5天前
一滴咖啡,整個理念、地方、事工都係做社區服侍,老闆分享我哋每一個都可以成為水滴泛起漣漪,影響身邊每一個。簡單惠顧都可以幫助到佢哋做社區服侍,係一個非常有意義嘅消費選擇。除此之外,可能因為需要從地面尋找入口上一樓,會比較隱蔽,但正因如此比較清靜少人,較多枱及充電可供逗留、約會或工作。有四人二人或一人座位。//龍蝦汁蝦仁扁意粉 $82老闆話呢個係最多人叫。的確啲意粉煮得十分出色軟硬剛剛好!!!亦都好掛汁。龍蝦味唔會好鹹,但又夠厚身而不膩。我仲見到係有龍蝦殼!真材實料!!!啲蝦仁亦都係十分大粒,而且肉身夠彈牙,證明解凍時間足夠另外啲雞髀菇都好彈牙,係一個十分健康嘅食材之選// 紅酒燴牛尾意粉 $78呢個菜式原來係老闆新年推出,我哋第一個嘗試,所以俾多嚿牛尾唔係講笑,第一下入口驚艷咗!又係意粉煮得十分出色軟硬剛剛好!!!亦都好掛汁,呢個個汁係明顯厚身啲,但唔會張住喺個口感覺只有驚喜平時我唔會食洋蔥,但呢度嘅洋蔥係真係第一次令我覺得咁好好食!而我係會主動夾埋剩低嘅洋蔥食!另外啲牛尾都係另一大重點,超 級 軟 熟!!!已經煮到唔痴骨、唔會攝牙罅、啲軟骨同根都勁軟熟、勁腍BEST!!!// 巴馬金鈎
//龍蝦汁蝦仁扁意粉 $82
啲蝦仁亦都係十分大粒,而且肉身夠彈牙,證明解凍時間足夠
另外啲雞髀菇都好彈牙,係一個十分健康嘅食材之選
龍蝦汁蝦仁扁意粉
// 紅酒燴牛尾意粉 $78
呢個菜式原來係老闆新年推出,我哋第一個嘗試,所以俾多嚿牛尾
紅酒燴牛尾意粉
// 巴馬金鈎火腿炒飯 $78
本身對炒飯冇乜好感,覺得純粹都係啲嘢炒埋一碟,但係呢一碟炒飯真心出色!
先係用料上毫不吝嗇,巴馬火腿、蝦乾、瑤柱俾到足,全部啖啖都有 ,同米飯比例平等。
另外真係做到炒飯嘅精髓!就係炒得乾身、粒粒分明、不硬已經足夠滿分
佢啲米十分特別,並非長身尖尖嘅泰國米、亦唔係橢圓脹卜卜嘅日本米,而係細細粒嘅小米幾好食
巴馬金鈎火腿炒飯
// 招牌香煎紐西蘭黑豚扒配秘製豉油汁 $82
呢個香煎豬扒相對出面嘅豬扒,比較冇咁油膩,不過可能稍微乾身咗少少。
佢嘅秘製豉油的確特別,唔係鹹豉油,同甜豉油近少少,豬扒必點秘製豉油,然後配合飯一齊食。
招牌香煎紐西蘭黑豚扒配秘製豉油汁
我哋仲有叫朱古力同Dirty,有咖啡師專沖同拉花,不錯!
我見隔籬枱全部人都叫晒珍珠奶茶,仲要全部飲晒,肯定好好味了!