喺旺角有一間性價比好高嘅拉麵店,就算係下午三點都有人喺出面排緊隊,都等咗一陣先可以入到去今次我哋就試吓佢哋新出嘅沾麵同埋拉麵:広島県の牡蠣沾汁麵:沾麵可以有懶同埋熱選擇,當中包括有蔥,青檸,燒洋蔥,半熟蛋,牡蠣豚骨沾汁,炙燒豚肉,慢煮豚叉燒,慢煮雞叉燒,炙燒廣島蠔,喺旺角限定版本,冷沾麵好掛汁,而且沾麵汁呢充滿濃濃嘅蠔嘅香味,好濃郁,鍾意食蠔嘅朋友一定要試吓,而且呢拉麵上面都有好多多款嘅肉類,一定食得好飽啊,小編就好鍾意食嗰個豚肉叉燒,另外廣島蠔都好有鮮味🤣另外一碗呢就係海老蝦拉麵🍜,拉麵係幼身嘅款式,湯底好濃郁全部係濃濃嘅蝦嘅香味,上面再有啲櫻花蝦更加帶出咗層次感,上面仲有半生熟嘅雞蛋+日式叉燒,片,鍾意食海老拉麵嘅朋友一定要試吓,拉麵都好掛汁至於小食方面呢小編就揀咗炸雞同埋日式餃子,味道都唔錯,性價比都好高,唔怪之得好多人去食

2024-09-02 292 浏览
食店唔算大,7點已經滿座再加排長龍小編知道連素海霖都嚟過食拉麵因為牆上掛咗佢嘅簽名poster🔅廣島縣の牡蠣沾汁麵 $138旺角店限定沾麵,配料豐富有分別經慢煮同炙燒嘅豚叉燒、燒洋蔥同埋主角廣島蠔,炙燒後少少外脆內軟亦有較少見嘅雞叉燒,口感嫩滑🐣加錢加配紫菜,爽脆口感同沾麵好襯而佢嘅沾湯汁係用日本金蠔熬製味道非常濃郁🔅海老拉麵 $88鋪上滿滿嘅櫻花蝦份量多到每口麵都可以沾上豚肉軟嫩,幼麵亦算彈牙而湯頭香濃得嚟唔會太膩🔅章魚燒 $29🔅煎餃子 $29兩款日式小食,外脆內軟,正常發揮
食店唔算大,7點已經滿座再加排長龍
小編知道連素海霖都嚟過食拉麵
因為牆上掛咗佢嘅簽名poster

🔅廣島縣の牡蠣沾汁麵 $138
旺角店限定沾麵,配料豐富
有分別經慢煮同炙燒嘅豚叉燒、燒洋蔥
同埋主角廣島蠔,炙燒後少少外脆內軟
亦有較少見嘅雞叉燒,口感嫩滑🐣
加錢加配紫菜,爽脆口感同沾麵好襯
而佢嘅沾湯汁係用日本金蠔熬製
味道非常濃郁

🔅海老拉麵 $88
鋪上滿滿嘅櫻花蝦
份量多到每口麵都可以沾上
豚肉軟嫩,幼麵亦算彈牙
而湯頭香濃得嚟唔會太膩

🔅章魚燒 $29
🔅煎餃子 $29
兩款日式小食,外脆內軟,正常發揮

2024-09-02 212 浏览
每次經過見到呢間,一到12點已經有人排隊等開門,次次都唔想等就冇試過,今日早嚟就決定等佢開門。-今日特登嚟試呢度嘅牡蠣沾汁麵($138),一上枱就聞到好香嘅蠔味,有肥叉燒之外仲有兩隻蠔,佢嘅沾汁蠔味亦都好濃,沾麵亦都好掛湯,所以每一啖都充滿蠔味。🤤-另外個雞白湯拉麵($95)亦都有驚喜,雞白湯夠濃郁得來又會過鹹,係可以不知不覺又飲晒啲湯。除咗薄叉燒之外仲有雞肉,叉燒雖然薄但燒到好香,叉燒同雞肉都好腍。
2024-08-26
  • 雞白湯拉麵
  • 牡蠣沾麵
🦪 広島県の牡蠣沾汁麵 ($138)新產品!!鐘意吃蠔既朋友一定唔可以錯過!一上枱濃郁既蠔味 即刻撲鼻而來!除左有慢煮雞叉燒+豚叉燒,炙燒豚肉,仲有兩隻蠔,燒洋蔥同半熟蛋。如果再落D青檸汁,鮮味會再提升~沾汁麵用既無粗麵,麵條煙韌彈牙,浸一浸熱騰騰的沾汁~~佢嘅沾汁蠔味亦都好濃郁,沾麵亦都好適合掛湯,每一啖都充滿濃濃既蠔味。🤤🍜雞白湯拉麵 ($95)睇落簡單既經典雞白湯拉麵,奶白色既湯底雞味濃郁,飲落細滑質地creamy,配埋幼身拉麵,麵條質地軟硬適中,掛湯一流!配料方面仲有兩片慢煮雞胸肉、兩片慢煮豚叉燒等等。。。望落去好豐富,雞胸肉食落嫩滑Juicy,而且叉燒食落軟熟,無論味道及價錢麵性價比好高。章魚燒 ($29)小編每次必食章魚燒,章魚燒外酥內嫩,肉質鮮嫩彈牙,過下口癮,唔錯~~雞軟骨棒 ($29)雞軟骨棒咬落去發出的吱吱聲,肉質鮮美多汁到湧出嚟~滿足
🦪 広島県の牡蠣沾汁麵 ($138)

🍜雞白湯拉麵 ($95)

章魚燒 ($29)

雞軟骨棒 ($29)
雞軟骨棒咬落去發出的吱吱聲,肉質鮮美多汁到湧出嚟~滿足
2024-08-22
  • 雞白湯拉麵
  • 牡蠣沾麵
  • 章魚燒
2024-08-28 236 浏览
懷念日本拉麵了,叫左招牌牡蠣湯汁麵/拉麵,汁麵係分開上,麵是中度,唔太硬唔太軟,汁充滿蠔味,主打秘製蠔拉麵,牡蠣熬製成高湯,清香不膩;再配上牡蠣油及秘製湯汁,充滿著蠔鮮味。不濃不淡,叫做岩岩好, 另外都大左都出名的雞白湯,佢係慢煮白雞肉,湯底好濃郁,雞味十足,唔會太鹹,又有香蔥同半熟流心蛋,有埋個蛋一流、 個拉麵彈牙入味,雞白湯更溫和清新的選擇,雞白湯不太油膩又不會過鹹,麵質、雞湯底、鹹度正常 可以一試!
2024-08-28 229 浏览
發現一間旺角隱世超好味嘅拉麵店😋今日六點多少少 店舖門口已經開始有人排隊啦。不過唔使排好耐就有位。喺門口已經聞到啲香味。今次試咗兩款拉麵。湯底全部好掂,各有特色。✨海老拉麵 加叉燒 加半熟蛋 碗麵份量本身唔少,再加料 份量勁多。海老湯底比較濃郁。但絕對唔係嗰啲咸到要狂飲水嘅湯底。湯底比較鮮甜濃郁面軟硬適中。✨雞白湯拉麵 加半熟蛋 雞肉質地嫩滑 叉燒好夠腍 呢款湯濃郁得來比較清,啱晒我。湯底裏便加埋大蔥。聞吓都己食慾大增。✨燒餃子 可以跟餐換購+29另外飲品都係+10幾蚊就可以換購啦
✨燒餃子 可以跟餐換購+29

另外飲品都係+10幾蚊就可以換購啦
2024-08-27 169 浏览
今日有事需要去旺角個邊睇中醫咁就順手去朝聖一下旺角沾麵🥳一生懸麵🍜識我嘅朋友仔都知我特別鍾情於日本野🍣🍛🍱沾麵更加係人間美食🫣聽聞呢間店係人龍沾麵🤪好彩尋日過咗飯市我只需要排一陣就到我了🤭==========================🍜每款麵硬度可選❇️較硬❇️標準❇️較柔每款麵溫度可選🧊冷麵🔥熱麵🦐海老沾麵($88)我就Order咗標準硬度同埋熱麵嘅海老沾麵🤤沾汁係以豬骨、雞肉、鰹魚及野菜熬製12小時而成,再加入大量櫻花蝦,湯底極濃😋 配以半肥瘦豚肉叉燒🐖同溏心蛋🥚超好食呀😚而且沾麵份量都唔少亦很多,我一個女仔食就岩岩好👍🏻🐙章魚燒($29)章魚燒又係我每次食日本野必叫👀呢款章魚燒燒得外皮香脆,內裏軟糯,配上木魚花及紫菜🤩仲有5粒咁多🥤桂花烏龍冷泡茶($20)同平時去台式火鍋飲嘅差唔多,都係用茶包沖泡嘅冷泡茶,有淡淡桂花香☕
今日有事需要去旺角個邊睇中醫
好彩尋日過咗飯市我只需要排一陣就到我了🤭

==========================
🍜每款麵硬度可選❇️較硬❇️標準❇️較柔
每款麵溫度可選🧊冷麵🔥熱麵

🦐海老沾麵($88)
我就Order咗標準硬度同埋熱麵嘅海老沾麵🤤

🐙章魚燒($29)

🥤桂花烏龍冷泡茶($20)
2024-08-21
  • 海老沾面
佢地係一直我有時間就會回頭既香港拉麵小店~門口人龍長期Keep住有🐉佢地不定期推出既期間限定都好吸引~今次除左叫佢地平日常駐既雞白湯拉麵比男友食,偷飲左啖湯,水準都保持到👍我自己就點左佢地依排既期間限定既牡蠣汁沾麵(HK$138),沾麵汁果然夠香濃,帶點港式蠔豉味,後勁反而又帶D 微甜~ 而且麵既份量剛剛好, 唔會太滯太漏😍同男友都額外叫左兩款小食:✅雞軟骨棒(HK29):啖啖✅餃子(HK$29): 5粒~男朋友對佢評價係中上Btw 鍾意試新野既朋友可以試下佢地既綠茶可樂,甜得黎淡淡地既綠茶有汽水,同SAGE蜜桃有氣茶

同男友都額外叫左兩款小食:
✅雞軟骨棒(HK29):啖啖
✅餃子(HK$29): 5粒~男朋友對佢評價係中上

做完gym 食咗喺位於旺角嘅一生懸麵😍😍門口已經好大條人龍了~ 雖然我成日喺旺角返工,但係我都係第一次食咋😀我食咗一個海老湯拉麵🍜 再加蛋😂所以嚟到變咗三隻蛋➕叉燒軟淋可口 配上海老湯 蝦湯香濃~ 仲有爆多櫻花蝦係度而且仲可以自己再加餸~ 我仲加咗荀~😍因為我好鍾意拉麵食荀😊😊~ 另一碗呢就係有少少辣~ 佢嗰款叉燒同我有少少唔同~ 望落去都好似幾好食,下次試吓先😜唔怪得咁多人嚟啦😍😍真係好好食🤤我再加埋白桃烏龍冷泡茶🍑🍑真係好滿足啊🤩🤩📍 一生懸麵 (旺角)旺角通菜街73號地舖
做完gym 食咗喺位於旺角嘅一生懸麵😍😍
我食咗一個海老湯拉麵🍜 再加蛋😂
所以嚟到變咗三隻蛋➕叉燒軟淋可口
配上海老湯 蝦湯香濃~ 仲有爆多櫻花蝦係度
而且仲可以自己再加餸~ 我仲加咗荀~😍
唔怪得咁多人嚟啦😍😍真係好好食🤤
我再加埋白桃烏龍冷泡茶🍑🍑
真係好滿足啊🤩🤩

📍 一生懸麵 (旺角)
旺角通菜街73號地舖
  • 海老拉麵
2024-08-22 228 浏览
戶外三十幾度高溫,實在不應吃熱騰騰的拉麵,但路過經常排長龍的人氣拉麵舖無需排隊的時候。唔係唔食呀😗😀😝店內裝修有點歲月痕跡,是最初拉麵店來港開業時的陳設。拉麵選擇款式不多,大家同樣點了豚肉豬骨湯麵,湯底厚實,有濃濃的豬骨味,豚肉份量合理..唔似大品牌得兩片風的"肉",食到吊喉唔吊肺😫餃子煎得香口,肉量及味道得宜。小丸子內的墨魚比較細粒,下次都係去葵芳食😏可能天氣太熱,室內冷氣有點不足,待天氣稍涼會再嘗拉麵🍜
店內裝修有點歲月痕跡,是最初拉麵店來港開業時的陳設。
餃子煎得香口,肉量及味道得宜。
小丸子內的墨魚比較細粒,下次都係去葵芳食😏
可能天氣太熱,室內冷氣有點不足,待天氣稍涼會再嘗拉麵🍜
2024-08-19 354 浏览
一生懸麵推出期間限定新品—— 廣島縣之牡蠣沾汁麵!為了試這拉麵,我們6時多已經去旺角分店排隊了這個沾麵的配料超豐富!包括有:炙燒廣島蠔、慢煮雞叉燒、慢煮豚叉燒、炙燒豚肉、半熟蛋、燒洋蔥牡蠣豚骨沾汁的蠔味超濃郁!喜歡吃蠔的朋友一定不能錯過!擠一點青檸汁進去更能提升鮮味這拉麵是粗麵,個人口味喜歡較硬的冷麵,麵條特別煙韌彈牙。浸一浸熱騰騰的沾汁,好正!炙燒廣島蠔也必須大力推介!燒得香氣四溢,入口新鮮軟滑,蠔味香濃!對店家的小提議:如果沾汁能用熱的石鍋載著會更好,因為我們吃到後期沾汁涼了,味道變得好咸白湯豚骨拉麵是店家最經典的拉麵,豚骨湯早兩日還因為太受歡迎賣光而要提早關店🤣拉麵是幼麵,也是很彈牙的,可是我個人更喜歡粗麵豚骨白湯濃郁不油膩,配料有叉燒、半熟蛋、紫菜、筍,叉燒是慢煮的所以入口特別嫩滑唐揚炸雞很大的炸雞,35元有4塊,好抵食!表皮炸得有點過硬了,但雞肉還能保持到嫩滑煎餃子外皮煎得不太夠香脆,個人認為有待加強
一生懸麵推出期間限定新品—— 廣島縣之牡蠣沾汁麵!

為了試這拉麵,我們6時多已經去旺角分店排隊了

白湯豚骨拉麵
拉麵是幼麵,也是很彈牙的,可是我個人更喜歡粗麵

唐揚炸雞

煎餃子
外皮煎得不太夠香脆,個人認為有待加強

2024-08-13
2024-08-17 333 浏览
平日收工時間黎到,見到條隊排到隔離再隔離鋪頭,目測要等十張枱,但我絲毫不慌,就係為咗試一生懸麵旺角分店限定嘅「廣島縣の牡蠣沾麵🦪」 💰$138沾麵可以揀熱麵同凍麵,我鍾意更有咬口嘅凍麵🍜配料好豐富,主角當然係兩粒脹卜卜嘅廣島蠔🦪有少少海水味🌊好飽滿,表面炙燒過,多咗一份香氣;除咗廣島蠔,一碗沾麵有齊嫩滑嘅慢煮雞叉燒🐓同慢煮豚叉燒、肥瘦相間嘅炙熱豚肉,三款口味,多重口感🐷仲有半熟流心蛋!整個沾麵最精髓就係牡蠣豚骨沾汁!廣島蠔味道超級超級超級濃郁,混合豚骨香氣,鍾意食蠔嘅朋友真係唔可以錯過🦪🦪🦪!「唐揚炸雞」$35有四件大大件🐥桂花烏龍冷泡茶都唔錯,清新解膩🌼

2K
2024-08-15 405 浏览
🤩二訪一生懸麵,真無好好食,念念不忘,主打的沾麵和拉麵用料十足,沾汁濃郁還會定期推出期間限定款式,還備有小食選擇😋⋄🍜老闆有多年餐飲經驗,曾遠赴日本學製沾麵。原來一碗濃厚沾麵裏,也藏着料理達人「一生懸命」的精神👨🏻‍🍳⋄⋄====—====—====—====—✦ 小食 ✦🐙章魚燒($29)章魚燒外皮香脆,內裏軟糯,配上木魚花及紫菜,在淋上燒汁😛—🐥雞軟骨棒($29)一份兩串雞軟骨棒,淋上沙律醬及香蔥非常美味😍⋄✦ 沾麵 ✦🍜每款麵硬度可選:較硬|標準|較柔每款麵溫度可選:冷麵🧊|熱麵💥🦪牡蠣沾汁麵($138)期間限定的牡蠣沾汁麵是以新鮮牡蠣打汁,煮好再加入湯裏😜入口非常濃郁的牡蠣味道,又不會過鹹,配以口感幼滑,味道恰度好處😙 新鮮原隻牡蠣新鮮美味,配以豚肉也非常美味😉選擇了冷麵冷口感更富彈性,採用粗身麵,形狀是平打麵,在本地工場製造,切刃番手是十六度,一般麵粉為胚乳,我們店裏則用以全粒粉製成,即是麥皮、胚乳和胚芽,麵條口感特別,營養價值較高😋❤️—🦐海老沾麵($88)以豬骨、雞肉、鰹魚及野菜熬製12小時來做沾汁,再加入大量櫻花蝦,湯底濃香😝 配以豚肉及流心溏心蛋也非常美味,冷麵條口感特

====—====—====—====—
✦ 小食 ✦
🐙章魚燒($29)

章魚燒外皮香脆,內裏軟糯,配上木魚花及紫菜,在淋上燒汁😛

🐥雞軟骨棒($29)

一份兩串雞軟骨棒,淋上沙律醬及香蔥非常美味😍

✦ 沾麵 ✦

🍜每款麵硬度可選:較硬|標準|較柔
每款麵溫度可選:冷麵🧊|熱麵💥
🦪牡蠣沾汁麵($138)

🦐海老沾麵($88)

以豬骨、雞肉、鰹魚及野菜熬製12小時來做沾汁,再加入大量櫻花蝦,湯底濃香😝 配以豚肉及流心溏心蛋也非常美味,冷麵條口感特別,超級美味😚沾麵份量亦很多,絕對是性價比之選👍🏻

✦ 飲品 ✦
🍵🥤綠茶可樂($20)

玻璃樽的綠茶可樂很少見到,味道甜甜地,氣道十足,非常解渴👍🏻
====—====—====—====—
📌店名:一生懸麵’
📍地址:旺角通菜街73號地舖
2024-08-15
2024-08-15 540 浏览
去旺角睇戲諗唔到食咩好🤣又去一生懸麵🍜☺️男朋友今次好叻!💕預早去旺角排隊🙌🏻👭🏻🧑🏻‍🤝‍🧑🏻上次黎食過覺得好好食所以都係揀左牡蠣沾汁麵🍜炙燒廣島蠔🦪肥大漲卜卜兩邊輕輕煎香,外脆內軟好正😋👨🏻‍🍳每日自家熬製✨牡蠣沾汁日本金蠔鮮味十足個汁好濃郁,一上枱已經聞到好香每碗牡蠣沾汁麵🍜有三塊肉🥩🐷慢煮豚叉燒🐥慢煮雞叉燒🍖炙燒豚肉肥瘦適中🔥各有特色🤗個人喜愛吃雞叉燒😋大大塊有口感配料有燒洋蔥🧅半熟蛋🍳🍜魚介豚骨沾麵魚汁香濃喜歡濃味會啱食麵條夠彈牙,叉燒厚薄剛剛好👍🏻麵底標準幾大碗,沾汁份量多我覺得夠飽肚😬另外叫咗2款小食差啲食唔曬🫢唐揚炸雞有驚喜😍大大舊又炸得幾好食餃子比較細粒🥟一口一件都唔錯飲品推介✨💚綠茶可樂🥤😬好巧合坐返上次同一個位店員安排好有效率會預先俾餐單排隊時點菜入座後節省點餐時間👍🏻👍🏻
去旺角睇戲諗唔到食咩好🤣
又去一生懸麵🍜☺️男朋友今次好叻!💕
預早去旺角排隊🙌🏻👭🏻🧑🏻‍🤝‍🧑🏻
上次黎食過覺得好好食
所以都係揀左牡蠣沾汁麵🍜
炙燒廣島蠔🦪肥大漲卜卜
兩邊輕輕煎香,外脆內軟好正😋

👨🏻‍🍳每日自家熬製✨牡蠣沾汁
日本金蠔鮮味十足
個汁好濃郁,一上枱已經聞到好香

每碗牡蠣沾汁麵🍜有三塊肉🥩
🐷慢煮豚叉燒🐥慢煮雞叉燒🍖炙燒豚肉
肥瘦適中🔥各有特色🤗
個人喜愛吃雞叉燒😋大大塊有口感
配料有燒洋蔥🧅半熟蛋🍳

🍜魚介豚骨沾麵
魚汁香濃喜歡濃味會啱食
麵條夠彈牙,叉燒厚薄剛剛好👍🏻

麵底標準幾大碗,沾汁份量多
我覺得夠飽肚😬

😬好巧合坐返上次同一個位
店員安排好有效率
會預先俾餐單排隊時點菜
入座後節省點餐時間👍🏻👍🏻
《一生懸麵の食評》 by@ihungry.hk每次經過門口都大排長龍嘅一生懸麵🍜,小編終於有機會試到啦!一生懸麵主打就係佢哋嘅招牌沾麵,仲有多種豚骨拉麵風選擇,店家用盡心思燶製嘅濃厚湯底,聽聞濃厚程度絕對你有五粒星,啱晒重口味與拉麵控🔥!🔸『牡蠣沾麵 - $138』期間限定嘅牡蠣沾麵由新鮮牡蠣熬製而成嘅湯底,每口都充滿海洋嘅鮮甜味道,而新鮮牡蠣肉質彈牙爽口有咬口,滿滿蠔肉鮮甜味,加埋吸晒湯汁嘅彈牙沾麵,絕對係超邪惡😈!🔸『特濃豚骨沾麵 - $82』湯底由新鮮嘅豬骨慢火熬製數小時,入口濃郁豐富,吸晒豬骨嘅精華,沾麵彈牙爽口,每啖都係豐腴嘅豚骨風味。另外,上面仲有特製嘅厚叉燒,肉質軟滑有嚼勁,同豚骨湯底實在太配啦😘!🔸『章魚燒 - $29』用新鮮食材同傳統手工製作嘅章魚燒🐙,外皮香脆可口,入面嘅章魚新鮮又彈牙,加埋日式醬汁,絕對可以媲美日本嘅章魚燒!🤪iHungry肚餓指數:9/10
《一生懸麵の食評》 by@ihungry.hk

🔸『牡蠣沾麵 - $138』

🔸『特濃豚骨沾麵 - $82』

🔸『章魚燒 - $29』

🤪iHungry肚餓指數:9/10