2019-11-29 1454 浏览
上海菜我相信好多人都會諗起小籠包,上海粗炒,紅油抄手之類.....打開晚餐嘅餐牌其實好多都好想食,最後我叫了一個糖醋魚塊😍😍味道唔錯,好送到飯!這間店大家可以一試!
2019-11-13
2019-02-25 1675 浏览
原來星期一驊記榚點係放假嘅,壞著失落嘅心情, 沿路行到安寧路上海坊時,見到冇咁多人,即刻入去食好西 呢度平時食晏多好人㗎,今日行到嚟差不多兩點鐘~ 就避開咗迫人嘅人潮啦原來呢度都有下午茶時間 兩點鐘至3點半酸辣湯麵十小籠包熱辣辣好大腕,有蝦仁、蛋絲 、木耳絲、 豬皮,可惜沒有豬紅,但勝在湯底唔鹹, 食到最後,都差唔多飲曬啲湯酸酸、辣辣,落雨嘅天氣最啱食佢小食小籠包即蒸,熱辣辣, 好有湯汁喺度食晏,都有好多選擇 價錢都算實惠, 難怪晏晝咁多人去食, 支持💪💪💪
原來星期一驊記榚點係放假嘅,壞著失落嘅心情
, 沿路行到安寧路上海坊時,見到冇咁多人,即刻入去食好西

原來呢度都有下午茶時間
兩點鐘至3點半

酸辣湯麵十小籠包

熱辣辣好大腕,有蝦仁、蛋絲 、木耳絲、 豬皮,可惜沒有豬紅
,但勝在湯底唔鹹, 食到最後,都差唔多飲曬啲湯

酸酸、辣辣,落雨嘅天氣最啱食佢

小食小籠包

即蒸,熱辣辣, 好有湯汁

喺度食晏,都有好多選擇
價錢都算實惠
, 難怪晏晝咁多人去食, 支持💪💪💪
2019-02-25
2019-02-09 721 浏览
It is a terrible experience today. The restaurant just like want to throw you out the restaurant when there are people waiting the seats. Moreover, they put the cheaper lunch meun only at dinner time. When you ask why the bill is so experience and will tell this is your mistake.
2018-10-18 959 浏览
在元朗鄉鎮地區可以吃到有水準的濃油赤醬正统上海菜功架,的確是個驚喜。閒聊中知道老闆是個魚類供應商,所以這裡的鱔糊是游水貨,食味口感和一些冰鮮有很大分别,建議各位要列入必試項目。其他的麵点都是即叫即做,吃小籠包切記小心包中的湯汁,生煎包外脆内軟仍然有肉汁和一些煎好等人買的非常不同。銀絲卷内層次分明。最後是甜品由高麗豆沙变成高麗雪糕,要做到外熱內冷,油温控制毫不簡單,值得一讚。總体來說,價錢合理不貴,菜式好,服務員令人有家的感覺。
總体來說,價錢合理不貴,菜式好,服務員令人有家的感覺。
2018-09-01 834 浏览
上海菜嘅特點係濃油赤醬!而喱間老店絕對係出色👍🏻必食嘅上海粗炒鑊氣十足,充滿醬油味香濃,紹菜,香菇吸收晒所有精華,超美味鍋貼煎得合當,輕輕咬開外皮,舌頭立刻有充份感覺酥脆,而且唔會油膩!皮薄、肉嫩、汁鮮、餡料飽滿嘅小龍包食嘅時候要小心湯汁流出!
上海菜嘅特點係濃油赤醬!
而喱間老店絕對係出色👍🏻
必食嘅上海粗炒
鑊氣十足,充滿醬油味香濃,
紹菜,香菇吸收晒所有精華,超美味

皮薄、肉嫩、汁鮮、餡料飽滿嘅小龍包
食嘅時候要小心湯汁流出!

2018-08-29
外卖送餐
  • 小龍包
2018-08-20 607 浏览
呢間上海鋪成日都會經過,但食就真係第一次睇住個menu會好多嘢都想食下,店舖入面都仲有貼住好多送名,應該係餐牌上無既馬拉盞通菜 $62油比較多一點,以炒菜來講呢碟價錢都算貴灌湯小籠包 $37/5隻岩岩蒸起,仲係熱辣辣,個皮ok唔算太厚,食落入面都有肉汁唔會太乾酸辣湯(例) $60食落每一淡都好足料,覺得可以再辣同酸dd糖醋松子黃魚 $135配料充足,呢條魚不大,有d位食落口係好薄,好似得層皮同炸粉,酸度足夠,送飯就一流
呢間上海鋪成日都會經過,但食就真係第一次

馬拉盞通菜 $62
油比較多一點,以炒菜來講呢碟價錢都算貴

灌湯小籠包 $37/5隻

酸辣湯(例) $60
食落每一淡都好足料,覺得可以再辣同酸dd

糖醋松子黃魚 $135

2017-10-24 918 浏览
呢間傳統懷舊上海餐館我都經常去晚市吃過很多次,午市反而是第一次來Monday,二人行,一入到去,平日,不太多人但沒有卡位了, 但侍應叫我們等等, 有卡位就比我地, 太好喇簡單要了一個客飯,一客鍋貼鍋貼x8----皮脆多肉汁,餡料無雪味,係個底煎燶咗少少!回窩肉客飯----先來湯一個, 好快趣, 回窩肉到, 濃濃的醬,辣辣的, 不膩. 加上一碗飯. 經濟客飯傳純的老店,很有「舊」的味道,地方尚算乾淨店員都很主動過來問吃甚麼,需要甚麼感覺就像回到家吃飯般
呢間傳統懷舊上海餐館我都經常去
晚市吃過很多次,午市反而是第一次來
Monday,二人行,一入到去,平日,不太多人
簡單要了一個客飯,一客鍋貼
鍋貼x8----皮脆多肉汁,餡料無雪味,係個底煎燶咗少少!
辣辣的, 不膩. 加上一碗飯. 經濟客飯

傳純的老店,很有「舊」的味道,地方尚算乾淨
店員都很主動過來問吃甚麼,需要甚麼
感覺就像回到家吃飯般
2017-08-31 911 浏览
最近我有朋友搬嚟元朗所以帶佢周圍搵好嘢食元朗食肆林立當中有唔少唔出名但好食嘅小店,呢間上海坊係其中一間。上海菜中我最鍾意就係酸辣湯及小籠包所以係必試嘅兩道菜式小籠包熱辣辣嘅湯汁令人食唔停口,不過真係好熱食嘅時候要小心酸辣湯係我食上海菜經常會點嘅菜色,出面嘅酸辣湯唔係太酸就係太辣,一係材料唔夠。做得好食嘅得一兩間,而呢間材料足味道酸辣平均,份量有大,中(例牌),小選擇唔怕食唔曬做大嘥鬼之後又再點多兩道小菜,豆豉雞及回鍋肉(送兩碗飯)小菜份量都ok抵食,而且主要做熟客生意,客人和樓面有講有笑感覺好溫暖
最近我有朋友搬嚟元朗所以帶佢周圍搵好嘢食
所以係必試嘅兩道菜式

小籠包

小籠包熱辣辣嘅湯汁令人食唔停口,不過真係好熱食嘅時候要小心

酸辣湯

,份量有大,中(例牌),小選擇
唔怕食唔曬做大嘥鬼

2017-08-30
小籠包
酸辣湯
2017-01-06 914 浏览
這家上海式茶餐廳好像開了良久,一直看不見有午餐所以沒有進店試,原來也有不少午市套餐,選一餸加個菜飯也只四十多,跟巴士站的紫荊江南差不多。但一試之下,發現這家比起巴士站的紫荊江南更出色,巴士站的紫荊江南只有花雕醉雞及醉拿手,兩項均是冷盤。這家店子的則有不少熱菜,如獅子頭及排骨等。我點了個咕嚕雞球菜飯,菜飯雖另加$5,但菜絲不少,而且碗飯夠大夠香,味道相當不錯。咕嚕雞球的雞球不太少,內裏雖然有點兒不太夠熱,但外皮總算香脆,醬汁夠多,用以拌飯肯定夠吃。奇怪的是,明明是上海菜餐廳,竟然不只有豆漿,連熱奶茶、茶走都有提供,真多元化。

,如獅子頭及排骨等。
我點了個
咕嚕雞球菜飯,菜飯雖另加$5,但菜絲不少,而且碗飯夠大夠香
,味道相當不錯。