喺旺角食野又多咗個健康啲嘅選擇,仲要喺朗豪坊入面,好方便!「一汁一菜」原來係日本料理menu內最簡單嘅組合,而呢間餐廳就套用咗呢個一湯一主食嘅飲食哲學,提供輕食日式料理。但其實一啲都唔「輕食」,今次堂食叫咗個限定二人前(HK$178),份量頗大,兩個女仔食到勁飽🧏🏻‍♀️✨✍🏻 / 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯▪️美味指數:♥♥♥♥♡大大碗濃湯,足料之餘仲飲到好大陣甜粟味,材料除咗有粟米粒同雞肉,仲有西蘭花同紅蘿蔔添,夠曬均衡飲食🥦✨✍🏻 / 意大利產蕃茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)▪️美味指數:♥♥♥♥♡要小心唔好咁快拮爛粒溫泉蛋啊~雖然menu有條小辣椒,但飲落唔太辣,反而蕃茄味好濃,平時鐘意蕃茄湯可以一試🍅✨✍🏻 / 濃香牛肉野菌咖哩飯▪️美味指數:♥♥♥♥♥睇佢社交平台介紹,啲牛肉係燉製而成,食落真係好軟腍㗎~而野菌就好似有切角狀嘅雞脾菇,仲有紅蘿蔔同小量醃過嘅炸麵粉脆脆,主角咖哩味十分香濃,推推推👍🏻✨✍🏻 / 油揚豆腐黑豚薑汁燒▪️美味指數:♥♥♥♥♡油揚豆腐吸汁有小小咸,但好餸飯,黑豚片肥瘦比例啱啱好(個人唔鍾意成塊瘦肉)🐖✨✍🏻 / 蕃茄菠菜芝士雞肉卷▪️美味指數:♥♥♥♥♡1碟3舊,沾滿蕃茄
限定2人前

✍🏻 / 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯

✍🏻 / 意大利產蕃茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)

✍🏻 / 濃香牛肉野菌咖哩飯
▪️美味指數:♥♥♥♥♥

✍🏻 / 油揚豆腐黑豚薑汁燒

✍🏻 / 蕃茄菠菜芝士雞肉卷
1碟3舊,沾滿蕃茄醬嘅雞肉好滿足❤️✨

✍🏻 / 田牧越光米
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
又係超大碗飯,可能1男1女拍拖食就啱曬~2個女仔就有啲食唔曬咁多飯餸🧏🏻‍♀️✨

✍🏻 / 蜜桃紅茶(熱)
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
香噴噴蜜桃味,配咖哩飯yum yum☕️✨
2022-05-21
限定2人前
蕃茄菠菜芝士雞肉卷
在朗豪坊逛街很疲累,就選擇商場內的餐廳吃晚餐,想試一汁一菜,因為見有不少分店,而旺角這間有堂食。叫二人前$178,不過要加一,food court 的格式不值收加一吧。只是晚上6時半,有部分食物已賣完,好似無打算做晚市?!蜜桃紅茶、烏龍茶 兩者味道都淡,普通。想食雞肉卷沒有,要了油揚豆腐黑豚薑汁燒,小菜是凍食,黑豚大部分是肥膏。另一個五彩野菜濃豆腐拌味道也是一般。番茄咖哩雞肉飯,日式咖哩沒辣味,又沒有番茄味,醬汁味道怪怪的,提不起興趣。甜粟雞肉豆乳湯因為是最後一碗,全碗湯是凍的,真的不能接受。至於花菜巴馬火腿濃湯夠熱,西蘭花湯味增不錯。

只是晚上6時半,有部分食物已賣完,好似無打算做晚市?!
蜜桃紅茶、烏龍茶 兩者味道都淡,普通。

成日睇片見到日本媽媽準備便當🍱❣️❣️除左精緻吸引之外仲要樣樣都好好食👍🏻·今次去左呢間位於朗豪坊底層主打日本簡約飲食哲學 · 一湯一主食既日式輕便美食✨餐廳主要以木系裝潢🎈營造出日式和風既舒服感採用先點餐付款後送餐既模式🤳🏻點餐後店員會即時係櫃檯製作成個過程絕對透明化👍🏻同朋友點左個限定二人餐外賣($178)♡ 法式龍蝦湯(+$10)估唔到外賣都咁精緻♥️龍蝦湯蝦味濃郁而creamy 仲食到有龍蝦肉🦞呢$10真係加得超級抵🤪♡ 一汁一菜和牛羅宋湯(+$10)見到店員好細心咁擺盤🫶🏻心裡不禁高呼 也太誇張了用上和牛 · 牛味幾突出💥酸甜岩岩好 · 而且加左檸檬整體唔膩口之餘仲有陣清新感✨♡ 濃香和牛野菌咖喱飯咖喱味香濃惹味而帶微辣🌶剩係咖喱汁都夠我撈飯🍚和牛每件都大大舊 · 份量仲要幾多牛肉味濃郁而帶咬感💥粒狀既野菌絕對有驚喜超級喜歡既一道咖喱料理🥘♡ 蕃茄菠菜芝士雞肉卷雞肉卷啖啖肉真係好chill🫶🏻配理酸酸甜甜既蕃茄醬 日本既小食都咁正架咩?🤪·♡ 油揚豆腐黑豚薑汁燒有點壽喜燒既感覺💨香甜之餘加少少薑味最正係油揚豆腐吸哂汁😎·♡ 日本綠茶用黎解解膩 清清喉嚨一流🤞🏻♡ 蜜桃紅茶蜜桃味幾重

成日睇片見到日本媽媽準備便當🍱❣️❣️

營造出日式和風既舒服感
採用先點餐付款後送餐既模式🤳🏻
點餐後店員會即時係櫃檯製作
成個過程絕對透明化👍🏻

同朋友點左個限定二人餐外賣($178)

♡ 法式龍蝦湯(+$10)
估唔到外賣都咁精緻♥️
龍蝦湯蝦味濃郁而creamy
仲食到有龍蝦肉🦞
呢$10真係加得超級抵🤪

♡ 一汁一菜和牛羅宋湯(+$10)
見到店員好細心咁擺盤🫶🏻

♡ 日本綠茶
用黎解解膩 清清喉嚨一流🤞🏻
♡ 蜜桃紅茶
蜜桃味幾重 · 唔會太甜✨
༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ
小小總結:
好有家既感覺 · 好似有個日本主婦煮野比自己食咁🤭
每樣野都好精緻 · 仲要道道都好出色
而店員服務係超級好♥️
你會感受到佢地既熱誠 絕對唔係一板一眼咁工作👍🏻
外卖自取
ℐ𝒞ℋℐ𝒥𝒰ℐ𝒮𝒮𝒜ℐ一汁一菜主打日本洋食,本著一碗湯加一碗飯的簡約飲食概念,以豐富的湯品作為招牌,濃湯加了很多配料,只喝湯也不會覺得單調!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<和風蕃茄雞肉咖喱飯> &<北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯> $89日式甜咖喱味道濃郁,不太吃得出蕃茄味,咖喱汁送飯一流,輕易就可以清碟!雞肉的份量挺多的,每塊都很大件🐣粟米豆乳濃湯很濃稠,盛滿了一個大飯碗,加了粟米粒及蔬菜,味道不錯!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<番茄菠菜芝士雞肉卷> +$20<蜜桃紅茶(冷)> +$10一品料理有三款選擇,點了較吸引的番茄菠菜芝士雞肉卷,另外兩款亦很有日本風味!雞肉卷住菠菜芝士,配上超濃味的番茄醬🍅
ℐ𝒞ℋℐ𝒥𝒰ℐ𝒮𝒮𝒜ℐ

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<和風蕃茄雞肉咖喱飯> &
<北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯> $89

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<番茄菠菜芝士雞肉卷> +$20
<蜜桃紅茶(冷)> +$10
2022-05-14 23 浏览
📍ICHIJUISSAI - #YFF旺角 💎【一汁一菜的日本飲食美學】一湯一菜,意指以飯為主,佐以熱湯與配菜的簡單飲食型態。日常生活的簡單就是一種美學。ICHIJUISSAI 這個源自日本概念的品牌,以一碗湯一個主食的飲食哲學提供輕便簡約的日式洋風輕食,為我們減低日常為思考用餐選擇的時間和煩惱,回歸簡樸的美味。💡限定二人前 ($178)❝套餐包括❞▫️湯品 x2▫️咖哩飯 x1▫️一品料理 小菜x2▫️白飯 x1▫️飲品 x2🏷We picked:·法式龍蝦湯(另加$10)龍蝦湯味道濃郁醇厚,蝦味極重,質地creamy順口。湯裡還有粒粒龍蝦肉,肉質挺彈牙爽口,頗有驚喜。·意大利產蕃茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)茄味頗重,清新香甜,配以大量蔬菜,味道酸酸甜甜,且帶點微辣,有點像羅宋湯的味道,讓人很有食慾。湯裡還有一隻溫泉蛋,拌勻後為濃湯增添一份綿滑感。·濃香牛肉野菌咖喱飯牛肉炆得軟腍,份量不少,大概有四至五大件牛腩。野菌咖哩飯加入了大量洋蔥熬煮成,味道香甜濃稠,帶點微辣,拌以珍珠米飯同食一流。·蕃茄菠菜芝士雞肉卷以去片雞腿肉裏著芝士和菠菜,芝士微溶,與嫩滑的雞肉頗匹配,配以淋上表面的蕃茄汁,整體酸甜開胃
📍ICHIJUISSAI - #YFF旺角 💎

【一汁一菜的日本飲食美學】

💡限定二人前 ($178)

❝套餐包括❞
▫️湯品 x2
▫️咖哩飯 x1
▫️一品料理 小菜x2
▫️白飯 x1
▫️飲品 x2

🏷We picked:
·法式龍蝦湯(另加$10)

·意大利產蕃茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)

·濃香牛肉野菌咖喱飯

·蕃茄菠菜芝士雞肉卷
以去片雞腿肉裏著芝士和菠菜,芝士微溶,與嫩滑的雞肉頗匹配,配以淋上表面的蕃茄汁,整體酸甜開胃,是種健康的美味。

·油揚豆腐黑豚薑汁燒
傳統日式家常小菜的味道~ 油揚豆腐即是日本腐皮烏冬裡的腐皮,三大塊油揚吸滿了豚肉薑汁的精華,非常入味,配以豚肉片及炒雜菜,香甜惹味。

·凍烏龍茶
·凍白桃紅茶
兩杯飲品都是無糖,清香冰涼,解膩之選。
📍地址:
@ichijuissaihk
旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖
2022-05-12 53 浏览
日本過江龍,餐牌主打六款熱湯,三款咖喱飯,三款日式小菜以及石窯麵包,選擇唔算多,不過符合一汁一菜的簡單日式料理意思。限定二人前 $178 - 兩碗湯,兩杯飲料,一款咖喱飯,一個白飯,兩碟小菜。我們選了一汁一菜和牛羅宋湯以及法式龍蝦濃湯 (各需另加$10)味道幾香濃,不過和牛有點韌。和風番茄雞肉咖喱飯是日式甜咖喱,吃不出番茄味;雞肉幾大件,可惜唔夠嫩滑,反而有點老,失敗。小菜番茄菠菜芝士雞肉卷的雞肉又老又無味,菠菜及芝士也未能增加口感或豐富味道,全靠番茄醬汁補救。油揚豆腐黑豚薑汁燒好食,拌飯一流。蜜桃紅茶及烏龍茶正正常常夠凍夠大杯,無加冰所以唔會變淡,讚。整體覺得價錢唔算貴,但食物質素一般,肉質令人失望,為左個湯又好似唔使特登去呢度。(單買一碗湯是$39-49).值得一讚係職員主動幫手搬餐盤轉枱,服務態度幾好。

限定二人前

油揚豆腐黑豚薑汁燒好食,拌飯一流。
值得一讚係職員主動幫手搬餐盤轉枱,服務態度幾好。
2022-05-10 24 浏览
今日lunch專程嚟拜會呢間和風餐廳,一心唸住試試個甜粟雞肉豆乳濃湯,點知非常唔好彩咁冇貨,連法式龍蝦濃湯都冇,唯有試下皇牌一汁一菜和牛羅宋湯,加一品料理小菜番茄菠菜芝士雞肉卷,連一碗日本米飯嘅lunch set。等左一陣一盤擺盤簡約嘅和風set就送到。和牛羅宋湯嘅番茄味非常出,厚身,一碗都有兩大粒和牛非常足料,酸酸甜甜配日本米飯非常開胃。番茄菠菜芝士雞肉卷口感好別,先食到醒胃番茄醬加雞肉嫩滑,再嘅creamy嘅芝士,菠菜雖然哂多但加添色彩之餘又感覺健康,唔錯唔錯。難得地坐得都舒服而且唔嘈吵,lunch嚟take a break enjoy下小清新都係一個唔錯嘅選擇。Menu-

番茄菠菜芝士雞肉卷

Menu-

2022-05-04
番茄菠菜芝士雞肉卷
放工趕住去返學但上堂前想食少少嘢去到朗豪坊見到一汁一菜睇吓個餐牌,有好多日式湯品嘅選擇,包括:-S1 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯$39S2 意大利產蕃茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)$39S3 花菜巴馬火腿濃湯$39S4 一汁一菜和牛羅宋湯$49S5 法式龍蝦濃湯$49S6 北海道椰菜薏米濃湯$49價錢都算合理原本我想叫法式龍蝦濃湯,但係已經賣晒。所以我就叫咗個意大利蕃茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)。叫嘅時候同店員講好趕時間,可唔可以幫忙快少少上菜。果然嗰頭坐低呢頭就上菜,以速度取勝👍🏻個湯嚟到材料十足,溫泉蛋流心效果亦唔錯。飲完個湯可以好滿足咁去上堂。👍🏻👍🏻👍🏻
放工趕住去返學
但上堂前想食少少嘢
去到朗豪坊見到一汁一菜
睇吓個餐牌,有好多日式湯品嘅選擇,包括:-
S1 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯$39
S2 意大利產蕃茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)$39
S3 花菜巴馬火腿濃湯$39
S4 一汁一菜和牛羅宋湯$49
S5 法式龍蝦濃湯$49
S6 北海道椰菜薏米濃湯$49
價錢都算合理

個湯嚟到材料十足,溫泉蛋流心效果亦唔錯。
飲完個湯可以好滿足咁去上堂。👍🏻👍🏻👍🏻
2022-05-08 16 浏览
放工之後又趕住上堂,得15分鐘可以食少少野。最㨂咗地鐵站一出的朗豪坊地庫的一汁一菜。果然冇令我失望,落單後好快有得食。叫咗個湯同蜜桃茶,味道正常,價錢實惠,最啱趕時間又想食少少野的人❤️❤️

2022-05-06
2022-05-07 41 浏览
未能暢遊日本的兩年多,其中一樣最懷念的,便是他們的湯菜文化,即是以一份湯品、一道小菜,加一份主食 (白飯或麵包) 的料理套餐,而「一汁一菜」則將這日式概念帶到香港。湯品中個人鍾情法式龍蝦濃湯,龍蝦味濃郁道配上鮮忌廉,香滑奶香中仍能感受滿滿的海鮮鮮甜。而 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 則是道能品嘗粒粒粟米和雞肉,暖心的舒服湯品。小菜中推薦 五彩野菜濃豆腐拌 和 油揚豆腐黑豚薑汁燒,前者加入油豆腐和蒟蒻,口感豐富而清爽,後者醬汁香甜,拌飯一流。Enjoy the Japanese soup culture at ICHIJUISSAI, which is a combo of soup, side dish and carb in a meal. Personal picks include the rich French lobster bisque, the creamy Hokkaido sweet corn & chicken soy milk pottage, and side dishes like tofu salad and stir fried pork & deep fri
北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 & 法式龍蝦濃湯
五彩野菜濃豆腐拌
Enjoy the Japanese soup culture at ICHIJUISSAI, which is a combo of soup, side dish and carb in a meal. Personal picks include the rich French lobster bisque, the creamy Hokkaido sweet corn & chicken soy milk pottage, and side dishes like tofu salad and stir fried pork & deep fried bean curd with ginger.
北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 & 法式龍蝦濃湯
2022-05-02 29 浏览
一汁一菜作為日本飲食既美學真係好值得欣賞,簡簡單單一道健康營養既小菜再配搭豐富既湯汁,健康又好味.一汁一菜和牛羅宋湯蕃茄味濃郁又充滿蔬菜甜味,配上嫩腍既和牛肉令羅宋湯增添一陣肉香,加入牛肉後羅宋湯變得無咁單調又更濃郁.北海道野菜薏米濃湯充滿野菜粒既濃湯就算無肉係湯內都同樣夠味又香甜,每一啖湯都充滿蔬菜粒.除左蔬菜粒既同時亦有煙韌彈牙既薏米粒,相當滿足既一款湯品.蕃茄菠菜芝士雞肉卷雞肉卷包住菠菜及芝士,雞肉嫩滑,配上芝士令口感更creamy濃郁.旁邊再配上蕃茄醬令整道菜更清新.油揚豆腐黑豚薑汁燒充滿豆香既油揚吸晒黑豚豚脂及薑汁味道而變得相當惹味.豚肉唔會過肥膩,薑燒汁帶點甜得黎又唔會帶過嗆薑味,下飯剛剛好.五彩野菜濃豆腐拌3者中最健康既涼拌菜,菜有紅蘿蔔絲,菠菜,蒟蒻,油揚,豆腐及芝麻.入口爽脆而且充滿一陣陣芝麻油香,好清新又健康既配菜之一.蜜桃紅茶清甜又帶桃香既紅茶,解膩入口舒服.

一汁一菜和牛羅宋湯

北海道野菜薏米濃湯

蜜桃紅茶
清甜又帶桃香既紅茶,解膩入口舒服.
  • 油揚豆腐黑豚薑汁燒
  • 北海道野菜薏米濃湯
  • 一汁一菜和牛羅宋湯
最喜歡這種餐牌簡單自由,選擇超多又飽肚,家母說性價比很高!🍛濃香牛肉野菌咖喱飯 ($59)家母被咖喱吸引了,所以另外叫了一份咖喱。內裡全都是滿滿牛腩,超大件的,燉煮得非常入味。咖哩就入口濃香,使用了大量洋蔥,所以味道帶甜,吃起來味道非常濃郁。感覺比平時在家食的咖喱磚好吃多了,拌飯一流!🍱限定二人前 ($175)-兩個湯,一個咖哩飯,兩個小菜,一個白飯,兩杯飲品- 🦞🫕法式龍蝦濃湯龍蝦湯的精髓在於以龍蝦殼炒製熬湯,經過多重工序,味道濃縮再濃縮,鮮甜爽滑。熱騰騰,湯含香濃龍蝦味,口感幼滑,好飲。不過味道較濃,所以配合日本米飯後,真的一流!🥦🥓🫕花菜巴馬火腿濃湯西蘭花打成蓉,感覺平時不吃西蘭花的朋友都會愛喝這個湯。味道香濃,口感好幼滑,配埋大大塊巴馬火腿,好吸引!這個湯相比龍蝦濃湯就又點清淡了。🍅🐔🍛和風番茄雞肉咖哩飯番茄味的咖哩我還真的第一次吃,兩種比較濃烈的味道混合在一起,味道意外的搭配,吃起來先感受到番茄的酸甜味,然後才是咖哩的濃香,整體味道非常濃郁,再配上肉質爽滑的雞腿肉,配上白飯,真的非常下飯!🍢油揚豆腐黑豚薑汁燒妹妹說這個很好下飯,配合日式生薑汁和油揚豆腐,更能充分吸收醬汁,口感

最喜歡這種餐牌簡單自由,選擇超多又飽肚,家母說性價比很高!

🍛濃香牛肉野菌咖喱飯 ($59)

🍱限定二人前 ($175)
-兩個湯,一個咖哩飯,兩個小菜,一個白飯,兩杯飲品-

🦞🫕法式龍蝦濃湯

🥦🥓🫕花菜巴馬火腿濃湯

🍅🐔🍛和風番茄雞肉咖哩飯

🍢油揚豆腐黑豚薑汁燒
妹妹說這個很好下飯,配合日式生薑汁和油揚豆腐,更能充分吸收醬汁,口感味道層次豐富。

🥕🥬五彩野菜濃豆腐拌
內裡有菠菜、紅蘿蔔及蒟蒻等多款清新配料,加入口感札實且豆香濃郁的板豆腐,很清爽的日式料理。

🪄︎︎◝✩一汁一菜
旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖
👍🏻 ̖́-他們在觀塘,銅鑼灣,中環都有分店
法式龍蝦濃湯
🧁食物質素:😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍💵性價之比:😍😍😍😍地址: 旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹呢間新開既日式食堂喺朗豪坊M&S嗰層,如果唔行落去睇,都真係幾唔起眼🤣木系裝修,好似入咗MUJI咁有feel🖤枱夠大張,坐落都好舒服。選擇唔算多,但味道都唔錯,晚餐唔知食乜既不坊試試!🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹濃香牛肉野菌咖哩飯 $89 (跟湯) Rating: 8/10。勁足料🤪。個牛肉好淋Juicy。佢有少少似港式咖喱。唔似日本咖喱咁甜。辣辣地幾開胃。最最最正既係個咖哩汁撈日本珍珠米🤤北海道甜粟雞肉豆乳濃湯 Rating: 6/10。粟米湯好濃郁好稠。仲有雞肉同紅蘿蔔。但係雞肉有少少鞋。整體都OK一品料理(小菜)蕃茄菠菜芝士雞肉卷 $25 Rating: 7/10。個雞肉卷好滑。芝士令個卷昇華咗。但個人就唔太鍾意食蕃茄汁油揚豆腐黑豚薑汁燒 $25 Rating :7/10。個豆腐索晒啲汁好好食。好送飯。豚肉好惹味好食❤️🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🧁食物質素:😍😍😍
📸打卡指數:😍😍😍
🧹衛生指數:😍😍😍😍
💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍
💵性價之比:😍😍😍😍

地址: 旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
呢間新開既日式食堂喺朗豪坊M&S嗰層,
如果唔行落去睇,
都真係幾唔起眼🤣
木系裝修,好似入咗MUJI咁有feel🖤
枱夠大張,坐落都好舒服。
選擇唔算多,但味道都唔錯,
晚餐唔知食乜既不坊試試!

。勁足料🤪
。個牛肉好淋Juicy
。佢有少少似港式咖喱
。唔似日本咖喱咁甜
。辣辣地幾開胃
。最最最正既係個咖哩汁撈日本珍珠米🤤

北海道甜粟雞肉豆乳濃湯 Rating: 6/10
。粟米湯好濃郁好稠
。仲有雞肉同紅蘿蔔
。但係雞肉有少少鞋
。整體都OK

一品料理(小菜)

蕃茄菠菜芝士雞肉卷 $25 Rating: 7/10
。個雞肉卷好滑
。芝士令個卷昇華咗
。但個人就唔太鍾意食蕃茄汁

油揚豆腐黑豚薑汁燒 $25 Rating :7/10
。個豆腐索晒啲汁好好食
。好送飯
。豚肉好惹味好食❤️

北海道甜粟雞肉豆乳濃湯

北海道甜粟雞肉豆乳濃湯
2022-04-16
2022-04-19 22 浏览
“限定二人前”($178)一直都好想食呢間一汁一菜之前所有分店都係以外賣為主但實在唔太鍾意買外賣所以咁耐都未試🙈終於等到佢喺朗豪坊開有得堂食嘅分店🥳宜家餐廳有個好抵食嘅限定二人前包咗2個湯,1個咖喱飯,1個白飯,2個小菜,2杯飲品湯選擇咗北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯🌽🐔同埋要加$10嘅法式龍蝦濃湯🦞粟米雞肉豆乳湯飲落好清甜😍好鍾意😍龍蝦湯味道濃郁,入面仲有唔少小龍蝦肉2個湯嘅濃稠度都岩岩好,唔會太水😝仲要好大碗,飲完已經飽咗一半🤣咖喱飯就揀咗濃香牛肉野菌咖喱飯🐮🍛入面牛肉超多,而且好腍好入味🤤咖喱味帶點微辣,送飯一流😋2個小菜分別係番茄菠菜芝士雞肉卷🧀🐔,油揚豆腐黑豚薑汁燒🐷雞肉卷肉質算滑☺️番茄味好夠濃🍅另一款黑豚肉肥瘦分明,如果個汁再濃味啲就更正😝飲品就要咗凍烏龍茶同凍蜜桃紅茶🍑2杯茶味都好香,食完飯飲返啖舒服哂😚
“限定二人前”($178)

一直都好想食呢間一汁一菜

包咗2個湯,1個咖喱飯,1個白飯,2個小菜,2杯飲品
湯選擇咗北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯🌽🐔
同埋要加$10嘅法式龍蝦濃湯🦞
粟米雞肉豆乳湯飲落好清甜😍好鍾意😍
龍蝦湯味道濃郁,入面仲有唔少小龍蝦肉
2個湯嘅濃稠度都岩岩好,唔會太水😝
仲要好大碗,飲完已經飽咗一半🤣

咖喱飯就揀咗濃香牛肉野菌咖喱飯🐮🍛
入面牛肉超多,而且好腍好入味🤤
咖喱味帶點微辣,送飯一流😋

2個小菜分別係番茄菠菜芝士雞肉卷🧀🐔,
油揚豆腐黑豚薑汁燒🐷
雞肉卷肉質算滑☺️番茄味好夠濃🍅
另一款黑豚肉肥瘦分明,如果個汁再濃味啲就更正😝

飲品就要咗凍烏龍茶同凍蜜桃紅茶🍑
2杯茶味都好香,食完飯飲返啖舒服哂😚
2022-04-18 41 浏览
一汁一菜 ICHIJUISSAI @ 旺角 Mongkok📍 旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖📍 Shop 26-27, B2/F, Langham Place, 8 Argyle Street, Mong Kok 趕係六點停堂食之前食個輕晚餐呢個SET都真係幾鬼抵兩個湯,一個咖哩飯,兩個小菜,一個白飯,兩杯飲品北海道產甜粟米雞肉豆乳濃湯雖然用左豆乳去取代忌廉,但係仍然係好CREAMY
法式龍蝦濃湯 (+$10)配有龍蝦肉,再有少少蔬菜碎粒,應該係洋蒽同紅蘿蔔
和風番茄雞肉咖哩飯番茄加咖哩係我喜愛既配搭,二話不說就揀左總覺得番茄可以抵消咖哩太重口味既感覺油揚豆腐黑豚薑汁燒五彩野菜濃豆腐拌凍蜜桃紅茶熱烏龍茶限定二人前 $178有時唔想食咁飽,可能就咁飲個湯都幾好#肥ball食記
一汁一菜 ICHIJUISSAI @ 旺角 Mongkok
📍 旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖

趕係六點停堂食之前食個輕晚餐
呢個SET都真係幾鬼抵
兩個湯,一個咖哩飯,兩個小菜,一個白飯,兩杯飲品

北海道產甜粟米雞肉豆乳濃湯
雖然用左豆乳去取代忌廉,但係仍然係好CREAMY

法式龍蝦濃湯 (+$10)
配有龍蝦肉,再有少少蔬菜碎粒,應該係洋蒽同紅蘿蔔

和風番茄雞肉咖哩飯
番茄加咖哩係我喜愛既配搭,二話不說就揀左
總覺得番茄可以抵消咖哩太重口味既感覺

凍蜜桃紅茶
熱烏龍茶

限定二人前 $178

有時唔想食咁飽,可能就咁飲個湯都幾好

#肥ball食記