今次同女朋友試呢間係中環嘅台灣餐廳,之前喺其他地方試過佢嘅分店,味道質素都唔錯,今次嚟中環呢間亦都冇令我失望~✅ 花雕麻油雞湯麵雞卷好嫩滑,一點也不柴;湯底加上圓肉和杞子,非常養生,另外可以按照個人喜好淋上花雕酒,我就淋晒,酒香濃郁✅ 紅燒牛肉麵牛肉麵嘅湯底非常濃郁惹味,牛肉大大件,少少連住筋嘅位置,肉質軟腍入味,非常好食✅ 古早滷水拼盤拼盤入邊有滷水牛腱、雞翼、豬耳同埋滷蛋。種類豐富,樣樣都可以試吓。牛腱好入味,豬耳又爽脆,極力推薦

✅ 花雕麻油雞湯麵

✅ 紅燒牛肉麵

✅ 古早滷水拼盤

中環街市已升格為高級商場,與朋友閒逛這裡後,選擇了附近性價比很好的「一起食堂」台日式晚餐。我和朋友點了蒲燒鰻魚飯,府城蝦卷,吉列炸蚝,愛玉荔枝茶和仙草奶茶。蒲燒鰻魚飯,看照片已知道鰻魚烤得外皮微焦,裡面肉質又嫩又鮮,正宗的和風醬汁,搭上粒粒鮮明的米飯,流心蛋,喜愛日本美食的食客必定滿意。府城蝦卷,蝦肉新鮮,裹著的面皮炸得酥脆剛剛好,好吃。我是吉列炸蚝粉絲,蚝肉滿滿,炸得金黃酥脆,不油不膩,滿足。愛玉荔枝茶,清甜,喝起來清新又解膩。仙草奶茶,味道有层次感,结合奶茶和仙草的味道,口感清爽。食店在中環街市旁,位於中環最中心地帶,黃金地段,本餐只是248元,對比附近的食店價錢,這店在性價比和食物皆值得推薦。

府城蝦卷,蝦肉新鮮,裹著的面皮炸得酥脆剛剛好,好吃。

我是吉列炸蚝粉絲,蚝肉滿滿,炸得金黃酥脆,不油不膩,滿足。

愛玉荔枝茶,清甜,喝起來清新又解膩。

仙草奶茶,味道有层次感,结合奶茶和仙草的味道,口感清爽。

食店在中環街市旁,位於中環最中心地帶,黃金地段,

2025-07-02 0 浏览
餐廳裝修簡潔台風 ,有好多懷舊海報,幾舒服。服務方面,店員都好nice,而且上菜速度好快,啱晒lunch time趕時間嘅打工仔。**主食**叫咗紅燒三寶牛肉麵+花雕麻油雞湯麵。紅燒三寶牛肉麵嘅湯底濃郁,牛肉、牛筋、牛丸都好入味,份量都幾多。花雕麻油雞湯麵嘅湯底好香,麻油味突出,雞肉都好嫩滑。花雕係另上, 建議落一半😊**小食**叫咗炸花枝丸同鹽酥雞share。炸花枝丸外脆內彈牙,好有口感。鹽酥雞就炸得香脆,調味啱啱好,唔會太鹹。**飲品**叫咗杯紅豆奶茶,甜度適中,紅豆綿密,好啱我口味

**主食**

叫咗紅燒三寶牛肉麵+花雕麻油雞湯麵。

**小食**

**飲品**

叫咗杯紅豆奶茶,甜度適中,紅豆綿密,好啱我口味

2025-06-29
  • 紅燒牛肉麵
2025-06-29 0 浏览
昨晚和妹妹路經中環見到這間很別緻的台日式便當,便被他的和風裝修吸引入去了!第一次見有花雕酒的台式麵,妹妹便叫了花雕麻油雞湯烏龍麵,花雕酒是分開上的,配上大大件的雞肉和烏龍麵,妹妹食得津津有味😋😋而我始終如一,都是喜歡吃台式滷肉飯😆這當然唔夠啦!喜歡吃牛展,雞翼,鹵水蛋同牛耳的我,點少得古早鹵水拼盤,有齊我喜愛的四寶😋牛展大舊淡淡肉,雞翼同鹵水蛋醃得好夠味,再加埋飯後甜品芋圓仙草凍,佢真係落足料,好多芋圓同好多仙草。天氣咁熱,當然唔少得一人一杯夏日台式凍飲:愛玉荔枝綠茶同鳳梨綠茶🍹🍹非常滿足的一晚。難得在中環有一間如此平民價錢的台日式便當,值得再回味👍
難得在中環有一間如此平民價錢的台日式便當,值得再回味👍
2025-06-23
  • 鹵水拼盤
  • 芋圓仙草凍
2025-06-21 0 浏览
呢間小店以台灣夜市風味為主打,菜式雖不多,卻頗見功夫。鹽酥雞外皮超酥脆,咬下時完全聽到「喀嚓」聲響,醃料中透出五香粉與蒜末的香氣。鹵水拼盤豬耳入味,膠質與脆骨有咬口;牛展紋理分明,肉質鮮嫩濃郁;滷蛋又係超入味。蔥油土雞肉飯雞油香氣撲鼻,雞肉有口感唔鞋,份量十足。和風牛肉飯醬汁甜鹹平衡,牛肉唔柴,肥瘦適中,正!黑糖豬軟骨飯軟骨燉至半透明狀,黑糖既焦香與醬油既醇厚,堪稱一絕。小店裝修簡樸有序,恍惚有置身士林夜市的錯覺。
呢間小店以台灣夜市風味為主打,菜式雖不多,卻頗見功夫。

鹽酥雞

鹵水拼盤

蔥油土雞肉飯
雞油香氣撲鼻,雞肉有口感唔鞋,份量十足。

和風牛肉飯
醬汁甜鹹平衡,牛肉唔柴,肥瘦適中,正!

黑糖豬軟骨飯
軟骨燉至半透明狀,黑糖既焦香與醬油既醇厚,堪稱一絕。

小店裝修簡樸有序,恍惚有置身士林夜市的錯覺。
  • 鹽酥雞
2025-06-20 178 浏览
蒲燒鰻魚飯 ($112)鰻魚都大條厚肉,帶濃郁嘅醬油甜香,配上少量海苔同芝麻提味,飯粒軟硬適中,吸滿鰻魚汁,撈埋流心蛋嘅蛋汁食幾滋味,食埋黃色嘅酸蘿蔔片仲幾開胃特濃豆乳雞烏龍麵 ($89)特濃豆乳湯底奶白濃郁,微微豆乳香氣,飲落清甜,帶少許雞肉鮮味,烏龍麵煮得煙韌彈牙,配上幾件雞卷,雞肉嫩滑唔會乾柴,切成厚件幾有咬口,整體消爽唔油膩,幾啱夏天食燙青菜 (@+$30)燙青菜簡單清新,油麥菜煮得翠綠,加咗少許炸蒜同醬油提味,解膩又健康凍珍珠奶茶 ($28)凍珍珠奶茶茶香濃郁,配上黑珍珠煙韌彈牙,咬落有滿足感,甜度適中📌一起食堂 (中環)地址:中環域多利皇后街2號地舖

蒲燒鰻魚飯 ($112)

特濃豆乳雞烏龍麵 ($89)

燙青菜 (@+$30)

凍珍珠奶茶 ($28)

📌一起食堂 (中環)
地址:中環域多利皇后街2號地舖
2025-06-14 237 浏览
今日嚟到呢間台灣嘢食飯 😍價錢合理 ☺️ 選擇都幾多 😆 除咗中環之外 觀塘同埋灣仔都有分店 之前都食過幾次😇 -🍜花雕麻油雞麵 $92湯底材料好足 🥹 有藥膳味道 而且酒味唔算太濃🤣 有杞子 紅棗 龍眼肉 冬菇😍 雞件肉質唔錯 😆 麵唔會淋 好吸湯😇-🐃紅燒三寶牛肉麵 $102湯底好濃郁😆 牛肉味濃 有好多塊 😇 牛丸夠爽口 🤣 而且好大碗 食完都好飽 😌 -🐙炸花枝丸 $42花枝丸勁好惹味 🤣 好爽口 咬入口好多魷魚肉😇 -🍵愛玉荔枝綠茶 $14好清新嘅荔枝味😍 唔會太甜😌-🧋珍珠奶茶 $14珍珠好好咬 😌 不過茶味如果再濃啲就好🙂 -
🍜花雕麻油雞麵 $92

好清新嘅荔枝味😍 唔會太甜😌
🧋珍珠奶茶 $14
珍珠好好咬 😌 不過茶味如果再濃啲就好🙂
2025-06-09 359 浏览
餐廳位於中環街市附近售價親民 份量亦很多難怪午市很多人排隊 ⍢花雕麻油雞湯麵真的配有一杯花雕酒可以按個人喜好添加充滿麻油雞湯香氣雞肉有幾塊 都滑嫩 湯麵是烏冬魯肉飯滷肉醬汁惹味 送飯一流配有酸菜 更加開胃份量很多 適合分享府城蝦卷腐皮香脆 蝦肉彈牙芋圓仙草凍一個人吃不完的份量!!滿滿芋圓 包括紫薯圓 地瓜圓 芋頭圓入口煙煙韌韌 滿滿紅豆加上仙草 整體口感豐富非常足料 適合分享一起食堂📍中環域多利皇后街2號地舖#foodiegoodie_central
餐廳位於中環街市附近

份量很多 適合分享

府城蝦卷
腐皮香脆 蝦肉彈牙

芋圓仙草凍
一個人吃不完的份量!!
滿滿芋圓 包括紫薯圓 地瓜圓 芋頭圓
入口煙煙韌韌
滿滿紅豆加上仙草 整體口感豐富
非常足料 適合分享

一起食堂
📍中環域多利皇后街2號地舖
#foodiegoodie_central
【🌀一起食堂|🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♂️一起蔥啊!🧋】在中環想來一客台式午餐真的不容易,今次與三五知己聚聚,就幻想下身在台北吧!.食咗咩?.💚黑糖豬軟骨飯淡淡黑糖味,豬軟骨軟身,骨膠原豐富,相信由長時間燘煮,調美台式,食出心機。跟滷水蛋,我喜歡伴碟的日式酸薑.💚特濃牛乳雞烏冬麵湯奶白色帶豆乳香,雞肉做成雞卷,肉質鮮嫩有雞味,最鍾意「啖啖肉」感覺。烏冬夠滑,口感煙韌。.💚爆蔥溫泉蛋雞串丼受店內海報吸引住,起初誤以為是爆蔥花雞肉串,原來有埋飯。丼飯大大碗,飯量大,女生可以點「少飯」將所有食材撈勻後食,蔥和蛋香令人難忘,難忘那份好味!以上三款便當套餐,具三款前菜:中華沙律、小紫薯及抹茶蕨餅,各具特色。💚麻辣香滷豬耳朵小食來說份量非常足料,大大碟。麻辣香撲鼻,豬耳口感爽脆惹味。🚸一起食堂📍中環域多利皇后街2號地下【🌀一起食堂|🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♂️一起蔥啊!🧋】在中環想來一客台式午餐真的不容易,今次與三五知己聚聚,就幻想下身在台北吧!.💚黑糖豬軟骨飯淡淡黑糖味,豬軟骨軟身,骨膠原豐富,相信由長時間燘煮,調美台式,食出心機。跟滷水蛋,我喜歡伴碟的日式酸薑.💚特濃牛乳雞烏冬麵湯奶白色帶豆乳香,雞肉做成雞卷,肉質鮮
【🌀一起食堂|🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♂️一起蔥啊!🧋】

💚麻辣香滷豬耳朵

🚸一起食堂
📍中環域多利皇后街2號地下

2025-06-02 321 浏览
中環街市附近尼間台灣面又過黎食啦,好日式裝修,鋪面不大,座位都很溫馨😆😆主打台灣面!我們兩個人吃了兩個主食兩杯飲料和一份小食,好飽!花雕麻油雞湯麵和紅燒牛三寶麵。真的有一杯花雕酒喔!可以按心意添加!加一點點可以增加味道喔!好幾塊很滑嫩的雞肉,配上麻油雞湯,👍👍紅燒湯底很不錯!麵條軟硬剛好,好大塊紅蘿蔔🥕🤣鹽酥雞份量好大,新鮮炸出來的,鹽酥雞粉要多多!味道很濃☺️外脆裏軟。飲品一個是紅豆奶茶和一個是珍珠奶茶🧋經典台灣奶茶~好喝

飲品一個是紅豆奶茶和一個是珍珠奶茶🧋經典台灣奶茶~好喝
2025-05-27
2025-06-01 223 浏览
Fafafoodblog為食花太郎 🍴麻辣牛腱拌刀削麵89 蚊🐂🌶️刀削麵比較粗身 麻辣味香濃 牛展厚身d 醬汁入味 正 🍴黑糖豬軟骨飯 82 蚊🌶️l🐖豬軟骨 好多軟骨 肥膏撈飯正 黑糖汁入味 🍴府城蝦卷32 蚊🦐蝦肉彈牙新鮮 個腐皮好薄脆 🍴吉列炸蠔48 蚊🔥香脆既炸蠔 入面蠔肉新鮮 🍴珍珠奶茶 28 蚊香甜奶茶 珍珠彈牙🍴茉香綠茶28 蚊茉香味濃 綠茶味香#綠茶 #台灣菜 #牛展 #蝦卷 #珍珠奶茶 #豬軟骨 #刀削麵 Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#一起食堂中環域多利皇后街2 號地下~~~~~~~~
Fafafoodblog為食花太郎
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#一起食堂
中環域多利皇后街2 號地下
~~~~~~~~
2025-06-01
2025-05-19 246 浏览
同朋友行完中環街市見到對面呢間台式餐廳,入到去雖然地方唔算好大,但坐得幾舒服,環境都幾乾淨。店員好有禮貌,上菜都算快。我哋叫咗幾樣嘢試吓:爆蔥溫泉蛋雞串丼:呢個真係正!雞肉好嫩滑,加埋個溫泉蛋一撈落去,超香超入味,份量又大,男仔食都飽。烤台灣香腸同椒鹽豬耳朵:好惹味,香腸甜甜地,唔會太鹹;豬耳朵脆脆地,有咬口,啱晒配茶/啤酒。仲叫咗涼拌牛腱同鹽酥雞,全部都唔錯,尤其係鹽酥雞唔會太油,好香口,夠哂台味。飲品方面我叫咗冷泡白桃烏龍茶,清清地又解膩,好啱配炸物。最開心係價錢超合理,兩個人食到超飽都係$291,中環嚟講真係罕有。CP值爆燈🥹

我哋叫咗幾樣嘢試吓:

飲品方面我叫咗冷泡白桃烏龍茶,清清地又解膩,好啱配炸物。

2025-05-18
2025-05-12 201 浏览
呢間餐廳座位寬闊,亦有種台灣設計風格,讓人感覺唔似香港餐廳,仲有種舒服感覺,好似去咗一轉台灣🌄 🤭和風牛肉烏龍麵🐂🍜呢碗麵既份量不少,當中有牛肉,溫泉蛋、香蔥、粟米🌽等,烏龍麵綿密煙韌,好有咬口,撈埋溫泉蛋每啖都好掛湯汁😘麻辣豬軟骨拌刀削麵🐖🍜豬軟骨煮至軟身,且幾入味,刀削麵份量不少,每條刀削麵都掛滿麻辣味道👅府城蝦卷🦐共有四嚿,每嚿表皮都炸得酥脆,蝦肉彈牙爽口,味道不錯🤭芋圓仙草凍🍧食完飯點少得芋圓仙草凍呢😝 每粒芋圓煙韌香甜,配上凍凍仙草凍可解膩,紅豆香甜❣️即使再飽點都要食完😝 因為芋圓仙草凍絕對一配😚👍🏻每啖好有嚼勁🤭 適合夏天食嘅甜品。熱紅豆奶茶🫘🧋小妹第1次飲熱紅豆🫘奶茶🧋香濃醇厚,每粒紅豆🫘好香甜,正👍🏻愛玉荔枝綠茶🥤綠茶清新,荔枝味道幾出,味道香甜,仲有愛玉好有咬口,份量不少👍🏻呢間台式餐廳「一起食堂」無論設計/食物質素都好有心機,職員態度親切有禮,重點高質平靚正,回頭率好高😼

和風牛肉烏龍麵🐂🍜

麻辣豬軟骨拌刀削麵🐖🍜

府城蝦卷🦐
共有四嚿,每嚿表皮都炸得酥脆,蝦肉彈牙爽口,味道不錯🤭

芋圓仙草凍🍧

熱紅豆奶茶🫘🧋

愛玉荔枝綠茶🥤

2025-05-06 150 浏览
Good value for money Taiwan noodles in central!🐷overall: 7/10🍜Taiwan style pork cartilage mixed sliced noodlesThe star of this dish is undoubtedly the succulent pork cartilage, braised to a tender consistency in soy sauce. The rich, savory flavor of the cartilage is a harmonious blend of sweetness and subtle saltiness, making it a true delicacy. Accompanying the delectable pork cartilage are thick and chewy sliced noodles that provide a satisfyingly hearty texture. Cooked to al dente perfection,
🐷overall: 7/10

The star of this dish is undoubtedly the succulent pork cartilage, braised to a tender consistency in soy sauce. The rich, savory flavor of the cartilage is a harmonious blend of sweetness and subtle saltiness, making it a true delicacy. Accompanying the delectable pork cartilage are thick and chewy sliced noodles that provide a satisfyingly hearty texture. Cooked to al dente perfection, these noodles absorb the flavors of the braising sauce, together with the mild mala sauce. A soft-boiled egg adds a creamy touch to the dish, while a sprinkle of chili peppers imparts a mild kick that tantalizes the taste buds.

🍛Taiwan-style braised pork rice
The tender, flavorful small pieces of braised pork steal the spotlight with their rich, savory, and slightly sweet taste that is sure to leave you craving for more. Each bite of the succulent pork is a burst of umami goodness, perfectly complemented by the glistening sauce that coats every grain of rice. The pickled vegetables add a refreshing tang to the dish. The braised egg is a creamy and indulgent addition, with its perfectly cooked yolk adding a luxurious texture to each bite.

🍗 Fried diced chicken 鹽酥雞
This fried chicken is a true indulgence and a must-order item. Each piece is coated in a light and crispy batter, seasoned with a blend of spices that create an irresistible aroma. The chicken inside remains juicy and tender, with a satisfying contrast at the crunchy exterior.

🥬Lettuce topped with Taiwan-style braised pork pieces
The lettuce itself is lightly seasoned only which made a good pairing with the pork toppings.

#一起食堂
#centralfood
  • 鹽酥雞
🍜 台灣風味午餐@ 一起食堂今日行過「一起食堂」竟然唔使排隊!試咗招牌特濃豆乳湯雞烏龍麵,真係有驚喜~ ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭* ੈ♡‧₊˚ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭* ੈ♡‧₊˚🥛 靈魂湯底豆乳湯底濃到掛勺,豆香自然唔假滑,鹹度調得剛剛好,飲完成個口都係餘韻。烏龍麵吸飽湯汁,每啖都係滿足! 🍗 主角雞肉慢煮雞髀肉捲成日式叉燒造型,厚切夠誠意!成舊都係淋滑口感,肉質超級嫩滑多汁,完全唔乾柴,廚師慢煮手勢了得~ ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭* ੈ♡‧₊˚ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭* ੈ♡‧₊˚🍽️ 整體體驗份量對女仔來講剛好,男仔可能要加底。豆乳湯濃郁但唔膩口,雞肉**全淋滑版本**保持原汁原味,絕對會回頭encore!
🍜 台灣風味午餐@ 一起食堂

🥛 靈魂湯底