2020-09-21 428 浏览
呢間老牌上海小店,基本上由細食到大,佢哋嘅粢飯基本上每秒鐘都會不停咁製造,不過今次我就試咗一個特別小小嘅粢飯,就係排骨粢飯啦!普通粢飯相信好多人都食過,但係入邊再加多塊排骨,即係豬扒啦,我就都係第一次食,原來排骨同粢飯嘅配搭都幾夾㗎,不過就會好飽🤣店員會問你使唔使切開一半,根據經驗呢,我就建議唔好切開啦,如果唔係散晒就會好難食㗎啦。今次叫咗小食半份牛展,本身都驚佢得個四五塊,原來唔止都幾抵食喎,如果嗌牛展麵,可能都係得六片,今次叫小食反而份量眾多,味道都非常之好,值得一試!
排骨餈飯

牛展

等候时间
30 分钟 (堂食)
排骨餈飯
牛展
2020-07-13 545 浏览
呢間林立喺屯門好多年嘅上海食店,位置喺屯門站附近。甘啱係附近睇戲,令人好掛住佢嘅味道。佢嘅酸辣湯麵真係又平又抵食,選擇亦唔少,平時最愛係雲吞,今日心思思想食下上海排骨酸辣湯,酸辣湯好足料,絕無偷工減料,豆腐豬紅豬皮木耳真係啖啖都有!最緊要係唔太辣好開胃。價錢都非常親民😉好似都係$40😉另外雙拼麵都十分抵讚😆佢既雲吞我幾乎每次都食😆仲有傳統菜獅子頭,價錢係人人都可以一試。唯一係坐得唔太舒服,不過都唔洗等位😆😆佢仲有豆漿黐飯,大家可以試下架😋

酸辣排骨米線
價錢都非常親民😉
好似都係$40😉

獅子頭雲吞上海麵

另外雙拼麵都十分抵讚😆

唯一係坐得唔太舒服,不過都唔洗等位😆😆
佢仲有豆漿黐飯,大家可以試下架😋

酸辣排骨米線
2020-06-30 432 浏览
我和朋友經過屯門發現這家餐廳應該是上海菜,而且粢米出名,所以我嘗試了一下。這家店約有20個位,儘管已經三點多了,但是商店中的人流仍然很多人!㨂左熏魚配油豆腐和白菜麵條辣辣地,配以豆腐和甜醤油五香牛肉麵,牛肉味道很好冷凍豆漿👍非常令人滿意的一餐

㨂左熏魚配油豆腐和白菜麵條
辣辣地,配以豆腐和甜醤油

五香牛肉麵,牛肉味道很好

冷凍豆漿👍非常令人滿意的一餐
2020-06-04 443 浏览
話說長期糧尾嘅我平時返工食Lunch都係揀食頹嘢多🤣今日亦都一樣,諗住求其外賣個平平哋頹飯返公司食就算!呢間上海豆漿大王真係由細食到大,真心好抵食!過咗咁多年都無點加過價🥰五香牛肉菜飯🥬菜飯超多白菜,勁足料!而且米飯食落口感粒粒分明👍🏻而且份量好多,一個女仔未必食得晒五香牛肉都幾厚切,而且每一片都大大塊!脂肪比例平均,食落肉質都好軟熟☺️希望呢間唔會受外界影響,可以繼續撐落去!為街坊帶嚟平價嘅美食啦❣️
話說長期糧尾嘅我平時返工食Lunch都係揀食頹嘢多🤣
今日亦都一樣,諗住求其外賣個平平哋頹飯返公司食就算!
五香牛肉菜飯🥬
菜飯超多白菜,勁足料!而且米飯食落口感粒粒分明👍🏻
而且份量好多,一個女仔未必食得晒
#粢飯大舊夾抵食!!真係好好味!!🤤小編都幾鐘意食粢飯,但唔可以話好講究…👀 不過,小編覺得粢飯最基本既要求係餡料足,喱度有齊 #油炸鬼 、#榨菜、同埋可以令美味程度加倍既 #肉鬆 !!!!!!!!!😍 而且佢係即叫即整,D飯唔會因為包好之後蒸住翻熱而淋曬!👍🏻 同出面唔合格,又淋又少餡既粢飯完全唔同!只係HK$18就有一個,超抵!配合豆漿做早餐真係Perfect match!!💯.#鹹豆漿其實平時小編飲開熱既甜豆漿,但有一次見到附近既食客飲緊既鹹豆漿好多配料,又好香,所以就決定比次機會佢~~🙊 佢味道係唔錯既,有好多 #蝦米仔 、#榨菜 、#油炸鬼 同 #蔥末 ,因為料好多既關係,佢地既味道係有少少蓋過左豆漿本身既豆香味,而且D油炸鬼浸住都會變淋,整個感覺冇我想像中咁驚喜😣 佢都係取代唔到甜豆漿既位置!!☺️ 不過都值得大家一試,因為真係賣少見少啊!😙.🏆 「豬」味指數:粢飯8.5/10♥️,鹹豆漿6.5/10🙈📌 溫馨提示:粢飯用糯米整,比較難消化,記得仔細咀嚼啊😆 同埋佢好飽肚,其實Share食都已經好滿足😋🥰
#粢飯

#鹹豆漿

2020-01-24 834 浏览
Facebook/ Terter.Boss // IG: esther.dino#TastewithTA 為了食粢飯可以去到幾盡? 自從一個朋友帶給我這家的一個粢飯 和熱豆漿之後我就愛上了!. 粢飯:晚上去食我看著每一個點單即製過程啦!有上海基因特別愛粢飯對嗎?哈哈,料很多就是好好食🧡讓有愛上的的感覺!咸豆漿:... 原來...咸豆漿...是有料了🙁同行的好愛食~ 我食一半放下了!因為我只是想喝咸味的豆漿~~酸辣湯油豆腐:試了一點酸辣湯的味道還好,我比較喜歡油豆腐! 油豆腐其實是豆卜再釀入餃子的餡料🧡❤️很有口感和味道的豆卜呢~~🤍這個是即叫即煎的~~#粢飯 #熱豆漿 #咸豆漿 #酸辣湯 #油豆腐
粢飯

咸豆漿

酸辣湯油豆腐

鍋貼

這個是即叫即煎的~~
#粢飯 #熱豆漿 #咸豆漿 #酸辣湯 #油豆腐
  • 熱豆漿
2019-11-07 656 浏览
第一次食就愛上左佢既粢飯然後就每個星期日都要買黎食舖頭唔大 但好有街坊味粢飯最重要係舊飯較硬適中比起出面既粢飯佢既菜脯同肉鬆份量更多我特登影埋close up俾大家睇有時好彩會食到脆卜卜既油炸鬼十分滋味第二最愛係餃子加雪菜上菜時雪菜係就咁加係湯上面但千祈唔好搞埋一齊食咁樣雪菜既味道會變淡同有點怪正確既食法係一隻餃子上面夾一大舊雪菜講返餃子佢既餡係好足料同好實 幾彈牙最後就當然要叫豆漿因為舖頭名叫 豆漿大王
第一次食就愛上左佢既粢飯

同好實 幾彈牙

最後就當然要叫豆漿
因為舖頭名叫 豆漿大王
2019-10-26 618 浏览
自從畢業後就冇食過上海豆漿大王,好懷念。點咗最愛之一嘅糖醋排骨麵配雪菜。排骨同麵係分開上。糖醋排骨嘅味道真係令人回味,超入味,酸中帶甜。不過咁多年排骨都係有少少嚡。麵係上海粗麵,一般黎講我都唔太鐘意亦唔會主動叫粗麵,因為冇味,難吸湯汁,感覺似食麵粉。不過呢間因爲有最愛嘅糖醋汁及雪菜配麵食,食落味道唔會話淡到一個點。如果同我都有呢個重口味嘅問題嘅人,就建議配粉絲喇。成碗麵好大碗,食咗一半已經飽。另外叫咗兩份鍋貼(總共:6件)同屋企人share食。鍋貼個皮脆口,咬落都有肉汁。但皮有d厚。從個碟底亦睇到幾多油下。豆漿要散點。一杯凍,兩杯熱。我飲咗一啖凍豆漿就決定比阿爸飲。實在甜,甜味蓋咗豆味。以前唔太鐘意飲熱豆漿,因為佢本身冇加糖,要自己一匙一匙落砂糖,變相就會發覺覺己飲咗好多糖分,有罪惡感。因為呢個原因我今次就冇落糖。飲落有淡淡豆香。唔知係唔係人大咗,比糖分嘅接受程度減少咗,唔落糖嘅豆漿味道剛剛好,都已經有甜味。水準多年都保持到👍🏻👍🏻有機會要再黎回味下。
自從畢業後就冇食過上海豆漿大王,好懷念。
糖醋排骨麵

鍋貼

熱豆漿

水準多年都保持到👍🏻👍🏻有機會要再黎回味下。
凍豆漿
2019-10-26
用餐时段
糖醋排骨麵
熱豆漿
2019-10-04 513 浏览
到 屯門逛街的時候看到,這間上海老店豆漿大王,就去吃吃看完全是平民上海餐廳裏面看裝修就知是老店,人客很多差不多坐滿我們兩個人就叫了一碗酸辣湯雲吞、 粢飯和炸上海雲吞😆酸辣湯雲吞: 湯就蠻酸,但辣味不足,如果有 胡椒粉加配會更好吃。酸辣湯料很足, 有雲耳 魚皮豬紅等配料,雲吞蠻大顆,份量不小。😖 粢飯 :份量很大, 但可惜的是裏面的炸油條我已經不脆了。😋炸上海雲吞:脆度不錯,就雲吞皮重疊的位置有點厚,炸完就比較硬,但算不錯。整體:算不錯,香港已經不太多吃卜一海菜的老店,而且價錢平民😜
到 屯門逛街的時候看到,
這間上海老店豆漿大王,就去吃吃看
完全是平民上海餐廳
裏面看裝修就知是老店,人客很多差不多坐滿

我們兩個人就叫了一碗酸辣湯雲吞、 粢飯和炸上海雲吞

2019-07-24 456 浏览
新墟既野食,十年如一日,街鋪食黎食去都係果幾間,不過勝在量多,可以Swap下Choice!今日就黎食左巴倫紐隔離既上海美美。上海美美吸引人既地方既係唔洗等位同平+大份! 所以今晚黎食既時候都唔洗等位的!佢Menu有好多Mix and match簡,有最簡單既一送麵餐、飯餐、兩送等等。我叫左排骨雪菜麵,Frd叫左排骨菜飯。無論係麵定飯,兩樣都係大大碗,排骨都整得幾燶,另外都炸左一段時間,不過兩個野食都係三十頭既價錢,係屯門夜晚食Dinner,埋單$70都唔洗,仲想點呢?

今日就黎食左巴倫紐隔離既上海美美。

我叫左排骨雪菜麵,Frd叫左排骨菜飯。

2019-07-20 457 浏览
大鄉里出城去到屯門區唔知食咩好🤨,同朋友行行吓見到呢一間上海餐廳爆曬人,咁一於就試吓佢啦。店面仲係舊式裝修,簡陋嘅摺檯同摺櫈好似回顧著昔日香港風味🇭🇰。朋友叫咗糖醋排骨菜飯🥬,而我就叫咗上海排骨菜飯。一上枱見到非常之大碟,絕對夠食飽飽喇。排骨🍖炸得金香可口,但食落比較乾身,唔係好Juicy有啲肉乾感❌。但整體調味都唔錯,配上比淡口嘅菜飯就啱啱好,菜飯粒粒分明都唔錯🍚。至於朋友嘅糖醋排骨一樣非常入味,煮到骨肉分離,但肉質都係比較乾身,唔知係唔係排骨本身用料問題。整體上如果普通食一餐午餐都算可以,但如果想搵好食嘅上海菜就唔係特別推薦⚠️。-完

2019-05-28 509 浏览
呢間餐廳出名大件夾抵食, 我同朋友都成日黎食, 又近戲院, 好多時睇戲前得個半個鐘食野, 最好就係搵d 可以快食嘅地方, 黎呢度, 當然係會點餈飯+豆漿, 完美絕配。 但我本人就最愛佢地嘅上海雲吞麵配雪菜🥟🍜, 再加埋個小食- 炸上海排骨, 當然唔少得叫埋杯豆漿啦。佢地🥟雲吞皮簿餡靚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️, 重點🥟雲吞餡係白菜加豬肉, 無加左其他香菜或者一啲好似芫荽嗰啲咁, 我本人最怕, 試過一次係尖沙咀食過, 真係怕怕, 有d 野都係傳統d 好。同埋想講佢地係可以選雪菜 or 炸菜的。另外酸辣湯都係好好食👍🏻餈飯爆餡㗎⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

同埋想講佢地係可以選雪菜 or 炸菜的。
另外酸辣湯都係好好食👍🏻

餈飯爆餡㗎⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2019-05-10 394 浏览
突然好想食餈飯唔想食得咁飽就同老公跑過去食屋企跑過去唔洗2公里😂消一消脂繼續食😂呢度餈飯($18)即叫即製熱辣辣我覺得多d炸菜會更好食食完之後聽到有人話多炸菜原來可以request下次我就醒目喇油炸鬼都算脆既唔錯吖跑過黎食野流哂汗熱辣辣啦飲返杯凍豆漿($8/杯)先🤣正老公仲叫左鍋貼($19 - 3隻)職員話會耐少少因為即製味道都唔錯呢間小店唔好諗住有良好既service好多街坊幫襯但食物味道都ok既食得過😂
突然好想食餈飯

唔錯吖

跑過黎食野
流哂汗熱辣辣啦
飲返杯凍豆漿($8/杯)先🤣正

老公仲叫左鍋貼($19 - 3隻)
職員話會耐少少

好多街坊幫襯
但食物味道都ok既
食得過😂
2019-04-23 472 浏览
這是屯門居民無一不知的平價上海菜。價錢底之餘份量也不錯,味道也能一直保持。一開二粢飯$18,銷量不錯而每天新鮮製作。炸雞翼拼雲吞上海麵,看到圖片令我再次傷感。點菜時清清楚楚指著餐牌和再三提示酸辣酸辣酸辣,最後上了清湯底之餘,侍應還要死不應錯,我們不想爭論,叫他快看看能否拯救下一碗,可以由於吵不久......第二碗繼續清湯,心很累。幸好食物質素有一定水平,否則這肚氣會滯一個晚上。忙於製作食物的老闆也看得甩頭。
一開二粢飯$18,銷量不錯而每天新鮮製作。
幸好食物質素有一定水平,否則這肚氣會滯一個晚上。
忙於製作食物的老闆也看得甩頭。
2019-03-30 331 浏览
叫咗個B餐 可以喺A款同B款各揀1樣咁小編就揀咗#上海雲吞 同 #香炸雞翼上海麵 $37餸同麵嘅份量都好多 認真係大件夾抵食🤣麵仲附送雪菜或者炸菜不過炸雞翼炸得有啲乾 同埋其他味道都麻麻地 味道太淡唔係幾啱食慣重口味嘅小編 不過依個價錢有依個份量嘅嘢食 都唔係話差嘅🤔評分:6/10
叫咗個B餐 可以喺A款同B款各揀1樣
咁小編就揀咗#上海雲吞 同 #香炸雞翼上海麵 $37