🍽️三小漁📍觀塘成業街10號電訊一代廣場1樓B01號舖喺APM睇戲,見方便同多人推薦所以訂呢度食晚飯,完全出乎意料地高質同超高性價比,仲平過落中式酒樓食,環境好舒服好闊落,新中式裝修,開咗壺桂花茶,香味噴鼻!~冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉招牌菜中嘅招牌菜,本身以為係比較常見嘅菜式,點知送上枱成個藝術品咁,冰火相容,大大粒咕嚕肉同酸爽脆口嘅菠蘿肉,份量大到無人有,甜度適合!菠蘿好新鮮,無論賣相味道都超乎意料,先148蚊一份,出邊起碼要雙倍價錢啦🤣~豬油渣野菜粉絲煲呢個粉絲煲都好到不得了,豬油渣啲香味同炒蛋融合埋一齊,頗有家鄉料理風格,粉絲爽身唔油膩,份量夠三個人食,可以當主食😍~脆皮風沙雞(半隻)作為炸子雞變種嘅風沙雞真係要推薦,師傅喺面撒咗蒜碎,成個賣相好特別,半隻嚟講都好大隻,肉質多汁!脆皮真係卜卜脆,138蚊半隻,超抵食👍~竹炭黑磚豆腐(2件)開胃菜!成塊豆腐好似黑碳咁,但其實係黑芝麻做,好濃好香嘅黑芝麻味,搭配清甜嘅豆腐,外脆內嫩,幾特別嘅食法,就咁當小食食都好幸福😁就算請朋友親戚食飯都絕對唔會失禮又同時具備性價比嘅中菜館,喺觀塘站行過去都係5分鐘咋。
🍽️三小漁
📍觀塘成業街10號電訊一代廣場1樓B01號舖

~冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉

~豬油渣野菜粉絲煲

~脆皮風沙雞(半隻)

~竹炭黑磚豆腐(2件)

2025-02-23 0 浏览
《抵食惹味粵菜😘》———————————————-#三小漁 😍-早排新年同屋企人嚟咗觀塘飲茶,揀咗啲小菜食,性價比十足,屋企人都好滿意😀見到隔離枱原來仲可以食海鮮火鍋,十分吸引😍-🖤 竹炭黑磚豆腐黑豆腐用竹炭做都幾特別,咬落外脆內軟,調味惹味~-🥚 煙燻糖心蛋開胃冷盤糖心蛋流心得啱啱好,帶點煙燻嘅香氣😚-🍍 冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉菠蘿擺盤精緻,咕嚕肉炸粉唔會好厚,啖啖肉,味道酸酸甜甜,十分開胃🥳咕嚕肉經過冰鎮後外皮脆卜卜~-🐽 豬油渣野菜粉絲煲呢個超邪惡,野菜粉絲份量十足,撈飯一流,豬油渣香氣撲鼻,熱辣辣原煲上超正🤩最後仲食咗個焦糖燉蛋做甜品,好滿足😌-⭐價錢參考:(另外加一茶芥)竹炭黑磚豆腐:$36/件煙燻糖心蛋:$36/半隻冰鎮新鮮波蘿咕嚕肉:$148豬油渣野菜粉絲煲:$98砵仔蒸絲苗白飯:$26🍌 抵deal 指數:7/10
《抵食惹味粵菜😘》
———————————————-
#三小漁 😍
🖤 竹炭黑磚豆腐
黑豆腐用竹炭做都幾特別,咬落外脆內軟,調味惹味~
🥚 煙燻糖心蛋
開胃冷盤糖心蛋流心得啱啱好,帶點煙燻嘅香氣😚
🍍 冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉
🐽 豬油渣野菜粉絲煲
最後仲食咗個焦糖燉蛋做甜品,好滿足😌
⭐價錢參考:(另外加一茶芥)
竹炭黑磚豆腐:$36/件
煙燻糖心蛋:$36/半隻
冰鎮新鮮波蘿咕嚕肉:$148
豬油渣野菜粉絲煲:$98
砵仔蒸絲苗白飯:$26
🍌 抵deal 指數:7/10
2025-02-11
2025-02-20 84 浏览
今日我同朋友哋一齊去咗一間好好味嘅中餐館🍽️。 我之前已經幫襯過, 今次帶朋友嚟 個個都讚我識食👍首先,必點嘅係脆皮風沙雞🍗,雞肉肥瘦均勻,外脆內嫩,肉汁鎖得剛剛好😋。金磚豆腐🧱更係百分百好評,一試難忘✨。仲有咕嚕肉🍖同啫啫椰菜花🥦,每一道菜都係咁出色。真係要稱讚一下呢間餐廳嘅廚師👨‍🍳👩‍🍳,佢哋嘅手藝真係穩定。環境方面,座位都算舒適🪑,價錢合理💰。雖然服務員唔算好殷勤,但佢哋都係有禮貌👍。最重要嘅係呢間餐廳距離地鐵站好近🚇,相當方便。總括嚟講,我覺得呢間餐廳絕對值得推薦💯。下一次再去嘅話,我一定會再點脆皮風沙雞同金磚豆腐!😄🍴如果你哋有興趣,不妨過嚟試試呀!💁‍♂️🍽️✨

如果你哋有興趣,不妨過嚟試試呀!💁‍♂️🍽️✨
2025-02-19
  • 黑磚豆腐
  • 脆皮風沙雞
2025-02-17 0 浏览
係觀塘返左咁耐工,一直都唔知原來有間中菜館係咁好食我哋見到隔離枱啲小菜好吸引,就跟住嚟叫‼️真係全部都好食喎「竹炭黑磚豆腐」呢個黑磚豆腐外層比較厚實,好有脆感,就算咬開,啲脆脆都唔會跌落嚟,完全可以同嫩滑嘅豆腐融為一體,面頭有啲炸蒜作調味,令到味道唔會咁單調「冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉」每一檯都必叫嘅咕嚕肉,中間有個糖製雕塑,好有視覺藝術感有視覺享受之餘,仲有味覺享受‼️咕嚕肉炸衣非常薄脆,肉質係有彈性「脆皮風沙雞」風沙雞最重要係皮脆肉嫩,完全做足哂塊皮夠乾身香脆,無油膩感,隻雞仲好有雞味,應該係新鮮雞❤️「小河蝦蒜油小炒皇」呢個小炒皇一啲都唔普通,蒜油香令整體味道更上一層樓,當中仲有小河蝦、腰果、花生、魷魚,令到口感嘅層次倍增不過食小河蝦嘅時候要小心啲,蝦殼比較似刺口~
係觀塘返左咁耐工,一直都唔知原來有間中菜館係咁好食

我哋見到隔離枱啲小菜好吸引,就跟住嚟叫‼️
真係全部都好食喎

「竹炭黑磚豆腐」
呢個黑磚豆腐外層比較厚實,好有脆感,
就算咬開,啲脆脆都唔會跌落嚟,
完全可以同嫩滑嘅豆腐融為一體,
面頭有啲炸蒜作調味,令到味道唔會咁單調

「冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉」
每一檯都必叫嘅咕嚕肉,
中間有個糖製雕塑,好有視覺藝術感

有視覺享受之餘,仲有味覺享受‼️
咕嚕肉炸衣非常薄脆,肉質係有彈性

「脆皮風沙雞」
風沙雞最重要係皮脆肉嫩,完全做足哂

塊皮夠乾身香脆,無油膩感,
隻雞仲好有雞味,應該係新鮮雞❤️

「小河蝦蒜油小炒皇」
呢個小炒皇一啲都唔普通,
蒜油香令整體味道更上一層樓,
當中仲有小河蝦、腰果、花生、魷魚,
令到口感嘅層次倍增

不過食小河蝦嘅時候要小心啲,蝦殼比較似刺口~
2025-02-13
2025-02-13 0 浏览
響觀塘區要品嘗好味嘅廣東小菜,「三小漁✨」絕對會有驚喜,每一道菜都食得出師傅嘅用心同功夫,絕對係值得推介嘅好地方!😋首先,一定要試吓佢哋嘅「竹嵗黑磚豆腐」🍢。外皮炸得香脆,入面嘅豆腐滑到不得了,仲有啲竹嵗嘅清香,食落去真係好有層次感,完全唔會覺得油膩!再嚟就係「蒜香牛油雞翼」🍗,呢個真係無得輸!雞翼外皮帶點金黃香脆,蒜香味同牛油味完美融合,食落去啖啖肉,真係停唔到口!😍「豬油渣野菜粉絲煲」🥘都係必點之一!豬油渣嘅香氣完全滲入粉絲同野菜入面,粉絲吸晒啲精華,食落去好滑好入味,野菜又夠爽脆,真係好有家嘅味道!「話梅骨」🍖都係好特別嘅一道菜,話梅嘅酸甜味完全滲入排骨入面,食落去酸酸甜甜,好開胃,排骨又煮得夠腍,真係好適合夏天食!仲有「啫啫爽肉白翠花」🥬真係好有鑊氣!白翠花炒得爽脆,肉片又夠嫩滑,啫啫聲咁上枱,熱辣辣咁食真好味。🔥最後甜品「宮廷棗皇糕」🍮,棗香味濃郁,糕身軟糯,食落去唔會太甜,作為飯後甜品真係一流!總括嚟講,「三小漁✨」嘅每一道菜都食得出師傅嘅心思同功夫,價錢又合理,絕對係觀塘區食廣東小菜嘅好選擇!👍😊

2025-02-10 59 浏览
幾位朋友都推介此店,便來一試。試了幾款菜式(無抄低菜單上名稱)炸竹炭豆腐蠔餅辣泡雞腳金銀蛋時菜醬汁炆鴨鮮淮山蜆浸年糕冰鎮咕嚕肉糯米飯整體上味道都不錯,若份量再多點,更好特別推介竹炭炸豆腐,超滑嫩。醬汁炆鴨醬汁味道濃郁,送飯不錯。糯米飯味道偏淡
幾位朋友都推介此店,便來一試。
試了幾款菜式(無抄低菜單上名稱)
炸竹炭豆腐
蠔餅
辣泡雞腳
金銀蛋時菜
醬汁炆鴨
鮮淮山蜆浸年糕
冰鎮咕嚕肉
糯米飯
整體上味道都不錯,若份量再多點,更好
糯米飯味道偏淡

2025-02-09
  • 黑磚豆腐
  • 冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉
2025-02-10 0 浏览
之前同fd食得多西餐同泰國菜,間唔中去食下粵菜都係唔錯既選擇。最近就去左觀塘既【三小漁】食晚飯。茶非常特別、可以選擇陳皮普洱、桂花烏龍等等。煙燻糖心蛋:蛋黃流心,煙燻味好香,帶少少甜味,口感好滑竹炭黑磚豆腐:外表黑麻麻,睇落好特別,豆腐好滑,竹炭雖然無味、但配埋避風塘蒜頭食,味道好夾。冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉:咕嚕肉外脆內嫩,酸甜適中,冰鎮左外面糖衣好脆。加埋新鮮菠蘿,酸酸甜甜、食落好清爽。豬油渣野菜粉絲煲:豬油渣香脆,野菜同粉絲吸晒啲豬油香,食落好惹味,煲仔熱辣辣,好暖胃。
茶非常特別、可以選擇陳皮普洱、桂花烏龍等等。

煙燻糖心蛋:蛋黃流心,煙燻味好香,帶少少甜味,口感好滑

2025-02-08 294 浏览
呢日做孝順女,帶爸爸媽媽去觀塘食粵菜,呢間店同事之前食過,話好好食,於是嚟試吓!菜式果然出色,爸爸媽媽都好滿意,一定會再嚟幫襯。適逢新年期間,我哋叫咗新年套餐,抵食又好味。竹炭黑磚豆腐:呢個黑豆腐外皮夠晒脆,咬落去豆腐夠滑,上面嘅脆粒粒調味又夠,令人想一食再食。煙燻糖心蛋:糖心蛋流心啱啱好,去買煙燻嘅香氣,大家都爭住想食多隻。冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉:呢個餸賣相一流😍採用新鮮菠蘿,咕嚕肉經過冰鎮,又脆又有口感,成個餸酸酸甜甜,好開胃。金銀蛋浸豆苗:豆苗夠新鮮,浸埋金銀蛋湯同肉碎食,美味又健康。脆皮風沙雞:隻雞雞皮又香又脆,雞肉夠嫩滑,配埋上面嘅風沙脆粒,正!宮廷棗皇糕:呢個糕點蒸好熱辣辣送上,唔會太甜,煙靭度適中,養生有好味。
呢日做孝順女,帶爸爸媽媽去觀塘食粵菜,

竹炭黑磚豆腐:
呢個黑豆腐外皮夠晒脆,咬落去豆腐夠滑,
上面嘅脆粒粒調味又夠,令人想一食再食。

煙燻糖心蛋:
糖心蛋流心啱啱好,去買煙燻嘅香氣,大家都爭住想食多隻。

冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉:

金銀蛋浸豆苗:
豆苗夠新鮮,浸埋金銀蛋湯同肉碎食,美味又健康。

脆皮風沙雞:
隻雞雞皮又香又脆,雞肉夠嫩滑,配埋上面嘅風沙脆粒,正!

宮廷棗皇糕:
呢個糕點蒸好熱辣辣送上,唔會太甜,煙靭度適中,養生有好味。
2025-02-08 251 浏览
新年一家人唔想再食盆菜,決定出去搵食。去觀塘行街,見到依間中菜館,於是入去一試。咁啱新年,於是叫咗個新年套餐,估唔到抵食又好食,好驚喜😋冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉;打卡一流😍咕嚕肉夠哂酸甜,菠蘿夠新鮮,口感既有酥脆又有多汁,令人食唔停口。竹炭黑磚豆腐:竹炭豆腐外皮鬆脆,色口感滑嫩,健康又好味。煙燻糖心蛋:煙燻蛋黃流心既質感與煙燻形成完美的口感。每一啖都感受到煙熏既層次,又突顯了蛋既鮮美。脆皮風沙雞:脆皮風沙雞外焦內嫩,雞皮烤至金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。金銀蛋浸豆苗:金銀蛋的滑嫩與豆苗的清脆好配合,豆苗吸收左蛋味,味道恰到好處,既健康又清爽。宮廷棗皇糕:棗皇糕口感細膩,棗味濃郁,帶有淡淡的甜香。

新年一家人唔想再食盆菜,決定出去搵食。
估唔到抵食又好食,好驚喜😋

冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉;

竹炭黑磚豆腐:
竹炭豆腐外皮鬆脆,色口感滑嫩,健康又好味。

煙燻糖心蛋:

脆皮風沙雞:
脆皮風沙雞外焦內嫩,雞皮烤至金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。

金銀蛋浸豆苗:

宮廷棗皇糕:
棗皇糕口感細膩,棗味濃郁,帶有淡淡的甜香。

2025-02-07 208 浏览
大年初六中午時間去食晏,當然非常人多,但都希望在這家吃,因為兩年前食得好滿意。但今次極度失望,首先有位男仕求其安排一個很差的座位,都算啦,但一直冇人理我地,最差是食物質素,食物不熱、魚是腥的|、飯很難吃的,但三個人都要 $200 ,這個價錢,我寧願選擇大家樂,因為冇期望冇失望。
2025-02-07 183 浏览
三小漁竹炭黑磚豆腐 - 外面黑色脆脆地幾好味又有少少辣,幾驚喜~就咁睇好似冇乜特別,但食落口都真係唔錯佢比想像中好味🤤必食嘅推介~又唔貴煙燻糖心蛋 - 呢個襯托埋豆腐都唔錯椒鹽鮮魷 - 又一驚喜,必食推介丫!比出面嘅皮好食得多好似春卷皮咁你唔食入面嘅鮮魷只係食出面脆炸金黃外殼都好好味,佢真係好似食緊春卷皮咁👍🏻小河蝦蒜油小炒皇 - 呢個都係一個好好味嘅餸菜,特別之處係有炸腐竹(好細舊真係幾脆,我以為係炸炒蛋)唔係度度有同埋佢用嘅蝦米呢係直伸嘅蝦乾唔係攣弓蝦米杞子紅棗糕 - 呢個都OK呀,都好食嘅唔會太甜整體嚟講都好好食絕對會再嚟食,都算平靚正三小漁觀塘成業街10號電訊一代廣場1樓B01號舖
三小漁

煙燻糖心蛋 - 呢個襯托埋豆腐都唔錯

杞子紅棗糕 - 呢個都OK呀,都好食嘅唔會太甜

整體嚟講都好好食絕對會再嚟食,都算平靚正

三小漁
觀塘成業街10號電訊一代廣場1樓B01號舖
2025-02-01
2025-01-24 675 浏览
在觀塘工作的打工仔,無人不識「三小漁」,因為這裏的小菜性價比高又好好味,今晚相約三五知己來晚飯聚聚。🔸竹炭黑磚脆豆腐豆腐外皮炸得酥脆,內裡卻保持著嫩滑細膩的質感,好味道。🔸冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉咕嚕肉外皮炸得金黃酥脆,而冰鎮上菜,酸甜開胃,冰爽解膩。🔸小河蝦蒜油小炒皇小河蝦個頭雖小,但經過精心炒製的小炒皇,滋味十足。🔸豬油渣野菜粉絲煲豬油渣的香脆與野菜粉絲好夾,送飯一流!🔸啫啫生菜啫啫的烹調方式讓生菜在高溫下迅速鎖住水分,好爽脆。

🔸竹炭黑磚脆豆腐
豆腐外皮炸得酥脆,內裡卻保持著嫩滑細膩的質感,好味道。

🔸冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉
咕嚕肉外皮炸得金黃酥脆,而冰鎮上菜,酸甜開胃,冰爽解膩。

🔸小河蝦蒜油小炒皇
小河蝦個頭雖小,但經過精心炒製的小炒皇,滋味十足。

🔸豬油渣野菜粉絲煲
豬油渣的香脆與野菜粉絲好夾,送飯一流!

🔸啫啫生菜
啫啫的烹調方式讓生菜在高溫下迅速鎖住水分,好爽脆。

2025-01-23 680 浏览
朋友說要和我們提早吃團年飯,約在觀塘的「三小漁」吃,很久之前我都來過晚飯,今晚再來,仍然坐滿客人,想必定能保持水準。今次來到,很想吃這裏的招牌菜《冰鎮新鮮鳳梨咕嚕肉》,每一枱顧客都有點這個餸菜呢!果然沒有令人失望,好味!另外還點了其他小菜,例如竹炭黑磚豆腐、豬油渣野菜粉絲煲、啫啫生菜、小炒王等,非常香口,朋友食過都讚不絕口!甜品想吃一吃比較中式的《三小漁手磨棗蓉糕》,煙靭清甜不黏碟,味道濃郁富彈性。

果然沒有令人失望,好味!

2025-01-17 574 浏览
今日放工同呀媽去電訊一代廣場食小菜~竹炭黑磚豆腐 - 獨特的顏色和口感吸引了我的注意。豆腐外面炸得好脆,裡面又超嫩滑,加埋咸咸地既調味,勁好食。煙燻糖心蛋 - 蛋黃半熟,濃郁的煙燻味與蛋的鮮香完美融合,每一口都令人陶醉。薑蔥霸王雞 - 經典菜色,雞肉鮮嫩多汁,搭配薑蔥的香氣,讓人欲罷不能。話梅骨 - 酸酸甜甜咁好開胃,排骨係炸既,同個醬好夾,好好食。啫啫生菜煲 – 師傅加左咸魚同肉碎,整個菜熱辣辣,咸香味十足,送飯一流。法式焦糖燉蛋 - 的滑順口感和香甜焦糖完美結合,是一個完美的結尾。桃膠燉手工菊花 – 充滿清香味,好食又健康,整體餐點讓人感到滿足。
今日放工同呀媽去電訊一代廣場食小菜~

2025-01-14
2025-01-13 790 浏览
平時成日係三小漁食晏,好味又多選擇之餘又唔貴🤭 今次就約咗朋友食晚飯,試吓佢既小菜。黑磚豆腐+煙燻糖心蛋豆腐外層炸得好香脆,而入邊嘅豆腐就好滑😆調味都好香,唔會太鹹。而糖心蛋就煙燻得啱啱好,加咗少少麻辣調味料喺面頭。豬油渣野菜粉絲煲 粉絲煲份量好大🤣 豬油渣炒完好脆口,唔會太油膩。而且好多材料,增加咗口感同埋味道😋冰鎮新鮮菠蘿咕嚕肉幾乎個個食客都會嗌呢個餸,就睇得出佢有幾好食😙咕嚕肉肉外脆內軟,醬汁嘅酸甜甜度都啱啱好,食得多都唔會膩🤭而且因為啲肉係半肥瘦嘅關係,所以唔會太硬。金銀蛋娃娃菜呢個餸同樣好足料,金銀蛋份量好多,而且娃娃菜都好大棵。上湯濃味得嚟唔會太鹹,而且比起其他餐廳仲多啲肉碎,所以食落更加香😆紅棗糕紅棗糕啱啱蒸起,食落熱辣辣,而且好煙靭。味道方面就好重紅棗味,而且唔太甜,每人食幾舊都冇問題🤣

黑磚豆腐+煙燻糖心蛋

豬油渣野菜粉絲煲