2022-06-18 817 浏览
之前食滄浪亭上海麵嗰陣,留意到對面街有間真真,今次就嚟試試先。埋去見到有人龍,但其實係買外賣。如果要堂食,見到有吉位就可以入去坐(當時係咁)。▪️粢飯 $22|嚟食真真嘅最大目的,就係想試佢哋嘅餈飯🍚落單後即叫即包。一拎上手先知都真係幾大嚿,用糯米包住肉鬆、榨菜、油炸鬼,鹹鹹甜甜。油炸鬼可能本身都唔脆,即包即食都腍腍哋。呢嚿粢飯咁大嚿,又多糯米,食一半已經好飽肚🤣留低半嚿做下午茶都仲得🙈▪️酸辣雲吞麵 $39|唔記得上海嘅酸辣湯係好似打芡、碗仔翅咁杰杰哋,上到枱先恍然大悟🙈酸辣湯入面有雲耳、豆腐、肉碎、豬皮、豬紅碎等,再加雲吞同上海麵,堅飽。

酸辣湯雲吞麵
酸辣湯雲吞麵
2022-05-08 632 浏览
今日係呀媽節,又未咁早食飯,之後就行過路過唔好錯過,唔知係唔係事實黎,今次食依間豆漿大王好似係原先係大埔中心個邊既分店,之後就唔知係唔係搬左出黎啦,我今日又去食就令我諗起唔知係唔係呢?
依個都係一個迷黎既,如果係搵人話返比我知回歸正傳,今晚又再食所以都係少食就好了,叫左個淨豆卜,同埋雞翼豬肉鬆菜飯,淨豆卜可以㨂雪菜同榨菜,我就㨂左炸菜,啲野食都係正常位置,都係平民快飯,我自己就幾中意食個菜飯雞翼同排骨(豬扒),除左佢好似唔洗錢既海量豬肉鬆之外,佢全部炸野都係即炸,黎到個位都係新鮮炸起個重熱辣辣,正另外,係佢個酸辣湯都係值得推介。

依個都係一個迷黎既,如果係搵人話返比我知

佢全部炸野都係即炸,黎到個位都係新鮮炸起個重熱辣辣,正
另外,係佢個酸辣湯都係值得推介。

2022-05-02 491 浏览
📍香港📍紅磡📍上海真真豆漿大王📍紅磡蕪湖街48號地下📍星期一至日 08:00~22:00不斷見到人龍 假日中午等左大約15分鐘先有位👧🏻🦄 粢飯 $22🦄 評分: 7.5/10即叫即包既粢飯都幾大隻 望住姨姨一煲煲新鮮飯攞岀黎再續隻人手包👍🏻 上手暖笠笠飯量多好飽肚😹 一大條油炸鬼 肉鬆 榨菜味道好夾幾好食😋🦄 炸上海雲吞 $25@5🦄 評分: 8/10同樣即叫即炸 脆卜卜小心辣親個嘴😁 推介!!🦄 即煎鍋貼 $20@3🦄 評分: 8/10煎得好香口 足料飽滿有肉汁👏🏻 🦄 咸豆漿 $16🦄 評分: 5/10人生第一次食咸豆漿 個人唔喜愛😥 配油炸鬼食 味道還可以當佢粥咁食 但最尾食晒油炸鬼就咁食味道就唔太鍾意😟🦄 凍豆腐細 $10🦄 評分: 5/10無咩豆味😥#foodieschu黃埔#foodieschu紅磡~~~~~~~~~~~~~#hkfood#hkfoodie#hkfoodies#上海美食#上海真真豆漿大王#豆腐大王#粢飯#咸豆漿#豆腐#凍豆漿#豆漿#即煎鍋貼#鍋貼#炸雲吞#雲吞#香港美食#紅磡美食#黃埔美食#油炸鬼#肉鬆#榨菜#lunch
📍香港📍紅磡

🦄 粢飯 $22
🦄 評分: 7.5/10

🦄 炸上海雲吞 $25@5
🦄 評分: 8/10
同樣即叫即炸 脆卜卜小心辣親個嘴😁 推介!!

🦄 即煎鍋貼 $20@3

🦄 凍豆腐細 $10
🦄 評分: 5/10
無咩豆味😥

#foodieschu黃埔#foodieschu紅磡
~~~~~~~~~~~~~
午餐
  • 炸上海雲吞
2022-04-16 471 浏览
在家又唔想煮唯有叫下外賣好耐無食上海麵食今日午餐就一於食上海麵啦成個紅磡區唔多上海小店有做外賣今次就試下上海真真豆漿大王酸辣上海湯麵湯底又酸又辣非常開胃食完麵再飲晒個湯超飽如果麵條再粗身d會更好食獅子頭上海湯麵獅子頭外脆內軟小孩子都很喜歡而且不會很咸上海排骨上海湯麵排骨非常香脆肉質不會太乾湯底有加榨菜性價比很不錯不能要求太高了總括來說也是值得一吃可是沒有煎鍋貼有點失望希望以後會有煎鍋貼啦上海真真豆漿大王

在家又唔想煮

上海真真豆漿大王
外卖送餐
午餐
2022-04-05 380 浏览
呢間上海真真豆漿大王真係歷史悠久 今次第一次試叫咗粢飯 雪菜上海麵 油豆腐 外賣返屋企食▶️粢飯 ($22)Size幾大個 一個做lunch/ dinner都飽飽地 入面例排有大大條油炸鬼同肉鬆可惜可能因為隔咗一陣先食 覺得佢啲飯已經硬左 完全唔夠軟糯🙁雖然肉鬆味道夠 油炸鬼都少少脆嘅 有少少失望▶️生雲吞 ($34/一打)拎到返屋企自己煲返黎食 煲咗5-8分鐘已經熟 幾好係佢個皮唔太厚 但係又唔會好易爛開👍🏻食落雲吞皮好煙韌好滑 入面豬肉餡唔算好大舊 但係味道夠鹹 唔需要特別自己調湯底豬肉間唔中少少韌 但可以接受整體ok 都唔錯🥟▶️油豆腐 ($28)切得好簿片 食落相當之滑嫩 做餸都唔錯▶️雪菜上海麵🍜呢個上海麵出事啦 食落已經淋晒 發晒漲咁一夾就斷 完全冇咬口食過最唔掂嘅上海麵❌-除咗雲吞之外其他都麻麻哋 價錢就算平嘅 但係上海麵唔值 粢飯都可能仲ok
呢間上海真真豆漿大王真係歷史悠久 今次第一次試
叫咗粢飯 雪菜上海麵 油豆腐 外賣返屋企食
▶️粢飯 ($22)
雖然肉鬆味道夠 油炸鬼都少少脆嘅
有少少失望
▶️生雲吞 ($34/一打)

豬肉間唔中少少韌 但可以接受
整體ok 都唔錯🥟

▶️油豆腐 ($28)
切得好簿片 食落相當之滑嫩 做餸都唔錯
上海麵
除咗雲吞之外其他都麻麻哋
價錢就算平嘅 但係上海麵唔值 粢飯都可能仲ok
2022-04-03 289 浏览
呢幾日天氣又轉涼,最岩食番碗熱辣辣嘅咸豆漿同熱量十足嘅粢飯暖吓身~☺️ 其實今次係我第一次食咸豆腐,豆漿加上了油炸鬼、蔥花、蝦米、榨菜絲同埋少少調味料,味道同口感好豐富~ 不過下次我會揀淨飲豆漿~🤣 呢個粢飯估唔到又幾好味喎😋 內餡用料好大方,每一啖飯都一定食到有餡料,仲有海量嘅肉鬆~ 入面嘅油炸鬼仍然保持香脆嘅口感~🤤 以後間唔中買一個黎做午餐都唔錯!

📍黃埔𝚆𝚑𝚊𝚖𝚙𝚘𝚊❝仲好食過米芝蓮推介?!🤯懷舊上海粢飯老店🍙❞🍙栥飯 $22 (4/5)朋友話仲好食過附近一間米芝蓮推介🤣(我未食過個間👀)想食粢飯好耐嘅我終於黎食!!🥰糯米飯夠乾身煙靭 薄薄一層😚夠多料 啖啖都有肉鬆同搾菜🥰可惜下午去唔係即叫即包 油炸鬼唔算超脆 但都好好食😋🥣鹹豆漿 $16 (3.5/5)入面有蔥花 油炸鬼塊😚熱辣辣🔥似飲緊豆乳湯😙配鹹甜嘅粢飯一流👍🏻꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍上海真真豆漿大王紅磡蕪湖街48號地下🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joys_黃埔🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…#joys_港式
📍黃埔𝚆𝚑𝚊𝚖𝚙𝚘𝚊
❝仲好食過米芝蓮推介?!🤯懷舊上海粢飯老店🍙❞

栥飯

🍙栥飯 $22 (4/5)

鹹豆漿
🥣鹹豆漿 $16 (3.5/5)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍上海真真豆漿大王
紅磡蕪湖街48號地下

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_黃埔

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_港式
栥飯
  • 粢飯
  • 豆漿
2022-01-02 808 浏览
一家傳承三代的老店~賣的是傳統老上海味道,多年來堅持每天自家鮮磨豆漿☺️☺️👉🏻鹹豆漿碗底已放好了 榨菜絲、油條、蝦米、葱花,醬油、麻油、醋、辣油,再加入豆漿,一碗傳統的鹹豆漿就完成😍 豆漿豆味頗濃,料也滿滿,每一口都能吃到蝦米榨菜的咸香,超滿足🥰🥰👉🏻餈飯從小就愛吃餈飯的我~真的吃過很多家~這家的餈飯絕對能成為TOP3餈飯都是即點即包,糯米飯軟硬適中,不乾不硬,油條居然有兩條😳 沒軟掉,脆度還在,榨菜跟肉鬆也給得很大方,整顆比手掌還要大,真的💯👍🏻👍🏻🎈總歸一句:是一家我會一直光顧的店

👉🏻鹹豆漿

👉🏻餈飯
從小就愛吃餈飯的我~真的吃過很多家~
這家的餈飯絕對能成為TOP3

🎈總歸一句:
是一家我會一直光顧的店
2021-12-21 608 浏览
-{黃埔懷舊上海菜😙}依間絕對係喺平平哋嘅選擇😚po story詢問度都好高 大愛粢飯☺️😎🤤粢飯🤤($22)糯米飯有咬口而唔黏口 油炸鬼新鮮食勁脆🥰榨菜同肉鬆又係不死配搭 成舊好快食晒 食完勁飽肚😚😋👖褲評: 9/10香港嘅粢飯買少見少 見着佢每舊都新鮮包好😆真係好鍾意依間粢飯 大家有邊間粢飯推介就話我知😂😍性價比: 10/10服務: 8/10環境: 7/10🚩上海真真豆漿大王🚩地址: 紅磡蕪湖街48號地下#fuudjai #fuudjai中式 #fuudjai黃埔 #fuudjai紅磡
{黃埔懷舊上海菜😙}

🤤粢飯🤤($22)

👖褲評: 9/10

性價比: 10/10
服務: 8/10
環境: 7/10

🚩上海真真豆漿大王🚩
地址: 紅磡蕪湖街48號地下

2021-12-19 389 浏览
質地與芡無異,杰杰地,像漿糊。味道:微辣,完全沒有酸味。湯料不多,只有一點豆腐、豬紅、雲耳,以及甚少量荀絲。入口時聞到一陣燶味,有一點點黑色薄片浮在湯中,疑似鑊燶之類。以前試過都麻麻,經過今次,以後應該不了。
質地與芡無異,杰杰地,像漿糊。
味道:微辣,完全沒有酸味。
湯料不多,只有一點豆腐、豬紅、雲耳,以及甚少量荀絲。
以前試過都麻麻,經過今次,以後應該不了。
酸辣湯
2021-12-19
2021-11-30 437 浏览
,最近突然想食粢飯,上網睇到依間有人推介,經過附近專登行過去買。$22個,個人覺得算少貴,一場黎到都買個試下。食落一般般,飯都熱,油炸鬼都唔淋,但唔算脆,肉鬆一般,係炸菜個人覺得太咸,包得都幾實淨,似係人手現場包(我睇唔到),整體黎講係一般得黎有d貴。
,最近突然想食粢飯
,上網睇到依間有人推介,經過附近專登行過去買。
2021-11-21
2 分钟 (外卖自取)
2021-11-27 398 浏览
訂左1點左右同屋企人睇戲睇戲前同佢地食個晏先紅磡區太多好野食的選擇媽媽提議要食上海野就選了此間未入去已經差不多滿坐12點中午時間假日都好多人入坐後人緊多看看餐牌3個人吃點多了點即煎鍋貼(3隻)1隻好大隻餡料十足,吃下肉汁一滴一滴落下炸獅子頭(半碟)見爸爸想食就叫了半碟有四個主要已豬肉做成(蔥花的香味樸鼻)酸辣湯飯配上海燻魚酸辣湯飯好大碗足夠2人吃的份量微微的辣再加上酸另人開胃燻魚切得很薄,賣相一般,但不太油膩帶點甜😋酸辣上海排骨麵(上海麵)食上海野點可以少左上海排骨呢與酸辣湯飯一樣大碗🙈🙈吃量少的人不太建議叫炸排骨係用碟另上另肉質不會遇上湯已失去原大風味😋2碗熱豆漿份量比平日杯上的多一杯半(糖可按個人喜歡加)豆漿不加糖適合不吃甜的朋友
訂左1點左右同屋企人睇戲
睇戲前同佢地食個晏先
紅磡區太多好野食的選擇
媽媽提議要食上海野就選了此間

未入去已經差不多滿坐
12點中午時間假日都好多人
入坐後人緊多
看看餐牌3個人吃點多了點

即煎鍋貼(3隻)
1隻好大隻餡料十足,吃下肉汁一滴一滴落下

炸獅子頭(半碟)
見爸爸想食就叫了半碟有四個
主要已豬肉做成(蔥花的香味樸鼻)

酸辣湯飯配上海燻魚
酸辣湯飯好大碗足夠2人吃的份量
微微的辣再加上酸另人開胃
燻魚切得很薄,賣相一般,但不太油膩帶點甜😋

酸辣上海排骨麵(上海麵)
食上海野點可以少左上海排骨呢

份量比平日杯上的多一杯半
(糖可按個人喜歡加)豆漿不加糖適合不吃甜的朋友

2021-11-27
2021-08-22 927 浏览
朋友突然間話想食餈飯,真係考起?! 九龍區邊度有餈飯食?於是乎上網搵吓…網絡發達,短時間就搵到間喺舊區老舖,重點係有餈飯!餐牌上好多選擇,點了幾樣食吓▶️餈飯 - 估唔到又唔錯喎,餡料豐富,肉鬆夠多,飯又滿滿的,一個人食的話應該飽咗7成 ($22)▶️酸辣上海排骨麵 - 上海排骨即係豬扒,一般做法唔會加脆漿,只係醃製完就炸。豬扒炸到啱啱好,不會燶,味道都夠惹味,至於酸辣湯底餸料豐富,味道正常 ($39)▶️淨上海雲吞 (配榨菜) - 菜肉雲吞,餡料豐富,雲吞大大粒,唔知係咪自己包嘅呢?! ($32)總結:整體而言食物質素唔錯,價錢合理,食物選擇多。環境方面就始終舊區老舖,唔好期望坐得好舒適,但求乾淨企理就是!

2021-08-21
下午茶
  • 粢飯
  • 酸辣湯
  • 上海雲吞
2021-08-05 905 浏览
繼日前食左久違嘅上海燴麵同菜飯之後,上海菜mode on左,另一樣久違嘅經典食物就係粢飯~細個婆婆耐唔時都會買粢飯比我做早餐,所以我對粢飯有一種特別嘅情意結☺️上海真真豆漿大王好平民,成間鋪坐滿街坊。我地order左粢飯、大酸辣湯、大王小食雙拼(上海雲吞、鮑汁冬菇拼炸獅子頭)share。熱焫焫粢飯嘅糯米飯好煙韌軟熟,傳來陣陣糯米香,搭配經典嘅油炸鬼、肉鬆、榨菜真係無可挑剔! 大酸辣湯酸味比較重,離遠聞到已經足以令你流口水,有豬紅、豬皮、豆腐、木耳、冬菇絲等,放耐左都唔會太水。大王小食雙拼其實幾抵食,好啱唔想食咁多澱粉質又想一次試多幾款野食嘅人。上海雲吞同鮑汁冬菇跟上湯同雪菜或榨菜上,清清地唔錯,減低左少少食炸獅子頭嘅邪惡感。炸獅子頭絞肉嘅肥膏同豬肉比例剛好,略嫌外層炸得耐左少少有D乾。見到唔少食客都叫咸豆漿,如果下次再訪一定會試下~餐牌-

大酸辣湯

大王小食雙拼

見到唔少食客都叫咸豆漿,如果下次再訪一定會試下~

餐牌-
2021-08-02
大酸辣湯
大王小食雙拼
2021-05-27 1038 浏览
突然之間好想食餈飯於是乎上網搵到呢間$22餈飯第一啖咬落去 心入面哇左出泥好!足!料!好滿足 佢啲肉髮好鬆化同埋油炸鬼夠脆配埋榨菜簡單又好味另外叫左碗咸豆漿呢個我自己就麻麻🤣入面有啲菜甫、蝦米、蔥花同埋油炸鬼未食過嘅都可以試下
突然之間好想食餈飯

同埋油炸鬼夠脆
配埋榨菜簡單又好味

另外叫左碗咸豆漿
呢個我自己就麻麻🤣
入面有啲菜甫、蝦米、蔥花同埋油炸鬼
未食過嘅都可以試下