突然想食日本菜😆牡蠣沾麵🦪🍜 材料有灸燒廣島蠔、灸燒豚肉、慢煮豚叉燒、慢煮雞叉燒、半熟蛋、青檸和燒洋蔥 沾汁是牡蠣豚骨沾汁麵條質感可選👉🏻軟/硬/普通 選了普通 麵條彈牙煙煙韌韌😍而且還是我最愛的粗麵🦪沾汁帶牡蠣鮮味 不算十分稠杰但粗粗的麵條可以輕易掛汁麵本已調了味 加上沾汁後滿口都是牡蠣的獨有鮮味灸燒廣島蠔嫩滑多汁 加上沾汁蠔味滿分三片肉各有特色 雞叉燒非常軟滑 慢煮豚叉燒肉味濃 灸燒豚肉則多一分火灸香雞軟骨棒 🐓 這道有驚喜!八成的雞肉混入兩成軟骨雞肉juicy 加上香蔥沙律醬等調味十分惹味 上枱時還熱辣辣Sage 桂花烏龍冷泡茶🫖 消膩解油~
突然想食日本菜😆

消膩解油~
雞軟骨棒
雞軟骨棒
2024-07-21 353 浏览
上一次吃拉麵已經是很久很久的事了 🍜 今天就特意去吃吧 😆🔸海老拉麵 $88有很多很多櫻花蝦,湯底亦帶有鮮味,拉麵軟硬適中,叉燒很大片,糖心蛋很好吃 😍🔸雞白湯拉麵 $95湯底帶有點雞湯的味道,除了叉燒外還有一大片雞胸肉,肉質尚算鮮嫩 😋🔸章魚燒 $29外皮脆脆的,有很多很多沙律醬 🤩 整體配搭很好 👍🏻🔸唐楊炸雞 $35小小一粒的炸雞,很容易入口超滿足 🥰久違的拉麵體驗,很想念去日本旅行的時光~下次可以嘗試沾麵
上一次吃拉麵已經是很久很久的事了 🍜 今天就特意去吃吧 😆

🔸海老拉麵 $88

🔸雞白湯拉麵 $95

🔸章魚燒 $29
外皮脆脆的,有很多很多沙律醬 🤩 整體配搭很好 👍🏻

🔸唐楊炸雞 $35
小小一粒的炸雞,很容易入口超滿足 🥰

久違的拉麵體驗,很想念去日本旅行的時光~下次可以嘗試沾麵

星期日下午突然下起大雨,窩夫與蝦子餅在旺角女人街找地方避雨兼吃飯。愛吃蠔的窩夫與蝦子餅被「牡蠣沾汁麵」吸引進店。其他沾麵和拉麵看來都很吸引。坐下來看到牆上的海報,有窩夫至愛的白桃烏龍茶。一碗麵一張落單紙,可按個人口味選擇麵的硬度。飲品方面,點了白桃烏龍冷泡茶($20)和蜜桃紅茶有氣茶($22),原來都是香港製造的,值得支持,個人比較喜歡白桃烏龍冷泡茶。主食方面,點了一碗期間限定的牡蠣沾汁麵($138),配料非常豐富,有兩隻炙燒廣島蠔,廣島蠔輕輕燒過,口感嫩滑,鮮味十足,肉類有三款之多,分別是慢煮雞叉燒、慢煮豚叉燒和炙燒豚肉,三款當中窩夫最喜歡慢煮雞叉燒,還有半熟蛋、燒洋蔥和青檸。牡蠣豚骨沾汁的蠔味濃郁,不會太鹹,厚度亦適中,一試愛上。另一碗點了海老沾麵($88),配料有兩塊炙燒豚肉、半熟蛋和青檸。天氣酷熱,選了標準硬度的凍麵,凍麵沒有預期那麼凍,麵條偏粗,掛汁效果不錯,軟硬適中,口感彈牙。清湯底的海老沾汁跟牡蠣豚骨沾汁同樣出色,蝦味香濃,加入大量櫻花蝦,令口感更豐富。小食方面,點了煎餃子($29),一客五隻,細細隻脹卜卜,薄薄的皮包著切得不太碎的豬肉,口感比免治豬肉好。

愛吃蠔的窩夫與蝦子餅被「牡蠣沾汁麵」吸引進店。

其他沾麵和拉麵看來都很吸引。

坐下來看到牆上的海報,有窩夫至愛的白桃烏龍茶。

一碗麵一張落單紙,可按個人口味選擇麵的硬度。
白桃烏龍冷泡茶及蜜桃紅茶有氣茶

牡蠣沾汁麵

牡蠣豚骨沾汁的蠔味濃郁,不會太鹹,厚度亦適中,一試愛上。

2024-07-14
白桃烏龍冷泡茶及蜜桃紅茶有氣茶
2024-07-15 318 浏览
高質人氣拉麵沾麵店推介!限定今期必食牡蠣沾麵系列!🦪牡蠣沾麵:店舖主打由招牌豚肉湯加上金蠔特製而成。充滿海鮮的鮮甜但一點都不腥。點這個基本上吃到了最好吃的配菜,廣島蠔灸燒過、豚叉燒惹味又軟腍,配搭起上來味道極佳。🦐海老沾麵:炙燒叉燒配上半隻流心蛋,店家用了粗身麵條, 吃落口感豐滿。沾麵汁看到滿滿櫻花蝦。味道是濃郁蝦鮮味,濃郁但不會過於鹹,這點我很喜歡。🐙章魚燒:即叫即整,皮薄但又做到外表香脆。章魚粒新鮮口感彈牙,加上經典醬汁,完美復刻大阪章魚小丸子的口感。🍑白桃烏龍:烏龍茶香配上桃味,一點也不澀,非常解渴。
高質人氣拉麵沾麵店推介!
限定今期必食牡蠣沾麵系列!

🦪牡蠣沾麵:
店舖主打由招牌豚肉湯加上金蠔特製而成。
充滿海鮮的鮮甜但一點都不腥。

🦐海老沾麵:
炙燒叉燒配上半隻流心蛋,店家用了粗身麵條, 吃落口感豐滿。
沾麵汁看到滿滿櫻花蝦。
味道是濃郁蝦鮮味,濃郁但不會過於鹹,這點我很喜歡。

🐙章魚燒:
即叫即整,皮薄但又做到外表香脆。

🍑白桃烏龍:
烏龍茶香配上桃味,一點也不澀,非常解渴。

2024-07-15
午餐
  • 海老沾麵
  • 牡蠣沾麵
2024-07-13 273 浏览
🥣牡蠣沾麵🥣:💰$138推介⭐️沾麵湯底由招牌豚肉湯加上金蠔特製而成,十分濃郁充滿蠔香味,鮮甜而不腥不苦,慢煮雞叉燒粉嫩不鞋,炙燒豚肉油香焦香較厚實,慢煮豚叉燒軟念肉味突出,廣島蠔輕輕燒過並保持內裡鮮嫩,鮮甜到爆。🥣海老沾麵🥣:💰$88一細碗滿滿櫻花蝦鋪面既沾麵汁,濃郁蝦鮮味,蝦味突出,有2大片炙燒叉燒同半隻流心蛋,配上粗身麵條,勁易掛汁,可以啖啖都品嘗到蝦湯鮮甜味。🥣煎餃子🥣:💰$29一碟5隻,雖然外形偏小,但內餡脹卜卜,餃子皮煎到好脆,肉味濃,係每次必叫小食之一😌🥣唐揚炸雞🥣:💰$35炸皮雖然較厚身,但都好香口好脆,內裡雞肉仲好嫩身,唔鞋,沾埋沙律醬一齊食,感覺減少左油膩感。🥤白桃烏龍🥤:💰$20係樽裝既冷泡茶,好香白桃味,茶底唔澀。
🥣牡蠣沾麵🥣:💰$138

🥣海老沾麵🥣:💰$88

🥣煎餃子🥣:💰$29

🥣唐揚炸雞🥣:💰$35

🥤白桃烏龍🥤:💰$20
係樽裝既冷泡茶,好香白桃味,茶底唔澀。
2024-07-03 365 浏览
🩵 其實之前俾佢個雪糕拉麵吸引咗,已經bookmark咗呢間拉麵店一段日子了😆 雖然時間限定既雪糕拉麵已經冇咗,但係都終於有機會食到呢間拉麵店了😋🩵 Menu有沾麵同埋拉麵揀。因為我同媽咪都比較鍾意食拉麵所以就揀咗兩款唔同嘅拉麵☺️ 拉麵有得揀麵嘅軟硬度👍🏼🩵 海老拉麵 $88一嚟到就見到滿滿既櫻花蝦🦐😍有半隻半熟蛋,慢煮叉燒湯底有十足嘅蝦味👍🏼 濃郁鮮味十足推薦鍾意俾食蝦嘅朋友☺️🩵 雞白湯拉麵 $95白色嘅湯底好吸引🤤 飲落好creamy,但係又唔會太鹹太重口味呢碗有叉燒加慢煮雞胸,成隻糖心蛋,仲有蘆筍同埋粟米芯拉麵粗有度適合,好口感彈牙😋🩵 除咗拉麵仲有好多小食。嗌咗幾款試吓😆🩵 煎餃子 $29,煎得香脆 🩵 雞軟骨棒 $29 ,幾推薦雞軟骨棒!超唔鍾意啲雞軟骨太硬,呢個完全冇呢個問題。仲有沙律醬喺上面好好食🤣 🩵 章魚燒 $29🩵 SAGE 有氣蘋果桂花茶 $22第一次飲好特別😍 用上台灣直送原片茶葉,香港製造優質桂花糖☺️ 🩵 本身都幾鍾意食拉麵,呢間拉麵真係唔錯。有機會會再嚟食的😆

🩵 海老拉麵 $88
一嚟到就見到滿滿既櫻花蝦🦐😍
有半隻半熟蛋,慢煮叉燒
湯底有十足嘅蝦味👍🏼 濃郁鮮味十足
推薦鍾意俾食蝦嘅朋友☺️

🩵 雞白湯拉麵 $95
白色嘅湯底好吸引🤤
飲落好creamy,但係又唔會太鹹太重口味
呢碗有叉燒加慢煮雞胸,成隻糖心蛋,仲有蘆筍同埋粟米芯
拉麵粗有度適合,好口感彈牙😋

🩵 除咗拉麵仲有好多小食。嗌咗幾款試吓😆
🩵 煎餃子 $29,煎得香脆
🩵 章魚燒 $29

🩵 SAGE 有氣蘋果桂花茶 $22

2K
2024-06-30 315 浏览
🗾初試廣島蠔沾麵🎏-🦪廣島縣牡蠣沾汁麵 • 期間限定 $138旺角店期間限定嘅蠔沾麵💫 沾汁用日本金蠔熬製 香味撲鼻😳 我就咁飲咗一啖 味道真係好濃郁☺️ 面頭兩隻廣島蠔輕輕炙煎過 入面仲係滑嘟嘟🫠 成碗麵我特別欣賞雞叉燒 好嫩滑呀😍-🐖白湯豚骨拉麵 $72豚骨拉麵湯底重味又唔會羶 平時怕豚骨湯底嘅朋友都okay喎😉 同沾麵嘅粗麵唔同 呢碗係配幼麵 食落滑身一啲😌-🥟雞軟骨棒 / 煎餃子 $29煎餃子有五隻 餡料塞到脹卜卜 餃子皮夠軟糯🤤 雞軟骨棒鋪上滿滿嘅醬汁同沙律醬 勁邪惡😆-🥤波子汽水 $16童年回憶呀 大個咗真係冇乜機會飲🥺 攞上手即刻好似去咗日本夏祭咁🎐-📍一生懸麵旺角通菜街73號地舖-
🗾初試廣島蠔沾麵🎏
🦪廣島縣牡蠣沾汁麵 • 期間限定 $138

🐖白湯豚骨拉麵 $72

🥟雞軟骨棒 / 煎餃子 $29

🥤波子汽水 $16

📍一生懸麵
旺角通菜街73號地舖
2024-06-28 229 浏览
🍜高質拉麵沾麵X必食牡蠣沾麵🦪系列—▫️餐廳:一生懸麵Issyokemen @issyokemen ▫️地點:🌟香港有3️⃣間分店📍此為:旺角通菜街73號地舖港鐵旺角站 E2 出口, 步行約2分鐘▫️營業時間⏰:星期一至日12:00 - 22:00▫️價錢:~$70+—美味:🍜🍜🍜🍜環境:🍜🍜🍜(都幾多人排隊👭👫👬👬👫)價錢:💰💰💰+0.75💰—依間沾麵相信大家都聽過😁雖然好多人,但為咗朝聖都值得🌟🌟佢既拉麵🍜同沾麵同樣有驚喜💕先講麵質,有啲似油麵,但好咬口,而湯底好夠味(沾麵湯底較濃,同麵分開放👀)—👧🏻叫咗📍牡蠣沾麵價錢:$138分數:🦪🦪🦪🦪+0.1🦪必食🤩🤩🤩🤩好濃郁既牡沾麵汁,好足料🩷🩷🩷加埋沾麵黎食好夾🔥🔥🔥停唔到口—📍海老沾麵價錢:$88分數:🦐🦐🦐🦐都幾值得試,🦐見到有滿滿既櫻花蝦😙😙啲湯都幾重蝦味😍唔錯😆溫泉♨️蛋都好流心👀💕—#好西 #打卡 #甜品 #一生懸麺 #旺角 #油麻地 #正餐 #夏天美食 #HongKong #沾麵 #foodie #goodwest #food #meal #lunch #noodles #旺角美食地圖 #沾麵 #拉麵 #amy_in_mk #ra
🍜高質拉麵沾麵X必食牡蠣沾麵🦪系列

▫️地點:🌟香港有3️⃣間分店
📍此為:旺角通菜街73號地舖
港鐵旺角站 E2 出口, 步行約2分鐘
▫️營業時間⏰:星期一至日
12:00 - 22:00
▫️價錢:~$70+

美味:🍜🍜🍜🍜
環境:🍜🍜🍜(都幾多人排隊👭👫👬👬👫)
價錢:💰💰💰+0.75💰

👧🏻叫咗
📍牡蠣沾麵
價錢:$138
分數:🦪🦪🦪🦪+0.1🦪

📍海老沾麵
價錢:$88
分數:🦐🦐🦐🦐

#好西 #打卡 #甜品 #一生懸麺 #旺角 #油麻地 #正餐 #夏天美食 #HongKong #沾麵 #foodie #goodwest #food #meal #lunch #noodles #旺角美食地圖 #沾麵 #拉麵 #amy_in_mk #ramen #旺角
最近喺"一生懸麵"試咗佢哋嘅海老沾麵,感覺真係好似置身日本咁,非常值得一試。首先講環境,店內裝潢充滿濃濃嘅日本風情,令人感覺非常放鬆,同朋友一齊晚餐就更加舒服。至於海老沾麵,本身真係超級好味。湯底帶有濃郁嘅蝦味,但又唔會過鹹,味道非常鮮美,簡直令人一試難忘。麵條方面,煮得適中,保持著彈牙嘅口感,簡直係完美嘅配搭。價錢方面亦相當合理,考慮到食物質素同環境,呢個價錢真係非常超值。約埋朋友一齊嚟食晚餐,無論係聊天定係享受美食都係一個非常好嘅選擇。總括嚟講,"一生懸麵"嘅海老沾麵真係無可挑剔,無論係味道、口感定係環境都非常出色。如果你鍾意日本拉麵,又或者想搵個好地方同朋友聚餐,呢間店真係唔可以錯過。
2024-06-19
2024-06-24 265 浏览
其實我都好貪新鮮點樣吸引我嚟🤩因為經常都有新野試✨今期旺角店期間限定拉麵🍜🙆🏽‍♀️牡蠣沾麵$138🍜加半熟蛋+12🥚加竹筍+12 平時唔係好食沾麵,因為怕太鹹太濃味🤔呢度嘅沾麵完全令我改觀😋外型方便已經好吸引💜炙燒豚肉/慢煮豚叉燒/慢煮雞叉燒/炙燒廣島蠔/半熟蛋🥚灸燒過嘅豚肉真係好焦香🐷慢煮雞同豚肉質好嫩滑🐥廣島蠔超重蠔味多汁🦪重頭戲個沾麵湯底不得了滿滿蠔味好像有一百隻蠔游緊水咁🤩🙆🏽‍♀️白湯豚骨拉麵🍜$72慢煮豚叉燒保持水準入口即化香濃嘅豬骨湯底配幼麵濃而不膩✨🙆🏽‍♀️唐揚炸雞🍗$35外層炸得金黃酥脆,一客四件加啲檸檬汁減低油膩感點小小沙律醬已經好好味😋🙆🏽‍♀️雞軟骨棒$29🐥一客二條面層淋上京蔥同沙律醬芝麻香口惹味😋食到雞軟骨嘅爽脆感口感豐富有咬口👍🏻每一間分店都有佢嘅特色同期間限定🤩真係去極都唔厭💜👫人均消費$150✨一生懸麵✨旺角店
其實我都好貪新鮮點樣吸引我嚟🤩
因為經常都有新野試✨今期旺角店期間限定拉麵🍜
🙆🏽‍♀️牡蠣沾麵$138🍜加半熟蛋+12🥚加竹筍+12
平時唔係好食沾麵,因為怕太鹹太濃味🤔
呢度嘅沾麵完全令我改觀😋外型方便已經好吸引💜
白湯豚骨拉麵😋
雞軟骨棒😋
  • 白湯豚骨拉麵
2024-06-21 705 浏览
是日晚餐想食拉麵,本身都喺附近,所以見到有500幾好評就黎試下。黎到排左大概15分鐘,都唔算太耐。叫左個雞白湯拉麵,特濃沾麵同章魚燒。章魚燒得個”粉”字!有啲似食緊薯蓉咁!然後裡面個章魚細粒到呢…係一粒粟米嘅size。特濃沾麵,除左鹹,我唔覺有食到有其他味。啲麵都係好硬,明明係揀左標準。最後雞白湯,又係好鹹。佢唔係個種好清嘅雞白湯,係好”潔”身個種。我自己係prefer清清地個種。總之我個人覺得唔值呢個價。

總之我個人覺得唔值呢個價。
2024-06-21
2024-06-18 198 浏览
海老沾麵 $88呢度嘅沾麵全部都可以揀冷麵或者熱麵,好受歡迎嘅海老沾麵到咗大量日本粉紅色蝦米🦐,沾麵嘅醬汁好濃厚,將彈牙嘅日式拉麵、糖心雞蛋🥚同埋叉燒撈落佢一齊食,確實好正😋,而且性價比好高!牡蠣汁沾麵 🦪 $170餐廳期間限定嘅廣島縣牡蠣汁沾麵相當高質,自家製醬汁有濃郁嘅新鮮蠔味道,超重海水味🌊,面頭有幾隻烤到燶燶哋嘅生蠔😍,另外加咗一隻半熟雞蛋🍳同埋三片慢熟豚叉燒🍖,真係幾值得推介👍🏻Coke with green tea🥤綠茶可樂 (L) $20SAGE Iced tea 冷泡茶 (R) $20左邊係幾特別嘅日本綠茶可樂🍵,配上味道濃厚嘅沾麵幾夾,而右邊嘅冷泡茶可以揀白桃烏龍或者桂花烏龍,呢個牌子係用嚴選台灣烘焙天然茶葉🌿,今次揀咗有淡淡白桃香嘅白桃綠茶🍑,夠晒健康,仲可以美白肌膚
海老沾麵 $88

牡蠣汁沾麵 🦪 $170

SAGE Iced tea 冷泡茶 (R) $20
2024-06-16 195 浏览
九龍灣的一生懸麵是我最喜愛的日本拉麵店之一,得知旺角也有分店,當然要前來一試。牡蠣沾麵首先試的是牡蠣沾麵。沾麵的賣相非常吸引,配料豐富,包括灸燒廣島蠔、慢煮豚叉燒、慢煮雞叉燒以及半熟蛋等。廣島蠔肥美鮮甜,輕輕炙燒後更顯出濃郁的蠔香。沾麵的湯汁濃稠,與粗身的麵條非常搭配,每一口都充滿層次感和滿足感。海老沾麵海老沾麵的湯底濃郁,滿滿海鮮的鮮美味道。櫻花蝦的香氣使湯底更加突出,麵條彈牙,與濃郁的海老沾汁完美結合。每一口都能感受到濃厚的蝦味,非常推薦給喜歡海鮮的朋友。唐揚炸雞唐揚炸雞外層炸得金黃酥脆,內裡的雞肉鮮嫩多汁。四大件炸雞每一口都能感受到煙韌的口感和香氣,無論是單吃還是配上拉麵都非常出色。煎餃子煎餃子內餡肉汁豐富,一口咬下去外脆內嫩,配上店家特製的醬料,更是錦上添花。

唐揚炸雞

2024-06-14 136 浏览
同表姐去旺角行街,行過一間拉麵店,一生懸麵裝修簡潔,門前餐牌寫有期間限定廣島縣牡蠣沾汁麵,表姐一向喜歡食牡蠣,拉埋我一齊入去試吓!廣島牡蠣沾麵:揀咗熱麵,配料好豐富,有灸燒廣島蠔、炙燒豚肉、慢煮豚叉燒、慢煮雞叉燒、半熟蛋、燒洋蔥。主角廣島蠔肉肥美飽滿、鮮甜嫩滑,輕輕炙燒後帶出濃郁蠔香鮮味。叉燒微微炙燒,增加焦香氣味,雞肉亦好鮮嫩,沾麵的湯頭牡蠣豚骨沾汁,味道濃郁,質地濃稠 ,麵身偏爽,沾汁後鮮味十足,美味可口!白湯豚骨拉麵:採用豚骨長時間燉煮後萃取出的高湯作為湯頭使用。最大的特徵是有著獨特的香氣及濃厚的口感,乳白色的濃郁湯底、嫩滑的叉燒和半熟蛋,再配幼滑拉麵,配搭得宜又美味!煎餃子:擁有金黃色的外皮和香脆多汁的內餡,十分美味!唐揚炸雞:炸出酥脆外皮、肉質滑嫩,香脆可口。雪碧

煎餃子:擁有金黃色的外皮和香脆多汁的內餡,十分美味!

唐揚炸雞:炸出酥脆外皮、肉質滑嫩,香脆可口。

雪碧
2024-06-09
2024-06-12 113 浏览
日式食物一向係我至愛呢排心掛掛拉麵就上網search吓邊間正開頭我係比個鋪名吸引幾得意咁之後見到啲食物相都好吸引所以就拉埋老公出去旺角分店去食拉麵12點出到去已經有人等緊位好彩我哋平日去食咋😋😋唔洗等太耐鋪面唔大但幾有日本feel地方都好乾淨企理店員都會好積極清潔枱面唔錯我同老公分別叫咗個海老拉同埋牡蠣沾麵另外仲加咗啲小食海老湯麵個湯好濃海鮮味 ($88)櫻花蝦乾好香令到成個湯嘅鮮味好突出麵條QQ彈彈我本人係覺得好好食🤪🤪叉燒有燒過嘅bbq味好食旺角店限定嘅牡蠣沾麵 ($138)有兩隻灸燒蠔、一塊慢煮雞叉燒、一塊慢煮豚叉燒、炙燒豚肉同埋半隻半熟蛋超級豐富美味隻蠔唔會太腥同埋唔會煎到太硬好好食個汁好濃配上粗拉麵十分到位😋😋煎餃子個皮仲keep住香脆入面仍保留到啲肉汁正!章魚燒即叫即整熱辣辣勁好食鋪仔細細選擇都選多同豐富最欣賞拉麵沾麵個湯底夠濃夠香😋😋下次再去荃灣食先
日式食物一向係我至愛

店員都會好積極清潔枱面
唔錯

我同老公分別叫咗個海老拉同埋牡蠣沾麵
另外仲加咗啲小食

海老湯麵個湯好濃海鮮味 ($88)
櫻花蝦乾好香
令到成個湯嘅鮮味好突出
麵條QQ彈彈
我本人係覺得好好食🤪🤪
叉燒有燒過嘅bbq味
好食

旺角店限定嘅牡蠣沾麵 ($138)
超級豐富美味
隻蠔唔會太腥同埋唔會煎到太硬