餐厅: 一風堂 (東薈城名店倉)
资讯:
条款及细则:

詳情可瀏覽:http://www.foodwisehk.gov.hk/zh-hk/food-wise-Eateries.php

2024-10-14 50 浏览
來自於日本嘅拉麵店🍜,位於東涌outlet👍🏻特製濃厚雞白湯拉麵🐓 ($92)有半熟蛋🥚有不少片雞肉,仲有燒過嘅和慢煮兩款👍🏻✨而且雞肉嫩滑💯拉麵可以選擇硬/普通/軟,我自己揀咗硬,口感不錯🤩特製辣肉味增拉麵🐖 ($98)辣味好香濃😋 叉燒都好多👍🏻肉質鮮嫩,唔會有過多脂肪🤩整體而言,拉麵的味道唔錯😋
來自於日本嘅拉麵店🍜,位於東涌outlet👍🏻

特製濃厚雞白湯拉麵🐓 ($92)
有半熟蛋🥚
有不少片雞肉,仲有燒過嘅和慢煮兩款👍🏻✨
而且雞肉嫩滑💯
拉麵可以選擇硬/普通/軟,我自己揀咗硬,口感不錯🤩

特製辣肉味增拉麵🐖 ($98)
辣味好香濃😋 叉燒都好多👍🏻
肉質鮮嫩,唔會有過多脂肪🤩

整體而言,拉麵的味道唔錯😋
2024-07-23 253 浏览
今日嚟咗東涌呢頭,想食啲湯麵類嘅嘢。咁啱見到一風堂價錢相宜同埋我其實之前係一次都冇食過🤣 於是就揀咗呢間~平日夜晚6點幾,成個商場都未係話好多人,唔洗等位直入。我喺網上面睇餐牌嘅時候就已經諗好咗想食雞白湯,去到嘅時候發現竟然有3️⃣款雞白湯要揀,對於輕微選擇困難症嘅我表示:🤯咁我就大約講吓憑我睇餐牌望到嘅佢哋有咩分別啦:1️⃣係70幾蚊嘅濃厚雞白湯,online餐牌上面張相就好似得兩塊肉2️⃣就係$92嘅特製濃厚雞白湯,咁佢幅圖呢就有五塊肉嘅,睇落豐富好多,冇咁空寥寥3️⃣係$90嘅橫浜家系豚骨湯,印象中佢張相睇落呢都係得兩三塊肉嘅啫,佢嘅唔同就係佢嘅湯底係同前面兩個唔一樣,前面兩個係雞白湯mix素菜湯,而第三個係雞白湯mix豚骨咁記得睇scan QR code嗰個拉麵嘅樣就最圖文相符,我最後因為想食得豐富啲,所以我就揀咗2️⃣嘅特製濃厚雞白湯個拉麵嚟到之後我都有數過,佢肉嘅份量同圖片一樣都係5塊,不過就冇圖入邊嘅咁大件喇。個湯底唔算濃郁到要「嘩」嘅感覺,但都係中上(因為我本身其實係唔鍾意食拉麵,我食過一啲舖頭係個湯底一啲都唔好味,超級味精,而家食過啲好食嘅,所以就接受返😂)而個肉質係好滑嘅,我覺得個厚薄

咁我就大約講吓憑我睇餐牌望到嘅佢哋有咩分別啦:

特製濃厚雞白湯

而個肉質係好滑嘅,我覺得個厚薄程度都係唔錯,對於我嚟講係適中👍🏻 但係個份量真係好少,我食完之後都唔覺飽,所以真係好肚餓,又唔細食嗰啲可能要加底
2024-05-28 248 浏览
Tried this ramen restaurant once before but felt like nothing. Today turn out my friend chose this again but order take away since no space during lunch time.The package is so decent with all the sauces. The soup is very tasty and hot enough. Total experience is super nice!

2024-04-29 238 浏览
今次嚟到東涌,喺東薈城嘅呢間一風堂食lunch🤤今次揀咗呢一個拉麵,裏面有辣肉味噌、炙燒卷腩叉燒、紫菜、糖心蛋、蔥花、再有一個另外上的芝麻玉(芝麻蓉)。呢一個拉麵有驚喜,炙燒卷腩叉燒,比普通嘅卷腩叉燒更香,口感更加特別好食。糖心蛋都做得好好🤤🤤辣肉味噌,係好香濃嘅辣肉碎醬,加咗落呢個好濃郁嘅豬骨湯底之後,真係配搭得好好。我呢一碗再加上辣肉味噌同芝麻玉,簡直係色香味俱全。辣度方面,我揀咗小辣,拉麵嘅硬度我揀咗普通,師父亦都做到我想食嘅口感,拉麵好有咬口,連湯一齊食,加上裏面嘅配料好豐富!!!🍴特製赤丸拉麵 $85+普通麵質+轉炙燒卷腩叉燒4片📌一風堂🍽️東涌達東路20號東薈城名店倉6樓603號舖

🍴特製赤丸拉麵 $85
+普通麵質
+轉炙燒卷腩叉燒4片

📌一風堂
🍽️東涌達東路20號東薈城名店倉6樓603號舖
2024-04-27
  • 味增拉麵
📍一風堂東涌達東路20號東薈城名店倉6樓603號舖講到食拉麵,相信大家對「一風堂」呢個日本品牌都唔會陌生。今次到訪東薈城名店倉分店,裝修同環境都舒服!見到最新推介周打蜆濃湯拉麵🍜即刻吸引咗我去試😍🍜周打蜆濃湯拉麵定食 $88以美式周打濃湯加入一風堂經典豚骨湯底湯底同埋新鮮大蜆一齊煮!湯底濃稠順滑更帶有鮮味😍除咗脹卜卜蜆肉,仲有一條好長嘅香脆煙肉、薯仔粒同巴馬臣芝士令到口感層次豐富中太麵條較粗身,咬落去非常有口感!唐揚炸雞3件 +$28炸雞肉質嫩滑而且好Juicy!熱辣辣食好好味😋🍜特製白丸定食 $85白丸係招牌湯底,有濃郁嘅豚骨味,今次轉咗炙燒卷腩叉燒,少少肥但都唔會好膩🍙叉燒角包 +28 好鍾意食呢一個麵包,咬落去好軟熟!入面包住炙燒卷腩叉燒食🥟一風堂餃子一口餃子,細細粒份量剛剛好!加上調味同醬汁,可以減低油膩感覺非常滿足嘅一餐😌
📍一風堂
東涌達東路20號東薈城名店倉6樓603號舖

講到食拉麵,相信大家對「一風堂」呢個日本品牌都唔會陌生。
今次到訪東薈城名店倉分店,裝修同環境都舒服!

見到最新推介周打蜆濃湯拉麵🍜即刻吸引咗我去試😍

🍜周打蜆濃湯拉麵定食 $88
中太麵條較粗身,咬落去非常有口感!

唐揚炸雞3件 +$28
炸雞肉質嫩滑而且好Juicy!熱辣辣食好好味😋

🍜特製白丸定食 $85

🍙叉燒角包 +28
好鍾意食呢一個麵包,咬落去好軟熟!入面包住炙燒卷腩叉燒食

🥟一風堂餃子

非常滿足嘅一餐😌
2023-11-24 312 浏览
剛完午餐,叫了個石頭鍋$75,鍋來嚇了一跳,只是比飯碗還小的鍋,冇料味道欠奉;另餃子6隻$48,每隻大小只有平常1/3,整體比小朋友食也不夠,微型版,價錢还有加一,並不“微型”..結果,现在去了茶餐廳再食,簡直得一字“怒”😭
2023-10-18 339 浏览
諗起想食拉麵都會去一風堂,價錢合理,味道都不錯。食開特製赤丸新味(黑蒜油夠香),升級套餐加配小食(個人最愛吉列炸蠔)& 檸檬南非國寶茶(香港好少地方有得飲,非常之解膩)。新menu亦試咗特製明太子拉麵,亦都唔錯!
2023-08-11 374 浏览
趁閒日有時間就去了東涌東薈城,商場地方很大,有好多名店,人流未算太多,亦不需要等位,這閒店舖面積唔算大,直接QR CODE落單,叫了特製濃厚雞白湯及特製朋太子拉麵,再加6件唐揚炸雞及汽水。
2023-07-26
2023-08-07 357 浏览
香港其實有好多個拉麵店,一風堂係我之前食完都覺得仲可以嘅拉麵店。事隔兩年再次喺東涌食返,咁梗係要睇吓佢每間拉麵店嘅質素係咪都差唔多啦。一入到門口,其實都覺得裏面幾大間,可能因為樓層高嘅關係,入面冇太多客人。所以就算係四個人去食,唔需要等位亦都可以食到。茶水係檸檬冰水,比較開胃,亦都比較清新。我就選擇咗餐牌上嘅赤丸拉麵。上餐速度算係幾快,唔使等15分鐘就已經出咗嚟。豚骨湯味相當濃郁甚至係濃郁到比較鹹。配菜比較足料,肉嘅份量同餐牌上面一模一樣。中間有一舊紅色嘅辣椒醬。撈勻左個湯入去其實都唔算係好辣。當中亦都冇麻痹嘅口感。湯入面嘅蔥令到成個口感更加複雜多變。麵條都算彈牙,以$62嘅價錢來講,質素算係唔錯。因為叉燒係可以分灸燒或者慢煮,呢兩種食法我都想試,所以我就將其中一塊叉燒交換咗。感覺上白丸元味嘅湯底係更加鮮甜,同埋冇咁鹹。灸燒叉燒係會有個種微微的炭燒香味。但係慢煮叉燒係會更加吸收湯汁入面嘅味道。所以兩種叉燒都係各有特色。埋單嗰陣都係要計加一既,一個人淨係食拉麵都唔會過百。

埋單嗰陣都係要計加一既,一個人淨係食拉麵都唔會過百。
2023-05-07 427 浏览
一風堂 (東薈城) (東涌)東涌達東路20號東薈城名店倉6樓603號舖-前排同屋企人去咗Disney,走嘅時候順便去東涌食dinner,之前已經聽friend講過話呢間啲拉麵非常唔錯,今日一試果然真係好正,以後會再嚟食!-特製赤丸見到呢個係佢哋嘅Number One之一,就叫咗了😂特製拉麵有紫菜、蛋同兩款叉燒可以揀,今次揀咗炙燒卷腩叉燒4片,叉燒厚度適中,一啲都唔榎,燒過更加邪惡了!拉麵好掛汁,硬度啱啱好,蝦味濃而湯底味道鮮甜,完全冇味精味,飲咗好多🦦-特製白丸另外叫咗佢哋第二個Number one嘅拉麵,豚骨味重,味道鮮甜,非常濃郁!-芝麻菠菜 +$22份量適中,新鮮夠健康~-唐揚雞(5件)$32係啱啱炸出嚟嘅,上到枱仲熱辣辣,金黃香脆,外脆內嫩,仲有肉汁,正!-雪球(忌牛)+$10忌廉配雪糕,做甜品啱啱好-雪球(黑牛)+$10另外叫咗一杯可樂配雪糕,幾新奇又好飲-另外佢哋有好多免費嘅配料,例如辣芽菜,高麗菜等等,大家可以同店員攞,好貼心!@ippudohk #香港美食 #香港日本菜 #PPUDOHK #香港一風堂 #特製赤丸 #特製白丸#香港美食指南 #期間限定 #日式拉麵 #香港
一風堂 (東薈城) (東涌)
特製赤丸
見到呢個係佢哋嘅Number One之一,就叫咗了😂
特製白丸
芝麻菠菜 +$22
份量適中,新鮮夠健康~
唐揚雞(5件)$32
雪球(忌牛)+$10
忌廉配雪糕,做甜品啱啱好
雪球(黑牛)+$10
另外叫咗一杯可樂配雪糕,幾新奇又好飲

@ippudohk #香港美食 #香港日本菜 #PPUDOHK #香港一風堂 #特製赤丸 #特製白丸#香港美食指南 #期間限定 #日式拉麵 #香港探店 #香港攻略 #香港通關吃什麼
2023-05-05 272 浏览
#香港拉麵香港日式拉麵店🍜嘅水準甚高,例如有 由日本拉麵界「拉麵大王」河原成美所創立嘅 #一風堂 。#香港一風堂 每日新鮮長時間餚製香醇豚骨湯,同時亦致力研發多款創新湯底口味🤤而每碗拉麵嘅麵質🍜同配料🐷都可以自選,仲有免費辣芽菜可以任添😍一風堂空間闊落又乾淨🫧,東涌呢間分店仲有好多日式燈籠在天花板,充滿日式風味! 😍🍜極上「厚切牛舌黑醬油拉麵」(港幣 $85)以鮮香醇厚嘅黑醬油雞湯🐔為湯底,同時加入背脂,令湯底更香更鮮甜! 炙燒厚切牛舌片口感彈牙,更富豐富肉汁! 加上精心烹調嘅卷腩叉燒及原隻玉子,精心嘅食材配搭為味蕾帶來極具層次的極致拉麵享受!🍜 赤丸新味配卷腩叉燒麵質彈牙,叉燒口感柔軟🙆🏻‍♀️豬骨湯底好香濃,夾麵條時伴少少紅味噌,刺激食慾🔥🍜 白丸元味配炙燒卷腩叉燒豬骨湯底濃厚,火喉十足,麵條掛湯彈牙。炙燒過嘅卷腩叉燒好香,油脂味濃。現凡享用任何拉麵,均可額外加配炙燒厚切牛舌(港幣$28/ 2 件),為拉麵增添甘香味覺享受😌🍚迷你牛肉飯小朋友鐘意食飯,拉麵可以$28加配牛肉飯,仲有飲品送! 牛肉🐮份量多,白飯香軟,再加少少豬骨拉麵湯伴飯就食晒成碗!🥟一風堂餃子一口size餃子細細粒,
#香港拉麵

🍜極上「厚切牛舌黑醬油拉麵」(港幣 $85)

🍜 赤丸新味配卷腩叉燒

🍜 白丸元味配炙燒卷腩叉燒

🍚迷你牛肉飯

🥟一風堂餃子
一口size餃子細細粒,食得好方便! 餃子皮夠煙韌,內餡仲好juicy😋

香港一風堂分店眾多,當中不少分店鄰近主要車站或位處購物集中地,如尖沙咀、銅鑼灣、金鐘等,成為不可不試嘅人氣美食熱點! 大家都嚟試下啦😋

@ippudohongkong

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#香港美食 #香港日本菜 #PPUDOHK #厚切牛舌黑醬油拉麵 #港美食指南 #期間限定 #日式拉麵

#親子餐廳 #打卡美食 #香港好去處 #東涌美食 #尖沙咀美食 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀餐廳推介 #一風堂 #香港拉麵關注組 #香港日本菜
2023-05-02
2023-05-03 192 浏览
牛舌控要注意⚠️最近見到有厚切牛舌拉麵搞到我忍唔住去食🤭一風堂新推出期間限定厚切牛舌黑醬油拉麵特製黑醬油雞湯底味道鮮甜濃郁🤤厚切燒牛舌口感爽脆惹味再配有招牌卷腩叉燒同原隻玉子滿滿食材👍🏻滋味滿分💯大分南蠻雞飯用日本大分縣嘅雞肉炸得外層金黃😍香脆可口配有他他醬💕酸酸哋幾開胃一風堂餃子🥟一口餃子唔怕分開咬會漏餡🤭餃子外皮焦脆,咬落餡料多汁配上滿滿嘅薑同蔥🤤非常惹味芝麻菠菜(定食加配)好香嘅麻油味😋涼拌小食,食到停唔到口宜家享用任何一款拉麵就可以用$28加2件炙燒厚切牛舌食拉麵🍜追加多幾款食材食得暢快🫶🏼非常滿足
牛舌控要注意⚠️

炸得外層金黃😍香脆可口
配有他他醬💕酸酸哋幾開胃

一風堂餃子🥟
一口餃子唔怕分開咬會漏餡🤭
餃子外皮焦脆,咬落餡料多汁
配上滿滿嘅薑同蔥🤤非常惹味

芝麻菠菜(定食加配)
好香嘅麻油味😋
涼拌小食,食到停唔到口

宜家享用任何一款拉麵
就可以用$28加2件炙燒厚切牛舌
食拉麵🍜追加多幾款食材
食得暢快🫶🏼非常滿足
2023-04-28 148 浏览
同老公係東薈城行街行到餓要醫醫肚,去咗6/F一風堂食拉麵🍜,一風堂係日本拉麵界「拉麵大王」河原成美所創立嘅,見到有期間限定 #厚切牛舌黑醬油拉麵 ,即刻要點嚟試試😋秘製嘅黑醬油雞湯底好香好濃,厚切牛舌片燒得好靚仔,口感好彈牙!卷腩叉燒肉質軟嫩,好味!凡惠顧拉麵/丼飯可加錢配一款精選美食同飲品,我就加咗吉列廣島蠔,炸得好香脆啊~🩷老公叫嘅赤丸拉麵都好好味👏🏻佢嘅麵底較幼,比較有咬口👍🏻吸滿豚骨湯好滋味啊!#香港美食 #香港日本菜 #PPUDOHK#香港一風堂 #厚切牛舌黑醬油拉麵 #香港美食指南 #期間限定 #日式拉麵 #foodiehk #hkfoodie #hkig #拉麵

2023-04-15 152 浏览
從前非常喜歡一風堂,初初開張的時候覺得一楓糖的拉麵驚為天人而且有一個鐵板豆腐嘅菜式非常美味(不過該菜式當時係尖沙咀限定,不清楚現在還有沒有)但係由於疫情嘅關係已經幾年冇再食過一風堂,今日偶然經過就諗住再食啦。叫咗兩碗拉麵,一碗係赤丸一款係白丸,如果套餐就一定要叫小食加埋嘢飲,否則就咁+1罐可樂要$10,咁我哋就嗌咗套餐啦其中一個拉麵。個小食炸廣島號係正常嘅,但係嗰兩碗拉麵仲唔識形容,又油膩叉燒又薄,完全做唔番以前個水準。只能說好失望。
2023-04-05 99 浏览
92 元拉麵湯底完全不夠熱,簡直是侮辱了日本湯麵。這樣嘅程度連街頭車仔麵都不如。請先調教職員保持食物熱才可以上菜。叉燒豬肉有臭豬味,感覺不是平時高級拉麵的叉燒豬肉,所以有吐出來,其他全部沒有吃, 只有雞肉正常,能夠吃到。檸檬南非茶非常難飲,有阿摩尼亞味,之後要令客人再叫普通的可口可樂。有很多顧客也飲剩此檸檬南非茶,相信此味道難以令大眾接受。全埸有三份一位不開放,有起碼8張空位,但要客人等位,但只有一位職員在用膳。