2023-07-30 166 浏览
今日突然好想食台灣嘢,同朋友係中環搵到呢間餐廳。1:00嚟到已經full晒,好彩仲有一張枱剩。望咗個menu好耐都唔知食咩好,因為太多選擇都想試OpenRice推介咗好多佢哋嘅小食,我同朋友又唔係好肚餓, 所以今次主打小食, 我哋嗌咗炸花枝丸、府城蝦卷、滷水拼盤同埋黑糖豬軟骨飯。食物上嘅時間差唔多,成枱都係嘢食🥰🥰🥰勁滿足!花枝丸同蝦卷勁好食,我同朋友都讚不絕口。豬軟骨好淋,飯嘅份量亦好多。我哋仲嗌咗愛玉荔枝綠茶同埋熱珍珠奶茶。我第一次飲熱嘅珍珠奶茶,比想像中好飲好多,叫咗半糖不太甜,味道同港式奶茶亦不一樣,個balance做得好好!我哋好貪心加埋升級組合+$14 自選$28以下飲品+$14 芋圓仙草凍(迷你)份量真係啱啱好,太多反而食唔晒。總結嚟講,今次叫食物份量控制得好好,好味又飽10分滿足🥰

望咗個menu好耐都唔知食咩好,因為太多選擇都想試

我哋仲嗌咗愛玉荔枝綠茶同埋熱珍珠奶茶。

芋圓仙草凍

我哋好貪心加埋升級組合
+$14 自選$28以下飲品
+$14 芋圓仙草凍(迷你)
份量真係啱啱好,太多反而食唔晒。
總結嚟講,今次叫食物份量控制得好好,好味又飽10分滿足🥰
芋圓仙草凍
  • 愛玉荔枝綠茶
2023-07-28 115 浏览
有時去開中環街市附近,都會見到呢間台灣菜勁多人排隊。今日終於準時收工食到佢既招牌紅燒牛肉麵,牛肉連根非常入味,感受到熬製左無數小時,就連配菜紅蘿蔔、白蘿蔔都注滿牛肉汁,湯底飲左一大半,而麵底用烏龍麵,爽滑彈牙。另外三杯雞飯都唔錯,雞球先炸過,再同紅椒、九層塔、洋蔥一齊炒,配菜都好惹味,醬汁甜甜地,味道小小似蒲燒汁。小食叫咗麻辣豬耳同肉燥燙青菜,豬耳本身有滷水汁煮,撈左麻辣汁同香莤,份量都唔少。青菜係油麥菜,肉燥係半肥瘦豬肉,肥瘦均勻,油脂重骨膠原,一口青菜一口肉燥,冇咁罪惡😆
2023-07-27 165 浏览
餐廳:一起食堂地點:中環域多利皇后街(中環街市隔離)菜式:台式飯堂餐牌:餐牌簡單一張紙,有麵,飯,季節限定菜式,小食,飲品同甜品,自己剔紙落單。冇收加一。紅燒三寶牛肉麵 $102紅燒三寶牛肉麵大大碗,未食先聞到個湯好香,個湯完全唔油,味道微辣同微甜,唔錯。牛筋條有4條,整得好腍而啖啖肉;牛腱一大一細,中間有少少筋,骨膠原感重;牛丸兩粒,彈牙多汁。個麵係烏龍麵,烏龍麵其實好似烏冬,非常之滑溜,浸左湯所以較稔身。配有大大舊紅蘿蔔同白蘿蔔各一,仲有兩條新鮮小棠菜,另外灑上蔥花同鹹菜,加添味道口感。吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁 $89呢個吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁係夏日限定。吉列海鮮有吉列蝦三隻,炸得皮脆肉嫩,正!都有吉列蠔兩隻,一樣皮脆汁多,好豐富。伴有車厘茄一開二同黃蘿蔔漬物兩片,灑上紫菜絲同蔥花,增添日式風味。冷烏冬口感煙靱,個柚子汁另上。呢個柚子汁先係畫龍點睛,因為酸酸甜甜非常開胃,配冷烏冬食令人非常開胃!兩個主食都跟有3格小食,分別有中華沙律,迷你甜番薯三條,同嶡餅。迷你甜番薯真係又腍又甜,好味。滷牛腱 $48滷牛腱一客4件,滷得好入味,質感又嫩口又重骨膠原,好正。上面灑上蔥花同白芝麻粒。府城
餐廳:一起食堂
地點:中環域多利皇后街(中環街市隔離)
菜式:台式飯堂
紅燒三寶牛肉麵 $102

吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁 $89
3格小食
滷牛腱 $48
滷牛腱
府城蝦卷
府城蝦卷 $32

府城蝦卷一客4條,即係蝦肉腐皮春卷,皮脆而彈牙,仲有粒粒爽口荸薺,伴有沙律醬令口感更滑溜。

午市升級組合加$14有迷你芋圓仙草凍或者$28以下飲品。
芋圓仙草凍(迷你) 跟餐加$14

迷你芋圓仙草凍有3色芋圓9粒,配有仙草,加上香滑淡奶。芋圓超飽肚,仙草滑溜無怪味,淡奶唔甜,好滋潤!
紅豆奶茶

紅豆奶茶 跟餐加$14

紅豆奶茶叫左半糖,我覺得甜度適中,茶香滑溜。下底有好多紅豆。

呢間飯堂堅抵食,食物質素高,上菜快速,中環返工之選!
2023-07-27
滷牛腱
府城蝦卷
紅豆奶茶
2023-07-26 159 浏览
👌🏻呢間餐廳開正係中環皇后街大街,晚市會打開大門迎客。某日行經門口,見到 6pm 入面就坐哂人,正好趕住醫肚,就入去攝位試一試佢~🤤👅 特濃豆乳雞烏龍麵 ( $ 89 )烏龍麵已經唔多見。更何況係豆乳湯底既麵食?見到就諗起韓國有名既豆漿面,最鍾意試新野既我緊係要點黎試下~🤗上枱就見到好吸引既米白色湯麵,麵上鋪排左幾件豆卜、青菜以及幾件厚厚既雞肉 🤩 整碗湯呈淡淡豆乳香氣,味道微甜,烏龍麵麵條幼細,彈性十足,而雞肉蒸燉過後清淡嫩滑,味道不錯 🤤👅 府城蝦卷 ( $ 32 )炸物小食,春卷包裹住蝦蓉,外脆內軟,雖然偏油,但伴主食正好 👍🏻🍹 愛玉荔枝綠茶 ( $ 28 )綠茶清澀回甘,荔枝味不算太突出,愛玉啫哩為呢杯增加左甜意,不錯既一杯飲料 🥰▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️一起食堂 (域多利皇后街)📍 中環域多利皇后街2號地舖#moooveat中環#moooveat台灣菜#moooveatcentral#moooveattaiwan#台菜#中環#central#taiwan #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkeat #food #foodie #hkres
👌🏻
特濃豆乳雞烏龍麵

👅 特濃豆乳雞烏龍麵 ( $ 89 )
特濃豆乳雞烏龍麵

👅 府城蝦卷 ( $ 32 )

🍹 愛玉荔枝綠茶 ( $ 28 )

一起食堂 (域多利皇后街)
📍 中環域多利皇后街2號地舖

#台菜
#中環
#central
#taiwan
#hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkeat #food #foodie #hkrestaurant
#探店 #香港 #美食 #相機食先 #香港好去處 #手機食先 #食好西 #食食食 #打卡 #香港探店
2023-07-20
特濃豆乳雞烏龍麵
<一起食堂> 📍中環🔸 估唔到香港仲有呢啲良心小店🔸市中心位置 💰💰💰性價比極高已經第二次嚟幫襯,臨近月尾真係糧尾之選 🥹 抵食夾大件!!!中環區嚟講,簡直係窮人恩物 💗💗💗花雕麻油雞湯麵($92) — 首先要講嘅係四件雞卷相當之滑溜 😋 湯底亦足料,而且麻油味極香,配料有冬菇、杞子、紅棗、薑。店家好細心,花雕酒另上,客人可以因應自己嘅喜好將酒倒入湯底,花雕同湯頭的風味非常之相融,小小甜嘅湯頭飲落十分滋補,令人回味無窮 🍲🍲🍲日式清酒蜆烏龍麵($79) — 清清哋想食簡單啲可以選擇呢個麵食,清酒同埋蜆肉自帶嘅鹹味十分之相配,烏冬麵吸晒湯底嘅精華,食落鹹鹹香香 🥴古早滷水拼盤 ($78) — 嘩嘩嘩!!!拼盤有牛腱、雞翼、豬耳、滷水蛋,都係講緊$78!!!我敢保證呢個滷水拼盤所有item都係好食 🤤🤤🤤 特別係豬耳,滷水汁好入味,超好食!平時喺外面叫珍珠奶茶,閑閑地都$4-50,Menus叫珍珠奶茶竟然$30都唔使 🤑 凍飲,仲要唔使加兩蚊!味道就正正路路台灣珍奶🧋,無好似出面咁多花臣野。
<一起食堂> 📍中環
🔸 估唔到香港仲有呢啲良心小店
🔸市中心位置 💰💰💰性價比極高

2023-07-21 70 浏览
幾年前已經食過 覺得CP值高 芋圓又整得好食( ´▽`)係時候出個post了~▫️特濃豆乳雞烏龍麵 [$89]試過一次之後就忍唔住繼續嗌本人超級鍾意豆乳湯😍所以本身已經好加分配烏冬真心最夾 雞卷肉質好滑🤍▫️烤台灣香腸 燙青菜 [$32 $30]每次食台灣野MUST ORDER嘅腸腸( ´▽`) +老啦 點要淥個菜食 都幾大碟 生蒜片都真係好辣🤣🤣▫️芋圓仙草凍 [$42]芋圓嚟講真心幾驚喜!有啲紫薯蓉口感 軟糯得嚟夠Q彈 口感好不錯 仙草口感偏紥實 唔係滑luutlluut嗰隻 中藥感有加🤣我ok因為唔鍾意甜耶耶~重點推薦的都喺上面;3仲有嗌仙草奶茶同和風牛肉烏冬 不過就不推薦了~

▫️特濃豆乳雞烏龍麵 [$89]
試過一次之後就忍唔住繼續嗌
本人超級鍾意豆乳湯😍所以本身已經好加分
配烏冬真心最夾 雞卷肉質好滑🤍

▫️烤台灣香腸 燙青菜 [$32 $30]
每次食台灣野MUST ORDER嘅腸腸( ´▽`)
+老啦 點要淥個菜食 都幾大碟
生蒜片都真係好辣🤣🤣

▫️芋圓仙草凍 [$42]

重點推薦的都喺上面;3
仲有嗌仙草奶茶同和風牛肉烏冬 不過就不推薦了~
再訪𝙘𝙥值超高嘅台灣菜上次喺觀塘食完一次之後念念不忘💭尋日喺中環行街經過見到分店~即刻入去翻撻🤣紅燒三寶牛肉麵: 😋🍜 一碗紅燒三寶牛肉麵,有牛腱、牛丸同埋牛肋條,食材新鮮💓都係咁好果日式清酒蜆烏龍麵: 🍤🥢 日本風味,入口鮮脆嘅蜆烏龍麵✨清酒蜆鮮味十足!仲要好多蜆 超足料~🫶🏻烤台灣香腸:🌭🔥 超脆口,外脆內嫩好似去咗台灣夜市咁食緊烤腸🙈愛玉鳳梨綠茶:🍍🍹 特選鳳梨加上愛玉清涼暢快 好𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝~冷泡白桃烏龍茶: 🍵🍑 夏日必備滋味、清涼🍃融合白桃同烏龍茶 世一組合!無添加其他甜味 自然甘香 #白桃烏龍世一ෆ 推介菜式ෆ 紅燒三寶牛肉麵 $𝟭𝟬𝟮日式清酒蜆烏龍麵 $𝟳𝟵烤台灣香腸 $𝟯𝟮愛玉鳳梨綠茶 $𝟮𝟴冷泡白桃烏龍茶 $𝟮𝟰ෆ 一起食堂 (域多利皇后街)中環域多利皇后街2號地舖ෆ
再訪𝙘𝙥值超高嘅台灣菜
上次喺觀塘食完一次之後念念不忘💭
尋日喺中環行街經過見到分店~即刻入去翻撻🤣

日式清酒蜆烏龍麵: 🍤🥢 日本風味,入口鮮脆嘅蜆烏龍麵✨
清酒蜆鮮味十足!
仲要好多蜆 超足料~🫶🏻

烤台灣香腸:🌭🔥 超脆口,外脆內嫩
好似去咗台灣夜市咁食緊烤腸🙈

愛玉鳳梨綠茶:🍍🍹 特選鳳梨加上愛玉
清涼暢快 好𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝~

冷泡白桃烏龍茶: 🍵🍑 夏日必備
滋味、清涼🍃
融合白桃同烏龍茶 世一組合!
無添加其他甜味 自然甘香 #白桃烏龍世一

ෆ 推介菜式ෆ
紅燒三寶牛肉麵 $𝟭𝟬𝟮
日式清酒蜆烏龍麵 $𝟳𝟵
烤台灣香腸 $𝟯𝟮
愛玉鳳梨綠茶 $𝟮𝟴
冷泡白桃烏龍茶 $𝟮𝟰

ෆ 一起食堂 (域多利皇后街)
中環域多利皇后街2號地舖ෆ
2023-07-19 66 浏览
好多年無去台灣,有啲掛住台灣菜,今天決定去台灣餐廳。其中最令我印象深刻的是他們的原條蒲燒鰻魚飯。鰻魚真係超大條,肉質鮮嫩一啲都唔會魚腥,燒烤得恰到好處,珍珠米超大碗配上蒲燒醬汁,真係好好送飯,兩個人食一齊share都好夠,好抵食。此外,我地都點了一點小食,府城蝦卷和烤台灣香腸。府城蝦卷的外皮炸得酥脆,內裡則是鮮嫩多汁的蝦肉。烤台灣香腸配埋生蒜片,味道濃郁而不膩。我還品嚐了肉燥燙青菜和芋圓仙草凍。肉燥燙青菜的燙煮程度恰到好處,青菜的清甜和肉燥的鹹香相得益彰。芋圓仙草凍則是口感滑嫩,芋圓口感Q彈,仙草味道清新,又係好大一碗。呢餐真係食到兩個人都捧住個肚返屋企。

烤台灣香腸配埋生蒜片,味道濃郁而不膩。

2023-07-08
2023-07-18 48 浏览
中環域多利皇后街這間 一起食堂 充滿台灣風味 菜式很地道 而且選擇亦很多 👍👍店舖唔算大 裝潢充滿台灣特色🥰木系裝潢為主 菜色選擇亦很多 特意同老公過嚟黎一試食得台灣嘢當然要飲番杯奶茶啦 😍揀咗仙草奶茶 唔會太甜 茶味很香 仙草亦都好清爽🤤🤤主食簡咗 蔥油土雞肉飯 分量超級多😝😝雞肉嫩滑好香 蔥油很下飯 好大一碗 兩個人share鹵水拼盤有驚喜 鹵水入味 雞翼嫩滑 鹵水牛展很厚身 最愛豬耳 爽爽脆脆 正😍小食方面揀咗酥炸地瓜條非常甜 好香外酥內嫩最尾食埋個芋圓仙草凍 一上枱真係嘩一聲 成個湯碗咁大 🤣🤣份量超級足 三色芋圓亦非常q彈 紅豆香甜有豆味十分唔錯👍食物質素相當好,難怪六點半 Full House😌
店舖唔算大 裝潢充滿台灣特色🥰

木系裝潢為主 菜色選擇亦很多 特意同老公過嚟黎一試

小食方面揀咗酥炸地瓜條非常甜 好香外酥內嫩

最尾食埋個芋圓仙草凍 一上枱真係嘩一聲 成個湯碗咁大 🤣🤣

份量超級足 三色芋圓亦非常q彈 紅豆香甜有豆味十分唔錯👍

食物質素相當好,難怪六點半 Full House😌
2023-07-17 49 浏览
去到見到好逼,放工時段。點知樓上有位,好彩問左問。上面有大臺,又有bar 台,所以唔使擔心。唔算好平都要7x 一個飯/麵。不過中環算係咁啦。上菜時間都好快,提左紙仔,5分鐘就有得食。叫左個烏龍麵($79),唔講唔知,以為烏龍茶整嘅麵,點知原來即係烏冬😂小弟見識少,獻醜。都ok,幾清,多蜆不過有碎殼,同埋有沙。要小心食。又食左鹽酥雞。都ok,都算好食,脆。$48 算係咁。係d位有d坐得唔舒服,硬至於無得向後挨。😂
去到見到好逼,放工時段。

唔算好平都要7x 一個飯/麵。不過中環算係咁啦。

上菜時間都好快,提左紙仔,5分鐘就有得食。

都ok,幾清,多蜆
不過有碎殼,同埋有沙。要小心食。

又食左鹽酥雞。都ok,都算好食,脆。$48 算係咁。

係d位有d坐得唔舒服,硬至於無得向後挨。😂
2023-07-15 62 浏览
今日行完中環街市之後就在附近呢間台灣餐廳食晚飯,呢間餐廳牆上掛滿台劇掛化,充滿台灣特色。花雕麻油雞湯麵我們點了呢間招牌菜之一花雕麻油雞湯麵,香港好少台灣餐廳會有麻油雞食,所以見到立即點,呢個麻油雞麵湯底好濃郁,而且最大特色係加入花雕酒,好重酒味!麻油雞肉質嫩滑,吸取湯底精華。特濃豆乳雞烏龍麵另外我們點了特濃豆乳雞烏龍麵,呢個湯底同樣特別,用上豆乳作湯底主調,呈奶白色,好綿滑,用上雞卷配合幼身烏冬,呢個組合十分推薦。烤台灣香腸試台灣菜,我每次總會點上烤台灣香腸,外層帶點香脆,台灣香腸就係特別有風味。飲品方面分別點了黑糖薑母茶和冷泡四季春茶,前者補身暖胃,後者清新帶微澀,幫助解膩。下次黎中環行街可以順路黎試下!

烤台灣香腸

下次黎中環行街可以順路黎試下!
2023-07-15 65 浏览
同老公岩岩上星期六晚喺中環街市逛完食野,想食台灣野既心情而入左去,點知驚喜就係見識到台式日式菜加埋一齊既fushion.我點既花雕雞烏冬表面上係台式因為有冬菇同紅早,老公既原隻燒汁鰻魚飯加埋溫泉玉子愛玉荔枝綠茶感覺上有日式d 既main dish加台式飲品。老公個茶既愛玉仲可以對我黎講當埋係飯後甜品好大滿足!Loved everything so much that I think I would visit again!
老公個茶既愛玉仲可以對我黎講當埋係飯後甜品好大滿足!

• 蒲燒鰻魚飯
  • 花雕麻油雞湯麵
  • 愛玉荔枝綠茶
台灣真係讓人有種慢活步調嘅生活感覺,所以喺繁忙嘅工作天,台灣菜或者可以調整一吓你嘅生活節奏。而作為中環嘅OL,呢間主打台灣菜嘅一起食堂就成為我哋近排嘅飯堂,食物高質,值得推介。麻辣香滷豬耳朵豬耳切得比較厚身,特別爽脆,麻辣度適中,唔會覺得辣到食唔到。吉列炸蠔即炸嘅吉列生蠔,金金黃黃,外脆內軟,入面勁juicy!花雕麻油雞湯麵花雕酒用木勺分開上,可以按個人喜好調整分量。湯入面有杞子龍眼紅棗等食材,所以湯底十分香濃。第一次食用烏冬做麵底嘅花雕麻油雞湯麵,比想像中夾!雞件係用咗無骨嘅鹽水雞卷,肉質嫩滑但唔肥,唔會令到成碗湯都係雞油。三杯雞飯雞肉無骨,係可以一啖一舊嘅啖啖肉。醬汁偏甜,不過撈飯食一流!愛玉鳳梨綠茶呢杯飲品偏甜,鳳梨味道好鮮明。仙草奶茶唔鍾意飲太甜嘅可以揀無糖,會飲到香濃茶味。

麻辣香滷豬耳朵

吉列炸蠔
即炸嘅吉列生蠔,金金黃黃,外脆內軟,入面勁juicy!

三杯雞飯

愛玉鳳梨綠茶
呢杯飲品偏甜,鳳梨味道好鮮明。

仙草奶茶
唔鍾意飲太甜嘅可以揀無糖,會飲到香濃茶味。
2023-07-07
2023-07-10 77 浏览
咁岩係會展睇演唱會就黎一起食啲野台灣美食·環境都好有台式風味紅燒牛肉麵面質好彈牙 湯底又好香鍾意佢唔會太咸牛肉同牛展都好淋身又唔會乾柴柴 個湯好飲到飲左一半😂魯肉飯 配 愛玉綠茶 唔會全部都係肥豬肉口味同台灣差唔多愛玉綠茶 甜度剛剛好吉列炸蠔超好食! 炸粉唔會厚入面係 juicy 嘅😍🩷又唔會勁多油 先係重點! 台灣腸好耐無食啦~唔會乾身 好好味!入面嘅肥肉份量岩岩好鹽酥雞係脆炸 唔會多粉雞肉粒算大仲要好似好似台灣整嘅一樣好想即刻再飛台灣😂
咁岩係會展睇演唱會

愛玉綠茶 甜度剛剛好

吉列炸蠔
超好食! 炸粉唔會厚
入面係 juicy 嘅😍🩷
又唔會勁多油 先係重點!

台灣腸
好耐無食啦~
唔會乾身 好好味!
入面嘅肥肉份量岩岩好

鹽酥雞
係脆炸 唔會多粉
雞肉粒算大
仲要好似好似台灣整嘅一樣
好想即刻再飛台灣😂

2023-07-09 66 浏览
餐廳位置就喺中環街市對面,location 好方便,佢有兩層,所以位都算幾多。紅燒三寶牛肉麵三寶牛肉麵入邊有牛腱、牛丸、牛肋條 。佢嘅通常會半上有啲酸菜喺入邊,湯頭都香濃,牛腱大大塊。佢會附上左小小嘅錢財同埋小食。竟然仲有蕨餅,幾有驚喜。吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁夏天有時就係想食啲冇咁熱嘅嘢,佢呢個冷烏冬拌柚子汁,十分清爽,而吉列海鮮佢有兩隻炸蠔同埋三隻炸蝦,五件炸物都處理得好好,外脆內軟,同埋啱啱炸起熱辣辣。淨鹽水雞(小吃)呢款鹽水雞比較特別,似雞卷咁,但係麻油味都好香,仲要伴上好多蔬菜,個人推介呢款小食。愛玉荔枝綠茶(冷)/仙草冬瓜茶(冷)佢飲品質素都幾高質,lunch加購嘅嘢飲種類都好多,佢嘅仙草冬瓜茶,入邊係滿滿嘅仙草,好正。芋圓仙草凍(迷你)佢lunch可以用$14加購呢個芋圓迷你仙草凍,其實個份量一啲都唔少,食完飯食啱啱好,芋圓仲要夠Q彈,好好食。

吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁

淨鹽水雞(小吃)

愛玉荔枝綠茶(冷)/仙草冬瓜茶(冷)

佢lunch可以用$14加購呢個芋圓迷你仙草凍