2024-03-21 403 浏览
下午茶時間,經過巧明街見到三不館係觀塘新開。可能新開,個人覺得門口比較唔太顯眼。個人係車仔麵愛好者,車仔麵餸固然重要,湯都重要,有食過有啲係普通湯加好多辣椒油先有味。多數揀河粉因為比較索湯,可以連埋湯一齊飲埋。三不館可以揀 兩餸一麵$37 /三餸一麵 $46/淨餸四款起。每位最低消費兩餸一麵,湯款都有七款比你揀。我就揀左瑞士雞翼,醬燒豬肉+$5配河粉 配牛腩汁小辣湯底飲落清甜,但對我口味較重嘅黎講,牛腩汁唔夠突出,可以更濃,小辣唔太辣。枱面有麻辣椒醬同菜甫可以加。瑞士雞翼有兩隻,食落都夠入味,唔會咬落過淋。豬頸肉有三舊,幾嫩唔會好韌亦都夠入味。食完整體覺得正常,下次有機會可能試沙嗲湯。另外有叫杯凍奶茶 跟餐 $12飲落奶味濃茶底偏澀。

我就揀左瑞士雞翼,醬燒豬肉+$5配河粉 配牛腩汁小辣

另外有叫杯凍奶茶 跟餐 $12
飲落奶味濃茶底偏澀。
兩餸一麵
凍奶茶
2024-03-11 503 浏览
成日都見到好多人排隊,今日終於試到。果然名不虛傳首先第一件事就係食物質素要好,睇到佢啲食物係靚靚仔仔。種類多又新鮮好味。賣相唔使講睇圖就見到飲埋嘢四餸$72我自己就覺得OK
2024-03-07 536 浏览
今日早咗返觀塘,特登去咗試吓呢間成日門口排隊嘅車仔麵,因為佢入邊地方唔算大,所以都唔明白點解成日要排長龍嘅。觀塘都有另一間好出名嘅火雞姐,我都有試過,不期然就會將呢兩間去做對比。先講裝修方面啦,佢哋鍾意懷舊香港啊舊式嘅鋪佈置裝修舖頭其實係有feel嘅,同埋都係坐嗰啲摺凳,木板枱逼逼地咁,但都OK嘅勝在夠冷氣🙌🏻因為佢嗰啲餸比一般店多的肉可以叫,所以我寧願加多少少錢試吓嗰啲特色嘢,例如麻辣豬手,咖喱魷魚,魚春卷👍🏻 湯個方面我淨係叫咗嗰個辣汁同埋牛腩汁,湯底嚟講都算好夠味。我上面提過豬手同魷魚,呢都好食嘅值得叫👍🏻👍🏻👍🏻 因為豬手呢佢都至少有兩大嚿多肉㗎,咁我覺得幾好☺️ 啖啖肉佢嘅麵底唔係好多,如果我唔係有豬手嘅話呢,我都會覺得份量唔係好夠。即使我朋友係比較細食佢叫米粉啦叫啲比較清嘅魚蛋啊蘿蔔啊嗰啲餸呢佢都話其實食完呢,可能都要食返個下午茶🤪我哋冇加嘢飲呀,不過我見佢有啲餸呢都話缺貨可能佢哋新開張人手又未算好充足,可能lunch time都未可以叫凍檸茶因為都切唔到 🤔但係總括而言,我都覺得值得推介嘅建議大食嘅朋友仔可以加底啦,或者叫多幾個餸。佢係值得再去嘅👍🏻👍🏻👍🏻因為你去完第一次

佢係值得再去嘅👍🏻👍🏻👍🏻因為你去完第一次可能都仲有啲餸係未試過,又有其他特色小食,可以同啲朋友一齊叫share。

比起火雞姐都係啲基本車仔麵餸,係食湯底,你去過一次大致上都知自己想食乜嘢你唔會好刻意因為有啲嘢未試而再想去第二次。

強烈建議真係早啲搵人去排隊先,同埋小人去就易的入🤭🤭