2024-12-11 0 浏览
中午臨時起意步入在中環的這間台式小店。點了排在餐牌第一個的花雕麻油雞湯麵。片刻,上菜,不是一碗,是一套。跟著麵碗乘上的,有一杯花雕黃酒,這另上的意思是要你吃前自己將其淋入麵碗中雞肉(無骨扎肉)上,頗具DIY操作快感,同時也體貼配合著麻油加花雕酒香的嗅覺享受。不過,對我來說,這碗熱麵,需要熱騰騰的溫度。我現場吃到的麵,湯汁有兩種味道和溫度。或者這麽説,你能想像喝鴛鴦時,口中一邊凍奶茶一邊熱咖啡嗎?所以我以經驗加想像比較了一下,如果事先花雕、雞肉(扎肉也是凍食)與湯底混合同煮一下,只消那麼一下,這碗麵吃下去的感受應該更加圓融。值得一提的是,一套的還有用心配上三款風格迥異小配菜,顔色分別爲紅綠黃,很是奪目熱鬧。尤其迷你版地瓜,是我中意的優質碳水,配合一碗有分量有嚼勁的湯麵,令人吃得非常飽足。中環的一碗麵,100蚊倒,差不多啦。
片刻,上菜,不是一碗,是一套。
中環的一碗麵,100蚊倒,差不多啦。
2024-11-28
2024-11-06 417 浏览
牛肉面鳗鱼饭好食,肉有好多,味道不错,豆乳面麻麻地~现在只能cash or八达通了,apple pay信用卡都不行了,中午有时要排队,二楼空间还蛮大,可以中午小聚的餐厅,
女待應態度好悪劣,無禮貌😡😡😡😡😡問佢有無午餐話張紙咪話至到三點,之後佢睇唔清楚落單的號碼,又好無禮貌問我寫咩!我都唔明點解唔立即走!我之前去過好多次都未試過有呢種待遇😡😡😡😡如果老闆見到呢篇文章,希望你檢視下呢位同事的態度,你的食物有幾好味,我都唔會再來(因為我來消費不是來受氣)呢個女同事會完全影響你的生意!希望你留意!食物方面:芋圓好味,有煙韌烏龍麵質素唔錯紅燒牛肉麵:牛肉有D硬
食物方面:芋圓好味,有煙韌
烏龍麵質素唔錯
紅燒牛肉麵:牛肉有D硬
2024-10-11
2024-09-16 1167 浏览
今日約咗friend嚟食,驚要等位所以12:10就到,不過佢要人齊先至可以入,好彩佢有兩層,上面嗰層都坐到廿幾30人。今日叫咗個特濃豆乳雞烏龍麵,佢嘅雞唔係雞件,而係雞卷,平時食雞卷最怕好實淨,但呢度唔會,食落好腍同埋幾滑,有啲似食雞髀嘅感覺。烏龍麵夠滑夠彈牙,份量亦都算好多,配佢嘅豆乳湯底好夾、好掛湯。另外佢有中華沙律做前菜,仲有小紫薯同埋蕨餅做甜品,小紫薯超有驚喜,細細粒但食落好甜,如果有得單點應該會再叫嚟食 🤣

2024-09-16
2024-08-28 1427 浏览
今日跟家人去食晚市,一共點了三個套餐,但等了20多分鐘還未有,而且比我們遲入座的客人都已經開始吃了。好聲好氣問問侍應,無奈一名梳髻的女侍應非常晦氣的說:啲飯未得喎。再等了一會,食物到了,再向該女侍應想要一套刀叉,換來一句無尾音、非常的晦氣回應:呢度冇刀叉。光顧了這家餐廳多過五次,但如此服務態度卻是第一次。一個員工足以趕客。餐廳食物質素尚可,不過以後也不會再幫襯這間餐廳,在中環區很多選擇,無謂受氣。
2024-08-17 1351 浏览
4月中陪家人去中環睇醫生,睇完都下午2點了,係附近食午餐醫肚。附近啲小店好多逼啲,唔太坐得舒服,呢一間算係比較鬆動,可能已經過左2點,客人小啲。我哋2個人可以坐4人枱,我叫咗個紅燒牛肉麵,份量我就好夠,有三舊大牛肉,麵係比較粗的,所以飽肚,食唔曬。仲有拌菜中華沙津同甜薯仔,個餐中環位置嚟講,叫做比較平。家人叫咗個豆乳雞麵,佢話湯底夠豆香,雞肉卷都好味,夠滑。之後我哋都有再去食,貪方便。
2024-06-27 1812 浏览
同同事一齊叫左外賣 lunch 差唔多10個order 所以可能汁錯左個豬軟骨拌麵做牛展 我唔食牛展 所以打去換餐 但店員超有心話整過一個送番黎 超級好🙇🏻‍♀️試過大集團汁漏野 佢地都唔肯送番黎仲要好食😝😝 圖下已經係食左半隻蛋同2舊豬軟骨 份量夠2個女仔食
📍 一起食堂 (域多利皇后街) (中環)中環域多利皇后街2號地舖🤤開心四寶飯 $82食物一上檯已經比個份量嚇親,真係好大碗啊兩個女仔食都啱啱好。配菜有滷蛋、滷豬耳、滷雞翼同滷肉飯。所有配菜都煮到非常入味,而且顏色都好靚好均勻。滷水蛋大大隻,豬耳有大概10條左右,每一條都好長,好有咬口。滷水雞翼有兩隻大大隻,入面都上晒色,可見到掹咗一段時間。滷肉飯份量都唔少,每片滷肉都見到肥瘦均勻,唔會過瘦。🤤黑糖豬軟骨飯 $82對於黑糖豬軟骨好感興趣,所以嗌咗返嚟試吓。雖然有啲少失望,因為黑糖味好唔明顯,甚至都冇食到任何甜味。但係豬軟骨炆得好腍,份量都唔少有兩大嚿。拌飯食係非常之足夠嘅,而且鹹味或者滷肉味都好夠。配菜仲有一隻滷水蛋,所以兩個人食一碗其實都好夠㗎啦!🤤鹽酥雞 $48雖然係小食,但係份量好多一碟有超過10舊,每舊都好多肉大大嚿。外皮炸得都幾酥脆,入面嘅雞肉唔會過老或者太乾太柴,都仲有少少肉汁!今次嚟到中環分店,覺得呢間台灣菜好啱放工之後一班人過嚟食。幾個人share其實價錢都好實惠,且味道好唔錯,推薦比放工又想搵嘅地方一大班朋友吹吓水嘅朋友!好食指數💗💗💗💗性價比指數💗💗💗💗回頭指數💗💗💗
📍 一起食堂 (域多利皇后街) (中環)
中環域多利皇后街2號地舖

🤤開心四寶飯 $82

🤤黑糖豬軟骨飯 $82

🤤鹽酥雞 $48

好食指數💗💗💗💗
性價比指數💗💗💗💗
回頭指數💗💗💗💕
推薦指數💗💗💗💗

follow @seriishungry 睇更多00後探店紀錄!
  • 鹽酥雞
  • 黑糖豬軟骨飯
  • 開心四寶飯
推介指數 Recommendation Level : 🔥🔥🔥🔥很多時候喜歡幫襯小店的原因,是他們能夠提供比較獨特的烹調味道,以及溫暖的人情味,這間小店可說是兩者俱備。提供多款具有質素的台灣小食,飯及麵,還有台式飲料,味道及服務質素都非常好,價錢還十分相宜。而且還有季節限定的菜式,以保持客人的新鮮感。This cozy little spot stands out for its unique culinary flavors and heartwarming ambiance. Offering a variety of high-quality Taiwanese snacks, rice dishes, noodles, and Taiwanese beverages, the taste and service quality are exceptional, all at very reasonable prices. Additionally, they offer seasonal limited-time dishes to ensure a fresh and exc

This cozy little spot stands out for its unique culinary flavors and heartwarming ambiance. Offering a variety of high-quality Taiwanese snacks, rice dishes, noodles, and Taiwanese beverages, the taste and service quality are exceptional, all at very reasonable prices. Additionally, they offer seasonal limited-time dishes to ensure a fresh and exciting experience for their patrons. Overall, this gem of a Taiwanese eatery offers a delightful culinary journey, making it a must-visit for those seeking authentic Taiwanese flavors in a cozy setting.

麻辣豬軟骨拌刀削麵 ($89)

豬軟骨炆得非常淋,咬下去入口即溶,但仍然保留了鮮味的肉味。原本還擔心刀削會很乾,而且麵身比較厚還怕會不入味,不過絕對沒有這個情況,相反麵質非常q彈,而且湯汁能掛在每一條麵條上。營業執的麻辣道嘅十足,吃完後整個口也有麻痺的感覺,唯一扣分的是醬汁比較油,不過吃完又不會有膩的感覺

Tender pork cartilage melts in your mouth, complemented by perfectly chewy knife-cut noodles and a flavorful broth with a tantalizing kick of spiciness. Despite a slightly oily sauce, the dish leaves a satisfying and numbing sensation.
麻辣豬軟骨拌刀削麵 - Spicy Pork Cartilage Knife-Cut Noodles

午巿套餐小食
Lunch Combo Appetizers

固定的三款小食,包括:小番薯、中華海草沙律,以及黃豆粉蕨餅,雖然份量不多,但每款也十分好吃

Featuring three delightful options—sweet potato, Chinese seaweed salad, and soy flour fern cake—each a small but delicious treat.
午巿套餐小食 - Lunch Combo Appetizers

花雕麻油雞湯麵 ($92)

餐廳的招牌菜式之一,廚師非常花心思,花雕是另外用器皿裝著,等待客人自己放入碗中,避免熱湯令花雕的香氣流失,湯汁非常鮮味香甜,與花雕酒十分匹配。廚師將雞肉去骨並製作成雞卷,令客人更加容易進食,雞肉非常鮮嫩,亦不會太過肥膩

A signature dish where fragrant sesame wine is served separately to preserve its aroma before adding to the rich and sweet soup. Boneless chicken rolls make for easy dining, with tender and flavorful chicken that's far from greasy.
花雕麻油雞湯麵 - Taiwanese Sesame Oil Chicken Soup Noodles

白桃烏龍茶 ($14)
White Peach Oolong Tea

午市套餐可以以優惠的價錢惠顧部分飲品。這個白頭烏龍茶非常香濃,而且桃味十足,茶又不會太過苦澀,侍應生活還很細心提醒,客人可以連同紙杯帶回去,因為茶包可以再浸泡多幾次,仍然保留濃郁的茶味

A fragrant and peach-infused oolong tea, not overly bitter with a generous peach flavor, served with a thoughtful reminder from the attentive staff to take the tea bag back home for multiple brews.
白桃烏龍茶 - White Peach Oolong Tea

😎 評價 - Epicurean Explorer's comments:

🍽️食物Food: 🔥🔥🔥🔥

✅食物的款式選擇非常多,而且還有不同的套餐供客人選擇
The menu offers a wide selection of dishes and meal sets for patrons to enjoy in a simple yet tastefully adorned setting

🏡環境Environment: 🔥🔥🔥

✅裝修易以簡潔為主,牆上掛滿了台灣電影海報,令人有如置身台灣的感覺
 The decor is minimalistic, adorned with Taiwanese movie posters that transport you to Taiwan's cultural essence.

❌由於店舖不算太大,所以座位較為狹窄,而且椅子未有靠背,所以不太舒適
The compact space may feel a bit cramped with narrow seating and chairs lacking backrests, compromising a bit on comfort.

💁服務Service:🔥🔥🔥🔥

侍應生非常主動有禮,而且和藹可親
The servers are polite, friendly, and proactive, adding to the overall pleasant dining experience.

💰價格Price:🔥🔥🔥🔥

✅價錢非常實惠,除了午市套餐外,亦有特價下午茶提供
The prices are incredibly affordable, with not only lunch combos but also special discounts for afternoon tea.

2024-06-11
2024-05-26 1487 浏览
這間餐廳位於正中環街市隔壁,在觀塘以外的另一家分店,是性價比高的食堂‼️ ❇️蔥油士雞肉飯🐔🍚🍚 雞肉質地嫩滑,有嚼勁,飯量非常充足,自製的油酥,放在飯上更增添了台式風味🤩每次來都必點滷水蛋,因為它有濃郁的滷水味,外層略帶硬的口感,讓人印象深刻套餐還附有一碗湯、中華沙律、小番薯和蕨餅,雖然配菜不太正統,但整體來說非常划算😋😋 ❇️鹽酥雞🐔🍗 也是份量十足,大大的碟子裡裝滿了鹽酥雞,兩個人可能都吃不完。雞肉外皮酥脆,如果再加上九層塔,台式風味會更濃郁呢😗 ❇️城府蝦卷🍤🍤 份量相對較少,只有四小條,感覺有點貴。不過吃起來非常不錯🤤🤤外皮是很薄的腐皮,內餡細滑,還有些馬蹄增加爽脆的口感。這道菜結合了爽和滑的口感,讓人驚喜,值得一試‼️ 總體來說,這間中環食堂無論是質量、份量,都對得起它的價格,是在中環尋找性價比高餐點的好選擇👍👍

• 鹽酥雞
2024-05-13 1308 浏览
星期日去開中環,諗住試吓啲唔同嘅嘢,所以特登行到過嚟呢度食台灣嘢。到達嘅時候餐廳只係得幾台人,一位女侍應示意我哋坐旁邊嘅二人枱,過到去嘅時候發覺對風口位,所以我哋就自己坐咗後邊嗰張。見到枱面有個乾淨類似托盤嘅嘢,拎起放咗喺另一張冇人嘅枱。呢個時候旁邊有位高高大大嘅女侍應,好大聲,用啲好難聽嘅語氣咁話 ‘枱面有嘢都照坐落去…’聽到呢句已經知道侍應根本唔想招呼我哋,即刻走人。如此服務態度,令人咋舌。

聽到呢句已經知道侍應根本唔想招呼我哋,即刻走人。

如此服務態度,令人咋舌。
2024-05-12
2023-12-02 3309 浏览
今次係第二次過嚟呢間餐廳食lunch~!!第一次係誤打誤撞喺中環搵嘢食搵到呢間 食過一次之後簡直想再encore😆份量適中,甚至對於女仔來說算是比較大,滿足感🆙🆙🆙食物質素不錯,豆乳味濃郁,蜆冇沙,麻辣香味俱全,滷肉肥瘦均勻,仲有熱辣辣既地瓜條,同埋軟糯適中嘅芋圓😋服務態度良好,基本全部員工都好Nice好親切,會拎佢哋自製嘅辣椒醬俾我哋試,又會幫我地加花奶(因為我哋個碗花奶比較少)。整體上都會盡量配合顧客嘅需求🥰喺中環呢個比較物質昂貴嘅地段嚟講,一個lunch $7x $8x 可以食到份量咁足又好味嘅餐廳即係比較少有~~
今次係第二次過嚟呢間餐廳食lunch~!!

份量適中,甚至對於女仔來說算是比較大,滿足感🆙🆙🆙

2023-11-30
  • 特濃豆乳雞烏龍麵
  • 芋圓仙草凍
  • 魯肉飯
  • 日式清酒蜆烏龍麵
  • 麻辣鴨胸鴨血湯麵
  • 地瓜條
2023-11-19 2899 浏览
有日放工之後就落咗灣仔食嘢😬試咗一間外觀乾淨企理嘅台灣料理☺️送餐時間超快😂食物質素都唔錯,快靚正~滷肉飯 $52價錢親民又好食。啲肉醬滑嫩鮮美,搭配上軟綿嘅米飯,味道真係一流😬黑糖豬軟骨飯 $82啲豬軟骨燉得好入味🥹🥹配上特製嘅黑糖醬汁,口感酥軟,入口即化🙌🏻❤️‍🔥特別鐘意佢嘅甜而不膩嘅風味!泠泡自桃鳥龍茶加仙草 $30消暑又清新🤔茶味濃郁,配合仙草清甜,好解渴~炸花枝丸 $42外脆內軟,特別適合當成開胃小食☺️

滷肉飯 $52

黑糖豬軟骨飯 $82

泠泡自桃鳥龍茶加仙草 $30
消暑又清新🤔茶味濃郁,配合仙草清甜,好解渴~

炸花枝丸 $42
外脆內軟,特別適合當成開胃小食☺️
人均$80起|湾仔|台湾菜|一起食堂今天来到位于湾仔的一起食堂,很是喜欢他们家的盐酥鸡,总是念念不忘的,这一次肯定要来吃个够!这次我们点了珍珠奶茶,外加仙草!都是二十多块,划算❤️盐酥鸡一如以往的酥脆,咸香对味极了。牛三宝面🍜实在是太丰盛了!里面包括牛筋、牛腩、充满咬口的牛丸、和吸满了满满牛肉汁的萝卜。面的部份也是非常不错!猪软骨糖心蛋饭份量毫不吝啬!快要把肚子撑爆了软腍腍的,软骨部份有的已经成为啫喱状,入口即溶,太邪恶了吧!糖心蛋也是份外的好吃。——————为食分界线——————📍 一起食堂湾仔轩尼诗道153号地铺人均消费: $80
人均$80起|湾仔|台湾菜|一起食堂

这次我们点了珍珠奶茶,外加仙草!
都是二十多块,划算❤️

盐酥鸡一如以往的酥脆,咸香对味极了。

牛三宝面🍜

猪软骨糖心蛋饭
份量毫不吝啬!快要把肚子撑爆了
糖心蛋也是份外的好吃。

——————为食分界线——————
📍 一起食堂
湾仔轩尼诗道153号地铺

人均消费: $80
歡迎follow IG @eatwifme2k23 睇更多❣️今日試一起食堂 ❣︎ 終於同個好耐冇見嘅朋友出去食飯❤️喺中環接佢收工後,周圍fing咗陣,決定去間朋友話過唔錯嘅餐廳💁🏻‍♀️以中環物價嚟講,非常錫住學生哥荷包!🥹同埋質素唔錯,幾值得去💃🏻💃🏻✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎1️⃣ 特濃豆乳雞烏龍麵 ($89)見到呢個item覺得幾趣致,決定嗌個試吓伏🫣唔伏很好!佢嘅湯底好香豆味,飲落雖然淡味咗啲,但唔會好奇怪:佢有小小嘅鹹味,唔甜(本身以為會係甜甜地)👍🏼雞肉睇落好似日式叉燒,好嫩滑,唔錯唔錯❣️2️⃣ 吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁 ($89)朋友嗌的,睇落冇咩特別,但食落幾有驚喜!冷烏冬沾啲柚子汁,食落超~清新,一解夏夜暑熱🌬️吉列海鮮外皮脆卜卜,但唔會油膩,配埋清爽嘅冷烏冬實在好正!🍥✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎可能我哋臨近收工先去幫襯,店員有啲惡🥲但見佢呢個價位咁好食,都可以接受嘅~(就係我呢啲怕事人助長咗香港🍉侍應問題哈哈)下次都要自己食個柚子汁烏冬!🍜

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

1️⃣ 特濃豆乳雞烏龍麵 ($89)

2️⃣ 吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁 ($89)

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

特濃豆乳雞烏龍麵