delicious): 7.5/10
去得中環街市點止食一間餐廳呀

佢個龍蝦味超香濃同埋好入味
同埋有唔少既蝦肉係一入面 超足料

@ichijuissaihk
2022-05-13 68 浏览
中環街市翻新咗一段時間除咗好啱大家打卡之外,仲有條食街專門主打小食同輕食嘅外賣疫情緩和咗就可以喺附近bar枱食埋湯+一品料理+日本米飯$69北海道産甜粟雞肉豆乳濃湯個湯好creamy好杰身,飲落都好滑雞肉細細粒一口大小,方便入口外賣呢講,湯品都算幾精緻蕃茄菠菜芝士雞肉卷呢個我自己都覺得幾好食,蕃茄酸酸甜甜雞肉卷肉質好滑好多汁,加埋芝士同菠菜一汁一菜和牛羅宋湯 $79和牛羅宋湯一打開就見到好足料超級多蔬菜得來但係個湯都會好清唔會話有好多雜質喺入邊,味道都好平均油揚豆腐黑豚薑汁燒 +$20呢個我都幾鍾意,豆卜吸哂啲汁每啖都會有醬汁爆出黎送埋日本米飯就啱晒~
中環街市翻新咗一段時間
除咗好啱大家打卡之外,仲有條食街
專門主打小食同輕食嘅外賣
疫情緩和咗就可以喺附近bar枱食埋

湯+一品料理+日本米飯$69
北海道産甜粟雞肉豆乳濃湯
個湯好creamy好杰身,飲落都好滑
雞肉細細粒一口大小,方便入口
外賣呢講,湯品都算幾精緻
蕃茄菠菜芝士雞肉卷
呢個我自己都覺得幾好食,蕃茄酸酸甜甜
雞肉卷肉質好滑好多汁,加埋芝士同菠菜

一汁一菜和牛羅宋湯 $79
和牛羅宋湯一打開就見到好足料
超級多蔬菜得來但係個湯都會好清
唔會話有好多雜質喺入邊,味道都好平均

油揚豆腐黑豚薑汁燒 +$20
呢個我都幾鍾意,豆卜吸哂啲汁
每啖都會有醬汁爆出黎
送埋日本米飯就啱晒~
2022-05-09 142 浏览
一 汁 一 菜 | ɪ ᴄ ʜ ɪ ᴊ ᴜ ɪ ꜱ ꜱ ᴀ ɪ | 中 環 街 市#simpuru中環 ⋯走輕便簡約路線的日式和洋食外賣店一湯一主食的組合,吃外賣都變得不再頹呢~別看她包裝的骰,份量其實足以果腹在中環街市外帶了一份限定二人前兩客熱湯| 一客咖喱飯|兩份小菜|兩杯飲品⋯較有驚喜的是濃香牛肉野菌咖喱飯,咖喱香料味濃,不是日式甜咖喱的味道,牛肉也有4-5大件,肉質不韌,配菜的蘿蔔草菇也算入味⋯兩款熱湯亦不錯,色澤鮮艷,質地濃稠法式龍蝦濃湯需加$10🦞,但吃到粒粒小龍蝦,加上湯汁濃郁,味道合格;意大利產番茄蔬菜濃湯🥫味道酸甜較像羅宋湯,蔬菜份量多,還跟配一顆流心溫泉蛋!⋯兩款小菜味道則較清淡,油揚豆腐黑豚薑汁燒,帶微微的醬油味醂味,油揚豆腐吸收了滿滿的醬汁!五彩野菜濃豆腐拌是經典的日式料理前菜,帶輕微的麻油香⋯𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿*限定二人前¹⁷⁸^法式龍蝦濃湯¹⁰^意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)^濃香牛肉野菌咖喱飯^五彩野菜濃豆腐拌^油揚豆腐黑豚薑汁燒^冷蜜桃紅茶^冷玄米青茶⋯@ichijuissaihk 🪧中環皇后大道中93號中環街市2樓243號舖⋯#simpuru旺角🪧旺角亞
#simpuru中環

走輕便簡約路線的日式和洋食外賣店
一湯一主食的組合,吃外賣都變得不再頹呢~
別看她包裝的骰,份量其實足以果腹
在中環街市外帶了一份限定二人前
兩客熱湯| 一客咖喱飯|兩份小菜|兩杯飲品

兩款熱湯亦不錯,色澤鮮艷,質地濃稠

𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿
*限定二人前¹⁷⁸
^法式龍蝦濃湯¹⁰
法式龍蝦濃湯

^意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)
意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)

^濃香牛肉野菌咖喱飯

🪧 銅鑼灣怡和街1-1L號香港大廈地下A3號舖
#simpuru觀塘
🪧觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L2-3號舖
法式龍蝦濃湯
意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)
2022-04-25 51 浏览
外賣想食日式咖喱飯,就緊係要食一汁一菜啦😊 每次都一定要幫襯佢哋嘅番茄雞肉咖喱飯 😍😍😍 和風番茄雞肉咖喱飯 番茄味夠濃,配埋唔辣嘅日式咖喱係原美配搭👍🏻咖哩好足料, 有大大舊雞肉又唔會太鞋 😊 濃香牛肉野菌咖喱飯牛肉夠嫩滑又淋身, 而且好入味, 配埋野菌索咗咖喱汁更加好食!😍 一汁一菜和牛羅宋湯羅宋湯充滿食材,包括有薯仔,牛肉,紅蘿蔔,洋蔥等 非常豐富😍😍😍 法式龍蝦濃湯一開蓋嘅賣相非常吸引, 有龍蝦肉喺面😊 湯唔會好稀,真材實料,夠晒濃味 🤤🤤🤤 蕃茄菠菜芝士雞肉捲雞肉卷有三件, 雞肉夾住芝士,令雞肉卷有鹹香芝士味,配埋鮮蕃茄汁啱晒餸飯食🤩

和風番茄雞肉咖喱飯

一汁一菜和牛羅宋湯