2024-04-01 282 浏览
唔知係老細定係邊個 一路係咁鬧個員工 啲客坐喺隔離都食得唔舒服啦 想再落單都冇人得閒 一個俾人鬧緊 一個喺出面匿埋 點食啊大佬 食左兩次都係一模一樣 由入到去間鋪頭開始就一路鬧 到食完埋單都仲未完
2024-01-05 455 浏览
今晚想食平啲,去咗出名係相撲壽司嘅一番日本料理。日式嘅裝修,簡約乾淨,感覺舒服。珍寶赤蝦刺身($11@):果然係珍寶size!成隻蝦仲長過隻手。蝦頭啲膏好香濃。時令生蠔($15@):有清新嘅海水味,生蠔新鮮爽滑!左口魚裙邊壽司($12@):新鮮有油香。相撲壽司嘅特點係大大圓圓嘅飯身,好滿足。吞拿魚壽司($13@):吞拿魚味濃。魚肉新鮮。日本油甘魚壽司($19@):好重魚油味!我鍾意!京蔥拖羅茸手卷($21@):拖羅茸入口即溶!紫菜脆口.燒鰻魚壽司($24@):鰻魚差唔多成對筷子咁長,真心抵。鰻魚醬汁甜甜鹹鹹,同鰻魚好夾。面頭嘅芝麻亦都冇馬虎,好香。紅棗蜜,熱薑蜜 ,熱紅豆沙(贈送):熱紅棗蜜同熱薑蜜,啱曬冬天飲。熱紅豆沙有果皮香味,口感棉滑,唔會太甜。侍應有禮。落完單好快上菜。抵讚。

今晚想食平啲,去咗出名係相撲壽司嘅一番日本料理。

日式嘅裝修,簡約乾淨,感覺舒服。

時令生蠔($15@):有清新嘅海水味,生蠔新鮮爽滑!

吞拿魚壽司($13@):吞拿魚味濃。魚肉新鮮。

日本油甘魚壽司($19@):好重魚油味!我鍾意!

京蔥拖羅茸手卷($21@):拖羅茸入口即溶!紫菜脆口.

紅棗蜜,熱薑蜜 ,熱紅豆沙(贈送):
熱紅棗蜜同熱薑蜜,啱曬冬天飲。
熱紅豆沙有果皮香味,口感棉滑,唔會太甜。

侍應有禮。落完單好快上菜。抵讚。

2023-12-04 350 浏览
menu食物種類過多,令人有太多選擇,有排揀價錢方面,一件件計算,唔算平見menu 有得揀壽司少飯,因為第一次食,唔知壽司飯有幾多,所以無理會上枱見舊舊壽司都同平時元X既大double咁價錢又好似唔算話貴既,不過食佢舊飯就好快飽咗每舊壽司都要分開2-3啖食,真係太大壽司飯又無咩醋味軍艦啲紫菜好快淋咗,淋到咬唔開,又大舊,可想而知幾咁狼狽海膽有少少味,其餘都還好而佢果個火炙三文魚腩組合(3舊)啲壽司飯又正常size,覺得偏細添火炙三文魚腩,燒得唔夠,做唔到入口即溶和牛串唔錯,可以一試而員工態度,對客還好,對自己人就差啲元朗區暫時未搵到邊間壽司舖係好食
上枱見舊舊壽司都同平時元X既大double
咁價錢又好似唔算話貴既,不過食佢舊飯就好快飽咗
每舊壽司都要分開2-3啖食,真係太大
壽司飯又無咩醋味
軍艦啲紫菜好快淋咗,淋到咬唔開,又大舊,可想而知幾咁狼狽
海膽有少少味,其餘都還好
火炙三文魚腩,燒得唔夠,做唔到入口即溶
和牛串唔錯,可以一試
而員工態度,對客還好,對自己人就差啲
元朗區暫時未搵到邊間壽司舖係好食
2023-10-07 351 浏览
今日放工經過見到一間唔錯嘅日本餐廳坐低見到價錢非常親民而且睇落品質唔錯嘅日本料理餐廳今次叫咗佢哋嘅午市優惠都幾抵食蟹子壽司加上京蔥拖羅蓉壽司品質唔錯,壽司飯比較實唔會散而且用料亦都非常新鮮尤其是係拖羅蓉壽司非常推介😜另外仲叫咗佢哋嘅帶子刺身、三文魚、刺身同埋鮑魚刺身超級新鮮抵食😈最令人驚喜,係佢哋嘅鹽燒油甘魚胶笑得非常入味,而且表皮夠乾身滲出淡淡嘅油脂香味但係肉質依然非常滑嫩😍😍😍
今日放工經過見到一間唔錯嘅日本餐廳
坐低見到價錢非常親民而且睇落品質唔錯嘅日本料理餐廳

今次叫咗佢哋嘅午市優惠都幾抵食

2023-09-25 289 浏览
一番日本料理結束繁忙工作後要好好獎勵自己!決定食一間價錢親民的日本料理,向大家介紹一下今晚晚餐!日本甘票紫薯餅紫薯的天然甜味和柔軟的質地。外表金黃香脆,內裡薯蓉細滑,十分推薦!鹽燒雞軟骨外爽口彈牙,搭配著微鹹的調味更惹味。鹽燒牛舌肉質柔軟,肉汁鮮嫩。至於炭燒雞肉,肉質鮮嫩多汁,而且加上燒汁,非常搭配!雜錦刺生丼足料刺生丼,竟然有17款刺生+3種配料🫶🏻刺生很新鮮,擺盤精緻❣️一番日本料理元朗教育路29號地下C號舖

一番日本料理

結束繁忙工作後要好好獎勵自己!
決定食一間價錢親民的日本料理,向大家介紹一下今晚晚餐!

日本甘票紫薯餅

雜錦刺生丼
足料刺生丼,竟然有17款刺生+3種配料🫶🏻
刺生很新鮮,擺盤精緻

❣️一番日本料理
元朗教育路29號地下C號舖
2023-09-11 220 浏览
上星期去完日本之後返到香港已經好想食日本嘢 近近地去屋企附近一番日本料理食!我同女朋友都幫襯咗好多年🤣一番日本料理係一間性價比超級高嘅餐廳!一坐低餐廳職員俾咗一隻紙杯我哋沖茶超級得意隻紙杯下邊係癡住咗啲茶葉!非常之方便 唔會飲飲下掂到啲茶葉👍⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯-清酒煮蜆蜆肉係非常之新鮮嘅!唔會有沙味道唔會好濃 清酒味好香啱晒我嘅口味-珍寶赤蝦$11就可以食到咁大隻蝦!仲要極度新鮮-自家製免治雞肉串店員同我哋講呢一個係佢哋自家製嘅雞肉串再加埋生雞蛋撈埋一齊食好好味-時令生蠔講真,兩隻真係唔夠喉!啖啖肉超滿足-黑松露醬炒雜菜女朋友至愛嘅黑松露!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯壽司我哋叫咗~~~~-三文魚壽司-油甘魚壽司兩款魚刺身都相當新鮮!-松葉蟹膏壽司 蟹膏超級香!而且好有鮮味!-帶子壽司厚切帶子超級滿足-火焰壽司拼盤六件(仿蟹柳·三文魚·左口魚裙邊· 帶子壽司·芝士甜蝦·吞拿魚)每次去食日本料理一定叫火炙壽司!因為所有刺身變得好似入口即溶👍晚餐仲贈送指定飲品同甜品非常滿足嘅一餐!

我同女朋友都幫襯咗好多年🤣
一番日本料理係一間性價比超級高嘅餐廳!
一坐低餐廳職員俾咗一隻紙杯我哋沖茶
超級得意隻紙杯下邊係癡住咗啲茶葉!
非常之方便 唔會飲飲下掂到啲茶葉👍

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
-清酒煮蜆
蜆肉係非常之新鮮嘅!唔會有沙
味道唔會好濃 清酒味好香
啱晒我嘅口味

-珍寶赤蝦
$11就可以食到咁大隻蝦!
仲要極度新鮮

-自家製免治雞肉串
店員同我哋講呢一個係佢哋自家製嘅雞肉串
再加埋生雞蛋撈埋一齊食好好味

-時令生蠔
講真,兩隻真係唔夠喉!啖啖肉超滿足
-黑松露醬炒雜菜

女朋友至愛嘅黑松露!
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
壽司我哋叫咗~~~~

-三文魚壽司
-油甘魚壽司
兩款魚刺身都相當新鮮!
-松葉蟹膏壽司
蟹膏超級香!而且好有鮮味!
-帶子壽司
厚切帶子超級滿足
每次去食日本料理一定叫火炙壽司
因為所有刺身變得好似入口即溶👍
晚餐仲贈送指定飲品同甜品非常滿足嘅一餐!
2023-09-11 131 浏览
同男朋友中學食到出黎做野˖ ࣪⊹足足幫襯左就十年嘅日本餐廳一講元朗大大舊壽司一定諗到一番日本料理中學成日嚟慶祝同學生日!覺得佢好好食性價比仲要勁高!大個左覺得食日本野一定要新鮮!估唔到咁多年都keep到水準 滿滿既回憶˗ˏˋ ♡ ˎˊ˗❀ 清酒煮蜆蜆肉新鮮•味道有淡淡清酒香❀ 珍寶赤蝦大大隻珍寶赤蝦好清甜❀ 自家製免治雞肉串自家製手打雞翼串 肉質鮮嫩 唔會好似冰鮮嗰種咁有浸雪藏味!❀ 時令生蠔新鮮生蠔🦪啖啖肉❀黑松露醬炒雜菜黑松露炒雜菜感覺像是新奇的配搭味道不錯👍'大大舊壽司可以叫小飯相當貼心🍣每款刺身都非常新鮮˖ ࣪⊹( ˙꒳​˙ )❀三文魚壽司❀油甘魚壽司❀松葉蟹膏壽司❀帶子壽司❀火焰壽司拼盤六件(仿蟹柳·三文魚·左口魚裙邊· 帶子壽司·芝士甜蝦·吞拿魚)晚餐贈送指定飲品及甜品❀紅棗茶❀龍眼冬瓜茶❀雪糕ᙏ̤̫͚ ‎♡‧₊˚Follow Kirby 帶你食好西ᙏ̤̫͚ /✿*°

同男朋友中學食到出黎做野˖ ࣪⊹
足足幫襯左就十年嘅日本餐廳

一講元朗大大舊壽司一定諗到一番日本料理
中學成日嚟慶祝同學生日!覺得佢好好食性價比仲要勁高!

❀ 清酒煮蜆
蜆肉新鮮•味道有淡淡清酒香

❀ 珍寶赤蝦
大大隻珍寶赤蝦好清甜

❀ 自家製免治雞肉串
自家製手打雞翼串 肉質鮮嫩
唔會好似冰鮮嗰種咁有浸雪藏味!
❀ 時令生蠔
新鮮生蠔🦪啖啖肉

❀黑松露醬炒雜菜
黑松露炒雜菜感覺像是新奇的配搭
味道不錯👍

大大舊壽司可以叫小飯相當貼心🍣
每款刺身都非常新鮮˖ ࣪⊹( ˙꒳​˙ )
❀三文魚壽司

❀紅棗茶
❀龍眼冬瓜茶
❀雪糕

2023-09-05 144 浏览
成日都經過一番,見到門口餐牌都覺得抵食星期日1:30左右去到等咗一陣為好快就入咗去坐低👍🏻👍🏻茶葉本身喺個杯底連住嘅,直接倒水落去沖茶飲其中有個服務員留意到我哋有一個人係大肚婆,知道大肚婆唔應該飲咁多茶,即時換咗隻杯俾我哋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻午市-鹽燒鯖魚定食$32😲😲超抵!勁大條!都算厚肉!好味!仲有個麵豉湯😋😋好飲午市-叉燒拉麵$45👍🏻叉燒都幾淋幾入味👍🏻有3塊👍🏻拉麵比較硬身,啱啱好👍🏻👍🏻份量都夠多!好食!拉麵本身仲有半隻蛋,漏咗候補返俾我😄😄都係有個服務員留意到唔講我真係唔知🙇🏼‍♂️$6鰻魚壽司(2件)$6腐皮壽司(2件)大肚婆過吓壽司口引🤣 正常唔係太差👍🏻白桃汁跟餐加$9,都算甜,同埋佢有啲雜果喺底,特飲嚟計冇乜特別,叫返普通凍飲仲好🙇🏼‍♂️🙇🏼‍♂️總結:午餐嚟計真係勁抵食!味道又唔太差!服務好!推薦🔥🔥🔥🔥
成日都經過一番,見到門口餐牌都覺得抵食

星期日1:30左右去到等咗一陣為好快就入咗去坐低👍🏻👍🏻

茶葉本身喺個杯底連住嘅,直接倒水落去沖茶飲

拉麵本身仲有半隻蛋,漏咗候補返俾我😄😄
都係有個服務員留意到唔講我真係唔知🙇🏼‍♂️

$6鰻魚壽司(2件)$6腐皮壽司(2件)
大肚婆過吓壽司口引🤣 正常唔係太差👍🏻

2023-09-03
一番啲壽司出名大件,人稱「相撲手壽司」而我鐘意食日本野,但唔食魚生,呢間都有好多熟壽司選擇,好適合大人細路一齊嚟食。🩷鵝肝壽司2件 $76鵝肝壽司黎講呢間價錢算實惠,鵝肝都比較大件,外皮香脆鵝肝肥美,入口即溶,非常香。而且食得出係真鵝肝,吾係鴨扮😹 鵝肝唔係間間都有,有就試下喇👍🏻🤎肉鬆手卷 $11由細到大都鐘意食,好抵食!11蚊咋,一個壽司既價錢買到一個手卷,味道方面都唔錯 係我喜歡既味道👍🏻係豬肉鬆黎不是魚肉鬆❤️芝麻八爪魚手卷$14芝麻帶嚟香氣,而八爪魚就有啲口感。隻八爪魚好大隻,呢款手卷嘅口感同味道都幾好,都係重量級黎。🧡芝士年糕 $35有睇開我既食博,應該可以留意到我經常都有揀啲糯米製品,😹就黎可以做芝士年糕達人!呢間都係好食果款黎,個皮外脆內軟,有芝心流出!💜一口芝士 $38呢個份量比起想像中大同多,炸左既芝士🧀️ 外脆而芝士味就重啲,我就係鐘意食呢啲。👍🏻食完之後好滿足🤰🏻贈送甜品- 🍈日本蜜瓜準備埋單,, 服務員叫我食埋甜品先走,服務員非常細心、態度都好溫柔👍🏻 估唔到一番有飯後甜品送,日本蜜瓜非常鮮甜🫶🏻令到呢餐晚餐非常圓滿一番日本料理提供好多款式嘅日本料理選擇。重點推介

🩷鵝肝壽司1件 $38

肉鬆手卷$11❤️芝麻八爪魚手卷$14

🤎肉鬆手卷 $11

❤️芝麻八爪魚手卷$14

日本綠茶

一番日本料理提供好多款式嘅日本料理選擇。重點推介鵝肝壽司真係真係好好食👍🏻我專程為佢而黎,大家不妨一試!一番嘅食物份量比一般既大,真係好岩一家大細去,分享一齊食,尤其都係鐘意食日本野 、大食既人。

精明之選抵食夾大件· 一番日本料理 (元朗)
📍元朗教育路29號地下C號舖

🩷鵝肝壽司1件 $38
肉鬆手卷$11❤️芝麻八爪魚手卷$14
日本綠茶
2023-08-01 122 浏览
今日來到呢間喺元朗開咗好耐嘅平民日本料理餐廳適逢下午茶時段有優惠 叫咗勁多嘢食 嗰個捧住個肚走首先個汁炒金菇肥牛配稻庭湯烏冬 稻庭烏冬要加$16都幾特別嘅係佢會分開上呢個汁炒金菇肥牛送麵同送飯都一流跟住一個吉列豬扒滑蛋石鍋飯份量超級大份 味道亦不錯跟住就係最抵食嘅壽司 三文魚、油甘魚、帶子、馬刀貝都十分之新鮮甜美之後仲叫咗個芝士粟米肉鬆班戟 覺得有呢樣小食order好搞笑 啊,食落又出奇地幾好味喎一定要下次再黎食
今日來到呢間喺元朗開咗好耐嘅平民日本料理餐廳

跟住一個吉列豬扒滑蛋石鍋飯
份量超級大份 味道亦不錯

一定要下次再黎食
2023-07-27 140 浏览
小時候元朗教育路以田中,酒泉及一番互相競爭,都是以大件划算為賣點!搬的搬,倒閉的倒閉,最後只剩下一番!金槍魚三色$138赤身味濃,大拖口感一流👍🏻三文魚三盛$62最愛這個,三文魚好香,有名的大件壽司真的好大件好吸引❤️海葡萄海膽杯$78比較欣賞刺身,海膽竟然比我在黑門市場吃的甜,蝦香甜而口感一絕🙈芝士年糕$35芝士不算多,正常發揮燒雞腎串$14用上甜味醬料,味道吸引❣️燒豚肉串$22燒至金黃色,香口燒牛舌串$25口感偏淋,不過這裡的燒烤功夫得不錯😋免治雞肉串$32自家制,沒有太多調味,卻有陣陣雞香🤤照燒銀雪魚$98配定食$12銀雪魚香,飯好大碗,又有湯有前菜,比大排檔更划算😱日本蜜瓜(送)可惜蜜瓜味夠熟,但而經有陣陣甜味,打算結賬的時候意外職員說送水果,驚喜🙂我會說一番是元朗老字號的居酒屋,可能因為老字號職員年紀不太輕,卻非常好禮貌🥰

金槍魚三色$138
赤身味濃,大拖口感一流👍🏻

三文魚三盛$62
最愛這個,三文魚好香,有名的大件壽司真的好大件好吸引❤️

海葡萄海膽杯$78

芝士年糕$35
芝士不算多,正常發揮

燒雞腎串$14
用上甜味醬料,味道吸引❣️

燒豚肉串$22
燒至金黃色,香口
燒牛舌串$25
口感偏淋,不過這裡的燒烤功夫得不錯😋
免治雞肉串$32
自家制,沒有太多調味,卻有陣陣雞香🤤

照燒銀雪魚$98配定食$12
銀雪魚香,飯好大碗,又有湯有前菜,比大排檔更划算😱

日本蜜瓜(送)

2023-07-27
  • 三文魚壽司
2023-07-26 95 浏览
今日提早放工,去元朗食下午茶,同同事搵咗呢間日式料理,主打性價比超高,食物質素都唔錯。兩個人食得好飽,喺元朗抵食嘅下午茶😋😋😋佢嘅壽司超級抵!下午茶價錢由$9起,刺身亦都由$8起,全部都係兩件,好抵食!刺身方面我自己覺得三文魚同埋珍寶赤蝦尤其好食,大大塊,又厚身,又新鮮。另外赤貝壽司,帶子壽司同埋海膽壽司亦都好新鮮!海膽係由日本海膽,入口即溶,非常鮮甜,仲要係期間限定添😆😆佢嘅下午茶十分之出色,下次都會再嚟🥰🥰

佢嘅下午茶十分之出色,下次都會再嚟🥰🥰
2023-07-25 84 浏览
前幾日同朋友去左元朗,唔知食咩好,我地見到一間食日本嘢咁就入去啦,咁啱有優惠時段,又好耐無食壽司,岩哂,三文魚非常新鮮嫩滑,特別要讚係油甘魚,cp 值極高,絕對推介大家要點,質素完全對得住個價錢,帶子鮮甜之後點左兩個主食,吉列豬扒滑蛋鍋飯,豬扒夠脆😜,另一個就係汁炒肥牛烏冬,個肥牛汁勁正,如果餸飯更一流。甜品就點左芝士粟米肉鬆班戟,如果鍾意咸甜品嘅朋友一定要點,飲品就點左青蘋果汁,同埋百香果汁,不過就比較偏甜少少。整體嚟講係呀更值得嘗試下午茶嘅日本餐廳。

之後點左兩個主食,吉列豬扒滑蛋鍋飯,豬扒夠脆😜,
另一個就係汁炒肥牛烏冬,個肥牛汁勁正,如果餸飯更一流。
甜品就點左芝士粟米肉鬆班戟,
如果鍾意咸甜品嘅朋友一定要點,
2023-07-24 72 浏览
與友人來吃晚飯,這餐廳挺有人氣的,好多街坊來光顧~餐牌款式好多樣化,而且價錢大眾化,難怪咁多街坊來幫襯。跟友人想吃得清淡及健康啲,最後點了2款鍋物—野菜雜菌豆腐鍋、日式海鮮烏冬鍋、數串串燒及蝦刺身。而鍋物可選湯底:清湯/番茄/豬骨/醬油/麵豉/朝鮮/地獄(大/中/小辣)鍋物好豐富啊,而且好多菜,頓時感到好健康😂野菜雜菌豆腐鍋配蕃茄湯底挺夾的,而友人點的日式海鮮烏冬鍋也有滿滿的海鮮。串燒點了汁燒茄子及炭燒雞腎,串燒很惹味!其醬汁多且調味夠;之後追加了珍實赤蝦刺身,蝦刺身夠新鮮,而且性價比高,不夠喉呢。回頭指數:🌟🌟🌟🌟(五星為滿分)
與友人來吃晚飯,這餐廳挺有人氣的,好多街坊來光顧~

餐牌款式好多樣化,而且價錢大眾化,難怪咁多街坊來幫襯。

鍋物好豐富啊,而且好多菜,頓時感到好健康😂
野菜雜菌豆腐鍋配蕃茄湯底

串燒

串燒點了汁燒茄子及炭燒雞腎,串燒很惹味!其醬汁多且調味夠;
赤蝦刺身

回頭指數:🌟🌟🌟🌟(五星為滿分)

2023-07-14
野菜雜菌豆腐鍋配蕃茄湯底
串燒
赤蝦刺身
  • 日式海鮮烏冬鍋
哇!這個菜單太讓人心動啦!這裡有海葡萄和海膽杯,鮮美的三文魚奇趣卷,還有時令的生蠔,最讓我期待的莫過於火炙壽司拼盤啦!這六件火炙壽司看起來色彩繽紛,應該一定很好吃!最後還有日本金栗紫薯餅和一口芝士六粒,讓我感受到了簡單卻又充滿驚喜的美味!先說說海葡萄和海膽杯吧!這兩個小小的美食看起來就超級可愛的!海葡萄的綠色和海膽杯的橙色搭配在一起,色彩繽紛,簡直就是一道小巧精緻的藝術品!而且海葡萄的清爽口感和海膽杯的鮮美味道,真的是讓人垂涎欲滴啊!接下來是三文魚奇趣卷和時令生蠔!三文魚奇趣卷的外皮酥脆,裡面的三文魚和各種配菜搭配在一起,口感豐富多樣,真的是一道令人驚喜的美食!時令生蠔則是散發著鮮甜的氣息,配上檸檬汁和芥末醬,味道更加讓人垂涎欲滴!最讓人期待的當然是火炙壽司拼盤六件啦!這六件壽司看起來色彩繽紛,真的是太美了!三文魚、鮮帶子、吞拿魚、左後裙邊、仿蟹棒、芝士甜蝦,每一件都有著獨特的風味和口感,火炙的技法使得食材更加鮮嫩,真的是超級好吃!最後是日本金栗紫薯餅和一口芝士六粒!金栗紫薯餅的外皮香脆,內裡鬆軟,味道獨特,真的是一種讓人驚喜的美味!一口芝士六粒則是口感綿密,芝士味道濃郁,每一口都讓人

最後是日本金栗紫薯餅和一口芝士六粒!金栗紫薯餅的外皮香脆,內裡鬆軟,味道獨特,真的是一種讓人驚喜的美味!一口芝士六粒則是口感綿密,芝士味道濃郁,每一口都讓人愛不釋手!

總的來說,這個菜單真的是太完美了!從色、香、味三個角度來看,每一道菜都是精心製作的,讓人感受到了美食的真諦!真的是太好吃了,讓我愛上了這家餐廳!

每晚都會送出日本時令水果或日式甜品和果子🍡福餅

一番日本料理 (元朗)
元朗教育路29號地下C號舖
2023-07-19