2024-08-05 95 浏览
午餐時間諗唔到食咩又唔想食返早幾日食過嘅餐廳碌下手機app 就又去試下一粥麵外賣自取啦🥳✨排骨菜飯🍖🍚要菜飯,多白飯要求多白飯真係有多🍚🍚個飯有三塊豬扒🤟🏻而且每塊都好大塊唔會淨係得骨或者係肥膏呢個飯量一個男人食食哂就絕對可以撐到晚餐🥳✨腐乳通菜🥬腐乳份量好慷慨通菜份量亦好多🥬🥬食落好淋,唔會苦亦冇渣又冇青草味✨冰鎮奶茶🧊🧋叫走甜,真係有走到冰凍嘅奶茶而又冇被冰溝淡嘅感覺真係幾爽皮總括而言月餐經驗幾好店員有禮外賣等大約十分鐘就有呢個價錢,性價比高👍🏻會繼續幫襯
午餐時間諗唔到食咩

食哂就絕對可以撐到晚餐🥳

✨腐乳通菜🥬
腐乳份量好慷慨
通菜份量亦好多🥬🥬
食落好淋,唔會苦亦冇渣又冇青草味

✨冰鎮奶茶🧊🧋
叫走甜,真係有走到
冰凍嘅奶茶而又冇被冰溝淡嘅感覺真係幾爽皮

總括而言月餐經驗幾好
店員有禮
外賣等大約十分鐘就有
呢個價錢,性價比高👍🏻
2024-08-05
2024-07-27 116 浏览
午飯時間碌下手機app📱📱試下一粥麵嘅午餐先今日試下新item✨咖喱豬扒飯🐽🥩要求多飯,真係有多🍚🍚仲有多隻荷包蛋🍳隻蛋煎到好靚個蛋黃一督就穿直頭係流心個種蛋黃撈白飯加埋咖喱汁真係絕配🤟🏻🤟🏻另外塊豬扒好大塊🥩🥩幾乎全塊都係肉✨腐乳通菜🥬🥬通菜份量多食落冇渣唔苦腐乳份量都好慷慨🍯可以撈均成份通菜都仲有剩✨冰鎮奶茶🧋🧊叫走甜真係有做奶茶滿滿的,冇少咁啖呢個價錢性價比高最欣賞係個咖喱會配多隻荷包蛋會繼續幫襯🥳🥳

午飯時間
碌下手機app📱📱
試下一粥麵嘅午餐先
今日試下新item

✨咖喱豬扒飯🐽🥩

要求多飯,真係有多🍚🍚
仲有多隻荷包蛋🍳

腐乳份量都好慷慨🍯
可以撈均成份通菜都仲有剩

✨冰鎮奶茶🧋🧊

叫走甜真係有做
奶茶滿滿的,冇少咁啖
呢個價錢性價比高
最欣賞係個咖喱會配多隻荷包蛋
會繼續幫襯🥳🥳
2024-07-27
5 分钟 (外卖自取)
2024-07-03 97 浏览
到咗午飯時間又諗唔到食咩就繼續食返早前食過嘅一粥麵外賣用手機落單點咗個$53 上海排骨菜飯內有木耳肉碎伴碟另外加$9 要多碟腐乳通菜同埋再加$9 要冰鎮奶茶,走甜埋單前可以對個餐有唔同選項我就揀咗多飯同埋奶茶走甜落單後等一陣就落去攞店員態度都好好,攞外賣前都有檢查客人落單編號先會遞上外賣返到屋企打開睇下奶茶滿滿的,冇話俾人飲咗啖咁而且真係有走甜個腐乳通菜份量都合理,食落冇渣唔會苦個排骨菜飯就有大大塊三塊豬扒而叫多飯又真係有多飯食落個飯仲熱,豬扒都好脆口呢個價錢可以有咁穩定嘅質素同埋份量算係性價比高啦手機落單唔使等,又幾方便會繼續幫襯
到咗午飯時間
同埋再加$9 要冰鎮奶茶,走甜
埋單前可以對個餐有唔同選項
我就揀咗多飯同埋奶茶走甜
落單後等一陣就落去攞
店員態度都好好,攞外賣前都有檢查客人落單編號先會遞上外賣
返到屋企打開睇下
奶茶滿滿的,冇話俾人飲咗啖咁
而且真係有走甜

個腐乳通菜份量都合理,食落冇渣唔會苦

個排骨菜飯就有大大塊三塊豬扒
而叫多飯又真係有多飯
食落個飯仲熱,豬扒都好脆口

呢個價錢可以有咁穩定嘅質素同埋份量
算係性價比高啦
手機落單唔使等,又幾方便
2024-07-03
5 分钟 (外卖自取)
2024-05-28 109 浏览
食連鎖快餐店正常真係唔會睇、亦唔會寫食評,因為都係但求飽肚,味道過得去就已經達標,但今次呢個粥嘅質素真係不吐不快!夜晚9點幾,依家嘅香港已經冇咩選擇,想食嘢,見到間一粥麵就入去,叫左個牛肉豬潤粥。冇期望,只想想食碗普通嘅粥,但一入口,係我食過口感最奇怪、最難食嘅粥,沒有之一。明顯落米極少,又想營造粥嘅綿稠感,於是狂落生粉,食到個勁黏。牛肉更加唔使講,用梳打粉醃過,加上可能已經夜,唔新鮮,口感完全唔似肉,只有兩三片豬潤算係入得口,收四十幾蚊,呢個質素,你仲記得自己間鋪叫一粥麵,粥係招牌之一嗎?最後附上夾得起嘅粥圖一張:

最後附上夾得起嘅粥圖一張:

牛肉豬潤粥

2024-05-03 85 浏览
今天十二點剛經過這一間一粥麵,見有鑊仔湯飯,就試下酸菜魚湯飯,買回家吃,打開後發現全部是肉絲,懷疑自己是否沒有看清楚就買,立即看下他們的餐牌,是否酸菜肉絲湯飯,原來餐牌是酸菜魚湯飯,當刻(黑)我又想是否肉絲加魚湯,但是唔覺有魚湯味,後期摷到最抵發現有三小丁片魚肉.飯就多,魚肉就真係少.有點兒覺得被騙
外卖自取
2024-04-13 104 浏览
又到午餐時間見到一粥麵新出咗個去骨海南雞飯價錢又ok, $64就膽粗粗試一次繼續用手機落單落單後等十分鐘左右就落去攞去到餐廳見到個餐已經ready 好個包裝都繼續好穩陣奶茶有冰塊鎮住,唔會瀉個飯係典型油飯,可惜冇多飯嘅選擇而去骨海南雞,真係去咗骨可惜肥膏比較多,肉比較少我一個男人就唔係好夠食油飯就正常發揮繼續有加蠔油菜心,都係冇乜特別,食落起碼冇渣而冰鎮奶茶叫走甜,真係有走到總括而言,今餐食完都未夠飽如果可以,可以揀返佢菜飯嘅選擇,性價比會高啲
又到午餐時間
見到一粥麵新出咗個去骨海南雞飯
價錢又ok, $64
就膽粗粗試一次
繼續用手機落單
落單後等十分鐘左右就落去攞
去到餐廳見到個餐已經ready 好
個包裝都繼續好穩陣
奶茶有冰塊鎮住,唔會瀉

個飯係典型油飯,可惜冇多飯嘅選擇

而去骨海南雞,真係去咗骨
可惜肥膏比較多,肉比較少
我一個男人就唔係好夠食

油飯就正常發揮
繼續有加蠔油菜心,都係冇乜特別,食落起碼冇渣

而冰鎮奶茶叫走甜,真係有走到
總括而言,今餐食完都未夠飽
如果可以,可以揀返佢菜飯嘅選擇,性價比會高啲
2024-04-12
2024-04-06 76 浏览
又到午餐時間記得上次食一粥麵個感覺唔錯又繼續試多次先再黎手機落單叫個滷水蛋雞扒飯,加菜心,冰鎮奶茶十分鐘後落去攞,就已經ready 好了外賣包裝都好穩陣奶茶又有冰鎮住,唔易漏冰鎮奶茶叫走甜,真係有走個滷水蛋雞扒飯叫多飯,真係有多男人食就剛剛好,應該夠頂一個下午但啲豆角就麻麻哋好食食落有渣,可以唔使試😂塊雞扒都啖啖肉,少肥膏塊雞皮煎都好脆好香口而個菜心就咬落都爽口,唔會淋啲菜心咬落就冇渣,正常發揮啦整體而言 $60 呢個價錢食一個午餐性價比都幾高啦會繼續幫襯
又到午餐時間
記得上次食一粥麵個感覺唔錯
又繼續試多次先
再黎手機落單

叫個滷水蛋雞扒飯,加菜心,冰鎮奶茶

十分鐘後落去攞,就已經ready 好了
外賣包裝都好穩陣
奶茶又有冰鎮住,唔易漏

冰鎮奶茶叫走甜,真係有走

個滷水蛋雞扒飯
叫多飯,真係有多
男人食就剛剛好,應該夠頂一個下午
但啲豆角就麻麻哋好食
食落有渣,可以唔使試😂

塊雞扒都啖啖肉,少肥膏
塊雞皮煎都好脆好香口

而個菜心就咬落都爽口,唔會淋
啲菜心咬落就冇渣,正常發揮啦

整體而言 $60 呢個價錢食一個午餐
性價比都幾高啦

2024-04-06
  • 冰鎮奶茶
2024-04-02 44 浏览
到午餐時間,經過一粥麵,望下個餐牌,覺得啱食,但因為人多,就手機落單外賣買走啦叫咗個上海排骨菜飯,要求多飯再加個蠔油菜心,冰鎮奶茶落單後都唔係等太耐大約十分鐘就有店員態度,正常發揮啦冇咩特別好或唔好冰鎮奶茶,冇冰溝淡杯奶茶,係好飲啲叫走甜,都有做到蠔油菜心,唔太淋,有咬口,冇渣的份量就ok la, 叫做食個午餐都有條菜落下肚上海排骨菜飯叫多飯,真係有多整體而言,性價比高,會再幫襯而外賣包裝都好穩陣杯奶茶助落啲冰塊度都唔會周圍浪

叫咗個上海排骨菜飯,要求多飯
再加個蠔油菜心,冰鎮奶茶

落單後都唔係等太耐
大約十分鐘就有

店員態度,正常發揮啦
冇咩特別好或唔好

冰鎮奶茶,冇冰溝淡杯奶茶,係好飲啲
叫走甜,都有做到

蠔油菜心,唔太淋,有咬口,冇渣的
份量就ok la, 叫做食個午餐都有條菜落下肚

上海排骨菜飯
叫多飯,真係有多

整體而言,性價比高,會再幫襯
而外賣包裝都好穩陣
杯奶茶助落啲冰塊度都唔會周圍浪

2024-04-02
10 分钟 (外卖自取)
行過街市,咁啱見到間老字號小食店,個肚頭正叫囉,於是就走入去點咗幾樣嘢。首先係碗蘿蔔牛腩湯,簡直正到爆燈💥!湯頭鮮甜得黎唔鹹膩,牛腩部分腍得黎口感仲好,蘿蔔入味到不得了,一啖落肚令人暖笠笠嘅!跟住,炸兩🍢,外脆內軟,炸得金黃香脆。喺沾上啲醬汁後,咸甜配搭得嚟仲加分呀!再嚟,個豉油鴨翼🦆,皮脆肉嫩,豉油味重得啱啱好,唔會過鹹,呢個確實係下酒好拍檔。食完呢啲,終於嚟到重頭戲-糯米雞🍘!哇,講真,呢個糯米雞真係好食到嗌爸爸!無論係糯米嘅粘稠度,抑或係內餡嘅豐富多彩,都做到恰到好處,個味重到驚人,糯米吸滿咗啲汁卜卜脆。食落真係越嚼越香,千祈唔好錯過呀!街市食物有時机會無得頂,好似呢間舊店俾我搵到嘅小確幸咁。搞到宜家諗起又流哂口水,下次路過必定再入嚟探探寶啦!🤤👏🏻🍚

2023-02-26 669 浏览
好早,唔熟路,地鐵站附近搵嘢食,就只有呢間﹗其實都抱著負面心態入去,諗住咁樣可能會有驚喜﹗叫左個普通到不能再普通的早餐,吉列魚柳,炒滑蛋,腸仔,麵包,仲加錢叫埋個火腿通,諗住是但一樣唔掂都有其他嘢頂上老實,個火腿通唔夠湯都好少事,個滑蛋,你目測都好滑,點知原來係實蛋黎,個樣呃左我呀......塊魚柳終於比我知道老麥嘅魚柳係人間美食,呢塊我唔知係咩?好甜條腸,無事呀.....只不過係凍嘅;不過話事話,其實除左杯茶係熱之外,所有嘢都係凍嘅,唔係室溫,留意返,係凍嘅﹗可能諗住食早餐要快,所以唔敢整太熱嘅食物比大家,其實都好窩心嘅,話晒都好關顧大家嘅時間﹗人生應該係唯一一次食一粥麵,之前聽人講係差,只不過無諗過係差到呢個地步.....最後可以一讚嘅係杯茶囉.......佢係用滾水沖落個茶包度嘅﹗完。
好早,唔熟路,地鐵站附近搵嘢食,就只有呢間﹗
其實都抱著負面心態入去,諗住咁樣可能會有驚喜﹗
完。
2023-02-24
2023-02-23 267 浏览
服務態度差,感覺不乾淨 ,每次都係等了很久,無論堂食及外賣都係-樣等很久。冇問題,但係食品真係好差⋯⋯無論係小菜定食粥都係好油。不會再去。服務員的態度和食物-樣差。完。
冇問題,但係食品真係好差⋯⋯
無論係小菜定食粥都係好油。
不會再去。
服務員的態度和食物-樣差。
完。
2022-07-24 1099 浏览
夜了工放餐點吃,路出港鐵行經一粥麵,雲吞細嘅加腸粉,新鮮即蒸好口味,加了XO醬更野味,一人嘆完好歸家,原用煩擾亂跑弄食物,36元今天不知食什麼,還有一餐可裹腹。滿足!
2022-02-22 957 浏览
以前細個好鍾意食佢嘅下午茶炒麵 雞翼同埋佢放喺旁邊嘅辣椒油對比其他連鎖店佢算係幾好食每張枱都有 香麻辣味粥品正正常常 環境差唔多啦 大家樂集團旗下嘅都唔會差太遠最近食番個下午茶 比以往做差咗(´・ω・`)
以前細個好鍾意食佢嘅下午茶炒麵 雞翼
都唔會差太遠
最近食番個下午茶 比以往做差咗
(´・ω・`)
2021-10-11 1188 浏览
天氣開始凍,終於可以食煲仔飯👏🏻等咗好耐最鍾意食一粥麵煲仔飯的金黃香脆飯焦今日又忍唔住原煲外賣 #鰻魚煲仔飯 和 #臘腸滑雞飯拎走返屋企慢慢嘆 !鰻魚煲仔飯前前後後勁多人叫,似乎大家都係貪新鮮~鰻魚x 煲仔飯真係第一次試,估唔到係咁Yummy !比起傳統口味,又係一個新嘗試一粥麵最正係原煲帶返屋企,仲送$6現金券作下次使用。依家好方便,有手機點餐服務,落定order 行到去一粥麵就拎得✌🏻絕對係唔想煮飯嘅最佳選擇
天氣開始凍,終於可以食煲仔飯👏🏻
等咗好耐

最鍾意食一粥麵煲仔飯的金黃香脆飯焦

鰻魚煲仔飯前前後後勁多人叫,似乎大家都係貪新鮮~

一粥麵最正係原煲帶返屋企,仲送$6現金券作下次使用。

鰻魚煲仔飯
鰻魚煲仔飯
2021-07-20 757 浏览
快閃抵食餐,沙丹肉餅飯$35,仲送埋嘢飲,下午去食先到先得,如果遲咗成日都買唔到快餐店質素冇得雞蛋裏挑骨頭,但係以呢個價我覺得好滿意肉餅煎得好香,好惹味,但略嫌乾身,如果可以多汁啲就更加好食。餐肉都係煎得比較乾身,菠蘿係罐頭菠蘿不過不失,唯獨是佢啲豉油要讚下,唔會死咸,甜甜地幾開胃,成個飯嘅靈魂唯獨是等餐時間比較耐,同埋好多人。總結快餐店冇特別大要求,性價比好高呢個飯,質素唔差,仲有嘢飲包埋,值得推薦

快餐店質素冇得雞蛋裏挑骨頭,但係以呢個價我覺得好滿意
唯獨是等餐時間比較耐,同埋好多人。

2021-07-18
15 分钟 (外卖自取)