哩間位於長沙灣既咖啡店𝚋𝚘𝚘𝚔𝚖𝚊𝚛𝚔左好耐終於有機會去🥰,店舖融合禪系風格,提供一系列小食、健康沙律、特色漢堡及麵食,另外主打多款手調咖啡、茶飲及特色蛋糕𝚌𝚊𝚏𝚎仲有養貓,有陣時好彩會見到貓店員系櫥窗同大家𝚜𝚊𝚢 𝚑𝚒🐈去過咁多間唔同嘅日系𝚌𝚊𝚏𝚎,依家無論氣氛,店員態度,嘢食味道同𝙲𝙿值都好好🥰誠意推薦俾大家🫶🏻🍰𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚆𝚊𝚝𝚎𝚛𝚖𝚎𝚕𝚘𝚗 𝚃𝚊𝚛𝚝 $𝟺𝟾好少地方會見到用西瓜嚟整嘅蛋糕✨梗係要帶返嚟試吓👍🏻上到嚟蛋糕都幾大舊🤣我一個女仔食勁飽~蛋糕四周圍俾抹茶朱古力包住,食落幾甜🫢中間係抹茶蛋糕同埋中間夾住清爽嘅西瓜肉,配埋啫喱同埋生果點綴,甜得黎又唔會好膩,值得一試✨☕️𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 $𝟹𝟼點餐嘅時候發現好特別,呢度全部咖啡都可以揀你係要堅果香定係水果香嘅咖啡豆🥰呢點大加分🫶🏻我就揀咗水果香嘅,上到嚟味道唔錯👍🏻價錢平得黎仲有附一塊抹茶曲奇同埋一張寫住詩詞語句嘅卡仔,可以邊飲咖啡嘅思考人生🤭

🍰𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚆𝚊𝚝𝚎𝚛𝚖𝚎𝚕𝚘𝚗 𝚃𝚊𝚛𝚝 $𝟺𝟾

☕️𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 $𝟹𝟼
2022-06-19 162 浏览
《一念一清靜·一盞燈》位於長沙灣李鄭屋邨商場內的一間cafe,樓底很高,環境寬敞,空間感十足。水泥工業風的設計,搭配木系的枱凳,而且餐廳另一面還有樓梯區,有幾隻布偶貓🐱可惜的是,因為疫情,貓貓只能隔著玻璃觀賞,無法近距離接觸了🥲整體而言,食物質素是不錯的,All day breakfast 份量很多,吉列豚肉咖喱飯味道不錯,豚肉炸得剛好,不會太鞋。而冬蔭公炸飯球味道不過不失,冬蔭公味突出,但吃了兩粒後感覺有點滯,如果裡面有餡料會更豐富。而抹茶鮮奶不算太甜,附送了一塊小曲奇🍪飲品旁邊還放了小字條,印有一些文青短句,讓你一邊享受咖啡一邊思考人生。📍一盞燈 (長沙灣)長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖
《一念一清靜·一盞燈》

📍一盞燈 (長沙灣)
長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖
2022-06-17 148 浏览
一盞燈 Lumière餐廳位於屋邨而門口也是比較低調店內是偏禪系的日式設計 空間十分足夠可是地理位置關係令陽光未能照亮整間店店裏用了很多暖色燈即使是日光的不足也是有一種溫暖柔和感覺餐廳有小小的Tatami坐墊區兩層樓梯共客人自由的座吉列豚肉配和風咖喱奄列飯($88)西班牙黑毛豬漢堡配香草薯條($98)Mocha ($40)+$8 轉曲奇杯個人的小執着🙈🙈🙈🙈🙈🙈若用餐器皿是以陶瓷碟會更顯格調沒想到是塑膠碟,cafe比較少見三五知己聚一聚一杯咖啡一口蛋糕🍰懶洋洋的下午 ☕️———————————————————記得Like.Share.Follow 💛
一盞燈 Lumière

店裏用了很多暖色燈即使是日光的不足
也是有一種溫暖柔和感覺

餐廳有小小的Tatami坐墊區
兩層樓梯共客人自由的座

吉列豚肉配和風咖喱奄列飯($88)
西班牙黑毛豬漢堡配香草薯條($98)
Mocha ($40)+$8 轉曲奇杯

個人的小執着🙈🙈🙈🙈🙈🙈
若用餐器皿是以陶瓷碟會更顯格調
沒想到是塑膠碟,cafe比較少見

三五知己聚一聚一杯咖啡一口蛋糕🍰
懶洋洋的下午 ☕️
———————————————————
記得Like.Share.Follow 💛
環境充滿禪意,好適合午後閒坐▫️紅絲絨蛋糕蛋糕口感夠紮實,味道濃郁夾層嘅忌廉甜度剛好 ▫️平白咖啡咖啡香味濃郁,奶泡香滑擺盤都好有心思,配上小餅乾同禪語小卡慢慢細味當中嘅意境 ▫️玫瑰鮮奶咖啡淡淡嘅玫瑰花香配搭微微咖啡苦味,味道好夾加上玫瑰花,充滿少女心
環境充滿禪意,好適合午後閒坐

紅絲絨蛋糕

▫️紅絲絨蛋糕
蛋糕口感夠紮實,味道濃郁
夾層嘅忌廉甜度剛好

平白咖啡

▫️平白咖啡
咖啡香味濃郁,奶泡香滑
擺盤都好有心思,配上小餅乾同禪語小卡
慢慢細味當中嘅意境

玫瑰鮮奶咖啡

▫️玫瑰鮮奶咖啡
淡淡嘅玫瑰花香
配搭微微咖啡苦味,味道好夾
加上玫瑰花,充滿少女心

2022-05-22
下午茶
紅絲絨蛋糕
平白咖啡
2022-06-09 115 浏览
Work from home 又遇著屋企附近有裝修工程,鑽場聲鑽到頭都痛,所以帶埋部電腦出去搵左間Cafe可以耳根清靜下,咁先可以專心工作。依間cafe 都算大同埋環境都幾舒適。叫左兩杯野飲咁就坐左一個下晝做野。依度係用QR CODE落單,好方便。叫左一杯hand drip (blissful 春麗)同一杯Flat white。每杯咖啡都會配上一塊曲奇(綠茶或焙茶口味),曲奇非常鬆脆。講返杯咖啡,Flat white 味道不錯,偏nutty 口味。Handrip $68幾抵飲,nutty味道好啱我口味。

Handrip $68幾抵飲,nutty味道好啱我口味。
住係附近成日睇openrice附近餐廳🍴都會見呢間「一盞燈」💡一開始以為佢係食泰/星加坡嘢,但原來係中+西餐黎~一出長沙灣地鐵站🚉直行2條街就到,沿途有點冷清,但又幾易揾到🐾餐廳裝修好chill,原木大地嘅顏色,燈光係偏cool tone但有點暖調,桌椅唔會放到密密麻麻,好有空間感,坐得舒服💯👍🏻點餐係用QR code,每樣野都有照片大概知道係點嘅樣👍🏻聽講每日餐單上嘅食物都唔同,今日去就只有豬肉,下次要揾日有牛肉食多次!😆😆😋主食:蟹籽海鮮意大利粉、西班牙黑毛豬竹炭漢堡配香草薯條🍟小食:黃金脆炸棒棒雞翼、炸香辣椰菜花🥦前菜:紅菜頭沙律🥗想講!全部野都好好食😋❤️份量大價錢又好ok🙌🏻🙌🏻意粉熱辣辣,好夠味,真係有青口大蝦魷魚,好多料😍漢堡係好juicy, 應該係餐廳自己整既肉扒,唔係交貨😯薯條勁脆勁like🤤🤤小食覺得好正💯好脆唔厚粉,係黃金咸蛋黃醬🔥🔥最愛椰菜花,好好味,必試!同行三人慢慢食慢慢嘆左2個鐘🥰任坐唔嬲,係吹水好地方👍🏻不過9pm就last order,收得比較早,大家留意時間~~走嘅時候發現佢呢排做緊晚市9折😯😎而且happy hour 酒精買一送一😍😍下次一定enco
主食:蟹籽海鮮意大利粉、西班牙黑毛豬竹炭漢堡配香草薯條🍟
小食:黃金脆炸棒棒雞翼、炸香辣椰菜花🥦
前菜:紅菜頭沙律🥗
走嘅時候發現佢呢排做緊晚市9折😯😎而且happy hour 酒精買一送一😍😍下次一定encore見齊朋友坐大枱chill返晚😆
紅菜頭沙律
炸椰菜花
黃金雞翼
黑毛豬漢堡
2022-06-06 72 浏览
Cafe入面好闊落有普通吾同打卡既樓梯級休閑區休閑區仲有幾隻布偶貓.泰式南疆香茅椰香雞肉意粉 $78呢個泰式意粉配搭幾新穎平時喺屋企都煮唔到呢個味加青檸汁後酸酸辣辣有椰香感覺幾得意又好食.吉列豚肉配和風咖喱奄列飯 $88咖喱汁中規中矩都係普通日式咖喱咁嘅味奄列煎得好香滑大塊到cover 哂成個飯所以每一啖飯都飯到蛋..Mocha $40熱飲幾有心思貝貝都有木盤+曲奇餅+心靈雞湯句子小咭..以附近cafe嘅價錢嚟比較呢間算係平得黎又幾好食.
Cafe入面好闊落

呢間算係平得黎又幾好食
泰式南疆香茅椰香雞肉意粉
Moch
2022-06-03 81 浏览
成間餐廳以木系設計,環境很大很闊落,有空間感,非常舒適。🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩味道:👍👍👍👍環境:👍👍👍👍👍🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍹🍹🍵🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩悠閒聚腳點,仲有幾隻貓睇🐱🐈🐈‍⬛
成間餐廳以木系設計,環境很大很闊落,有空間感,非常舒適。

味道:👍👍👍👍
環境:👍👍👍👍👍

🍹🍹🍵

🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩
悠閒聚腳點,仲有幾隻貓睇🐱🐈🐈‍⬛
2022-06-01 87 浏览
咁闊落嘅Cafe都係第一次見,呢度起碼有過千呎!成間Cafe行木系style🪵 餐廳嘅唔同角落都有不一樣嘅用途設計。有沙發低枱岩晒吹水飲咖啡既朋友仔,亦有一張大木枱啱晒一大班朋友食野飲野,想打卡既仲有一個和式角落,情侶去就好有feel 👩‍❤️‍👨|白汁磨菇雞忌廉芝士闊條麵|$78|9/10叫咗一個間間Cafe都一定有嘅菜式,但簡單嘅嘢食整得好食係一d都唔簡單!平價忌廉係整唔出呢個可以媲美中高級西餐廳既味道,而且佢好掛汁,每一啖闊條麵都有汁包住🥰 滿足!|香辣牛油炸雲吞|$68|8/10炸雲吞同平時食開嘅冇太大分別,最最最特別嘅係個醬,想像唔到佢要落幾多牛油🧈先至可以令到個醬咁香 😋 一邊食一邊好有罪惡感🙈|𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚🌹|$40|9/10Presentation 無得輸!40蚊有呢個賣相真係唔知可以去邊到搵🙈🙈🙈 仲好有心思拉左一朵玫瑰出黎❤️❤️❤️整體評分:9/10

|白汁磨菇雞忌廉芝士闊條麵|$78|9/10

|香辣牛油炸雲吞|$68|8/10

|𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚🌹|$40|9/10

整體評分:9/10
2022-05-14
2022-05-31 98 浏览
食過幾次,咖啡質素很高,主食都不錯,但甜品真係一般,最近試左個曲奇杯咖啡mousse,$48 ,真的好失望,個曲奇皮杯係淋到咬唔開,唔好講脆,入面夾住朱古力脆脆都係林既,我有嘗試同店員了解,佢話因為雪櫃既溫度唔太凍,所以正常係會淋既,但我話係咬唔開,佢話係咁既,正常,無得換既。咁你咁講我都無辦法,唯有係到提醒其他人免中伏。再加埋呢個價位,我覺得附近can have a better option.都係果句,咖啡ok, service & desserts 就don’t expect too much
2022-05-27 123 浏览
今次第一次黎衣間餐廳叫做一盞燈,衣間餐廳最特別係咩?就係有貓星人陪我地食午餐呀,其實都行距離,只係相隔一塊玻璃,中意貓貓的貓奴才必黎呀😁😁今次我係2個人叫左2個主食+1個小食+2杯咖啡海鮮意粉,好夠料,意粉份量多炸薯條,我最中意食,份量少左少少,如果多番少少就更好,唔夠喉🥲🥲熱泡沫咖啡,賣相好靚,好有心機沖,仲有個心形打花,勁吸引。仲有,配埋曲奇餅一流呀。凍薄荷朱古力咖啡。好濃味。仲可以邊飲邊睇貓貓😆😆下次再黎

今次我係2個人叫左2個主食+1個小食+2杯咖啡

海鮮意粉,好夠料,意粉份量多

凍薄荷朱古力咖啡。好濃味。
仲可以邊飲邊睇貓貓😆😆下次再黎

2022-05-26
午餐
成日經過望完個menu就行走左但聽過唔少人嘅好評終於的起心肝去上已經第二次幫襯原來ice americano 係精粹反而杯flat white 就無咩特別意粉同小食都係有水準嘅
成日經過望完個menu就行走左
但聽過唔少人嘅好評
終於的起心肝去上
已經第二次幫襯
原來ice americano 係精粹
反而杯flat white 就無咩特別
意粉同小食都係有水準嘅
2022-05-06 146 浏览
純粹想OpenRice睇吓附近有咩食,結果發現一間Cafe,發現無論餐牌、環境、餐廳位置都唔錯,咁就去咗試吓啦,發現無論嘢食同埋飲品都OK,係有啲驚喜嘅,可以再食多次。今次order左一個Salad同埋一個意粉,另外都嗌咗杯咖啡同埋一杯鮮奶茶。藜麥牛油果沙律配個酸醋汁,味道啱啱好,salad裏面都有火箭菜。今次依份order咗白酒蜆煙肉意粉,個蜆係新鮮嘅蜆,唔會太滯,整體而言都唔錯。咖啡tonic同埋抹茶鮮奶都好飲
咖啡tonic同埋抹茶鮮奶都好飲
2022-05-06
2022-05-05 115 浏览
李鄭屋的禪系餐廳,裝修以木材+石的組合,寧靜自在的室內設計配搭,對自己出品有絕對嚴格的要求,。環境令人可以可完全放鬆享受下空閑,有可以放空時間就一定是首選餐廳。
2022-04-12
美式咖啡
蝦漢堡
海鮮青口鮮蝦意大利燴飯
吉列豬肉配和風咖哩奄列飯
  • 日式吉列豬扒奄列飯
  • 蝦漢堡,
2022-05-04 103 浏览
附近搵唔到啱食嘅,咁啱見到幾靚,又有早餐供應,就入去試試啦。未入座職員話咖啡師十一點先返,所以飲品只有果汁或者美式咖啡,想飲其他咖啡嘅請留意返。因為朝早,客人唔多,落單後好快就有得食。松露滑蛋煙三文魚三文治配沙律菜(唔揀煙三文魚可以揀煙肉)蛋唔滑,無乜松露香味,而麵包比較薄,但又唔夠脆,整體嚟講係一般。店內仲有一區有貓貓,不過店員話疫情關係唔會放佢哋出嚟,可惜⋯店內環境好好,比人好舒服嘅感覺,有機會都會再去。

因為朝早,客人唔多,落單後好快就有得食。