今日到旺角的「三公台灣料理」,餐廳位於登打士街附近,距離港鐵站約5分鐘路程。餐廳位於1樓,可以入商業大廈行樓梯上去,入內排滿玩具,玩味十足;餐廳支持寵物友善,主子不妨帶寵物前去一同拍照。<二人套餐> $230我和朋友點了二人套餐,包含小食甘薯條,兩項主食、兩杯飲品和兩款指定甜品。小食甘薯條新鮮炸起熱辣辣夠酥脆。主食一安平蝦卷滷肉拌賣相精美,表面鋪上兩塊蝦捲,拌麵亦相當入味,伴上滷肉鹹香十足,份量適中,對於一般女生來剛剛好😳主食二淡水花枝餅滷肉拌飯飯量很多,性價比高,滷肉和拌麵一樣,花枝爽口彈牙。山茶花烏龍奶蓋|白玉子+$5飲品選擇了山茶花烏龍奶蓋,額外加點白玉子,山茶花烏龍清香淡雅,即使加了奶蓋仍不會覺得很膩;白玉子軟糯,增加口感~青蘋果烏龍茶|阿里山愛玉+$5青蘋果烏龍茶甜度較高,我挺喜歡阿里山愛玉,果凍狀增加層次。檸檬白玉愛玉指定甜品為檸檬白玉愛玉,朋友認為相當適合夏天食用,青檸和百香果醬拌搭愛玉酸酸甜甜,不錯。黑蜜粉粿另一甜品為黑蜜粉粿,粉粿口感煙韌,與黑糖相遇甜蜜滿分。<三公滷肉椒麻拌麵便當> $68|濃乳布甸+$20我們額外加點拌麵便當,外表與

<二人套餐> $230

山茶花烏龍奶蓋|白玉子+$5

青蘋果烏龍茶|阿里山愛玉+$5
青蘋果烏龍茶甜度較高,我挺喜歡阿里山愛玉,果凍狀增加層次。

黑蜜粉粿
另一甜品為黑蜜粉粿,粉粿口感煙韌,與黑糖相遇甜蜜滿分。

<三公滷肉椒麻拌麵便當> $68|濃乳布甸+$20
我們額外加點拌麵便當,外表與蝦卷拌麵相似,不過麵的味道額外多了幾分椒麻。飲品是古早味冬瓜茶,經典台式飲品,清爽止渴。濃郁布丁口感滑溜,奶味濃郁,大推。
今次去咗旺角西洋菜南街 新開嘅衣間「三公匠心台灣料理」,入到去就見到隻好可愛嘅柴柴🔆👉🏻蟹肉魚籽滷肉飯便當便當跟住一個好清新嘅沙律, 有水蜜桃 同埋紅肉火龍果沙律菜同埋 柚子醋 ,very freshh🔆肉飯夠濕夠軟, 佢地嘅滷肉唔係好肥嗰種,加上蟹肉同魚籽,味道更加清新豐富唔油膩👉🏻安平蝦卷👍🏻👍🏻👍🏻安平蝦卷都好香脆,炸得啱啱好, 去埋酸辣醬汁 ,真係好開胃🔆👉🏻山茶花烏龍奶蓋(走冰,微糖, 30%糖)手機點餐嘅時候佢冇定義佢個微甜係幾多percent糖🤔唔知係50 70定30,好彩有remarks space👍🏻奶蓋都唔係厚乳好heavy 嗰款,所以做餐飲very ok👍🏻 山茶花烏龍都好清香🔆👉🏻滷水糖心蛋滷水糖心蛋又好入味,好彈牙,好適合配埋飯食另外佢嗰啲餐具餐碗碗仔全部都好別緻😳😳😳我屋企都好想買呢啲款😳😳😳like👍🏻

👉🏻蟹肉魚籽滷肉飯便當

👉🏻安平蝦卷👍🏻👍🏻👍🏻

👉🏻山茶花烏龍奶蓋(走冰,微糖, 30%糖)

👉🏻滷水糖心蛋
滷水糖心蛋又好入味,好彈牙,好適合配埋飯食

• 蟹肉魚籽滷肉飯便當
fafafoodie 去到發現有幾枱都有狗狗,原來係寵物friendly餐廳,不過唔肯定有冇提供for 寵物既餐牌🤔座位都幾闊落,冷氣又夠,坐得舒服又冇限時😊#香酥雞球滷肉飯便當 🍗🍱大大碗,香酥雞球疊到好高,熱辣辣又有肉汁😋半肥瘦滷肉,仲有半熟蛋/牛蒡/蔬菜,送飯一流HKD72#香酥排骨拌麵便當 🥩🍜超大塊香酥排骨😳好香脆又有椒鹽味~好台風😄滷肉拌麵用左粗麵,味道好足好夠味,都有啲粟米仔西蘭花拌碟夠均衡飲食~主食都有個沙律送,清新又解膩🥗如果鐘意食辣,可以揀椒麻拌麵HKD72見到佢啲滷水/小食都好平,忍唔住叫左幾款試下😛#滷水豆腐 $10 好滑又入味,份量都幾多😆#豬耳 $14 爽口#甜不辣 $12 原來唔係滷水🤣係炸既,好煙韌好特別🤩#水蓮 $18 清爽夠嫩🥗都有滷水味~#安平蝦卷 🦐$38 用腐皮包住蝦滑炸~香脆佢既主食便當本身會包一杯野飲🥤亦可以自己加錢加配配料~甜度冰量都有得揀👍🏻#山茶花烏龍奶蓋 +$5 白玉子+$5奶蓋比起一般茶飲店既甜啲啲,白玉子超級軟糯,烏龍有淡淡香氣,唔係濃到瞓唔著個隻🤣揀左無糖,健康啲😜#蜜桃茉莉愛玉果子 +$12有蜜桃肉同愛玉果子多重口感,甜度揀

#香酥雞球滷肉飯便當 🍗🍱
HKD72

#香酥排骨拌麵便當 🥩🍜
HKD72
香酥排骨拌麵便當

見到佢啲滷水/小食都好平,忍唔住叫左幾款試下😛
#滷水豆腐 $10 好滑又入味,份量都幾多😆
#豬耳 $14 爽口
滷水豆腐豬耳

#甜不辣 $12 原來唔係滷水🤣係炸既,好煙韌好特別🤩
甜不辣

#水蓮 $18 清爽夠嫩🥗都有滷水味~
水蓮

#安平蝦卷 🦐$38 用腐皮包住蝦滑炸~香脆
安平蝦卷

#山茶花烏龍奶蓋 +$5 白玉子+$5

#蜜桃茉莉愛玉果子 +$12
有蜜桃肉同愛玉果子多重口感,甜度揀微甜真係岩岩好,淡淡茉莉茶香🌼
山茶花烏龍奶蓋/蜜桃茉莉愛玉果子

#百香果白玉愛玉🍧
呢個甜品勁開胃😆😆愛玉爽爽白玉軟糯☺️檸檬既酸味加百香果既甜味超夾~解膩解膩😀
HKD42
百香果白玉愛玉

係旺角可以揾到呢間唔貴又唔洗加一又坐得闊落既餐廳真係新發現😛見到lunch 有lunch set menu仲抵,有埋滷水小食又平啲,性價比高

免收加一服務費

水蓮
安平蝦卷
山茶花烏龍奶蓋/蜜桃茉莉愛玉果子
2023-07-24 24 浏览
4點前仲有Lunch,我同朋友三點幾去到,一個客人都冇😂我鐘意~可以盡情傾偈🤣🤣🤣午餐有主食,沙律,飲品好抵食既~沙律係芒果同芭樂粒,清新👍🏻ꕺ香酥排骨椒麻拌麵$68(椒麻+$3)排骨炸得剛好,如果肉質鬆軟D會更加好😆伴麵個椒麻味唔會太咸,好香好味👍🏻 ꕺ香酥雞球滷肉拌飯$65雞球炸到脆卜卜🤤個人覺得拌麵好味過飯🤣我覺得環境幾舒服,地方闊落,唔會坐到好逼

午餐有主食,沙律,飲品好抵食既~
沙律係芒果同芭樂粒,清新👍🏻

ꕺ香酥排骨椒麻拌麵$68(椒麻+$3)

ꕺ香酥雞球滷肉拌飯$65
雞球炸到脆卜卜🤤個人覺得拌麵好味過飯🤣

我覺得環境幾舒服,地方闊落,唔會坐到好逼
香酥雞球滷肉拌飯
2023-07-18
香酥雞球滷肉拌飯
  • 香酥排骨椒麻拌麵便當
Ufufu Cafe價錢💲: $75 (+5)/ $72 (+5)/ $18/ 好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.3/5回頭率😚: 3.3/5-係兆萬對面開左間新的台灣菜,原來老闆同樣係芋圓一個個,今次呢間做埋滷肉飯、拌面同滷味小食等。入到去已經見到好多bearbrick,靠窗的位置望落鬧市,幾有風味。最估唔到係餐廳竟然係petfriendly!!當日見到隻husky同臘腸🐶好可愛啊。食物定價幾合理,性價比高,見到用op book仲有折!😳-✅海苔銀魚椒麻拌面便當。呢款配料好少見,海苔的存在感好低,不過銀魚大大條,脆得來香口,而唔會腥😌拌麵入口味道麻而不辣,感覺係落花椒油咁😎 麵條唔會太軟,有彈性。個人鍾意麵多過飯!-✅安平蝦捲滷肉飯便當。滷肉飯汁的份量可以多小小,佢哋的滷肉偏肥,有幾舊都係肥肉,令到成個飯都幾油潤😜 不過味道幾台,半肥瘦的肉肉好軟熟。個人中意加埋酸菜一齊食,開胃d!入面仲有啲bb粟米、西蘭花🥦 安平蝦捲都幾好食,炸得脆脆,入面係彈牙的蝦肉+小小粟米,口感幾好👍🏻-✅✅椒麻鴨舌。一份都唔少。入味的鴨舌,加小小麻麻辣辣的味道,好上
Ufufu Cafe
價錢💲: $75 (+5)/ $72 (+5)/ $18/
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.3/5
回頭率😚: 3.3/5

✅✅椒麻鴨舌。一份都唔少。入味的鴨舌,加小小麻麻辣辣的味道,好上癮,好想一條一條不斷’損’🤣

✅✅滷金錢肚蘿蔔豬耳。蘿蔔已經滷到好深色,入曬味,好淋,鹹味唔會蓋過蘿蔔的清甜😆 豬耳切成細絲,爽爽地又有嚼頭。金淺肚大大舊但唔難咬,已經淋晒,咬開食到滷水汁🤩呢到的滷水整體都唔係好鹹,不過無平時食的花椒八角味。

✅滷水蓮。好少地方有的水蓮!非常爽脆口感好好☺️ 上面有小小肉燥,但味道偏鹹。

✅✅茉莉毛尖(+愛玉)。呢個茶底好清,無苦澀味,但有突出的茉莉清香。愛玉偏塊狀,無平時的滑溜,似啫喱咁,小小甜味,配無糖茶啱啱好😗

性價比好高,味道中上,都算係約朋友的糧尾恩物😝 出奇地更鍾意小食!如果係旺角想食台灣嘢、呢間可以encore。
2023-07-22 33 浏览
好高興喺旺角咁方便嘅地方搵到性價比唔錯、又坐得舒服嘅午餐選擇☺️呢份豐富嘅鹽酥雞滷肉拌飯,雞肉夠滑,配菜好多 (仲有我喜歡嘅牛蒡❤️), 而且滷肉拌飯好出色!開頭我以為滷肉裡面有好多肥肉,但細看原來有部分係冬菇粒,味道因此更有層次,滷肉就肥瘦肉平均,食得相當滋味😋縱使已經好飽,我最後都係忍不住叫左份百香果白玉愛玉做甜品🤭 酸酸甜甜又煙韌,炎夏真係好啱食,好好味❣️呢度仲係 Pet Friendly ,用餐期間都見到有客人帶佢地嘅狗狗一齊來,睇得好開心🐶下次會帶朋友一齊再來☺️
香脆鹽酥雞滷肉拌飯連冬瓜茶

下次會帶朋友一齊再來☺️
香脆鹽酥雞滷肉拌飯連冬瓜茶
2023-07-22 158 浏览
旺角台灣菜旺角新開左一間台灣料理,喜愛台灣菜的我一定要去睇睇係乜嘢嚟嘅。呢間店係一個樓上舖,出咗旺角站行到差唔多家樂坊就可以見到。😆裝修都好台式風格🤭,但又好溫馨,鋪面不算很大,每張枱之間的間隔剛剛好不會讓人感到擠迫。🍚三公滷肉飯便當💰70台灣菜必點滷肉飯啦,呢度嘅滷肉好好味,油脂分布剛好,又唔會令人覺得肥膩。🍜安平蝦卷椒麻拌麵便當💰80呢度嘅拌麵都係好似係佢嘅特色,叫咗一個招牌嚟試吓先喎,的確係好唔錯,佢嘅面係充滿嘅醬汁好開胃。仲有佢嘅安平黑點,有滿滿嘅蝦肉喺裏面好滿足。🍪椒麻拼盤(金錢肚,牛舌,大腸)💰56呢個味道好好,的確有少少嘅麻辣味道,但唔怕太鹹,有金錢肚牛舌同埋大腸,我鍾意食大腸可惜份量就少咗少少啦🤣金錢肚同埋牛舌嘅份量就稍微多啲啦水蓮💰18水蓮就唔係度度都有得食㗎,$18一份,份量都唔算好多,不過水蓮都真係好貴嘅,佢係有醬汁撈嘅,過味道重咗少少台式小食:甜不辣💰10+鹽酥雞💰48台灣菜一定要叫小食啦,叫咗甜不辣同埋鹽酥雞。佢係新鮮炸嘅話就可以攞100分啦👍佢嘅鹽酥雞有啲特別唔係好多菌嘅,不過好好味裏面嗰陣都有啲汁水出嚟。飲品:山茶花烏龍*2跟餐+💰5今晚都好滿足,同朋友兩
旺角台灣菜

🍚三公滷肉飯便當💰70

🍜安平蝦卷椒麻拌麵便當💰80

🍪椒麻拼盤(金錢肚,牛舌,大腸)💰56

水蓮💰18

台式小食:
甜不辣💰10+鹽酥雞💰48

飲品:山茶花烏龍*2跟餐+💰5

今晚都好滿足,同朋友兩個食到好飽。味道都好好,見到台灣菜喺旺角真係好開心呀。😆😆

🍴三公 (旺角)
📍旺角西洋菜南街2T號添置商業中心1樓
💰人均100+
2023-07-20
  • 椒麻拼盤
2023-07-20 33 浏览
台灣餐廳| 三公 |旺角呢間餐廳歡迎帶寵物嚟入座其間都見到好多大狗同細狗🤍係旺角性價比好高 價錢唔貴 份量都好足 坐位同環境舒服 —————————————🫶🏼 蘿白 $10 +豆腐 $10兩樣都滷得超入味~份量都多 所以好抵叫蘿白必叫! 清甜冇根!!🫶🏼 香酥雞球滷肉飯便當 $80香酥雞球炸皮有少少厚身 所以食落有啲硬但滷肉飯好好食 入面有好多菇而且好多配料(糖心蛋、粟米芯、西蘭花)隔離仲有細細碟嘅Salad配新鮮水果🫶🏼 檸檬阿里山愛玉 +$8愛玉滑嫩爽口同酸酸嘅檸檬好夾🫶🏼 蚵仔煎 $58佢唔係平時食開嘅蚵仔煎 係一款冇蛋 仲加入咗秋葵嘅蚵仔煎 估唔到食落都幾夾 不過份量有啲少 🫶🏼 椒麻拼盤 $56入面有金錢肚、牛舌、大腸椒麻恰到好處 全部都好入味煮得夠淋軟 唔需要太用力咬 推薦! 🫶🏼 大湖草莓牛奶愛玉菓子 $42士多啤梨甜甜酸酸 好開胃愛玉菓子份量多 飲落好有口感🫶🏼 百香果白玉愛玉 $42百香果嘅酸甜加埋青檸嘅清香 整體好fresh消暑必食 好清涼!而且愛玉滑嫩彈口 白玉煙煙韌韌————————————📍旺角西洋菜南街2T號添置商業中心1樓————————————Over
台灣餐廳| 三公 |旺角
呢間餐廳歡迎帶寵物嚟
入座其間都見到好多大狗同細狗🤍
係旺角性價比好高 價錢唔貴
份量都好足 坐位同環境舒服
—————————————
🫶🏼 蘿白 $10 +豆腐 $10
兩樣都滷得超入味~
份量都多 所以好抵叫
蘿白必叫! 清甜冇根!!

🫶🏼 香酥雞球滷肉飯便當 $80
香酥雞球炸皮有少少厚身 所以食落有啲硬
但滷肉飯好好食 入面有好多菇
而且好多配料(糖心蛋、粟米芯、西蘭花)
隔離仲有細細碟嘅Salad配新鮮水果

🫶🏼 檸檬阿里山愛玉 +$8
愛玉滑嫩爽口同酸酸嘅檸檬好夾

🫶🏼 蚵仔煎 $58
佢唔係平時食開嘅蚵仔煎
係一款冇蛋 仲加入咗秋葵嘅蚵仔煎
估唔到食落都幾夾 不過份量有啲少

🫶🏼 椒麻拼盤 $56
入面有金錢肚、牛舌、大腸
椒麻恰到好處 全部都好入味
煮得夠淋軟 唔需要太用力咬 推薦!

🫶🏼 大湖草莓牛奶愛玉菓子 $42
士多啤梨甜甜酸酸 好開胃
愛玉菓子份量多 飲落好有口感

🫶🏼 百香果白玉愛玉 $42
百香果嘅酸甜加埋青檸嘅清香 整體好fresh
消暑必食 好清涼!
而且愛玉滑嫩彈口 白玉煙煙韌韌
————————————

📍旺角西洋菜南街2T號添置商業中心1樓

————————————

Overall 💗💗💗💗

#food #delicious #台灣餐廳 #三公 #旺角
同朋友👧🏻一齊喺旺角,佢話有一間台灣餐廳好味又抵食,一定要帶我去試吓,有咁有心嘅朋友👧🏻,咁我梗係開心開餐去啦🤣$5「滷水溏心蛋」、$25「鴨舌」:呢兩個放埋一碟🤩;「溏心蛋」非常溏心🤣,蛋黃橙紅色,煮蛋🥚時間控制得好好👍;「鴨舌」細細隻幾爽滑,有好多隻份量好多,$25 有咁多相當抵食🤩$52「椒麻牛腱牛肚」:牛腱同牛肚都炆煮得勁腍,超軟熟😋呢度有幾款「午餐」可以揀,咁我哋揀咗 $83「蚵仔煎滷肉拌飯,配青蘋果烏龍愛玉粉粿(阿里山愛玉,少冰,微糖)」🤩「蚵仔煎滷肉拌飯」:呢個「蚵仔煎」風格相當台灣(如果明嘅就明)🤩,整個拌飯做得相當認真,落足材料👍,有 切粒秋葵、一條條嘅牛蒡、粟米芯、西蘭花、紅洋蔥 等,一般滷肉飯唔會有咁豐富嘅材料🤩「午餐」仲包一個小沙律🥗「青蘋果烏龍愛玉粉粿」:凍冰冰滑脫脫甜甜哋🤩$10「娃娃菜」:新鮮、簡單、幾好食🤩$48「柚子麻糬愛玉」:麻糬煙煙靭靭😋,愛玉滑脫脫🤩,有淡淡嘅柚子香味😋,唔係好甜,總體幾好味🤩

$52「椒麻牛腱牛肚」:牛腱同牛肚都炆煮得勁腍,超軟熟😋

「午餐」仲包一個小沙律🥗

「青蘋果烏龍愛玉粉粿」:凍冰冰滑脫脫甜甜哋🤩

$10「娃娃菜」:新鮮、簡單、幾好食🤩

新開嘅呢間樓上台灣菜真係好唔錯😛 價錢抵食得來性價比都好高特別係仲有午餐Menu💰 份量豐富口味亦都好正宗😚 窗邊排住一排既Bearbrick好有玩味🧸 坐得舒服之餘喺窗邊望住鬧市真係好有飛左去西門町既感覺🇹🇼⭐️ 安平蝦卷滷肉飯便當 🦐蝦卷香脆得來有濃郁既蝦味🍤好有台南地道嘅感覺 滷肉飯香濃但唔會太膩🥓 每個便當仲配埋滷蛋蔬菜同埋芭樂沙律🥗 解膩得黎CP值好高⭐️ 香酥排骨椒麻拌麵便當 🥩排骨好大塊好酥脆💥拌麵每口充滿椒香同埋麻香🌶️ 惹味又唔會太刺激⭐️ 鹽酥雞 🍗台灣菜嘅至愛之一❤️炸粉薄薄一層唔會太重口味🔥 炸完都好Juicy⭐️ 台式滷味 🍱試咗三款滷味滷水味都好入味🤤 雞翼同杏鮑菇索晒啲滷汁好正😬 甜不辣就有種獨特嘅煙煙韌韌口感比較少食到🍢⭐️ 檸檬白玉愛玉 🍮愛玉QQ嘅口感再加上酸酸甜甜嘅檸檬汁好Fresh🍋 柚子雪糕既口感都好清爽💛⭐️ 山茶花烏龍 🌺⭐️ 青玉冬瓜茶 💚跟餐仲有飲品真係好抵食🤣 山茶花烏龍帶上濃郁嘅花香比較清🍵 冬瓜茶加上青玉既口感甜度比較高
安平蝦卷滷肉飯便當

香酥排骨椒麻拌麵便當
台式滷味
山茶花烏龍
2023-07-18 68 浏览
#fafafoodblog台灣菜 #fafafoodblog油麻地呢間喺旺角同油麻地中間既三公專食台灣野 環境舒服 食物唔錯 價錢 ok, lunch 都有唔同 set 可以揀 cp值幾高 d便當好味 如果便當係飯 又或麵 甘個拌麵便當係配野菜 古早味炒冬粉野菜有生菜 新鮮既芭樂芒果🥭🥬 夠哂 fresh🍴安平蝦卷拌麵便當 75 蚊🦐有西蘭花 粟米仔 juicy既肥豬肉碎 紫洋葱 金菇 撈麵埋一齊 ,撈麵好爽口 個麵身個醬汁好香濃 而蝦半出面香脆 成條狀 蝦膠彈牙蝦味濃 正🦐加5 蚊 黑糖濃乳愛玉果子 一飲落去黑糖味香甜 跟住就係香濃既奶香加埋愛玉既彈牙口感 正🍴香酥雞球滷肉飯便當 72 蚊 🐥雞球有三舊好香脆。入面雞肉彈牙 有粟米仔 西蘭花 仲有冬菇 軟林既溏心蛋要黎撈軟林既白飯 加埋炸菜 洋葱 好入味好有口感 而佢個醬汁帶 d 辣 好惹味 ,加8 蚊轉檸檬阿里山愛玉 加5 蚊加奶蓋🥛愛玉好彈牙 一飲啜出黎 連埋酸檸檬汁同香甜既奶蓋 除左奶味香夠軟滑 甜度都同檸檬襯剛好🍋🍴椒麻拼盤 56 蚊 有金錢肚 牛舌 大腸用芽菜做底 🌶️椒麻味帶少少辣 麻度適中 係比較湯既醬汁 好入味 金錢
野菜有生菜 新鮮既芭樂芒果🥭🥬 夠哂 fresh
🍴安平蝦卷拌麵便當 75 蚊🦐
加5 蚊 黑糖濃乳愛玉果子
🍴香酥雞球滷肉飯便當 72 蚊 🐥
🍴椒麻拼盤 56 蚊 有金錢肚 牛舌 大腸用芽菜做底 🌶️椒麻味帶少少辣 麻度適中 係比較湯既醬汁 好入味 金錢肚肥美厚切 牛脷彈牙 仲有大腸都好肥味。正🐷
🍴滷水糖心蛋10 蚊兩隻🥚
🍴花枝丸湯 38 蚊🦑
個湯好香花枝香味 三粒花枝好大粒 好彈牙新鮮 一路食一路飲佢 d湯好味
🍴滷水杏鮑菇, 豆腐,蘿白 10 蚊
滷水汁 係比較甜嗰款 都似番去台灣食嗰 d味 佢有芽菜墊底 蘿蔔好入味 醃到吸哂醬汁 仲有爽彈牙杏鮑菇同 有窿既 juicy豆腐 溏心蛋好軟林 d蛋漿好多汁 撈飯正🥚
#花枝丸 #杏鮑菇 #豆腐 #蘿蔔 #花枝丸 #溏心蛋 #台灣便當 #滷肉飯 #奶蓋 #炸雞 #撈面
Score 平均分< 7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#三公
旺角西洋菜南街2T號添置商業中心1樓
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog油麻地
====================

2023-07-18
2023-07-14 80 浏览
這間位於旺角的台式餐廳,主打多款台式飯麵、滷味及小食,而且價錢合理,座位舒適。食物方面,都是地道的台式小食,飯麵粉量都十足,飲品選擇很多,而且有甜度選擇,適合健康人士。鹽酥雞炸至金黃香脆,有肉汁又嫩滑。自選滷味拼盤滷牛𦟌及牛舌炆至入口鬆化,而且很入味。滷豆腐嫩滑。香酥排骨椒麻拌麵套餐有個清新沙律,拌麵十分惹味,帶麻辣香,排骨超大塊,香脆厚肉。安平蝦卷拌麵蝦卷炸至金黃,裏面有粒粒蝦仁,拌麵爽口。柚子愛玉夏天必吃的消暑甜品,清爽又開胃。

鹽酥雞
炸至金黃香脆,有肉汁又嫩滑。

自選滷味拼盤
滷牛𦟌及牛舌炆至入口鬆化,而且很入味。滷豆腐嫩滑。

安平蝦卷拌麵
蝦卷炸至金黃,裏面有粒粒蝦仁,拌麵爽口。

柚子愛玉
夏天必吃的消暑甜品,清爽又開胃。
兆萬對面新開咗一間樓上台灣菜!融入台灣文青風格,十分慢活!這家三公台灣料理,主打創意滷肉拌飯,份量足也相當抵食lunch menu選擇好多,係旺角性價比好高,坐位同環境舒服!△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ 🔹◉蟹肉魚籽滷肉飯便當 $92.0非常豐盛!蟹肉和魚籽讓滷肉飯口感和層次感生色不少。滷肉不乾不柴,肥瘦肉比例剛剛好,咬落頗juicy且肉質柔嫩,滷得入味!🔹◉古早味冬瓜茶加白玉子跟餐+@$5.0 奶蓋+@$5.0 (少冰正常甜)非常清新怡人!冬瓜茶本身就有一股淡淡的清香味,再加上軟糯白玉子和濃郁的芝士奶蓋的搭配,口感味道更為豐富。甜度恰到好處,清涼又古早味的飲品!🔹◉香酥排骨拌麵便當 $72.00而香酥排骨超大塊!不覺油膩,炸粉不厚,還原台灣夜市炸物的感覺!表皮相當酥脆,啖啖肉又容易咬!拌麵底都幾特別,有如蝦子麵一樣,薄身不失爽彈!🔹◉茉莉毛尖(跟餐)以綠茶為基礎,再以茉莉花調味!口感柔和而不失清香。帶有茉莉花的淡淡香氣,香氣獨特但不失樸素的感覺,沁人心脾。🔹◉椒麻拼盤(金錢肚,牛舌,大腸)$56.0椒麻拼盤咁出色冇人講?冇人講就等我講啦!拼盤有金錢

🔹◉蟹肉魚籽滷肉飯便當 $92.0

🔹◉香酥排骨拌麵便當 $72.00

🔹◉茉莉毛尖(跟餐)

🔹◉椒麻拼盤(金錢肚,牛舌,大腸)$56.0
椒麻拼盤咁出色冇人講?冇人講就等我講啦!拼盤有金錢肚、牛舌和大腸,辣道恰到好處,麻味較為突出!金錢肚質素最佳,入味又爽彈!三款都煮得夠淋軟!

🔹◉甜品:百香果白玉愛玉 $42.0
白玉、百香果再加愛玉的組合相當創新!百香果以及愛玉,冰冰涼涼,甜中帶酸,10分消暑,白玉也夠軟糯!

2023-07-12 74 浏览
三公🌸位於西洋菜南街,正正係家樂坊前方。上到去有大玻璃窗望到對面既兆萬中心,係正中心點都可以享受到一份寧靜😌食物份量都好足,坐位同環境舒服👍事關唔係好餓既關係,就叫左1個主食,再叫幾款台式小食試下。🙂🌟蟹肉魚籽拌麵便當🌟好多蟹肉魚籽,撈埋拌麵食,滿滿的鹹鮮味🦀🌟安平蝦卷🌟好味‼️好脆同好香,味道淡淡咁。🌟鴨舌🌟🌟豬耳🌟🌟串豆腐🌟台式小食份量好多,成碟主食咁 🤤🌟飲品🌟🔹️檸檬濃乳愛玉菓子🔹️黑糖濃乳愛玉菓子➡️呢度仲係寵物親善餐廳,可以帶埋狗狗黎進餐。算係旺角性價比高,價錢優惠之選💁🏻‍♀️
三公🌸位於西洋菜南街,正正係家樂坊前方。
食物份量都好足,坐位同環境舒服👍

🌟蟹肉魚籽拌麵便當🌟
好多蟹肉魚籽,撈埋拌麵食,滿滿的鹹鮮味🦀

🌟安平蝦卷🌟
好味‼️好脆同好香,味道淡淡咁。

🌟鴨舌🌟
🌟豬耳🌟
🌟串豆腐🌟
台式小食份量好多,成碟主食咁 🤤

🌟飲品🌟
🔹️檸檬濃乳愛玉菓子
🔹️黑糖濃乳愛玉菓子

➡️呢度仲係寵物親善餐廳,可以帶埋狗狗黎進餐。
算係旺角性價比高,價錢優惠之選💁🏻‍♀️
𝗟𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴 𝗳𝗼𝗿 𝗮𝘂𝘁𝗵𝗲𝗻𝘁𝗶𝗰 𝗧𝗮𝗶𝘄𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗶𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗵𝗲𝗮𝗿𝘁 𝗼𝗳 𝗠𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗸? 𝗜’𝘃𝗲 𝗴𝗼𝘁 𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁 𝗽𝗹𝗮𝗰𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝘆𝗼𝘂. This newly opened Taiwanese restaurant serves a range of rice bowls, noodles and snacks. Don’t forget to check out their worthy lunch-sets if you’re in the area too! 🇹🇼 Pic 1️⃣: 香酥雞球滷肉飯便當 - $72 hkd 🍚🐔 — This was so good! The fried chicken was perfectly deep-fried, giving it that super crispy exterior, whilst the meat was still tender and juicy. The minced meat sauce was delicious and went well with t

— This was so good! The fried chicken was perfectly deep-fried, giving it that super crispy exterior, whilst the meat was still tender and juicy. The minced meat sauce was delicious and went well with the rice. Portion size was generous, and I loved that it came with vegetables and a side salad too!

Pic 2️⃣: 海苔銀魚椒麻拌麵便當 - $75 hkd 🐟
— Another very satisfying main! The noodles were well seasoned, and held onto the spicy sesame sauce nicely. The spice level is perfect as it’s not overpowering. The crispy fried fish, were crunchy and unique, but could’ve done with more seasoning.

Pic 3️⃣: 抹茶麻糬愛玉 - $48 hkd 🍵
— Perfect way to end the meal! The dessert was very refreshing, with many contrasting textures. I loved the chewy mochi bits that complemented the slippery aiyu jelly so well.

Pic 4️⃣: 椒麻拼盤 (金錢肚,牛舌,大腸) - $56 hkd 🌶️
— Extremely flavourful platter! Everything was so well seasoned and rich in flavours. My favourite was the ox tongue, which was tender and had the perfect amount of spice to it.

Pic 5️⃣: 花枝丸湯 - $38 hkd 🦑
— Really good! The cuttlefish balls were chewy and flavourful. The broth was rich and aromatic, as a lot of the flavours came from the Chinese celery.

Pic 6️⃣: 檸檬濃乳愛玉菓子 / 古早味冬瓜茶 (跟餐加$8 ,冬瓜茶跟今日餐附送) 🍋🍵
— The lemon yoghurt aiyu drink was definitely interesting. It had a unique blend of sweet and sour, which mainly came from the yoghurt. There were also quite a few textures in this drink, the aiyu was smooth, whilst the coconut jelly bits had a good chew to them. Recommend getting this if you’re looking to try something new! The winter-melon tea is hard to go wrong with, but definitely on the sweeter side.

Pic 7️⃣: 濃乳布甸 - $20 hkd add-on 🍮
— A creamy, smooth pudding that’s lightly sweetened with a subtle yoghurt flavour to it. A nice small dessert if you’re looking for a sweet end but too full for anything larger!
海苔銀魚椒麻拌麵便當
抹茶麻糬愛玉
椒麻拼盤 (金錢肚,牛舌,大腸)
花枝丸湯