真心,係佢窗口並排的bearbrick吸引左我望呢間舖頭。因為係樓上舖既關係,以為係普通樓上零售舖,點知上去睇先知係台灣料理,環境仲好闊落,裝修木系,又唔多人,上到去就順便幫襯啦!Lunch hour有Lunch Set提供,包台式飲品都係八十蚊左右,CP值高!而且每個餐仲包椒麻拍青瓜/芒果田園沙律的前菜!今次每人叫一個餐,再叫唔同前菜,可以試曬;椒麻真係又辣又麻,田園沙律食落好fresh,芒果都大大舊!三公鹽酥雞滷肉拌飯份量大份,鹽酥雞炸粉薄身,食落嫩口又脆身,食完好有罪惡感。另外有滷肉舖面,個飯食落唔會好乾身。蚵仔滑蛋滷肉拌麵蚵仔大大粒,滑蛋滑身,唔會煮到好老。麵底係正常台灣闊麵。但相比牛肉拌飯,我會鍾意嗰個多啲加埋台式飲品,直頭好似去咗台灣!
真心,係佢窗口並排的bearbrick吸引左我望呢間舖頭。

蚵仔滑蛋滷肉拌麵

加埋台式飲品,直頭好似去咗台灣!
蚵仔滑蛋滷肉拌麵
岩漿沙嗲溫體牛肉鍋 $368/二人份(+$66可以任食牛肉)——————————<大滿足!沙嗲溫體牛肉邊爐🍲🐮>我一向好鍾意食沙嗲牛麵,今次就去咗食沙嗲牛邊爐,真係好正呀!食得好滿足😆.沙嗲湯底好香,係濃稠質感,食落又難得唔會過咸👍🏻有沙嗲湯底就梗係要有麵!大光麵掛湯力高,個沙嗲麵整出嚟真係好好食!差啲想叫多個麵餅😂真係一人一個麵都唔夠喉呀😝.而我估唔到呢到係有溫體牛食🐮本身套餐都包三盤牛,分別係菲力、牛嫩肉同埋牛頸脊。另外只要加$66就可以任食牛肉,咁當然要加埋啦!牛肉真係唔錯,真係估唔到呢個價錢食到呢種級數嘅牛肉!.本身已經覺得好抵食,見到佢哋原來仲有黑夜火鍋優惠🥹20:30後2人岩漿沙嗲溫體牛肉火鍋只需HK$288 (原價 HK$368)(+HK$33任食牛肉)
岩漿沙嗲溫體牛肉鍋 $368/二人份
(+$66可以任食牛肉)
——————————
<大滿足!沙嗲溫體牛肉邊爐🍲🐮>

沙嗲湯底好香,係濃稠質感,食落又難得唔會過咸👍🏻

有沙嗲湯底就梗係要有麵!
而我估唔到呢到係有溫體牛食🐮
本身套餐都包三盤牛,分別係菲力、牛嫩肉同埋牛頸脊。

另外只要加$66就可以任食牛肉,咁當然要加埋啦!
牛肉真係唔錯,真係估唔到呢個價錢食到呢種級數嘅牛肉!
行街經過見到台灣溫體牛火鍋放題見系香港都吃到溫體牛幾特別😆就去試一下店內整體風格以簡約原木色為主🪴有好多潮牌BE@RBRICK裝飾主打任食火鍋 台式料理 特飲☀️台灣岩漿沙嗲温體牛肉火鍋(二人餐) $368套餐包括牛盛盤 任配兩款牛肉蔬菜拼盤 丸餃類拼盤 本地大光麵兩杯飲品可選🥤⬇️古早味冬瓜茶 / 山茶花烏龍 / 茉莉毛尖+$15叫咗特飲🍑蜜桃茉莉愛玉粿子☀️限定火鍋套餐每人加$33升級至60分鐘任食牛肉台灣三大極品級牛肉🐂🎖️牛三角肉 牛頸脊 三筋肉☑️封門柳 牛菲力 沙朗 牛嫩肉等今次試嘅岩漿沙嗲鍋❣️味道超濃郁配搭各款鮮嫩牛肉 口感嫩滑而大光麵比起一般公仔麵🍜更加彈牙最後放入💡自制沙嗲牛麵火鍋吸滿沙嗲湯底勁入味除咗招牌岩漿沙嗲鍋外仲有四款湯底 🐮三公牛全盛 🕰️吉早味牛骨湯 🌶️麻辣牛血鍋 🍲養生藥膳鍋 依家仲有黑夜火鍋優惠八點半後入座$288就吃到😆性價比超高環境: 💗💗💗💗美味度:💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗
行街經過見到台灣溫體牛火鍋放題

環境: 💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗
2024-03-30 231 浏览
經過旺角西洋菜南街,枱頭一望,總會見到有間店舖窗前充滿一系列be@rbrick figure,總會吸引人望多兩眼。原來佢係一間食台灣菜嘅餐廳🥢復活節長假期展開,假期第一日我就揀咗嚟呢一度食個台式火鍋😌🍲2人岩漿沙嗲温體牛肉火鍋(HK$368 ; 20:30後有黑夜火鍋優惠:HK$288 以上呢個價錢食二人火鍋真係抵到爛!🍲沙嗲湯底名副其實真係滾到岩漿咁🌋濃郁嘅沙嗲味係無論你落乜嘢材料落去都非常入味!🥩另外,加HK$33就有任食牛肉!!(包括台灣牛三角肉、牛頸脊、三筋肉)建議大家落單時嗌埋佢哋嗰個「本地大光麵」,即係即食麵嘅一種,到時可以自製沙嗲牛肉🍜😍包你食到停唔到口!!

以上呢個價錢食二人火鍋真係抵到爛!

可能係全香港最抵食嘅火鍋!香港首家溫體牛餐廳仲有新嘅岩漿沙嗲湯底可配搭本地大光麵自制沙嗲牛麵火鍋我鍾意佢個沙嗲湯底濃郁得來基本上已經唔使再點醬汁就咁食已經口感一流原汁原味另外佢啲丸都好出色,又彈牙又新鮮最後當然唔少得佢嘅溫體牛源自台灣,「溫體」即係未經冷藏嘅牛肉可以避免牛肉中嘅水分結成冰晶影響牛肉嘅組織同口感溫體牛肉質更扎實脂肪同膽固醇都較少肉質鮮美濃厚,鮮嫩多汁!一試難忘三公感謝祭:黑夜火鍋優惠 20:30後!HK$288(原價HK$368)限定火鍋套餐每人可加HK$3360分鐘任食台灣温體牛肉(台灣極級品牛肉:台灣牛三角肉、牛頸脊、三筋肉)以上套餐配牛盛盤👉🏻任配兩款牛肉蔬菜拼盤烏冬/冬粉飲品可選(古早味冬瓜茶/山茶花烏龍/茉莉毛尖)
可能係全香港最抵食嘅火鍋

我鍾意佢個沙嗲湯底
濃郁得來基本上已經唔使再點醬汁
就咁食已經口感一流
原汁原味
另外佢啲丸都好出色,又彈牙又新鮮

最後當然唔少得佢嘅溫體牛
源自台灣,「溫體」即係未經冷藏嘅牛肉
可以避免牛肉中嘅水分結成冰晶
影響牛肉嘅組織同口感

溫體牛肉質更扎實
脂肪同膽固醇都較少
肉質鮮美濃厚,鮮嫩多汁!
一試難忘

三公感謝祭:
黑夜火鍋優惠 20:30後!
HK$288(原價HK$368)

限定火鍋套餐每人可加HK$33

以上套餐配
牛盛盤👉🏻任配兩款牛肉
蔬菜拼盤
烏冬/冬粉

飲品可選(古早味冬瓜茶/山茶花烏龍/茉莉毛尖)

2024-03-28 151 浏览
每個主餐加$1有鹽酥雞一份好抵啊😍 雖然係$1都唔差架👍 炸得夠脆,肉嫩😊珍珠鮑魚滑蛋鹵肉伴麵 $72粒粒珍珠鮑魚好新鮮彈牙👍鹵肉唔會太老亦唔太咸配伴麵好味😊蚵仔煎鹵肉伴麵 $72一直好怕台北嘅蚵仔煎,好一patpat嘅口感,佢呢唔會煎到好m pat pat,係可以接受嘅口感,蠔仔都大隻又新鮮仲加埋秋葵一起煎,感覺上幾青新嘅口感👍 鹵肉唔會太老亦唔會太咸配伴麵好好味😊山茶花烏龍 (跟餐)好香花味嘅烏龍茶👍苿莉毛尖 (跟餐)初飲都幾香順喉,食完嘢再飲就有苦澀味😥

珍珠鮑魚滑蛋鹵肉伴麵 $72
粒粒珍珠鮑魚好新鮮彈牙👍鹵肉唔會太老亦唔太咸配伴麵好味😊

蚵仔煎鹵肉伴麵 $72

山茶花烏龍 (跟餐)
好香花味嘅烏龍茶👍

苿莉毛尖 (跟餐)
初飲都幾香順喉,食完嘢再飲就有苦澀味😥

2024-02-24
午餐
2024-03-23 138 浏览
今日午餐想吃台灣菜,發現呢間叫三公的台式餐廳,上咗樓試食。二人食咗蚵仔煎麻椒拌麵和蚵仔滑蛋滷肉拌飯,配以奶蓋烏龍茶和草莓牛奶,水準真不錯;特別喜歡吃蚵仔嘅朋友,值得一試呢👍🏻
今日午餐想吃台灣菜,發現呢間叫三公的台式餐廳,上咗樓試食。
2024-03-23
  • 蚵仔滑蛋滷肉拌飯
2024-03-19 125 浏览
繼續喺OpenRice搵食今日出嚟旺角食lunch搵到呢間上樓嘅小店估唔到中午時間樓上舖入座率竟然有八至九成以今時今日香港嘅食肆,仲要係樓上舖呢個入座率真係犀利今日食嘅係午餐蚵仔煎滷肉拌飯,芒果田園沙律蚵仔煎份量好好,配備秋葵每一啖飯都會有餸食而且有菜有蛋比例,平衡得好好食完會有罪惡感仲覺得有啲健康前菜嘅芒果田園沙律係正正常常嘅飲品選擇亦都好多我今次加咗錢飲蘋果烏龍我自己唔記得叫少甜,咁所以飲落就偏甜咗啲午餐嚟講,呢個價錢係抵食順帶一提,店員嘅服務好好隔籬枱有人叫錯自己唔食嘅嘢都有啲狼戾但店員態度亦都好誠懇,同埋保持有禮貌值得欣賞

繼續喺OpenRice搵食
今日出嚟旺角食lunch
搵到呢間上樓嘅小店
估唔到中午時間樓上舖
入座率竟然有八至九成
以今時今日香港嘅食肆,仲要係樓上舖
呢個入座率真係犀利

今日食嘅係午餐
蚵仔煎滷肉拌飯,芒果田園沙律
蚵仔煎份量好好,配備秋葵
每一啖飯都會有餸食
而且有菜有蛋比例,平衡得好好
食完會有罪惡感仲覺得有啲健康
前菜嘅芒果田園沙律係正正常常嘅
飲品選擇亦都好多
我今次加咗錢飲蘋果烏龍
我自己唔記得叫少甜,
咁所以飲落就偏甜咗啲
午餐嚟講,呢個價錢係抵食

順帶一提,店員嘅服務好好
隔籬枱有人叫錯自己唔食嘅嘢
都有啲狼戾
但店員態度亦都好誠懇,同埋保持有禮貌
值得欣賞

蚵仔煎滷肉拌飯
2023-09-25
  • 蚵仔煎滷肉拌飯
2024-03-12 112 浏览
🌟台灣風味友人丼套餐🌟 $220 幾抵食,就梗係叫嚟試吓😍,我地喺套餐入面揀左:👉🏻✨香酥炸雞🐓滷肉拌麵✨外皮酥脆,嫩滑多汁熱辣辣既炸雞足足有3大嚿;再加上用秘製醬汁煮到好入味,肥而不膩、入口即溶既半肥瘦滷肉,拌上煙韌彈牙嘅粗麵一齊食,真係好食到不得了🍽️👍🏻✨淡水花枝餅🦑滷肉拌飯✨🍚靈魂招牌滷肉加上酥脆彈牙、入面有少少粟米粒嘅香脆花枝餅,真係好正👍🏻配菜仲有粟米芯、牛蒡、西蘭花、半隻糖心蛋,用料豐富👍🏻送飯-流👍🏻✨山茶花烏龍奶蓋✨山茶花烏龍花香味濃,奶蓋綿密細緻,味道好清新👍🏻✨大湖草莓🍓牛奶愛玉菓子✨ 跟餐加 $10,奶蓋 $5特選苗栗縣大湖既草莓🍓切成粒粒,配上幼滑牛奶🥛,質感濃稠,草莓味超濃,酸酸甜甜唔膩口,另外仲散叫咗:👉🏻✨Black pink鹽酥雞🐓✨ $54加入左墨魚汁令到鹽酥雞外皮既顏色變成黑色,上面放有同火龍果既天然色素混合而成既沙拉醬,賣相特別之餘仲好嫩滑多汁👍🏻✨🦆鴨舌✨ $25以呢個價位梨講,份量真係好多,仲要勁入味,好易脫到骨👍🏻✨滷水糖心蛋🥚✨ $5@個黃真係好糖心,好似啫喱咁👍🏻

✨香酥炸雞🐓滷肉拌麵✨

✨淡水花枝餅🦑滷肉拌飯✨🍚

✨山茶花烏龍奶蓋✨

山茶花烏龍花香味濃,奶蓋綿密細緻,味道好清新👍🏻

✨大湖草莓🍓牛奶愛玉菓子✨
跟餐加 $10,奶蓋 $5

另外仲散叫咗:👉🏻

✨Black pink鹽酥雞🐓✨ $54

✨🦆鴨舌✨ $25

以呢個價位梨講,份量真係好多,仲要勁入味,好易脫到骨👍🏻

✨滷水糖心蛋🥚✨ $5@

個黃真係好糖心,好似啫喱咁👍🏻
2024-03-11 150 浏览
香港嘅台灣菜有非常之多選擇,但係真正到平靚正啲又未必咁多,而最近我搵到一間有年輕人打理,而且由食物質素到禮貌度都有不錯的體驗咁價錢上,雖然我哋今次散點,但平時由12-4係有午餐餐牌,加配及飲都只是加$10,非常抵。坐定窗口位仲可以望到旺角西洋菜街,可以睇到喺旺角嘅眾身上,街邊叫你like 社交平台 換禮品,或者在傳說中的劣食塔,兆萬中心排隊的盛況。就算坐唔到窗口位,都係欣賞店內的 Be@Rebick😊🔸鹽酥雞滷肉飯🔸配🔸芋泥芋圓鮮奶 🔸鹽酥雞都炸得幾香脆其中每個便當都會配蔬菜同芒果沙律,呢方面幾健康,尤其個芒果幾鮮甜好食。鮮奶都做得算香滑同綿密,適合喜歡飲芋頭的人🔸九孔鮑魚滷肉椒辣拌麵🔸配🔸檸檬阿里山愛玉🔸呢度配搭都算比較有創意,其中配搭鮑魚感覺上係高級左的感覺。鵝肉的份量非常足夠,個檸檬都做得鮮甜唔會過酸。🔸蚵仔煎🔸賣相好吸引,食落去個醬汁都幾夠味。🔸雞翼🔸以為炸雞翼,但係滷水雞翼都不錯,只係覺得個汁可以再濃啲。🔸BLACKPINK鹽酥雞🔸呢個就係今次食嘅重點,粉紅色其實係沙律醬,整到黑紅色就好似BLACKPINK嘅顏色咁,個炸雞其實新鮮食嘅時候個肉都幾嫩滑,皮未至於好脆,但係我都覺

就算坐唔到窗口位,都係欣賞店內的 Be@Rebick😊

🔸鹽酥雞滷肉飯🔸
配🔸芋泥芋圓鮮奶 🔸

鹽酥雞都炸得幾香脆

鮮奶都做得算香滑同綿密,適合喜歡飲芋頭的人

🔸九孔鮑魚滷肉椒辣拌麵🔸
配🔸檸檬阿里山愛玉🔸

呢度配搭都算比較有創意,其中配搭鮑魚感覺上係高級左的感覺。

鵝肉的份量非常足夠,個檸檬都做得鮮甜唔會過酸。

🔸蚵仔煎🔸

賣相好吸引,食落去個醬汁都幾夠味。

🔸雞翼🔸

以為炸雞翼,但係滷水雞翼都不錯,只係覺得個汁可以再濃啲。

🔸BLACKPINK鹽酥雞🔸

呢個就係今次食嘅重點,粉紅色其實係沙律醬,整到黑紅色就好似BLACKPINK嘅顏色咁,個炸雞其實新鮮食嘅時候個肉都幾嫩滑,皮未至於好脆,但係我都覺得合理。

🔹後感🔹

選擇真的非常多,今次仲有一些餐廳推薦你美食未試,包括抹茶麻糬愛玉,炸排骨,以及餐廳主打的手切台灣溫體牛火鍋
未來有機會一定會再去,因為位置,價錢,服務,質素都絕對係合理。

PS 凡享用午市三公台式便當,即可加HK$1 享用 台式鹽酥雞/Black Pink 鹽酥雞
 BLACKPINK炸雞
  • 鹽酥雞
  • 檸檬白玉愛玉
  • 香酥炸雞滷肉拌麵
2024-03-06 181 浏览
睇社交媒體網站d人推介 狗衝黎打溫體牛邊爐然後一入去餐牌加價,正常香港地旺角一定會。唔緊要,我照去。落個368二人火鍋餐見加66可以任食照落,問在場職員話包牛肉ok,咁我都想試下其他部位。然後就發現hi 我哋每日得三款牛🤡 咁搞笑?你頭先唔講? 算,希望牛好食,個心都開心d,硬到哭三款牛兩款牛柳🤡大家加油👏🏻其實個煲就幾好食的🤡係牛雜煲,但我係食台灣溫體牛?個人感受,不喜勿插🙏🏻唔知有冇人同我一樣感受,當日好多人都係咁問職員呢個咩牛同埋60分鐘任食係點計,因為等佢個煲都15分鐘🤡
睇社交媒體網站d人推介 狗衝黎打溫體牛邊爐
然後一入去餐牌加價,正常香港地旺角一定會。唔緊要,我照去。
2024-03-03
庆祝纪念
纪念日
2024-03-04 110 浏览
三公台灣風味午市套餐幾抵食🤩💰$68-72既午餐有主食+前菜+飲品————————————————————————⏰ 午市套餐三公鹽酥雞滷肉拌麵配芒果沙律 💰$68(加椒麻🌶️+$3)飲品轉特飲🍹鳳梨菓子冬瓜茶+$15另加甜品🍧檸檬白玉愛玉 +$20🐣鹽酥雞大嚿,份量足夠,滷肉好多,滷肉汁夠晒拌麵用,麵條係用咗粗身麵,似粗面嘅質地,想要辣辣地可以加$3有椒麻🌶️辣度係小辣程度,唔會好辣🔥🍹套餐飲品可選擇古早味冬瓜茶/山茶花烏龍茶/茉莉毛尖,飲品選擇唔少。我就加咗$15轉🍍鳳梨菓子冬瓜茶,有叫少甜,鳳梨同菓子份量多,飲落先係鳳梨味,茶味喺後面慢慢滲出,叫咗少甜唔太甜👍🏻幾好飲甜品🍧檸檬白玉愛玉 +$20,size唔算好大,但係食完套餐再食甜品就啱啱好,白玉好煙韌,愛玉好Q彈,檸檬汁可以按喜好加落去唔錯————————————————————————⏰午市套餐蚵仔煎蛋滷肉拌飯配芒果沙律 💰 $72飲品轉特飲🍹大湖草莓牛奶愛玉菓子+$15另加甜品🍧濃乳愛玉芋圓 +$20🦪蚵仔煎蛋滷肉拌飯份量都算多,首先煎蛋係好滑流嗰種,加埋蚵仔同滷肉,啖啖飯都好夠豐富口感,配菜都有唔少,有西蘭花、粟米筍、半隻流
三公台灣風味午市套餐幾抵食🤩
💰$68-72既午餐有主食+前菜+飲品
⏰ 午市套餐
三公鹽酥雞滷肉拌麵配芒果沙律 💰$68
(加椒麻🌶️+$3)
飲品轉特飲🍹鳳梨菓子冬瓜茶+$15
另加甜品🍧檸檬白玉愛玉 +$20

⏰午市套餐
蚵仔煎蛋滷肉拌飯配芒果沙律 💰 $72

飲品轉特飲🍹大湖草莓牛奶愛玉菓子+$15
另加甜品🍧濃乳愛玉芋圓 +$20

🦪蚵仔煎蛋滷肉拌飯份量都算多,首先煎蛋係好滑流嗰種,加埋蚵仔同滷肉,啖啖飯都好夠豐富口感,配菜都有唔少,有西蘭花、粟米筍、半隻流心蛋、酸菜等

🍹套餐轉左特飲🍓大湖草莓牛奶愛玉菓子+$15,鍾意飲士多啤梨奶嘅朋友有福了,正正係依隻味,依杯我都有叫少甜,我覺得甜度啱我

甜品🍧濃乳愛玉芋圓 +$20,愛玉Q彈,芋圓夠煙韌,芋頭夠淋夠融,倒埋牛奶🥛落去,口感豐富

椒麻牛腱牛肚 💰$52
辣度有小辣至中程度,越食越辣😋牛腱同牛肚炆得好淋,好入味

甘梅地瓜條 💰$36
地瓜條份量多,好厚實,炸到金黃色,甘梅粉夠晒多
失望,被誤導。唔好食早場,Openrice booked 5:00pm,職員落場食飯中。90分鐘任飲任食$560左右,連加一$620,呢個價錢好似牛大人,牛涮涮鍋好d,起碼多其他種類任食,起碼我會encore。呢度得牛任食,但所謂嘅「溫體牛」,有陣味🤦🏽‍♀️ 作為牛魔王打邊爐達人嘅我,頂唔順陣味,未試過一碟牛都無食哂,放棄,只食菜。$620咁嘅價錢可以係九龍城李輝記買二斤高質食到你飽。$560二人餐個煲又細(同大快活大家樂個d一人一鍋嘅煲一樣咁細)。服務又係無眼睇🤦🏽‍♀️ 一舊蕃茄跌咗落盤,個職員係我面前用手放返落個兜到。真心失望,一定唔會再encore!! $600價錢太多選擇。
失望,被誤導。

$620咁嘅價錢可以係九龍城李輝記買二斤高質食到你飽。

2024-02-25
2024-02-24 178 浏览
在香港可以品嘗到高質素溫體牛,我們非常期待星期六晚家庭聚會。我們3個人,是叫任食90分鐘,每人要3百幾蚊,過了一個鐘, 衹比了兩碟牛,要追很多次才比第二次。後來他們都有交待因為有很多張訂單,才出現混亂情況,但我們作為顧客,要追很多次才有回應,會覺得非常尷尬。我們衹是想食到應得的份量,不想成為麻煩的客人。其實三公唔做任食套餐都得,因為他們的牛肉質素實在很高,逐碟叫逐碟計價都有捧場客,現在很難食到溫體牛。
2024-02-24
2024-02-24 119 浏览
一心黎食打邊爐,黎到先話無一早又唔話限定😡😡😡坐低食野,呀姐無態度問咩都叫你自己睇,睇到就唔會問喇D湯一黎到,倒瀉一半野飲一杯少甜一杯正常但兩杯都一樣甜😡😡😡😡第一次食就感覺好差
一心黎食打邊爐,黎到先話無
一早又唔話限定😡😡😡
坐低食野,呀姐無態度
問咩都叫你自己睇,
睇到就唔會問喇
D湯一黎到,倒瀉一半
野飲一杯少甜一杯正常
但兩杯都一樣甜😡😡😡😡