♥花菜巴馬火腿濃湯裏面有西蘭花同薯仔蓉,仲有Parma Ham 🥓吊味♥北海道產甜粟米雞肉豆乳濃湯質地夠濃稠,每啖都有好香粟米味🌽本身配日本米飯,但亦可以將主食轉做石窯麵包!用黎點湯食一流🤤♥油揚豆腐黑豚薑汁燒豆腐煮到好入味😍豬肉片薑汁一齊煮♥蕃茄菠菜芝士雞肉卷蕃茄汁酸酸甜甜好開胃,而且雞肉份量十足,連埋芝士一齊食好creamy🧡♥和風番茄雞肉咖喱飯咖喱味濃,食落唔會太辣雞肉煮到好嫩滑!正!

♥花菜巴馬火腿濃湯
裏面有西蘭花同薯仔蓉,仲有Parma Ham 🥓吊味

♥北海道產甜粟米雞肉豆乳濃湯
質地夠濃稠,每啖都有好香粟米味🌽

♥油揚豆腐黑豚薑汁燒
豆腐煮到好入味😍豬肉片薑汁一齊煮

♥蕃茄菠菜芝士雞肉卷

♥和風番茄雞肉咖喱飯
咖喱味濃,食落唔會太辣
雞肉煮到好嫩滑!正!
2022-03-03 19 浏览
最近朗豪坊新開左一間日式餐廳,經過聞到好香嘅龍蝦湯味,作為湯控嘅我就深深被吸引咗,所以就決定買返屋企試一試😆❣️咖喱飯+湯 $89濃香牛肉野菌咖喱飯🍛咖喱微微辣🌶,一般咖喱會有種膩嘅感覺,但呢間嘅咖喱好香濃惹味,一啲都唔膩😳而且牛肉炆得好腍好入味全部大大嚿仲有5-6嚿咁多🤩裏面仲有野菌紅蘿蔔🤤睇落份量唔多,但食晒都幾飽😆法式龍蝦濃湯🫕龍蝦味超香❗️飲落味道濃郁口感Creamy☺️仲有龍蝦肉同洋蔥紅蘿蔔粒,口感更豐富,讚🥰❣️追加小菜 +$20蕃茄菠菜芝士雞肉卷🍗利用雞肉捲住菠菜同芝士,肉質好嫩滑,配埋菠菜同芝士味好豐富👍🏼加上甜甜酸酸嘅蕃茄味,令人好開胃🤤❣️北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 $39豆乳代替咗忌廉嘅味道,油膩感減少,味道一樣好夾😋粟米好清甜,整個湯嘅味道好濃郁,仲有雞肉同西蘭花❗️必試🤩環境🌌簡約清新嘅裝修,枱櫈以木材為主,有微微嘅日式感,整體感覺好舒適👍🏼

❣️咖喱飯+湯 $89
濃香牛肉野菌咖喱飯🍛

法式龍蝦濃湯🫕

❣️追加小菜 +$20
蕃茄菠菜芝士雞肉卷🍗

❣️北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 $39

環境🌌

2022-03-02
5 分钟 (外卖自取)
  • 濃香牛肉野菌咖喱飯
  • 法式龍蝦濃湯
  • 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
🥗ICHIJUISSAI一汁一菜🥗📍:旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖⏰:12:30pm-8:00pm⭕️:現金、百達通呢間好健康既湯品日式餐廳 係旺角開左新分店 天氣咁凍好岩食反啲暖笠笠既食物 佢地主打咖喱飯、湯品、日式輕食 咁岩行街經過朗豪坊 即刻去買佢地既外賣反屋企食先😆🔸一汁一菜二人餐🔸 💰178⏰供應至31/3/2022 適用於堂食或外賣自取(兩款湯、一款咖喱飯、兩款小菜、兩杯飲品)🍛濃香牛肉野菌咖喱飯有兩款咖喱飯選擇 我簡左牛肉野菌🥰 咖喱味好香濃 質感好濃稠 唔太辣🌶 牛肉好軟嫩 仲搭配埋野菌 薯仔、紅蘿蔔 味道好豐富🤣 米飯比較淋 用左日本珍珠米 岩晒屋企人 上面仲會鋪左啲芝麻粒 味道簡單健康👍🏻淋埋咖喱汁一齊食好惹味!🔸湯品兩款🔸🥣一汁一菜和牛羅宋湯 +$10升級餐廳推介嘅皇牌🙈 羅宋湯好濃郁 有酸酸甜甜既味道好開胃 搭配左和牛粒 肉質較嫩 肉味濃 有薯仔🥔、紅蘿蔔、洋蔥等配料 亦都加入左一小塊檸檬🍋好開胃😎🥣法式龍蝦濃湯 +$10升級龍蝦味好濃郁 加咗奶油質感好幼滑 配料有龍蝦粒、洋蔥粒、甘筍粒等 雖然望落普通但係味道一啲都唔簡單🥰🔸小菜兩款🔸🐥番茄菠菜芝士
🥗ICHIJUISSAI一汁一菜🥗

📍:旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖
⏰:12:30pm-8:00pm
⭕️:現金、百達通

🔸一汁一菜二人餐🔸 💰178
⏰供應至31/3/2022 適用於堂食或外賣自取
(兩款湯、一款咖喱飯、兩款小菜、兩杯飲品)

🍛濃香牛肉野菌咖喱飯

🔸湯品兩款🔸
🥣一汁一菜和牛羅宋湯 +$10升級

🥣法式龍蝦濃湯 +$10升級

🔸小菜兩款🔸
🐥番茄菠菜芝士雞肉卷
用雞髀肉包住菠菜同芝士 雞肉好嫩滑 菠菜同芝士好夾 令到個雞肉卷口感好豐富 用咗番茄醬嚟煮 味道酸酸甜甜有茄香👍🏻

🐖油揚豆腐黑豚薑汁燒
黑豚肉係薄切 有少少乾 加咗特製醬汁 醬汁好入味 濃味得黎甜甜地 配料仲有蘿蔔、椰菜、洋蔥 最鐘意佢個油揚豆腐 索晒啲汁 好正🙈

📍一汁一菜 @ichijuissaihk
2022-03-02
  • 和牛羅宋湯
2022-03-02 12 浏览
來趟簡約午餐吧!朗豪坊地庫「一汁一菜」,係源自日本輕便簡約的和風輕食,簡單一碗湯一碗飯唔單止係飽肚裹腹,更加係實踐less is more的飲食哲學,聆聽自己的身體,品嚐食物的真味,從而豐富生活裡的點點細節。󠀠-最近餐廳做緊「限定二人前」,無論堂食外賣都非常ok♨指定湯品X 2-一汁一菜和牛羅宋湯超濃郁的羅宋湯,酸甜開胃,色澤誘人,馬鈴薯、紅蘿蔔和牛肉豐富豐富,剩飲已經飽左一半。法式龍蝦濃湯湯色質感濃稠,口感豐富,加上粒粒小龍蝦肉,好味。--🍲一品料理 X 2蕃茄菠菜芝士雞肉捲無過多烹調功夫,卻有滿滿的蛋白質,雞肉嫰,加埋淡淡的芝士,貫徹less is more-油揚豆腐黑豚薑汁燒豆腐波菜和黑豚,口感豐富,營養也十足。🍛咖喱飯 X 1和風蕃茄雞肉咖哩飯簡直係comfort food, 大人細路都會愛的味道。沒有太大的辣勁,卻有材料十足的蕃茄咖哩,酸香濃郁,加埋啖啖雞肉,撈飯超好食。-🍚日本白飯 X 1-🥤指定飲品X 2最後叫了蜜桃紅茶同烏龍茶作結,正好消化暖胃。󠀠
來趟簡約午餐吧!

󠀠-
最近餐廳做緊「限定二人前」,無論堂食外賣都非常ok
♨指定湯品X 2

法式龍蝦濃湯

湯色質感濃稠,口感豐富,加上粒粒小龍蝦肉,好味。

🍲一品料理 X 2
蕃茄菠菜芝士雞肉捲

油揚豆腐黑豚薑汁燒

豆腐波菜和黑豚,口感豐富,營養也十足。

🍛咖喱飯 X 1
和風蕃茄雞肉咖哩飯

簡直係comfort food, 大人細路都會愛的味道。

🍚日本白飯 X 1
🥤指定飲品X 2

最後叫了蜜桃紅茶同烏龍茶作結,正好消化暖胃。

󠀠
天寒地凍就會好想食啲有熱湯嘅嘢補暖諗起呢間新開嘅湯品店趁住凍凍地去試吓🥣港島九龍有5間分店今次就去咗新開嘅旺角店呢度主要做堂食 當然都有外賣🌟初頭以為淨係賣日式湯品原來仲有輕食、小菜、咖喱飯🍛以套餐形式供應除咗幾款固定湯品仲會有期間限定款式🍲湯品+一品料理+飯 HKD$69/79/ 🍲湯品 /北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯個人十分喜愛忌廉粟米湯🤩呢個湯特別之處係以豆乳取代忌廉啱晒又想飲又怕肥嘅我🤓湯嘅質感好creamy!雖然冇咗忌廉奶香取而代之嘅豆乳亦好香濃🥛☺️相對上冇咁漏🥰非常有粟米香🌽食到粒粒粟米又好清甜🤩呢個湯仲要好足料!雞肉、西蘭花同甘筍用咗雞髀肉 肉質嫩滑🤤🤤西蘭花同甘筍吸哂啲湯配飯食一絕‼️一汁一菜和牛羅宋湯店員推介嘅皇牌湯品🥫我覺得佢係升級版羅宋湯🤣番茄味好香又好濃郁甜中帶微酸 好開胃🤰🏻加入左好多款唔同嘅蔬菜洋蔥🧅甘筍🥕西芹🥬椰菜🥦番茄🍅用和牛油炒過更加香!和牛份量都唔少!肉質唔會太韌!吸滿蕃茄香🍅唯一缺點係個湯比較油不過如果愛番茄 一定好鍾意呢款!/ 🍱一品料理 /番茄菠菜芝士雞肉卷呢個雞肉卷好有日式西餐味道🎌用雞肉包住菠菜同芝士估唔到又幾好食🤤雞髀肉做到一啲都唔嚡菠菜芝士令
天寒地凍就會好想食啲有熱湯嘅嘢補暖
諗起呢間新開嘅湯品店
趁住凍凍地去試吓🥣

港島九龍有5間分店
今次就去咗新開嘅旺角店
呢度主要做堂食 當然都有外賣🌟

初頭以為淨係賣日式湯品
原來仲有輕食、小菜、咖喱飯🍛
以套餐形式供應
除咗幾款固定湯品
仲會有期間限定款式🍲

湯品+一品料理+飯 HKD$69/79

/ 🍲湯品 /

個人十分喜愛忌廉粟米湯🤩
呢個湯特別之處係以豆乳取代忌廉
啱晒又想飲又怕肥嘅我🤓

湯嘅質感好creamy!
雖然冇咗忌廉奶香
取而代之嘅豆乳亦好香濃🥛☺️
相對上冇咁漏🥰

非常有粟米香🌽
食到粒粒粟米又好清甜🤩

呢個湯仲要好足料!
雞肉、西蘭花同甘筍

番茄味好香又好濃郁
甜中帶微酸 好開胃🤰🏻

加入左好多款唔同嘅蔬菜
洋蔥🧅甘筍🥕西芹🥬椰菜🥦番茄🍅
用和牛油炒過更加香!

和牛份量都唔少!
肉質唔會太韌!吸滿蕃茄香🍅

唯一缺點係個湯比較油
不過如果愛番茄 一定好鍾意呢款!

/ 🍱一品料理 /

主要係五花腩片同油揚豆腐炒成
加入特製薑汁日式醬汁

唔太食到薑汁味
比較似普通日式醬油
味道鹹鹹甜甜 都算惹味!

五花腩油香較重

真係會飲湯都飲飽🤰🏻
一汁一菜呢個概念幾好
飲湯之餘仲可以食啲小菜🤩
2022-02-23 26 浏览
疫情嚴峻下,晚市繼續禁堂食,放工後想食餐好嘅,唯有買外賣返屋企慢慢嘆,今日來到朗豪坊見到呢間和風料理店,主打日式濃湯相當吸引,天寒地凍下一於試下。餐廳以簡約和風木系裝潢,感覺舒適;餐牌主要有兩款餐可以選擇,我地揀左兩個咖喱飯餐。法式龍蝦濃湯 :龍蝦味好濃,奶油令湯入口更幼滑,配料有龍蝦肉、洋蔥、甘筍粒等,非常美味。和風蕃茄雞肉咖喱 :加入蕃茄嘅咖喱,入口微辣中帶酸甜,有好多雞肉,飯可以轉麵包或野菜沙律杯,適合食量唔大嘅女士。北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 :粟米湯一向係我嘅最愛,入口鮮甜,配料有雞肉、西蘭花及甘筍,非常豐富,飲完後又身體好暖和。濃香牛肉野菌咖喱飯 :相比起一般日式咖哩,味道較濃烈惹味,牛肉份量都幾多,煮得夠淋,配上野菌感覺好夾。油揚豆腐黑豚薑汁燒 :套餐加二十蚊可以追加一品料理,我地加左呢個黑豚薑汁燒,黑豚煮得夠淋夠入味,配上油揚豆腐及洋蔥,配飯食一流。簡簡單單的料理,為疫情下的寒冬帶來一點溫暖。

法式龍蝦濃湯 :
和風蕃茄雞肉咖喱 :
北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 :
濃香牛肉野菌咖喱飯 :
油揚豆腐黑豚薑汁燒 :

簡簡單單的料理,為疫情下的寒冬帶來一點溫暖。
2022-02-23
5 分钟 (外卖自取)
當外面氣溫剩下單位數,我終於明白點解日本咁多賣湯的專門店,因為又濕又凍真係會好想飲個溫暖濃厚的湯!今日好不容易離開被竇,實在好需要飲碗湯暖下,好在就近去旺角朗豪坊就搵到一汁一菜,佢地有三款湯可以做素食,配飯配麵包都好正架!一汁一菜原來已經有好多間分店,最近就在旺角朗豪坊地庫,即係地鐵站和超級市場那一層。餐牌主打六款熱湯,另外仲有咖喱飯和日式小菜,吃素的話也有選擇。期間限定的二人套餐都幾抵食喎。一次過試齊三款可以做素食的湯品,咖喱飯就無得食勒,叫個小菜和沙律食下。北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯(走雞肉) HK$39這款濃湯本身沒有肉類成分,雞肉係上菜時才加進去,所以叫走雞肉就能做素食。如果你鍾意飲忌廉粟米濃湯一定滿意,不過佢用左豆乳飲落更清爽,甜甜的玉米香配石窯麵包味道一流。意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋) HK$39這個番茄濃湯我建議配日本米飯,火喉控制得剛好的溫泉蛋錦上添花,番茄湯是偏酸的調子零舍清爽,入面仲食到好多櫛瓜、茄子之類,果然係意大利style喎。北海道野菜薏米濃湯 HK$49望落已經覺得好足料的一個湯,入面除了各種切到好細粒的蔬菜,中間仲夾雜好多薏米,這個配搭又幾特別!飲起來係

期間限定的二人套餐都幾抵食喎。

北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯(走雞肉) HK$39

意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋) HK$39

北海道野菜薏米濃湯 HK$49
望落已經覺得好足料的一個湯,入面除了各種切到好細粒的蔬菜,中間仲夾雜好多薏米,這個配搭又幾特別!飲起來係帶薏米香的蔬菜湯,唔想食飯的話飲這個都夠飽肚。

五彩野菜濃豆腐拌 HK$25
唔好睇這堆雜菜好似好簡單,其實入面都幾多料,除了菠菜、蘿蔔絲和豆皮,仲有豆腐和蒟蒻,顏色豐富又全部醃得好入味,用來配飯都幾正架!

野菜沙律杯 HK$10
宜家買菜咁貴,都係叫杯沙律食下補充膳食纖維,入面有齊五色蔬菜,加入奇異果片係神來之筆,個汁清爽唔油膩。

冬天想食得溫暖飽足又無罪惡感?來一汁一菜飲湯食日式小菜就得啦!
2022-02-21
2022-02-20 62 浏览
#日式eatcovery #旺角eatcovery💡日式家常料理一汁一菜系以和風料理為主,大部分分店都系以外賣形式經營,咁岩朗豪坊呢間新店開張,裝修得好日式,簡約木系,好舒服,而且價錢都好抵。🍽和風番茄雞肉咖喱飯🍅🐔有好香濃的番茄味,雞件份量都很多,頗大塊煮得軟腍,肉質嫩滑,咬落有口感。咖喱有陣陣咖喱香,配埋日本米飯,好開胃。😋🍽濃香牛肉野菌咖哩飯🐮咖哩微辣,牛肉汁很惹味,牛肉入口很香,炆得好腍好入味,尤其加上配搭野菌更惹味,日本產米飯粒粒分明,好有飯香,撈埋咖哩汁,更顯滋味。🍽和牛羅宋湯 🍅🐮由大量蕃茄,蘿蔔,洋蔥熬製而成,所以味道夠曬濃,最特別係加左檸檬,令到味道濃得黎帶點酸酸地。和牛都幾多,而且唔會鞋,食落有口感。🍽意大利產番茄蔬菜濃湯(配温泉蛋)個湯酸酸甜甜好開胃,富有好濃郁番茄味,內有多款新鮮蔬菜,加埋隻溫泉蛋,十分有營養。🍽野菜沙律杯🥗追加$10就有,沙律都幾新鮮,除左沙律菜,青瓜,經蘿蔔,仲有奇異果,加上個醬汁更開胃!🍽蜜桃紅茶飲落好清爽,帶有淡淡嘅蜜桃🍑味#旺角食咩好 #旺角美食 #好西 #小店 #情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #旺角 #旺角日式 #相機食先
#日式eatcovery #旺角eatcovery

💡日式家常料理

🍽和風番茄雞肉咖喱飯🍅🐔

🍽濃香牛肉野菌咖哩飯🐮

🍽和牛羅宋湯 🍅🐮

🍽意大利產番茄蔬菜濃湯(配温泉蛋)

🍽野菜沙律杯🥗

🍽蜜桃紅茶
飲落好清爽,帶有淡淡嘅蜜桃🍑味

#旺角食咩好 #旺角美食 #好西 #小店 #情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #旺角 #旺角日式 #相機食先 #打卡小店 #放題 #一汁一菜 #chill #hkfoodie #food #hkinstagram #foodie #hkfoodporn #hkfood #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodlover
A small eatery right nx to M&S in B2 of Langham Place. Newly open, looks nice neat & very modern Japanese style. One can imagine you are in Japan!Set meals with soup + curry rice or a dish w rice. Very much like home cooking.I had lobster soup which was rich & flavourful. The curry rice also yummy & a good size. Very satisfying meal indeed.Will be back to try other soups.
2022-02-07
  • 龍蝦湯
2022-02-14 52 浏览
一汁一菜大部分分店都系以外賣🥡形式經營,朗豪坊嘅哩間新店開業不久,系佢嘅第一間堂食店,裝修行簡約木系🪵+水泥風格,枱與枱之間空間足,乾淨得嚟又坐得舒服!一汁一菜系以和風料理為主,主打湯同家庭料理小菜,簡單得嚟比人一種家嘅溫馨暖心感🌤,特別現在天氣沾寒沾凍,最適合飲返碗熱湯🥣。湯🥣+咖哩飯🍛(HKD89),中意佢可以根據個人喜好mix & match,咖哩🥘方面可豬🐷牛🐄雞🐥三款選其一,我哋就選咗和風番茄🍅雞肉咖哩,湯方面系北海道野菜薏米濃湯。咖哩唔太辣🌶,將咖哩應有嘅香草味帶出,再同番茄淡淡嘅酸甜口味中和返,送飯一流👍🏻!北海道野菜薏米濃湯絕對系真材實料,每一羹都系滿滿嘅食材,目測有薏米、西芹、番茄、薯仔、蘿蔔、洋蔥,飲完都米話吾飽肚。湯🥣+一品料理🧆+飯🍚(HKD69),飯可以轉配麵包🥖或野菜沙律杯🥗。一品料理揀咗油揚豆腐黑豚薑汁燒,油豆腐索滿薑味醬汁,黑豚肉薄切,肥瘦相間,有家常風味。湯品系甜粟雞肉豆乳濃湯,豆味濃郁,加上甜粟,一邊飲一邊嚼,係我中意嘅味道啊💗!下次要外帶返公司,食lunch都可以好有營👍🏻!

下次要外帶返公司,食lunch都可以好有營👍🏻!
路過朗豪地庫新餐廳 餐牌吸引我這湯控和風木系裝修闊落座位 中午約同事即試 餐牌簡單自由 一汁一菜選個湯選個小菜搭上主食配成套餐才$69 性價比好高某幾款湯品及咖哩飯貴少少 也可以單點家常的西日料理打卡又靚 完全是我杯茶 輕食流行 相信會成為附近OL午餐熱點-𝐌𝐘 𝐒𝐄𝐓 :::$69⧫⧫ 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 ⧫⧫ 一向都愛粟米湯 北海道產甜粟更值得試濃稠的質地粟米味頗香 入面湯料也不少豆乳豆味不明顯 但我乳糖不耐可放心飲粟米粒香甜配上雞肉紅蘿蔔 很有飽足感-⧫⧫ 蕃茄菠菜芝士雞肉卷 ⧫⧫以雞肉捲著芝士及菠菜 口感頗札實豐富配酸甜蕃茄醬汁 是一款開胃的一品料理-⧫⧫ 日本飯 / 石窯麵包 / 野菜沙律杯 ⧫⧫ 新年吃胖了而且最近菜貴 自然選擇沙律 菜種類多 生菜紫椰菜車厘茄紅蘿蔔青瓜甚至奇異果都有 幾乎一餐食齊五色蔬果清新柚子醋配上爽脆沙律菜 非常地討喜-::: 追加小菜 +$20⧫⧫ 油揚豆腐黑豚薑汁燒 ⧫⧫豚肉洋蔥腐皮都好入味 這款很適合配飯-𝐅𝐑𝐈𝐄𝐍𝐃'𝐒 𝐒𝐄𝐓 :::$89⧫⧫ 法式龍蝦濃湯 ⧫⧫ 加了奶油質感特別幼滑 龍蝦味相當濃郁裏面有龍蝦肉洋蔥粒等 食得出真材實料
路過朗豪地庫新餐廳 餐牌吸引我這湯控
和風木系裝修闊落座位 中午約同事即試