2019-05-23 415 浏览
平時香港食一碗拉麵平均麵要$80至$100但食完一風堂之後真心覺得佢cp值比其他高好多.呢日見到一風堂 新開左佐敦分店門面勁新淨 而且人唔多(平時其他分店好多人)坐得幾舒服既一間分店.咁佢咩位高cp值呢?咁我今日叫左⭐️橫浜家系豚骨拉麵$80呢間分店做緊優惠 ‼️替玉加$2(可睇圖)姐係加$2多一倍麵(本身一碗都飽 加完飽到爆)仲要如果用埋會員app儲印花每惠顧一碗 有一個印花4碗就有$30現金券 6碗送一碗拉麵圍番價錢 平過哂d同行.....仲未夠...佢仲有4款拉麵配菜可以點但4款都辣既 分別係高菜 勁辣 有中辣 辣味黎得快散得快芽菜 勁辣 有小至中辣 麻油香 爽口生蒜 係生蒜辣 用夾 夾碎後幫拉麵增味(建議落2粒 落太多會搶左豚骨湯既味)紅薑絲 生薑既辣 睇番個人喜好啦.開始講個麵‼️首先建議係落單果時叫 偏硬身既麵因為個湯好熱 會整軟個拉麵反之 叫替玉果時 因為個湯暖左 叫偏軟身比較好.👍🏻拉麵都高質 唔算油👍🏻麵條相對九洲拉麵粗身👍🏻麵質口感唔錯👍🏻蛋都做到流心效果👍🏻湯底最重要 有骨香味 唔算油👍🏻飲完都唔會口渴👌🏻叉燒薄身 唔會乾同硬(但個人鐘意再肥d).👍🏻而且新店係酒店外圍
平時香港食一碗拉麵平均麵要$80至$100
但食完一風堂之後
真心覺得佢cp值比其他高好多
呢日見到一風堂 新開左佐敦分店
門面勁新淨 而且人唔多
(平時其他分店好多人)
坐得幾舒服既一間分店
咁佢咩位高cp值呢?
咁我今日叫左⭐️橫浜家系豚骨拉麵$80
呢間分店做緊優惠 ‼️替玉加$2(可睇圖)
姐係加$2多一倍麵(本身一碗都飽 加完飽到爆)
仲要如果用埋會員app儲印花
每惠顧一碗 有一個印花
4碗就有$30現金券 6碗送一碗拉麵
圍番價錢 平過哂d同行....
仲未夠...佢仲有4款拉麵配菜可以點
但4款都辣既 分別係
高菜 勁辣 有中辣 辣味黎得快散得快
芽菜 勁辣 有小至中辣 麻油香 爽口
生蒜 係生蒜辣 用夾 夾碎後幫拉麵增味
(建議落2粒 落太多會搶左豚骨湯既味)
紅薑絲 生薑既辣 睇番個人喜好啦
👍🏻麵質口感唔錯
👍🏻蛋都做到流心效果
👍🏻湯底最重要 有骨香味 唔算油
👍🏻飲完都唔會口渴
👌🏻叉燒薄身 唔會乾同硬(但個人鐘意再肥d)
👍🏻而且新店係酒店外圍 裝修環境都好舒服(可睇圖)
👍🏻店員有禮 服務 介紹食物
😍好高分既一間拉麵店
‼️推介
#一風堂 (佐敦)
地址:佐敦彌敦道380號香港逸東酒店地下1號舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:5/5
服務:5/5
抵食:4.5/5
2019-05-09 414 浏览
其實我未食過香港一風堂,因為唔係經常食拉麵,見佢有新舖開張又冇乜人,咪去剪綵下午三點,過哂食飯時間,大大個場得兩三枱客,裝修有現代日本風,廚房大玻璃見到內部格局同熱騰騰蒸汽由於我未幫襯過,要向店問查問每款口味嘅分別,店員都好細心解釋,不過我都係鍾意剔紙仔多啲,唔知係咪因為落單要人serve嘅關係,呢度原來要收10%服務費我點左碗赤丸,落枱嘅時候,第一印象係熱力十足,好似仲煮緊咁,冬天食一定正,先試湯頭,富豬骨鮮味,膠質唔重,再撈勻辣醬同埋黑蒜油,多左份辣味,係似豆瓣醬嘅辣,但係黑蒜味好薄弱,蔥粒亦都唔香麵條我揀普通硬度,幼麵其實好易煮過龍,時間要準確,不過對佢地黎講唔難,一定有計時,所以煮出黎都合乎要求,只不過本身麵質欠啲彈力最好味係幾片豚肉叉燒,醃得好入味,即使湯底有辣味有豬骨,都遮蓋唔到叉燒嘅味道,咬落口實在得黎,唔會乾,唔會柴,如果厚身少少我相信係會食到爽口肉質,同入口即化嘅叉燒,又係另一種風味呢碗麵我覺得食得過,但係收左我10%都要我拎單去收銀比錢,就有啲唔甘心,囉!

2019-05-09
$96.8 (午餐)