2018-10-05 1487 浏览
今晚係北角收工。行嚟行去都唔知食乜好。諗下諗下不如今晚食餐齋。就去咗呢間上善素食餐廳。入到去裏邊嘅位置都幾寬敞舒適。但最吸引我嘅就係佢哋嘅價錢。相當超值。餐廳裏面嘅菜色都好似幾多選擇。一般嚟講都會覺得食齋好貴。動輒兩個人都要食幾百元一餐。但係呢間嘅價錢真係相當便宜。當然要睇埋佢嘅質素啦。去一間餐廳最緊要試下佢哋嘅例湯。因為可以睇到一間餐廳質素嘅水準呢個湯飲落去冇味精。而且好足料。我就叫咗呢個咖喱素羊腩飯。分量勁十足唔講都唔知呢個係素食呢個素牛腩真係好逼真。食落去超級有質感而且佢哋嘅薯仔都好腍。最緊要推介佢哋個咖喱汁。少少微辣而且相當入味。下次嚟北角值得再試一試
餐廳裏面嘅菜色都好似幾多選擇。
一般嚟講都會覺得食齋好貴。動輒兩個人都要食幾百元一餐。
但係呢間嘅價錢真係相當便宜。當然要睇埋佢嘅質素啦。
呢個湯飲落去冇味精。而且好足料。
我就叫咗呢個咖喱素羊腩飯。分量勁十足
唔講都唔知呢個係素食
呢個素牛腩真係好逼真。食落去超級有質感
2018-04-30 1414 浏览
唔駛茶芥加一呢樣野最正,唔駛無啦啦食100變百五茶餐廳格局,三五朋友黎最適合,一圍人咁多就免啦菜式味道大道份會偏淡少少但絕對可接受,懷疑無味精?會再去的,仲有幾個焗飯想試叫左五樣野先280蚊,仲有湯同飲品,去邊道搵*老火湯超正
唔駛茶芥加一呢樣野最正,唔駛無啦啦食100變百五
茶餐廳格局,三五朋友黎最適合,一圍人咁多就免啦
菜式味道大道份會偏淡少少但絕對可接受,懷疑無味精?
會再去的,仲有幾個焗飯想試
叫左五樣野先280蚊,仲有湯同飲品,去邊道搵
芝士葡汁豬扒飯
炸蠔餅
羅漢齋炒面
2018-04-03 1131 浏览
素福建炒飯好好味啲味道同正常個啲福建炒飯係一樣架多汁好味!再叫左個炸豆腐 好香豆味 唔揸流攤!有個類似七味粉既野可以一嘗份量都算多 3-4個人 當小食 食都夠既素乾炒牛河都好正!好香鍋氣味! 男朋友就叫左黑醋骨酸酸甜甜幾好 送飯係正既飲品可以跟番 做半價 合理既茶走好味價錢都算貼地40-50 蚊飽肚又可以做功德香港素食一係就平而hea一係貴到傻北角區素食得一兩間 呢間係試過不錯大推!!大推!! 大推!!重要既事情要講三次!
素福建炒飯好好味
啲味道同正常個啲福建炒飯係一樣架
多汁好味!
再叫左個炸豆腐 好香豆味 唔揸流攤!
有個類似七味粉既野可以一嘗
份量都算多 3-4個人 當小食 食都夠既
素乾炒牛河都好正!

好香鍋氣味!

價錢都算貼地40-50 蚊飽肚又可以做功德
香港素食一係就平而hea
一係貴到傻

北角區素食得一兩間 呢間係試過不錯
大推!!大推!! 大推!!
重要既事情要講三次!

2018-04-02
  • 福建炒飯
  • 炸豆腐
  • 乾炒河
2018-03-29 870 浏览
剛巧經過這裏,就想吃一些齋,清清腸胃,最近都是大魚大肉的,嘻嘻!點了一鍋粉絲雜菜煲,加十蚊有白飯,例湯是免費的。例湯先上,給我驚喜,因為是真材實料的,味道剛剛好,好像不怎樣加鹽和味精。今天的例湯是蓮藕紅蘿蔔湯,裏面還有花生,栗子,魚豆腐。我覺得很好味,只是偶爾吃了一片刺味蕾的薑片,嚇了我一跳。後來上的粉絲雜菜煲,份量來說算是良心的了。可是,上面的雜菇都是用油爆過的,不太合我的口味。然後,湯頭也是油油的,但味道清淡,應該不是上湯,就是用清水把菜白烚,加了一點鹽的味道。吃菜的話還可以,但是,粉絲就真是完全沒有味道。喜歡清淡口味的,應該會覺得不錯。雜菜煲裏有 西蘭花,椰菜花,菜心,白菜,芹菜,紅蘿蔔,… 竟然還有我討厭的薑片。這次的薑片比在例湯裡的,切得更細小,我一不小心就又吃了一兩片!整體來說,這間餐廳給我的感覺很好,店員也很友善,而且附上的水是檸檬水。不過,我應該不會再來。

蓮藕例湯
粉絲雜菜煲
蓮藕例湯
2018-02-22 952 浏览
一直想搵一間同一般茶餐廳差唔多價錢既素食鋪,農曆年前不久先開既呢間就岩晒,午餐40幾蚊,晚飯一個餸大約50幾至70幾,完全老茶價格,打破左食素要好有錢同好離地既感覺,亦令食素大眾化好多!至於味道,我本人覺得仲好食過好多茶餐廳,尤其係佢既炒飯麵,夠味又唔太鹹,而且爽而不油膩,我老公百吃不厭!另外為配合新年,有蘿蔔糕,紅豆糕同芝麻糕賣,老闆仲請食客試食,我就覺得紅豆糕最好食,仲買左底返屋企食添!因為家住北角,老公又係素食者,相比同區另一間,佢真係冇咁油同平d, 所以已經食左好多次,次次食得太開心都唔記得影相,下次影返相做個記錄再介紹有乜好食。
  • 乾炒牛河,各式炒飯